Donuts–Gogosi perfecte

Doughnuts 4

ATTENTION ! High-calorie post !! Daca sunteti la dieta va recomand sa inchideti pagina in mare graba, caci ce se intampla aici e pacatos de imbietor si caloric ! *__* Daca, asa ca mine, in fiecare Luni incepeti dieta spre a o termina Marti, va recomand sa va luati o ceasca de ceai si sa cititi postarea in liniste, pentru ca data viitoare cand veti face gogosi, sa va amintiti mine. Aceste gogosi sunt demne de pranzul lui Homer  Simpson! *__* Sunt visul transformat in realitate a unui personaj imaginar ! *__* Din cantitatile astea ies 20 de gogosi, ultra pufoase, aromate, nu foarte dulci, dar perfecte pentru o glazura ca la carte! Le puteti glazura cu orice doriti, le puteti lasa rotunde, fara gaura din mijloc, si umple cu crema de vanilie, de ciocolata, sau orice va trece prin cap, sau le puteti trece prin zahar cu scortisoara cat sunt fierbinti! Sky’s the limit  !! Eu m-am jucat destul, dupa cum puteti vedea. Ador sa fac asta ! Stiti voi, stau bine la capitolul rabdare. *__* Donuts sau doughnuts, oricum le-am zice, stim cu totii ca sunt irezistibile. Here we go !

Doughnuts 6

Ingrediente:

600 g faina

2 oua

50 g zahar

50 g untura (sau unt)

250 ml lapte

25 g drojdie de bere

zahar vanilat

coaja de portocala

1 lingurita rasa sare

ulei pentru prajit

ciocolata sau zahar pudra pentru ornat

Mod de preparare:

Doughnuts10

In laptele caldut (NU rece / NU fierbinte) dizolvam zaharul si drojdia. Lasam timp de cateva minute, pana se umfla si face spuma.

Cernem faina cu sarea, 2 pliculete de zahar vanilat si coaja de portocala deshidratata, (daca avem, daca nu punem coaja proaspat rasa odata cu lichidele).

Turnam laptele inspumat peste faina &co ,apoi adaugam ouale batute, untura (sau untul) foarte moale, dar NU topit si coaja de portocala rasa, in cazul in care nu aveti deshidratata. Daca dati click pe linkul acesta, veti vedea cum o fac eu. O am de anul trecut si e la fel de aromata ca in prima zi. O ador!

Framantam 10-15 minute, ori total manual, ori incepem cu robotul si terminam pe blatul usor infainat. Trebuie sa fie un aluat destul de moale, dar trebuie sa framantam pana nu se mai lipeste de maini. Lasam la crescut la loc caldut si ferit de curenti de aer timp de 2 ore. Eu, nu ma voi satura niciodata sa repet, sa stie toti secretul asta, il pun in cuptorul incalzit, si creste muuult mai repede si mai frumos.

Dupa ce si-a dublat/triplat volumul il rasturnam pe masa pudrata cu faina si intindem o foaie groasa de cca 1 cm, nu mai subtire. Cu o forma rotunda  cu diametrul de cca 7 cm, decupam discuri. Am decupat centrul fiecarui disc cu un capac de la o sticla de lapte, dar se poate face si cu un capac de Coca Cola, in cazul in care nu avem o forma  mica rotunda. (De ce am avea o forma rotunda de 1 cm?!) Am incercat cu o forma mica de floare, dar nu mi-a placut, si am renuntat la idee.

Bilutele decupate din centru insist sa le lasati asa, iar aluatul ramas dupa ce ati decupat discurile, sa-l framantati din nou si sa-l mai lasati vreo 20-30 min, si apoi sa-l lucrati. Daca vreti sa-l intindeti imediat si sa va luati de-o grija, cum am facut eu, va refuza sa se intinda, nu va creste bine si gogosile vor fi mai tari decat celelalte. Your choice! Nu va lasati prada lenei, ca mine. *__*

Punem gososile pe masa pudrata cu faina, fara a exagera. Cel mai bine e sa o pudrati cu o strecuratoare, in asa fel incat sa se acopere totul intr-un mod fin si egal. Acoperim bine totul cu un servet curat de bucatarie si mai lasam la crescut alte 2 ore. Putem acoperi si cu folie alimentara, dar riscam sa transpire si sa se lipeasca, apoi cand ridicam folia sa se dezumfle gogosile.

Dupa ce au crescut, incingem intr-o oala cat mai groasa si ingusta posibil vreo 4-5 degete de ulei. Lasam sa se incinga la foc mic/potrivit. Nu va grabiti, ca e esentiala treaba asta! Se vor innegri intr-o secunda daca le prajiti la foc maxim.

Doughnuts 8

Acum alt pas important! Nu luati gogosile cu mana, treceti un cutit cu lama lata pe sub cate o gogoasa, incet, cu lama lipita de masa. In felul asta lasa gogoasa sa alunece in ulei direct de pe cutit, fara a o atinge. Probati daca e incins  uleiul cu o scobitoare sau cu una din bilute. Daca se formeaza bule in jurul lor imediat, e pregatit de prajeala. Eu le-am prajit cate una, sa pot avea situatia sub control. Le scoatem pe hartie absorbanta, iar cand s-au racit le glazuram cu ciocolata topita, sau cu glazura de zahar. Amestecam zahar pudra cu foarte putina apa si amestecam pana capata consistenta potrivita. Ne putem juca cu gusturi si culori la nesfarsit.

Doughnuts 7

Si o sectiune , sa vedeti ca nu fabulez.

Doughnuts9

Sunt ultra fluffy ! <3

Doughnuts 2

Am dat prin ciocolata si bilutele, vedeti ce frumoase  au iesit?

Doughnuts 5

Eu le-am facut ieri, dar am pierdut lumina naturala pana sa apuc sa fac pozele, asa ca am dat deoparte (ascuns) o parte din ele. Le-am pus intr-o punga de plastic, neglazurate, ca vroiam sa le decorez cu calm, si astazi, a doua zi, erau tot pufoase. Nu ca imediat dupa prajire, asta e clar, inca nu am descoperit aluatul ala fermecat, dar oricum, mult mai pufoase decat m-as fi asteptat. Deci, pastratile intr-un recipient ermetic. By the way, imediat dupa prajire sunt incredibile! Inalte de patru degete, dar daca apesi pe una, ajunge degetul pana la baza, dupa care se inalta inapoi. The best ever, i’m tellin’ you !

Enjoy !

(Visited 2,629 times, 1 visits today)

41 Comments

  1. Ioana-Laura November 13, 2011 at 7:21 pm

    M-am indragostit! In curand o sa ma apuc de dieta si, cum dieta mea v-a deveni un mod de viata, voi avea voie dulce cam de doua ori pe luna, asa ca o sa fac de doua ori pe luna cate ceva de pe blogul tau. Sunt superbe!

  2. Paradis November 13, 2011 at 7:22 pm

    Oare de ce am intrat? :)lol.Arata bine de tot.Dieta mea sa dus halind srmifreddo :) asa ca nu-mi stica si o gogoasa calda linga un ceai verde :)

  3. Mihaela November 13, 2011 at 7:23 pm

    Arata f bine, am facut si eu o singura data forma rotunda dar spune-mi te rog cum as putea sa le pastrez de pe o zi pe alta si sa nu se intareasca? La noi nu au mai ajuns pana a doua zi, plus ca am mai si impartim din ele :)
    Te pup :*

  4. Adela Zilahi November 13, 2011 at 7:27 pm

    Oau arata foarte bine si foarte colorate, nu mai zic de gust, ador gogosile! pupicei si o seara placuta!

  5. Sara & Miki November 13, 2011 at 8:05 pm

    Gogosi cu clasa… minunate. Pozele superbe. Pup!

  6. Michelle November 13, 2011 at 8:09 pm

    woooow ce minunatie ai facut..felicitari!

  7. cris November 13, 2011 at 9:43 pm

    Cam cate gogosi ies cu cantitatile date ?
    Nu sunt fan gogosi si nu am facut pana acum gogosi in casa, dar reteta ta e foarte tentanta si as incerca sa fac cateva de pofta(suntem doar doua persoane)

  8. Ana Maria Ciolacu November 13, 2011 at 10:26 pm

    @cris Buna! Ies 20 de donuts si tot atatea bilute. Ai putea sa faci jumatate din cantitare. Mie mi-au placut cel mai mult cele glazurate cu ciocolata cu lapte si cele cu glazura de zahar pudra. Bestiale ! Daca te hotarasti sa le faci, te astept cu pareri. Pupici!

  9. Ana Maria Ciolacu November 13, 2011 at 10:45 pm

    @Ioana-Laura Scumpa, ma bucur ca esti hotarata sa traiesti sanatos. Eu incerc pe cat posibil, dar uneori, de obicei Duminica, ma las dusa de val… :)))) Te astept cu mare drag de 2 ori pe luna, atunci! Pup, scumpa!

  10. Ana Maria Ciolacu November 13, 2011 at 10:49 pm

    @Paradisahahahah :)) Stiam eu ca avertismentul nu va functiona, ci dimpotriva! :))) Nu ma-nsel niciodata cand e vorba de treburi de destrabalate, ca donut-urile astea. :)) Pup cu mare drag!

  11. Ana Maria Ciolacu November 13, 2011 at 10:53 pm

    @Mihaela Scumpa mea frumoasa, eu le-am facut ieri, iar poza cu sectiunea e de azi… Nu mai aveam lumina pt poze, se intuneca asa de devreme… Si au fost muuult mai pufoase decat m-as fi asteptat. Pe langa calitatea aluatului, influenteaza mult cum le tii pana a doua zi. Daca le inchizi ermetic, raman fluffy. Chiar o sa scriu asta… Pup ! xoxoxo

  12. Ana Maria Ciolacu November 13, 2011 at 10:54 pm

    @Adela ZilahiMultumesc, Adela ! Dar te asigur ca astea-s mai mult decat niste simple gogosi. Sunt Gogosile ! :))) Pupici!

  13. Ana Maria Ciolacu November 13, 2011 at 10:54 pm

    @Sara Esti o scumpaaa! <3 <3 <3 Ma bucur tare mult ca-ti plac pozele mele. Pup cu mare drag.

  14. Mihaela November 13, 2011 at 10:55 pm

    Superba prezentare, Ana Maria! :)

  15. ghiocel07 November 14, 2011 at 5:40 am

    Astea sunt gogosi? Sunt bijuterii de-adreptul. Felicitari! Minunat!

  16. Alice November 14, 2011 at 10:06 am

    Ana, mi amore , cand am vazut pozele, am zis: gata…e musia facute cu o masinarie….ca prea-s perfecte :) cand am citit: am zis: wow!….

    multa munca si foarte multa rabdare. nu ma incumet a le face, din cauza ca trebuie prajite manual, sa zic asa:P si nu prea imi place acest procedeu tehnologic.
    acuma….Sunt senzationale ale tale….felicitarile mele…pupicei:)

  17. Lilly November 14, 2011 at 10:11 am

    Azi e luni si mi-am propus sa incep dieta.Dupa gogosile tale, incep dieta cu gogosi.N-are importanta le fac pentru fetita mea!

  18. Anonymous November 14, 2011 at 11:21 am

    daca as avea la indemana un smyle din ala ce se zabaleste tot ti l-as posta,ca sa vezi cam cum arat eu acum….:)))super,o sa ai cel mai fericit si pufos copil din lume cu asa bunatati ce stii sa faci :))))
    livia

  19. Emily November 14, 2011 at 2:30 pm

    yuhohoooooooo, ce frumoase sunt! daca ai sti de cand le tot aman :)) desi, recunosc, sunt in aceeasi categorie, imi programez dieta pt lunmi dimineata si seara e deja terminata :)))

    te pup

  20. FLORY November 14, 2011 at 3:25 pm

    Cu ti-am spus si pe fb,just perfect!Pupici

  21. Licuta Marin November 14, 2011 at 9:15 pm

    Uau, adevarat ca-s perfecte!!!De gust ce sa mai comentez…delicioase la maxim!Pup!

  22. Anonymous November 15, 2011 at 1:12 pm

    Buna, Ana Maria. Multumesc frumos pentru raspunsul legat de “partea uratica a blatului” de tort cu 3 feluri de ciocolata. Am facut tortul de ziua fetitei mele care a implinit 3 ani si am facut senzatie! (Sunt asa de mandra de mine)…acum lasa-ma sa salivez la aceste gogosi care arata…n-am cuvinte! Pup cu drag,Mihaela

  23. Antonina November 15, 2011 at 5:21 pm

    OMG !!!!!!!!! Arata perfect !!!! le ador !!! pupici

  24. Alina November 15, 2011 at 7:38 pm

    Penultima fotografie este o creatie artistisca!
    Am privit-o minute in sir, m-a dus cu gandul la cromoterapie :)

  25. vincent November 16, 2011 at 5:51 pm

    Salut,

    Am intrat pe blog-ul dvs. si ne-a placut foarte mult – aveti retete culinare delicioase YUM!!! YUM!!!
    Ne-am bucura sa va avem in familia Petitchef

    Am fi incantati daca ati dori sa adaugati blog-ul dvs. la http://ro.petitchef.com astfel incat utilizatorii nostri, cat si noi, sa ne putem bucura de retetele dvs.

    Petitchef este un portal frantuzesc bazat pe retete culinare. Cateva sute de blog-uri sunt deja inscrise si beneficiaza de expunere pe Petitchef.

    Pentru a adauga blog-ul dvs. la http://ro.petitchef.com puteti folosi http://ro.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form sau puteti merge la http://ro.petitchef.com si dati click pe “Adauga blog-ul tau”.

    Toate cele bune,

    Vincent
    Petitchef

  26. catkitchen November 17, 2011 at 10:34 am

    Chiar sunt perfecte , felicitari !!!

  27. Gabriela {What Liberty Ate} November 18, 2011 at 11:55 am

    Arata absolut perfect gogosile tale! Mie imi plac la nebunie, si de mult nu am mai mancat (mi-am luat si tava de gogosi pe vremea cand eram innebunita dupa ele)

  28. Anonymous November 22, 2011 at 8:25 am

    heyy …par delicioase si o sa le incerc si eu in curand :D…dar daca le fac la cuptor…are ceva ?sau nu mai ies la fel ? ma gandeam sa mai scutesc o parte din calorii

  29. Anonymous December 12, 2011 at 11:15 am

    buna, pot sa folosesc drojdie uscata si in ce cantitate? iar pt a le umple cu nutella trebuie , presupun sa le umplu inainte de prajire , exista o metoda de umplere? merci si bravo pentru retete

  30. Ana Maria Ciolacu December 12, 2011 at 11:33 am

    @Anonim 2Poti folosi drojdie uscata, bineinteles. Un cubulet de 25 de grame de drojdie proaspata e echivalentul unui pliculet intreg de drojdie uscata, din cele de 7 grame. Si nu trebuiesc umplute inainte de prajire, ci dupa. Pui Nutella, eventual usor incalzita, pentru a o fluidifica foarte putin, intr-o siringa de patiserie, sau intr-un sac-a-pòche cu varful lung atasat, si injectezi la baza, din loc in loc, cata Nutella vrei. Daca le umpli inainte, risti sa-ti iasa ciocolata in ulei si sa sara peste tot… Daca ai incredere in metoda ta, incearca, si spune-mi si mie, ca m-ai facut curioasa. Si ce pfta de gogosi mi-a venit acum… :)) Pupicei si tine-ma la curent ! xoxoxo

  31. Timea January 14, 2012 at 2:56 pm

    ce bine arata!!!! ador gogosile si tot ce e din aluat dospit!!! adica calorii multe. mi-ai facut o pofta cu gogosile astea :)

  32. Ana January 27, 2012 at 6:17 pm

    Azi am facut si eu gogosi :)…f bune si pufoase au iesit. Le-am papat cu nutella si nuca caramaelizata. Am incercat si placintele turcesti cu cartofi si lipia marocana – pe care am umplut-o cu falalfel, humus, avocado si salata, amandoua au fost foarte apreciate, Mersi de retete. Te pup!

  33. Pingback: Drops of Colour | Avantoure

  34. Eileen Cuisine January 19, 2014 at 4:55 pm

    Chiar acum citeam reteta cu o cana de ceai in brate si m-a bufnit rasul cand aminteai de asta :))) super reteta, trebuie sa o incerc saptamana asta <3

  35. Criss January 19, 2014 at 5:27 pm

    Sigur o sa o incerc. Esti o adevarata inspiratie pentru mine (am facut nenumarate retete) si sunt fericita ca te-am descoperit :)

  36. Ana Maria Ciolacu January 19, 2014 at 5:36 pm

    Ahahaha :))))) Vai, uitasem de faza cu dieta de Luni pana Marti. :))) Deci te-am gasit la fix, cu ceaiul in brate. :))))) Targetul !! :)))

  37. Ana Maria Ciolacu January 19, 2014 at 7:12 pm

    Multumesc, Cris !! <3 Si eu sunt fericita ca mi-ai scris. Te pup cu mult drag. <3

  38. katry February 6, 2016 at 9:32 am

    hey :) . sunt geniale. mersi pentru share, au fost delicioase si aratau perfect. esti foarte harnica!

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.