Sfrappole

 
1Sfrappole
“Le sfrappole” sunt un dulce tipic italienesc,numit in functie de regiune si chiacchere,frappe,bugie,etc. Esenta este insa aceeasi, la fel ca si perioada in care se prepara. In restul anului nu prea le face nimeni (except me ^__^ ) . Se gasesc peste tot primavara in timpul carnavalului, de obicei timp de 50 de zile, din ianuarie pana la sfarsitul lunii februarie. Sunt usoare ca fulgii de zapada (vorbind de greutate nu de calorii)  crocante si buuuneee rau…Le-am facut pentru ca mi le-a cerut logodnicul meu, si-apoi cand am putut eu vreodata refuza o persoana care imi cere ceva de papa? Let’s do ‘em !

Ingrediente:
500 g faina
3 oua
sucul unei portocale
1 pahar mic de coniac (cca50 ml)
3 linguri rase de zahar
1/2 lingurita sare
 
Mod de preparare:
Batem ouale cu o furculita,apoi adaugam sucul unei portocale strecurat,un pahar mic de coniac,3 linguri rase de zahar e si sarea.
IMG_0019 (6)
Adaugam faina,tinand cont de faptul ca trebuie sa obtinem un aluat destul de tare iar gradul de absorbtie al apei e divers de la un tip de faina la altul.Mai puteti adauga faina.
Framantam bine timp de 10-15 minute,apoi acoperim cu un servet sau cu folie alimentara si lasam la odihnit 1 ora.Daca aveti mai mult timp la dispozitie,e si mai bine,il puteti lasa si cateva ore.
IMG_0020 (8)
Acum partea mai delicata: Intinsul foii Foooaaarte subtiri…
1. Cu sucitorul.
2. Cu binecuvantata masina de paste.
Daca aveti curaj (eu una am ,fiindca imi place,si chiar imi iese) intindeti cu sucitorul o foaie subtire atat cat puteti.Daca nu aveti curaj, insa aveti o masina pentru paste,faceti cum am facut eu de data asta,ca nu o sa va para rau.Sunt exceptionale aceste sfrappole. Important e sa nu le dati si prin ultima treapta. A mea are 6 trepte, iar a sasea scoate foaia prea subtire. Opriti-va la penultima.
IMG_0022 (5)
Impartim aluatul in 3 bilute.Daca o intindeti cu sucitorul il puteti lasa si mai moale,pentru a fi mai usor de lucrat.Daca folositi masina de paste, faceti un aluat tare,daca nu ,vi se va lipi la intins.
IMG_0026 (8)
Pentru a face aceste sfrappole asa cum le fac bolognezii pentru carnaval, taiem fasii lungi de cca 30-40 cm cu rotita zimtata,apoi asa cum am aratat in poza invartim fasia in uleiul incins,impingand cu furculita in mijlocul spiralei formate al doilea capat,pentru a impiedica deschiderea totala.Eu am rotit in poza “la rece”,insa miscarea asta trebuie facuta in uleiul fierbinte.
IMG_0057 (3)
Putem insa simplifica foarte mult situatia pur si simplu taind dreptunghiuri.Gustul e acelasi.E foarte important insa ca foaia sa fie foarteeee subtire.Am incercat sa las o fasie putiiin mai grosuta si nu mi-a placut deloc.IMG_0028 (8)
Intr-o cratita ingusta punem 4-5 degete de untura sau ulei (daca vrem sa le facem conform traditiei,folosim untura,diferenta de calorii intre ulei si untura prea mica pentru a fi luata in considerare odata ce ne-am permis sa mancam sfrappole) si punem dreptunghiurile in uleuil fierbinte.In cateva secunde devin aurii,si trebuie sa le intoarceti imediat.Dureaza foarte putin,trebuie sa ramana aurii,se ard foarte usor.Le scoatem pe hartie absorbanta,iar cand am terminat de prajit le pudram cu zahar vanilat din belsug.
E putina bataie de cap,insa ies foarte multe,eu le-am impartit in 3 si am dat si vecinilor (o obisnuinta veche de care sunt mandra). IMG_0060 (2)
Buonissime !!!
(Visited 281 times, 1 visits today)

2 Comments

  1. Lilly December 4, 2010 at 8:11 am

    Bune!Si mie imi plac.Fericiti si norocosi vecinii tai!

  2. Ana Maria Ciolacu December 4, 2010 at 9:34 am

    :)Cred ca asa sunt… Te pup Lilly,scumpa,si te mai astept pe la mine ! O zi minunata sa ai!

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.