Tort de ciocolata cu orange curd

Orange curd chocolate cake 9

In copilaria mea, Craciunul, pe langa bunatatile pe care le gatea mama, avea gust de ciocolata agatata in brad si portocale. Am unit mai multe idei, pentru a creea un desert care sa-mi aminteasca de copilarie. De ciocolata si portocale, miresme de Craciun magic…

Ingrediente pentru 3 blaturi de 14 cm diametru:
150 g faina
200 g zahar
50 g cacao
1 lingurita praf de copt
1 lingurita bicarbonat
1/2 lingurita sare
60 ml ulei
100 ml lapte
100 ml espresso fierbinte
1,5 oua (1 ou  intreg si un galbenus)
vanilie
un sfert lamaie
Ingrediente pentru orange curd:
coaja de la 2 portocale mari
225 ml suc de portocale (2-3 portocale)
200 g zahar
4 oua intregi
50 g unt moale
Ingrediente pentru decorat:
150 ml frisca
150 g ciocolata 70% cacao
12-15 alune de padure
3 linguri de zahar pt caramel
Mod de preparare blaturi:
Incingem cuptorul la 180°C, dupa care pregatim 3 forme de cca 15-18 cm in diametru. Daca nu avem trei la fel, putem lasa compozitia sa astepte si coace in aceeasi forma. Eu am niste craticioare de inox cu aceleasi dimensiuni, (una putiiin mai mare, dar am taiat blatul de jur imprejur cu un cutit) care m-au scutit de problema formelor identice. Le ungem cu unt, decupam un cerc de hartie de copt cat fundul craticioarei, il lipim de fund sa se unga bine cu unt, dupa care il intoarcem pe partea cealalta, si-l lasam acolo. Pudram bine cu cacao, batem cu palma pe fundul craticioarei, astfel incat sa cada toata cacaoa in exces.
Orange curd chocolate cake 6
Amestecam bine si cernem toate ingredientele uscate (faina, zahar, cacao, bicarbonat, praf de copt, sare). In lapte stoarcem un sfert de lamaie si il lasam asa vreo 10-15 minute. Batem ouale cu un tel sau furculita, amestecam cu uleiul si laptele, apoi varsam totul peste ingredientele uscate. Cu un tel, amestecam de cateva ori, ca la muffins, pana nu mai vedem urme de faina. Turnam si cafeaua fierbinte(cat mai concentrata posibil), amestecam din nou, si gata !! (nici o chinuiala ca la pandispan, unde conteaza fiecare gram si temperatura, si puterea mixerului, rabdarea noastra, etc…) Cantarim compozitia si o impartim in trei parti egale, o turnam in craticioare, si la cuptor cu ele, timp de 30 minute ! Nu coaceti mai mult, fiindca in asta consta toata treaba, blatul ramane umed si ciocolatos, si nu are nevoie de insiropare.
Compozitia pentru blat va fi aproape lichida, va veti speria, stiu, dar nu e nevoie, fiindca asa trebuie sa fie. Toata treaba e mult mai simpla decat ati crede, norocos cine are 3 tavi la fel, le pune pe toate deodata in cuptor si in nici 5 minute si-a luat de-o grija  cu blaturile. Dupa 30 min scoatem unul si infingem o scobitoare in centru. Daca iese curata, e gata.
Orange curd chocolate cake 3
Mod de preparare orange curd:
Batem (cu un tel in forma de para) intr-o craticioara ouale, zaharul, zeama si coaja de portocala si untul, punem craticioara pe bain marie, si amestecam incontinuu timp de cca 10-15 minute. Vasul nu trebuie sa atinga apa care fierbe, si trebuie sa amestecam incontinuu. Cand compozitia e gelatinoasa, o luam de pe foc si o lasam la racit la temperatura camerei, acoperind-o cu folie alimentara pe care o lipim de suprafata curdului, sa nu se formeze acel strat uracios. Punem orange curdul in frigider pana se raceste complet si se intareste destul cat sa poata fi pusa intre straturile de blat. Daca, din intamplare sau ghinion, curdul nu e fin, ceva nu a mers si nu v-a iesit textura ok, bagati in el mixerul vertical si rezolvati totul.
Orange curd chocolate cake 5
Asamblare tort:
Taiem toate cele 3 blaturi in 2, astfel incat vom avea 6 straturi. Orange curdul complet racit, deci numai bun de intins pe blaturi, il cantarim si il impartim in 5, daca ne dorim staturi egale, nu facute intr-o doara. Asezam pe platou primul  blat, apoi un rand de orange curd, un alt blat, un alt strat de curd, si tot asa, pana la ultimul.
Batem frisca (gen Hulàlà) si imbracam tortul, incercand sa-l facem cat mai drept posibil.
Orange curd chocolate cake 4
Topim in cuptorul cu microunde sau pe bain marie (fara a fierbe!) ciocolata, care trebuie sa aiba cam 60-70% cacao. Masuram (cu o ata sau cum ne vine bine) diametrul si inaltimea tortului, si taiem o fasie de hartie de copt cu acele dimensiuni. Eu am vrut sa fie mai inalt decat tortul, asa ca am mai lasat vreo 2-3 cm.
Orange curd chocolate cake 7
Cu o spatula, sau lingura de lemn, intindem ciocolata pe toata (!) lungimea si latimea hartiei. O apucam usor de colturi, o apropiem cat mai drept posibil de tort, si o lipim. Eu am pus tortul in frigider dupa ce l-am acoperit cu frisca, si nu cred ca am facut bine, fiindca ciocolata s-a intarit imediat ce s-a lipit de tort, si nu m-a mai lasat indrept nimic. Ehhh, asa se invata ! *__* Deci dupa ce l-ati imbracat in frisca, lipiti hartia cat tortul are temperatura camerei. Mai ungem cu putina ciocolata colturile pe care le-am atins cand am tinut de hartie, si punem tortul in frigider. In 10-15 minute ar trebui sa fie gata. Apucati cu unghiile de un coltisor si trageti incet hartia. Se va dezlipi atat de frumoooss…
Orange curd chocolate cake 14
Acum fiecare isi poate face de cap cum vrea, in ceea ce priveste decoratul. Mie mi-a mai ramas putina ciocolata, pe care am intins-o pe o bucata de hartie de copt, am pus-o in frigider, apoi cand s-a intarit am decupat stelute. Am facut o proba, si a iesit dragut.
Orange curd chocolate cake 11
Pentru alunele de padure caramelizate, trebuie putina rabdare. Topim intr-o craticioara 3 linguri de zahar, la foc mic, pana se caramelizeaza. Le punem in caramel si stam langa el pana se raceste putin. Cu degetele (da…) sau cu un clestisor, luam care una si o ridicam usor. Daca nu se intinde caramelul, inseamna ca nu s-a intarit indeajuns. Daca face firul acela lung, rupem de unde ne convine, (eu l-am lasat lung de cca 10 cm) ,  si suflam usor, pana se intareste. Pana m-am miscat eu, de cateva ori s-a intarit prea tare caramelul, dar a fost de-ajuns sa aprind ochiul aragazului cateva secunde, si se topea atat cat sa-mi permita sa ma joc in el. Daca va intrebati de ce unele alune au caramelul mai inchis la culoare, e pentru ca la a treia reincalzire m-am indepartat o secunda de aragaz. *__* S-a inchis putin la culoare, dar am ramas incantata de contrast. *__*
Le asezam cu grija pe  o hartie de copt, si le lasam 1-2 minute, sa se intareasca bine. Am trecut prin caramel si cateva felii de portocala, pe care le-am pus in mijloc. De jur imprejur, am asezat alunele caramelizate.
Orange curd chocolate cake 12
Pentru a nu sfarama ciocolata cand taiem, trecem lama cutitului prin foc, taiem, stergem lama, trecem iar prin foc, si taiem iar. Daca vreti felii perfecte, daca nu, puteti sa-l spargeti, e tortul vostru. *__*  Orange curd chocolate cake 10
S-aveti pofta !
(Visited 1,157 times, 2 visits today)

85 Comments

  1. Alina C. December 13, 2011 at 8:41 pm

    WOW!Atat pot spune acum!
    Felicitari din inima!Esti un om foarte talentat!

  2. alison December 13, 2011 at 8:47 pm

    another perfect piece of your art!:)thank you!

  3. Emily December 13, 2011 at 8:48 pm

    fermecator si absolut delicios ♥
    pup tare tare tare ♥

  4. Isabela December 13, 2011 at 9:20 pm

    Superb!

  5. Carmen December 13, 2011 at 10:12 pm

    Foarte buna ideea cu invelisul de ciocolata, am incercat si eu de cateva ori si a iesit negresit si de mare efect….Orange curd deosebit iar cu cioco merge bine. Imi este pofta!

  6. Mihaela M December 13, 2011 at 10:27 pm

    wow, arata intr-un mare fel…ca de altfel tot ce faci:)am incercat cateva retete.Imi plac fotografiile tale.Si tortul nu pare greu tare de facut…Supr prezentare.Felicitari!!

  7. Mihaela December 14, 2011 at 1:06 am

    Frumos mai arata tortul tau, Ana Maria. Chiar aseara ma gandeam sa fac orange curd… nu e timpul pierdut :D Sa mai dai un reminder pe 15 sa nu uit sa te votez :)

  8. Craita December 14, 2011 at 6:52 am

    Arata superb,ai niste manute de aur:)Succes la concurs!

  9. Mihaela December 14, 2011 at 7:27 am

    Da' feliile alea de portocala? Am incercat sa fac si eu, fierbandu-le intr-un sirop de apa si zahar, ca la dulceata, dar s-au dezintegrat.

  10. Miha December 14, 2011 at 7:57 am

    Superb!

  11. Diana December 14, 2011 at 8:05 am

    Esti un artist desavarsit!!!

  12. Ramona Alina December 14, 2011 at 8:10 am

    Ai dacã lar vedea Lady Gaga!!! e super mai ales cu crema de portocale:)

  13. Summer Dress Team December 14, 2011 at 9:59 am

    Este minunat!!!!!! de fapt toate retele tale sunt! cam migaloase ce-i drept…dar rasplata e pe masura:)

  14. Ersilia December 14, 2011 at 10:11 am

    Nu pot spune decat….MINUNAT !! meriti toate laudele din lume,te admir mult pentru indemanare, pentru rabdare si pricepere,pentru poze fffreusite ,ce mai… de 3 X femeie !!!

  15. pansy December 14, 2011 at 10:16 am

    absolut superb!

  16. bucatarsubacoperire December 14, 2011 at 11:13 am

    E foarte frumos. Imi plac foarte mult torturile inalte!

  17. Cristiana December 14, 2011 at 12:52 pm

    WOW! Ce bine arata tortul asta!!!!!!!!!! Imi ploua-n gura! Pare absolut deliciosssssssssssssssssssssssssssssssssssssss!

  18. Licuta Marin December 14, 2011 at 4:11 pm

    Am ramas fara cuvinte:)Minunat, minunat, minunat!!!Pupici!

  19. Ana Maria Ciolacu December 15, 2011 at 12:01 am

    @EmilyOf, la faza cu delicios nu pot sa te contrazic delocccc… :)) Pup frumoasa ! ♥

  20. Ana Maria Ciolacu December 15, 2011 at 12:02 am

    @CarmenAsa-i ca-i usor si de mare efect? De cand ma tineam sa fac un tort invelit in folie de cioco. :)) Pup!

  21. Ana Maria Ciolacu December 15, 2011 at 12:05 am

    @Mihaela M Esti o dulce, Mihaela ! Multumesc pentru cuvintle frumoase ! Ma bucur ca ai incercat si ca ai ramas multumita de retetele mele. Chiar nu e greu de facut tortuletul. Pupicei! ♥

  22. Ana Maria Ciolacu December 15, 2011 at 12:06 am

    @MihaelaCall me Ana! :)) Multumesc, scumpa mea! Eu ador orange curd-ul… ♥ Chiar nu-i timpul pierdut… :) Niciodata! Pupici!

  23. Ana Maria Ciolacu December 15, 2011 at 12:10 am

    @Mihaela :)) Am incercat si eu odata sa le fierb in sirop de apa si zahar, in reteta zicea sa le fierb pana devin usor transparente… Au ramas intacte, chiar daca erau foarte subtiri, in schimb s-au caramelizat…Nu m-am mai chinuit de data asta, am trecut niste felii prin caramel si-am rezolvat situatia. O sa mai lucrez la capitolul felii de portocala fierte-n sirop. :)) Pup!

  24. Ana Maria Ciolacu December 15, 2011 at 12:13 am

    @Summer Dress Teamahahah :))) Toate retetele mele sunt minunate, sau toate sunt migaloase? :))) Torturile-s mai migaloase, ca restul nu-s chiar asa. :)))) Te pup, scumpa!

  25. Ana Maria Ciolacu December 15, 2011 at 12:14 am

    @ErsiliaMultumesc mult!! ♥ Ma bucur ca-ti place ceea ce fac. Pupici!

  26. Tatiana December 15, 2011 at 1:20 am

    Wooowwww, nu am cuvinte !! E de departe cel mai frumos tort pe care l-am vazut in viata mea. Nici nu vreau sa ma gandesc cat e de delicios. Felicitarile mele, ai un site de milioane! Bafta la concurs, te voi vota maine!

  27. Ana Maria Ciolacu December 15, 2011 at 1:38 am

    @Tatiana Ohhh, cat esti de scumpaaa… ♥ Iti multumesc din suflet pentru cuvintele atat de frumoase… Multi pupici! xoxo

  28. Ersilia December 15, 2011 at 7:43 am

    Daca n-am facebook, ..nu te pot vota?

  29. sandrina.sanda December 15, 2011 at 11:07 am

    Oh, cum arataaaaaa… il vreau de Craciun ! Chiar daca nu va arata la fel de frumos ca al tau.

  30. Ana Maria Ciolacu December 15, 2011 at 12:36 pm

    @sandrina.sanda :)) Frumusel, eh ? Sunt sigura ca va fi chiar si mai frumos ! Cel putin stii sa eviti ce-am gresit eu. :))) Adica sa nu lipesti folia de tortul rece. :))) Pupici!

  31. Antonina December 15, 2011 at 2:26 pm

    Sunt fara replica si indragostita iremediabil de “casuta ta” !! Cuvinte in afara de superb, fermecator, wow, wow, n-am !! Esti minunata! Pupici

  32. Zazuza's Gulaschsuppe December 15, 2011 at 5:25 pm

    draga mea, ar trebui sa iti deschizi o afacere! esti cu adevarat o maestra, ce minunatii iti ies din maini este incredibil! zau ar trebui sa faci catering pentru petreceri simandicoase, si nu numai ;)!

  33. Ana Maria Ciolacu December 16, 2011 at 3:00 pm

    @AntoninaAntonina, pot sa te iau la mine acasa? :)))) Esti atat de dulcee… <3 Multumesc din suflet! U made my day! <3 Pupici!

  34. Ana Maria Ciolacu December 16, 2011 at 3:01 pm

    @Zazuza's Gulaschsuppe Ahahhaha :))) Eu si afacerile… :)))) As face catering pt simandicosi, dar cu siguranta as pierde eu, la modul in care vad eu lumea… :)))) Te pup cu mare drag !! <3<3<3

  35. Ana Maria Ciolacu December 16, 2011 at 3:03 pm

    @Andreea Deea, frumoasa mea, o sa-mi fie greu sa aleg doar una, dar ce sa fac, o sa ma chinui… :)) Particip cu drag la provocarea ta ! Un milion de pupici!

  36. Sara & Miki December 16, 2011 at 4:56 pm

    Maret… sectiunea e perfecta. Prin sectiune se vede maiestria. Felicitari!

  37. Irina December 17, 2011 at 6:02 am

    Arata excelent, felicitari!

  38. Apa.Faina.Sare. December 17, 2011 at 1:55 pm

    M-am pierdut cu ochii-n poze! Esti geniala, pefecta, extraordinara, artista, superba! Tortul asta e de revista! Pune ceva rosu pe tine, cu atatea laude aici, sa nu te deochem cumva! :*:*

  39. naty, galati December 19, 2011 at 12:46 pm

    Un tort divin, perfect

  40. Ana Maria Ciolacu December 19, 2011 at 9:01 pm

    @Sara Multumesc mult de tot! Ma bucur tare ca va place! Pupici! <3<3<3

  41. Ana Maria Ciolacu December 19, 2011 at 9:06 pm

    @Irina Multumesc, scumpa!! <3 Excelent arata si checul tau. Adorabile pozele. Pupici!

  42. Ana Maria Ciolacu December 20, 2011 at 12:07 am

    @Apa.Faina.Sare.Offff, cat esti de scumpaaa !! <3<3<3 Multumesc,multumesc,multumesc, iti intorc inzecit vorbele minunate. O sa-mi pun ceva rosu, da... :))) Ma deochi si singura, reusesc si performanta asta, asa ca nu zi de 2 ori. :))) Te pup, frumoasa ! <3

  43. Mitinita December 21, 2011 at 10:54 am

    acum am vazut si eu sectiunea,wow! lemon curd am facut,dar nu m-am gandit ca se poate face si din portocale. Superb tortul!

  44. Ana Maria Ciolacu December 21, 2011 at 11:21 am

    @MitinitaMultumesc mult , Adina ! Se face si din portocale, si e super bun. <3 Ma bucur ca-ti place. Pupici! xoxo

  45. Anonymous December 26, 2011 at 2:30 pm

    Finally a person that puts some real work into a blog. I do like what you have done with the blog.

  46. Mihaela M December 30, 2011 at 4:20 pm

    La blatul de tortzaharul trebuie sa fie pudra sau tos?

  47. Ana Maria Ciolacu December 30, 2011 at 4:38 pm

    @Mihaela M Zaharul trebuie sa fie tos, Mihaela scumpa. Te pup si iti doresc Sarbatori Fericite ! xoxo

  48. Mihaela M December 31, 2011 at 5:26 pm

    Multumesc:)La multi ani! Happy new year:)

  49. Raluca January 1, 2012 at 7:27 pm

    Ana mi-a iesit delicios tortul. Nu a iesit asa frumos ca al tau, dar sigur il voi repeta si atunci voi reveni si cu poza :)Pupici

  50. Baker Street January 9, 2012 at 4:25 pm

    OH MY! Your cake looks stunning.

  51. www.you-made-that.com January 10, 2012 at 5:48 pm

    Absolutely beautiful, I bet the taste was so delicious too! Thanks for sharing this recipe :)

  52. Elena Sandor January 28, 2012 at 9:32 pm

    Cata rabdare ai, felicitari!

  53. Poliana April 9, 2012 at 9:58 am

    Am facut tortul in weekend, a iesit minunat, aspectuos si delicios. A meritat tot efortul depus (care nu a fost putin, trebuie sa recunosc) iar laudele primite au fost pe masura…iar eu le trimit mai departe, adica tie :)
    Felicitari!

  54. maria elena May 14, 2012 at 6:48 am

    Spectaculos! Felicitari pt realizare.

  55. Pingback: tort de ciocolata si fructe de padure « Hi! My name is Alexandra…

  56. Pingback: Blogul meu a împlinit 2 ani | Just Love Cookin'

  57. Pingback: Just Love Cookin ha compiuto due anni ! | Just Love Cookin'

  58. Rebecca March 5, 2013 at 2:19 am

    How can I read this recipe in English, please?

  59. Ana Maria Ciolacu March 5, 2013 at 9:31 am

    Hi , Rebecca !
    I will translate this recipe as soon as i can. This mean after 2-3 weeks, because i’m going on holiday tomorrow.
    Hugs.
    xoxo

  60. Pingback: tort de ciocolata si fructe de padure « Alexandra Blaş

  61. elena January 11, 2014 at 2:57 pm

    poti sa-mi spui de unde ai cumparat suportul de tort? este foarte frumos si in magazine nu am vazut !

  62. Jill September 19, 2014 at 10:18 am

    This looks divine. Please email me recipe in English. Hotcurlers@gmail.com

  63. Pingback: Tort cu blat umed si orange curd | StickyFingers.ro

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.