Homemade ketchup

homemade ketchup2

Si daca tot e toamna, si oamenii harnici fac conserve de zor, am zis sa intru si eu in rand cu lumea. *__* Am facut (asta-vara) 70 l de suc de rosii, cipolline sott’olio, ardei iuti la otet (despre ele, zilele astea) si acum, ketchup de casa. Eu nu ma dau in vant dupa ketchup, as putea spune chiar ca nu imi place deloc, insa logodnicul meu l-ar pune si-n cafea. *__* , si nu ma intrebati cum e posibil, ca nu stiu sa va raspund. Si nepotica mea il adora, si tocmai de aceea am pornit la cautarea unei retete de ketchup de casa (asta e picant, insa urmatoarea tura va fi si pt copii). Vreau sa nu mai fiu nevoita sa-i vad cum inghit zeci de E-uri si orice altceva in afara de suc de rosii. Ce-a iesit aici a fost atat de bun, incat mi-a placut si mie, chiar mult. Ce altceva putea sa iasa, dintr-un suc de rosii facut asta vara, intre 2 vacante, cu manutele mele, din rosii aduse din Sudul Italiei? (120 kg btw) Nu am poze de la eveniment, eram prea impresionata de cat de greu e sa storci fiecare rosie taiata in jumatate, cu doar un singur ajutor, ca sa mai fac si poze. *__* Vroiam doar sa se termine mai repede, si sa am pivnita minunatul elixir antioxidant. *__* La anul (da, nu-s sanatoasa, o voi face din nou!) o sa fac si poze cu tot parcursul, si veti vedea de ce sosul facut de italieni in casa e ataaaaaat de bun. *__* Pana atunci, doamnelor  si domnilor, THE Ketchup !

Ingrediente:

1 litru piure de rosii

2 linguri ulei masline

3 catei usturoi

1 ceapa

1 ardei gras rosu

90-100 g zahar brun

40 ml otet de mere

1 lingura pasta de tomate

1-2 lingurite sare

1 foaie dafin

1-2 cuisoare

o bucatica scortisoara

1/2 lingurita seminte mustar

1-2 lingurite fulgi de chilly

piper proaspat macinat

Mod de preparare:

Piureul de rosii il facem curatand rosiile sau punandu-le cateva secunde in apa clocotita (asa se decojesc mai mult singure) dupa care le taiem in doua si le scoatem semintele. Il punem in blender sau tocam rosiile, nu conteaza prea mult, fiindca la urma vom procesa totul, pentru a obine o pasta super fina.

Sotam ceapa tocata in uleiul de masline timp de cateva minute, dupa care adaugam ardeiul gras rosu, apoi usturoiul tocat, lasam cateva secunde, si punem si piureul de rosii. Tot acum punem si zaharul, otetul, bulionul, sarea, mustarul, cuisoarele, fulgii de ardei iute, piperul macinat, foaia de dafin si bucatica de scortisoara.

Cand incepe sa fiarba, micsoram de tot flacara, si lasam sa fiarba la foc domol cca 1 ora, amestecand din cand in cand, pana scade bine. In cazul in care il luam de pe foc inainte de a pierde toata apa, il lasam sa se linisteasca si apoi o luam cu o lingura, sau inclinam borcanul pana scapam de ea.

Cand ni se pare gata, scoatem dafinul si scortisoara, si il omogenizam cu blenderul vertical sau orice gen de blender avem. Lasam la racit si punem in borcane/sticle. Daca il sterilizati, tine foarte mult. Daca faceti mai putin, tine in frigider pana la 1 luna. Dar nu prea cred ca rezista atat… *__*

homemade ketchup3

Enjoy !

(Visited 141 times, 1 visits today)

9 Comments

  1. Amoush October 14, 2011 at 7:48 pm

    arata extraordinar si chiar ca as manca si eu (desi nici eu nu sunt fan ketch-up)! nu mai zic nimic de fotografie, care arata mai mult decat minunat!
    te pup cu drag!

  2. Antonina October 15, 2011 at 8:14 am

    De vis!!! as pastra borcanul doar asa pentru privit!! dar musai sa arate ca-n poza! superb arata!!! felicitari iubita!!! esti o artista!

  3. Licuta Marin October 15, 2011 at 8:00 pm

    Cel mai sanatos posibil si o prezentare minunata!!!Pupici!

  4. Ana Maria Ciolacu October 22, 2011 at 12:21 pm

    @Amoush Ma bucur, scumpa mea, ca-ti place! Te pup cu mult drag! xoxoxoxo

  5. Ana Maria Ciolacu October 22, 2011 at 12:22 pm

    @Antonina :))) Mai fac unul si ti-l trimit! Pe scandurica !! :)))) Pupici, scumpa mea! xoxoxo

  6. Ana Maria Ciolacu October 22, 2011 at 12:23 pm

    @Licuta Marin Asa e! Ketchup mai sanatos de-atat nu stiu daca exista. :) Ma bucur ca ti-a placut. Pupici multi multi! xoxo

  7. lenuta December 15, 2011 at 9:51 pm

    O , Doamne de ce nu te-am descoperit in toamna ,m-asi fi bucurat si eu de reteta ta.Sunt convinsa ca este deliciosa ,iar pentru anul care vine v-a fi cap de lista. Multumesc!! Tot ce faci arata bestial ,nu te mai saturi privind. Felicitari!!!Esti cu adevarat o artista!!!

  8. Ana Maria Ciolacu December 15, 2011 at 10:01 pm

    @lenutaMultumesc mult pentru cuvintele minunate ! <3<3<3 Ma bucur ca iti place ceea ce fac. Te pup dulce si te mai astept pe la mine ! <3<3

  9. kelli June 28, 2014 at 5:07 pm

    Looks beautiful, wish you gave directions in English!

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.