Tort alb cu mousse de portocale si frisca

Tort alb cu mousse de portocale si frisca 1

Am vreo saptamana de cand trag chiulul de pe blog, insa vreau sa va asigur ca am scutire ! *__* De la doctor, da ! Nutritionist… Pai stiu cat e de frumos sa vezi zilnic retete si poze imbietoare, dar mai stiu si ca din Septembrie pana acum am pus vreo 3 kg, ceea ce nu-i frumos deloc ! De atunci am stat zilnic in fata cuptorului, dupa scos delicii ciocolatoase si nu numai, asa ca inca ma consider norocoasa ca am pus doar 3, si nu 13. Cum spuneam si pe Facebook, cu toate ca am un meniu super echilibrat si indestulator, mie tot mi-e foame… *__* Si imi ploua-n gura doar gandindu-ma la frunze de salata, daca mai e mult pana la cina. Deci sunteti rugati sa apreciati faptul ca am stat, am scris, si am pus poze cu minunea asta de tort, pe jumatate flamanda si cu amintirea aproape dureroasa a gustului mangaindu-mi papilele. *__* Va dura cam o luna povestea dietei, incet dar sigur si sanatos. Si cum nu o sa pot lipsi atat de mult de pe blog, o sa ma sacrific si o sa gatesc cu un cleste de rufe pe nas, sa nu cad in tentatie din motive olfactive. Tortuletul, dupa cum va dati seama din decor, e de la sarbatori, mai precis de la Revelion.

Ingrediente pandispan pt o forma de 26 cm:
7 oua
210 g faina
210 g zahar
un varf sare
2 lingurite de praf de portocale (sau coaja rasa)
Ingrediente pentru sirop:
300 ml suc portocale
150 g zahar
Ingrediente pentru mousse de portocale:
200 ml suc proaspat stors de portocale (cca 3)
12 g gelatina in foi sau un pliculet granulata
80 g zahar
3 oua
200 ml frisca lichida vegetala
Pentru ornat:
400 ml frisca vegetala (gen Hulàlà) RECE
Mod de preparare:
Tort alb cu mousse de portocale si frisca 3

Pandispanul: Mixam ouale intregi la temperatura camerei cu zaharul si un praf de sare pana isi tripleaza volumul. Intre 15 si 25 minute. Vi se poate parea mult, dar cu cat mai mult, cu-atat mai bine in cazul asta. Adaugam faina cernuta cate putin, si o incorporam cu un tel in forma de para sau cu o lingura de lemn, cu miscari circulare, de jos in sus. Adaugam faina din nou doar cand cea precedenta e incorporata. Tapetam cu unt si faina o forma de 26 cm, pe care o scuturam bine de excese de faina. Punem compozitia, batem de 2-3 ori de masa sa iasa aerul din ea, si o dam la cuptorul preincalzit la 170°C timp de cca 25 minute. Cand e auriu si se desparte singur de pe marginile tavii, infingem o scobitoare in mijloc. Daca iese curata, stingem cuptorul, lasand tava inauntru, cu usa intredeschisa, lasand pandispanul sa ajunga la temperatura camerei obisnuindu-se cu aceasta treptat. Scoaterea brusca de  obicei duce la lasarea blatului. Il punem pe un gratar si il lasam pana la racirea completa.  (Sursa )
Siropul: Fierbem sucul de portocale cu zaharul cca 5 minute, apoi lasam la racit.
Mousse-ul de portocale: Batem galbenusurile cu zaharul pana se deschid la culoare. Punem gelatina la inmuiat intr-un vas metalic cu suc de portocale, timp de 10 minute. Punem vasul pe foc minim, (sau pe bain marie) pana se topeste gelatina. Atentie, trebuie doar sa fie cald cat sa se topeasca, nu lasati sa fiarba, ca gelatina isi pierde proprietatile la temperaturi inalte ! Lasam 3-4 minute sa se racoreasca, apoi o turnam peste galbenusurile batute. Batem intre timp albusurile, si le incorporam acestei compozitii, apoi batem frisca si facem acelasi lucru. Amestecam totul cu atentie si delicateta, apoi punem mousse-ul obtinut in frigider. Vi se poate parea destul de lichid, sa nu cumva sa va speriati ! Contine gelatina, se va intari ! :)
Mod de asamblare: Taiem blatul in 3, asezam prima foaie pe platou, (sau intr-un  cerc pentru torturi) o insiropam cu 1/3 din sirop, apoi punem peste mai bine de jumatatate din mousse. Eu am numarat lingurile, ca sa fiu sigura ca va iesi cat de cat egal. Cred ca am pus vreo 12 linguri sanatoase de mousse intre foi. Acoperim cu a doua foaie, o insiropam, punem mousse-ul, dupa care, pe un platou, punem ultima foaie cu partea taiata in sus si o insiropam asa. Apoi o luam cu mare atentie si o rasturnam peste restul tortului. Cu mousse-ul ramas imbracam pe cat posibil tortul, astfel incat sa nu aiba denivelari. Dam la frigider macar vreo 15 minue, sa se intareasca putin mousse-ul. Mixam frisca vegetala rece (calda se taie), apoi cu o spatula, imbracam tortul in frisca. Eu l-am decorat cu fructe de padure, apoi cand am taiat feliile, am presarat deasupra bobite de rodie, ca da bine rosu pe alb in perioada Craciunului, si combinatia a fost minunata. Puteti lasa doar fructele rosii, sau puteti taia felii de portocala pentru decorat, la fel cum puteti lipi pe margini si fulgi de ciocolata. Sky’s the limit ! :)
Tort alb cu mousse de portocale si frisca 2
Initial am vrut sa pun si bucatele de portocala infipte in fiecare strat de mousse, dar m-am razgandit in ultimul moment si am decis sa-l pastrez cat mai simplu. Se potriveste de minune si cu bobite de rodie. Nu doar pentru ca e rosu pe alb, in spiritul sarbatorilor de iarna, ci si gustul e incantator.
Tort alb cu mousse de portocale si frisca 4
L-am facut mare sa-l impart cu vecinii, dar m-am indurat sa dau doar o bucata (mare, ce-i drept). *__* Restul l-am devorat noi. Nici nu stiu cum sa va explic, cam in ce hal a fost de parfumat si de delicios… <3 Imi ploua-n gura in momentul asta ! *__*

Tort alb cu mousse de portocale si frisca 5

S-aveti pofta !
(Visited 1,254 times, 1 visits today)

14 Comments

  1. alison January 12, 2012 at 9:54 pm

    alt tort cu care ma “torturezi”,e superb!:)si o prezentare absoluta!

  2. mandala January 12, 2012 at 10:19 pm

    S U P E R B !

  3. Timea January 12, 2012 at 10:51 pm

    supetb si elegant! si sigur foarte gustos !

  4. Rodira January 12, 2012 at 11:28 pm

    Beautiful and delicious!

  5. Antonina January 13, 2012 at 5:18 am

    Draga mea, e incantator!!! Pupici multi!

  6. LauraAdamache January 13, 2012 at 7:16 am

    Deci, scumpa, eu nu te cred ca dupa ce ai postat nebunia asta nu te-ai dus in frigider sa papi ceva!!! Eu as fi lesinat in fata calculatorului de foame si pofta!!!:))))
    Arata absolut superb, delicat, rafinat si cumplit de bun dupa cum reiese din pozute.
    Puuup cu drag!!! ♥ ♥ ♥

  7. Alexandrina January 13, 2012 at 8:35 am

    Delicios si foarte aspectuos!

  8. Rodira January 13, 2012 at 11:30 am

    What an elegant and delicious cake!

  9. Ramona Alina January 13, 2012 at 10:11 pm

    Rodiile nu pot lipsi de pe masa de Revelion, nu de alta dar mi-am tot pus la dorinte:))a iesit finut tortuletul:)

  10. Zazuza January 14, 2012 at 12:28 pm

    ce festiv e! tocmai bun pentru sarbatoare!

  11. Licuta Marin January 14, 2012 at 6:47 pm

    Superb tortuletul si prezentarea de vis!!!Pup!

  12. aurelia January 16, 2012 at 9:23 pm

    Ana, draga mea, te felicit pentru decizie si astept cu nerabdare retete dietetice, exact ce mananci tu acum!Momentan sunt in deplasare la Viena, dar cand ma intorc promit sa devin solidara!

  13. pansy January 19, 2012 at 11:29 am

    Si mie imi plac torturile de tipul asta ! foarte elegant!comme d'habitude!

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.