Lasagne alla bolognese

Lasagne alla bolognese 5
Eu locuiesc in Bologna (Emilia-Romagna) unde se mananca cele mai bune lasagne din lume. Da, din lume! Fiindca foile de lasagna se fac in casa, neaparat cu spanac, deci musai verzi. Foile cumparate sunt un sacrilegiu, despre care nici nu se vorbeste… Ragù-ul este facut cu un amestec de carne de vita si porc, ales de la macelar si tocat in fata clientului, cu suc de rosii facut in casa (ca orice bolognez care se respecta) si fiert nu mai putin de 6 ore. Niciodata mai putin ! Am incercat sa-l fierb  doar 3 ore si va jur ca nu seamana nici pe departe cu varianta lunga. Cine afirma contrariul nu a mancat niciodata un ragù bolognez, si nu-i stie gustul. Sosul bechamel e dens, cu aroma de piper proaspat macinat si nucsoara, iar pentru a incorona totul, se presara din belsug Parmiggiano Reggiano, ca doar suntem in Reggio Emilia. Parmezan mai bun ca aici nu veti gasi in toata Italia. La fel si pastele facute in casa, sunt o specialitate romagnola. Asa cum aici in Nord nimeni nu se lauda ca face cea mai buna pizza, nici in Sud nu se lauda cu pastele. Foaia de lasagna am intins-o mereu cu sucitorul, dar de data asta am facut 3 tavi mari si una mai mica, si nu mi-ar fi ajuns toata ziua la intins lasagne. Ehh, spiritul Craciunului… Fac si pentru cei care au mai putin timp la dispozitie decat mine. Si ma laud cu reteta bunicii logodnicului meu, bolognez din mosi stramosi. Reteta este pt o tava de cuptor mare, sau 2 mai mici. Enjoy !
 Ingrediente pt lasagne
 3 oua
400 g faina
100 g spanac
1 castron parmezan ras
cca 600 ml sos bechamel
Ingrediente pt bechamel
500 ml lapte
5 linguri faina
50 g unt
sare,piper alb,nucsoara
Prepararea foilor
Lasagne alla bolognese 2
Pentru a face niste adevarate lasagne bolognese, adica verzi, nu albe, se pun in aluat 100-125 g de spanac. Se procedeaza ca la pastele normale, doar ca se inlocuieste un ou cu o mana de spanac, atata tot. Eu fac mereu cu spanac congelat. Il las sa se dezghete, dupa care il pasez cu blenderul.
Daca folosim spanac proaspat, il oparim 1 minut in apa clocotita sarata, il trecem imediat printr-un jet de apa rece, apoi il lasam la scurs si il tocam marunt sau il dam prin blender.
Se pune faina intr-un castron sau pe planul de lucru si se formeaza o gropita in mijoc in care spargem ouale si adaugam spanacul. Cu ajutorul unei furculite amestecam, aducand faina de pe margini, dupa care incepem sa framantam. Avem nevoie de un aluat destul de dur, mai ales daca intindem foile la masina de paste.
Acoperim aluatul cu folie alimentara si il lasam sa se odihneasca cca 30 minute.
Impartim aluatul in 3-4 bile pe care le aplatizam cu palmele si le trecem prin masina de paste de la mic la mare, incepand cu 1 si terminand cu penultima treapta. La mine ultima treapta imi scoate foile aproape transparente, ceea ce nu doresc in cazul de fata. Taiem fasii de cca 12 cm lungime. O data facute, le intindem pe planul de lucru sau pe un servet,dar nu una peste alta.
E preferabil sa se faca ragù-ul inainte, insa depinde de timpul de care dispune fiecare. Eu il fac cu o zi inainte, si in ziua lasagnelor ma ocup doar de foi si de asamblat.
                            Prepararea sosului bechamel
Sos bechamel
 
Bechamelul pentru lasagne il fac mereu mai grosut, deci cand incepe sa fiarba, il las sa se ingroase binisor. Trebuie sa tinem cont si de faptul ca se mai intareste la racit. Un sos prea “curgator” s-ar topi si mai tare in cuptor, si am obtine niste lasagne inecate in bechamel, care nu e elementul principal in povestea asta.
Topim untul la foc mic, luam cratita de pe foc adaugam toata faina si amestecam rapid cu un tel de sarma. Cu lingura aveti toate sansele sa se formeze cocoloase. Readucem cratita pe foc si adaugam treptat laptele, amestecand incontinuu pana rezulta un sos destul de dens. Il condimentam cu sare, piper si pt cine doreste un praf de nucsoara. Da extraordinar de bine, va asigur !
Intr-o cratita larga punem la fiert 2-3 litri de apa cu sare si putin ulei, iar cand a fiert punem cate 3-4 foi de lasagna ,si le lasam cam 2 minute, dupa care le scoatem cu o paleta si le lasam la scurs pe un servet curat de bucatarie.
                                     Asamblarea
Lasagne alla bolognese 3
Ungem o tava de cuptor mare cu ragù si punem primul rand de foi, deasupra un strat de ragù, parmezan ras, apoi sos bechamel din loc in loc. Deasupra din nou foi / ragù / parmezan / sos bechamel. Continuam asa pana terminam foile, iar ultimul strat va fi de ragù, parmezan si bechamel.
Punem tava in cuptorul preincalzit la 200°C pt cca 30 min. Va veti da seama cand e gata dupa aspectul aramiu pe care il va avea crusta.
Lasagne alla bolognese 4

Reteta este pt o tava de cuptor mare, sau 2 mai mici. Eu fac si pentru altii, dar daca am de gand sa fac 2 pentru noi, una o sigilez in folie de plastic si o congelez, iar cand vreau sa o servesc, o scot din congelator dimineata si o las la dezghetat la temperatura camerei pana la pranz sau pana seara. Cand e dezghetata o dau la cuptor la 200 grade pt cca 30-40 minute.

Lasagne alla bolognese

S-aveti pofta si un Craciun fericit!

(Visited 909 times, 1 visits today)

31 Comments

  1. Emily December 8, 2011 at 5:59 pm

    arata fantastic ♥
    imi plac la nebunie foile verzi! te pup cu drag!

  2. Gabriela December 8, 2011 at 6:01 pm

    Ooo, ce frumos!! Nici nu se ingaduia sa locuiesti in Italia si sa nu ai masina de facut paste ;)). Si eu zic de mult sa-mi iau una, dar mereu apar alte prioritati, in special propurile de pe Etsy ;;)

  3. Ramona Alina December 8, 2011 at 7:34 pm

    Ca la mama ei! trãiascã lasanha:)si eu…stau la rând la o portie, mai ai?

  4. Licuta Marin December 8, 2011 at 7:58 pm

    Un fel pe care l-as manca in fiecare zi!Arata tare bine!Pup!

  5. pansy December 9, 2011 at 10:42 am

    Si mie imi place lasagna,desi cu foi de casa n-am mancat niciodata,imi imaginez ce bunatate este !la anul musai sa-mi cumpar si eu o masina de paste.

  6. Adela Zilahi December 9, 2011 at 1:14 pm

    Arata super bine! Imi plac acele foi verzi la nebunie!! Pupicei!

  7. Kadia December 9, 2011 at 7:27 pm

    Arata incredibil de bine si imi plac foile cu spanac :)

  8. Cristiana December 9, 2011 at 9:34 pm

    Cum faci pozele? Ma straduiesc si eu sa le fac asa…… Poti sa ma ajuti cu o informatie folositoare? Multumesc anticipat

  9. Ioana Cupcakes Project December 10, 2011 at 2:44 pm

    am facut lasagna…si a iesit super, super, supeeeeeeerrrrrrrr!
    E adevarat ca am sarit pasul cu foile si am folosit cumparate, iar sosul l-am fiert doar vreo 4 ore jumate…ca na, lumea nu mai avea rabdare si in plus de fiecare data cand ajungeam in bucatarie mai probam cate o lingura (…si nu doar eu!) si riscam sa raman fara sos dupa 6 ore de fiert, da tot a iesit super bun. Gata asta e reteta mea preferata de lasagna!

  10. Cristiana December 10, 2011 at 8:14 pm

    Vad ca mi-ai adaugat comentariul dar nu mi-ai raspuns

  11. Ana Maria Ciolacu December 10, 2011 at 8:35 pm

    @Emily :)) Si eu ador foile verzi ! :)) Pup, scumpa mea ! xoxo

  12. Ana Maria Ciolacu December 10, 2011 at 8:38 pm

    @Gabriela Gabitz, am avut masina de paste de cand am venit aici, dar de cele mai multe ori am intins foaia cu sucitorul, e chiar o placere, imi place foartr mult sa ma joc cu aluatul cat mai mult posibil. Dar de data asta am facut prea multe, mi-ar fi luat o zi intreaga numai intinsul lasagnelor. :))) Si nu-mi spune Etsy de 2 ori, plz… :)))))))) Pup cu mare drag!

  13. Ana Maria Ciolacu December 10, 2011 at 8:39 pm

    @Ramona Alina Ca la mama ei, da! :))) Daca scotocesc prin congelator, mai gasesc vreo 2 tavi. :)) Pup cu drag!

  14. Ana Maria Ciolacu December 10, 2011 at 8:40 pm

    @Licuta Marin Si noi l-am manca in fiecare zi, doar ca nu-i chiar o treaba rapida. :))) De-ar fi fost mai scurt procedeul, cu acelasi rezultat, chiar am fi mancat lasagne zilnic. :))) Pupici!

  15. Ana Maria Ciolacu December 10, 2011 at 8:42 pm

    @pansyPansy, draga mea, eu mai mereu intind foaia cu sucitorul, nu e deloc altfel decat foaia de taitei ! Aluatul are exact aceeasi consistenta, foaia la fel, grosimea e aceeasi… Daca faci doar o tava e floare la ureche, poate fi chiar distractiv! :) Pupici!

  16. Ana Maria Ciolacu December 10, 2011 at 8:46 pm

    @Kadia Multumesc, ma bucur ca-ti plac! Iubesc spanacul si eu, deci foile nu pot fi decat minunate. :) Pup, scumpa mea!

  17. Ana Maria Ciolacu December 10, 2011 at 10:37 pm

    @CristianaBuna, scumpa mea! Ma bucur mult ca-ti plac pozele mele, dar nu sunt in gradul de a da informatii, pe internet poti gasi foarte multe tutoriale care iti explica detaliat cum sa faci poze bune. Mie mi-a luat un an sa ajung sa imi imbunatatesc tehnica, deci intai de toate citeste cu atentie TOT manualul de instructiuni al aparatului tau foto. Ce aparat ai, btw? Multi spun ca nu conteaza, dar sunt gata sa le rad in fata tuturor, fiinca asta o spun doar expertii care se dau modesti si poseda niste super aparate, cu niste super obiective pe ele. Se pot face poze frumoase si cu aparate mai modeste, dar niciodata nu vor fi ca “acele” poze, pe care le vedem pe site-uri de stock photography… Pot sa-ti spun doar cum am facut eu pentru a progresa… Am citit si am fotografiat foarte mult,apoi am invatat sa fac pozele in format raw, in modalitate manuala, care-i treaba cu diafragma, cu manipularea luminii,mi-am mai cumparat un aparat minunat, niste obiective pt genul de fotografie preferat,un trepied de calitate, un softbox care m-a costat aproape cat aparatul, carti, si muuulta muuuulta practica si rabdare. Deci, nu-i asa usor cum pare… Multaaa multaa munca si in cazul meu investitie… Am folosit intai un Canon 1000D cu un obiectiv Canon 50mm, si nu mi-am cumparat alt aparat mai bun pana nu a simtit ca am reusit sa il exploatez la maxim si ca am nevoie de mai mult. Acum incep usor usor sa exploatez noul aparat, tot un Canon, de data asta 600D, pe care il folosesc de cele mai multe ori cu un obiectiv Tamron 90mm macro. Daca imi puneai o intrebare mai exacta, stiam ce sa-ti raspund, dar e greu sa poti schimba ceva cu o singura informatie. Cum am spus, incepe de la manual si continua cu tutoriale. Te pup si te mai astept pe la mine, iar daca ai vreo intrebare mai specifica, o sa-ti raspund atat cat ma pricep.

  18. Ana Maria Ciolacu December 10, 2011 at 10:42 pm

    @CristianaAhh, si nu raspunsesem nimanui, Cristiana, nu doar tie. Am si eu o viata de care trebuie sa ma ocup din cand in cand. :) Te-am pupat!

  19. Miha December 11, 2011 at 9:44 am

    Arata grozav de apetisant! Mmmm…

  20. Cristiana December 11, 2011 at 11:24 am

    @Ana Maria Ciolacu
    Multumesc ca ti-ai luat din timp ca sa-mi raspunzi. Alta intrebare nu mai am. M-ai lamurit.

  21. Ana Maria Ciolacu December 11, 2011 at 11:40 am

    @MihaMultumesc, scumpa mea! <3 Ma bucur ca-ti place! Pupici!

  22. Bia December 14, 2011 at 12:09 am

    Doresc sa vin cu o completare legata de softbox care este un modificator de lumina care creaza o lumina moale dar, directionala adica difuza, adica estompeaza umbrele. Acesta se pune peste lumina bliturilor de studio tocmai pt a diminiua intensitatea umbrelor rezultate de la lumina bliturilor de studio. Soft Boxul poate fi inlocuit si de umbrele.
    Sau poate ca tu te refereai la cubul utilizat la fotografierea de produs si atunci vorbim despre un kit care se vinde special pentru fotografierea de produs.

  23. Ana Maria Ciolacu December 14, 2011 at 12:32 am

    Ce mi-ai descris tu mai sus sunt o bucata de plastic de pus peste flash, sau un cub de panza cu 2 lampi. Eu am spus ca am dat pe softbox aproape cat am dat pe aparat, si cred ca stiu pe ce-am dat banii, si cum se numeste, si mai ales ce-i ala un softbox… Si nu ma refeream la nici una din variantele pe care le-ai expus ca fiind unicele. Se numeste exact softbox, are trepied, si-l folosesc cu lumina continua. Nu am mai specificat acum si cati watt are iluminatorul meu, ca are vreo doi, sau ce culoare si dimensiuni are… O seara buna.

  24. emiliana December 17, 2012 at 7:57 am

    crede-ma ca stiu ca ai dreptate si te felicit ca ai reusit sa exemplifici prin postarea asta o parte tare draga mie:)lasagne alla bolognese:)te salu cu drag !

  25. Pingback: Lasagnes bolognaise | My cooking blog

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.