Raspberry Black Forest Cake / Tort Padurea Neagră cu zmeură

Raspberry Black Forest Cake 3

 

Scroll down for the english version

 

Ieri a fost aniversarea fratelui meu, cel mai aprig adorator al ciocolatei. De multă vreme îmi bate apropos-uri în legătură cu un tort Pădurea Neagră, şi nu ştiu de ce, dar încă nu îi venise rândul. Şi ce motiv mai bun puteam avea să intru în bucătărie şi să deschid cuptorul pe caniculă decât acesta? *__* Doar că văzusem mai demult aici acest tort cu zmeură, şi nu am vrut să fac clasicul Pădurea Neagră. Ce poate fi mai bun decât ciocolată şi zmeură la un loc? Am adaptat reţeta în unele locuri, în primul rând am renunţat la crema de unt, pe care m-am jurat că nu o voi mai face niciodată. Prea greoaie şi grasă pentru gusturile noastre, deci am înlocuit-o cu frişcă, şi am mai schimbat câteva ingrediente, iar zmeura nu am făcut-o sos, ci am pus-o întreagă. Blaturile se fac uşor, fără bătaie de cap, fără capricii, ganache-ul la fel. Brăduţii, şi ei, uşor de “desenat”… Un singur sfat aş avea: Să NU, NU, NU faceţi decoraţiuni de ciocolată vara, mai ales dacă vreţi să stea în picioare mai mult de 30 de secunde. *__* Ar fi trebuit să mă vedeţi cum alergam cu tortul în braţe între frigider/congelator şi setul fotografic… Iniţial, brăduţii erau înalţi (tipa de unde am luat reţeta l-a făcut în Martie, nu în Iulie), dar după 4 paşi începeau să se îndoaie, şi au ajuns mult mai scurţi pentru a putea fi fotografiaţi în reprize de câte 1 minut una. *__* Însă într-un anotimp mai rece, veţi prezenta un tort splendid fără nici o bătaie de cap. Îl văd perfect pentru Crăciun eu, sau pentru oricare alt anotimp în care ciocolată nu se topeşte cât ai zice “tort”. Iată şi reţeta !

 

 

 

Pentru cele 3 blaturi:

 

60 g ciocolată (cu 70% cacao)

 

270 ml espresso fierbinte

 

650 g zahăr

 

275 g făină

 

185 g cacao amară de calitate

 

2 linguriţe bicarbonat sodiu

 

1 linguriţă praf de copt

 

1/2 linguriţă sare

 

3 ouă mari

 

170 ml ulei

 

240 g iaurt

 

1 linguriţă extract vanilie (sau esenţă)

 

Pentru ganache-ul de ciocolată:

 

200 g ciocolată neagra (70% cacao)

 

250 g frişcă lichidă

 

3 linguri zahăr pudră (optional)

 

In plus: 250 g zmeură

 

Pentru decorat:

 

400-500 ml frişcă

 

100-150 g ciocolată 70% cacao (pentru brazi)

 

Mod de preparare blaturi:

 

Raspberry Black Forest Cake 1

 

Preîncălzim cuptorul la 150°C.

 

Tapetăm cu unt şi cacao (făina lasă urme albe pe blaturi) 3 forme de 20-23 cm în diametru. Eu le fac în forme din aluminiu, de unica folosinţă, pe care le reutilizez.

 

Turnăm cafeaua fierbinte (fără zaţ *__* ) peste cele 60 g de ciocolată şi amestecăm până se topeşte toată.

 

Amestecăm bine cu o lingură zahărul, făina, cacaoa, bicarbonatul de sodiu şi praful de  copt, apoi le cernem de câteva ori pentru a scăpa de bulgării de cacao.

 

Batem cele 3 ouă cu un praf de sare cca 5 minute, până îşi dublează volumul şi devin spumoase (la început nu par să se umfle, dar după cca 4 minute încep).

 

Adăugăm ouălor uleiul, iaurtul, vanilia şi ciocolata topită (nici o problemă dacă e caldă încă), apoi amestecăm bine totul.

 

Turnăm peste compoziţia umedă de mai sus toată făină & co, şi mixăm până cea din urmă este încorporată,  nu mai mult (cca 1 minut).

 

Împărţim compoziţia obţinută în mod egal în cele 3 forme. Putem să o cântărim dacă vrem.

 

Coacem la 150°C timp de 1 oră – 1 oră şi 10 minute. Mi-am dat seama în ultimul moment că nu vor încăpea toate 3 în cuptor, dar am găsit imediat o soluţie, să nu mai trebuiască să le coc în două rânduri. Am pus grilajul rotund de la cuptorul cu microunde între două forme, iar cea de-a treia formă am pus-o pe grilaj. A fost cu 10 cm mai sus decât celelelate, însă s-a copt în mod egal.

 

După 55 minute- 1 oră, deschideţi cuptorul, şi destul de rapid, infingeti o scobitoare în centrul blaturilor. Dacă iese cu câteva firmituri pe ea, sunt gata. Dacă iese plină de compoziţie, închidem repede cuptorul şi o mai lăsăm 5 minute, după care verificăm din nou. E important să nu le coacem mai mult, fiindcă dacă se usucă îşi pierd sensul, pentru că acest tip de blat nu necesită insiropare, fiind deja umed.

 

Când s-au răcit de tot, învelim blaturile în folii de plastic, pentru a le păstra umede, în cazul în care nu le vom folosi imediat, apoi le punem în frigider până la momentul asamblării.

 

Preparare Ganache de ciocolată:

 

Încălzim frişca lichidă neindulcită până aproape de punctul de fierbere, fără a o scăpa în fiert însă. O luăm de pe foc şi adăugăm ciocolata mărunţită,  apoi amestecăm cu o lingură până se topeşte toată. O dăm deoparte şi o lăsăm la răcit. Când s-a răcit la temperatura camerei, îl punem în frigider, unde îl lăsăm 1-2 ore, după care il mixăm puţin până obţinem o consistenţă cremoasă.

 

Preparare brazi de ciocolată:

 

E foarte important să folosim o ciocolată cu cât mai multă cacao (60 – 70 %), ciocolata cu lapte nefiind potrivită pentru acest tort.

 

Mărunţim ciocolata apoi o  punem într-un castron şi o topim în cuptorul cu microunde, (sau la bain marie) scoţând-o la fiecare 20-30 secunde pentru a amesteca în ea.

 

Nu trebuie sa o lăsăm mai mult, fiindcă se arde în mijloc (nu mă întrebaţi de unde ştiu *__*). Trebuie doar să se topească, nu să fiarbă, fiindcă îşi pierde proprietăţile.

 

Când s-a topit complet şi e doar uşor călduţă, o punem într-un sac a poche cu un dui subţire sau într-o pungă căreia i-am tăiat foarte puţin vârful (nu vrem brazi în dimensiune naturală).

 

Pe o suprafaţă dreapta punem câteva folii de aluminiu, apoi începem să desenăm brazii, fără a aspira la perfecţiune. Cred că au mai mult impact în variantă “stilizată”, mai dezordonată. Ar fi de preferat să punem foliile de aluminiu pe un carton, sau altceva drept, astfel încât brazii să nu se întărească strâmb sau cu dâmburi.

 

Punem foliile cu brazii în frigider, şi îi lăsăm să se întărească (durează puţin).

 

Preparare frişcă:

 

Cu câteva ore înainte de a bate frişca o punem în frigider (fiindcă frişca se taie dacă nu e rece). Cu 30 minute înainte punem în frigider şi vasul (preferabil de metal), împreună cu paleta/paletele cu care vom bate frişca. Totul trebuie să fie rece. Dintr-un exces de zel să nu puneţi frişca cu orele în congelator, că dacă îngheaţă nu e bine. Frigiderul e calea cea mai sigură. Dacă frişca e neindulcită, o putem bate cu câteva linguri de zahăr, dacă nu, doar aşa. Putem folosi şi întăritor de frişcă. Încă ceva, nu trebuie bătută prea mult, fiindcă se încorporează prea mult aer, şi nu mai este la fel de omogenă, sau şi mai rău, se taie. Am vrut să mă asigur că toţi cei care nu ştiu care-i treaba cu frişca vor citi asta, fiindcă eu am păţit-o prea urât, cu vreo 2 litri de frişcă deodată, şi nu reuşesc să uit episodul. *__*

 

Raspberry Black Forest Cake 8

 

Asamblarea:

 

Împărţim în 2 ganache-ul de ciocolată, pentru a fi siguri că vom avea straturi egale.

 

Aşezăm pe un platou primul blat, iar peste el întindem jumătate din ganache.

 

Întindem cu o lingură restul de ganache în mijloc, iar peste acest strat, evitând marginile, împrăştiem jumătate din cantitatea de zmeură.

 

Aşezăm deasupra cel de-al doilea blat, procedăm la fel ca la primul, apoi acoperim cu cel de-al treilea.

 

Îmbrăcăm tortul într-un strat de frişcă, apoi îl dăm la rece până se întăreşte puţin.

 

Dacă îl pregătim pentru o aniversare şi vrem neapărât să punem lumânări, trebuie să ştim că brăduţii se vor strâmbă puţin, din cauza căldurii. *__* La fel se va întâmpla şi dacă îl veţi face în toiul verii, ca subsemnata. Să spunem că e un tort de iarnă. *__* Deci îl scoatem din frigider şi îl prezentăm imediat, spre încântarea şi uimirea tuturor.

 

 

 

 

 

Raspberry Black Forest Cake

Raspberry Black Forest Cake 5

Recipe after Chocolate and Carrots. This is a super moist cake, to die for, a little different from the classic Black Forest cake.

 

Ingredients for the 3 layers:

 

1/3 cups dark chocolate (60 g)

 

1 1/2 cups hot brewed coffee (270 g)  

 

3 cups sugar (650 g)

 

2 1/2 cups unbleached all-purpose flour (275 g)

 

1 1/2 cups dark cocoa powder (185 g)  

 

2 teaspoons baking soda    

 

3/4 teaspoon baking powder    

 

1/8 teaspoons salt    

 

3 large eggs    

 

3/4 cup vegetable oil    

 

1 1/2 cups well-shaken low fat buttermilk (or yoghurt) (240 g)

 

1 teaspoon vanilla extract

 

Directions:   

 

Preheat oven to 300°F. Grease 3 9″ cake pans and sprinkle some cocoa, then shake to coat all greased surfaces.   

 

Pour the hot coffee over the chopped chocolate and stir until is melted.    

 

Sift together sugar, flour, cocoa powder, baking soda, baking powder, and salt.    

 

Beat eggs until thickened and doubled in size (3-6 minutes).    

 

Add the oil, buttermilk, vanilla, and melted chocolate mixture to the eggs,then mix until combined.

 

Add the dry ingredients mixture and beat until is incorporated.    

 

Divide the batter evenly between the cake pans.    

 

Bake on the middle racks of the oven until a tester inserted in center comes out clean, about an 1 hour to 1 hour and 10 minutes.    

 

Cool layers completely in pans on racks.    

 

Once completely cooled, if you are not going to use the layers immediately, invert them onto sheets of plastic wrap. You can freeze the layers for about 3-4 hours.

 

Raspberry Black Forest Cake 4

 

For the chocolate ganache:

 

200 g chopped dark chocolate

 

250 g heavy cream

 

Directions:

 

In a sauce pan, heat the heavy cream (don’t boil), add in the chopped chocolate and stir until completely melted.

 

Let cool to room temperature, then refrigerate for 1-2 hours, then whisk until creamy.

 

The whipped cream:

 

Refrigerate the whipping cream, the mixer bowl and the whisk attachment. Whisk on high speed, but don’t over mix it. It will clump and separate.

 

The chocolate trees:

 

Melt the chocolate into the microwave or over a double boiler, and when it gets lukewarm put it into a piping bag.

 

Lay 2-3 layers of foil on a flat surface, and draw the trees. Refrigerate until all the chocolate trees are hard.

 

Raspberry Black Forest Cake 12

 

Assemble the cake:

 

Spread half of the ganache over the first cake layer, then spread the raspberries.

 

Cover with the second layer, spread the remaining ganache, then the remaining raspberries. Cover with the third layer, then frost the cake with the whipped cream.

 

Using a cold knife, stick the trees to the cake. Don’t let the cake in a warm place, because the trees will melt away and fall if they are very tall.

Raspberry Black Forest Cake 6

 

Enjoy !

(Visited 854 times, 1 visits today)

22 Comments

  1. Zazuza's Gulaschsuppe July 7, 2012 at 6:08 am

    la multi ani! trebuie sa spun ca pentru el pregatesti mereu cele mai frumoase torturi! it must be love :P!

  2. Alexandrina July 7, 2012 at 6:08 am

    Multi ani fericiti! Ce tort fain!!

  3. Ramona Alina July 7, 2012 at 6:41 am

    Eu am pregãtit cu cirese, din primele cirese din an :D
    E un tort care se mãnâncã repede, cu zmeurã e mortal:)

  4. Poliana July 7, 2012 at 9:00 am

    Arata fantastic de bine!! Pozele sunt deosebit de frumoasa, iar munca ta nu se poate lauda in simple cuvinte. Cred ca am sa trec si eu repede in bucatarie, prea mare e ispita cu acest tort!

  5. Ana Maria Ciolacu July 7, 2012 at 9:07 am

    @Zazuza's Gulaschsuppe ahahah :)) Multumim, Zuzuca! :)) Da, acum ca ai spus-o, mi-am dat seama ca asa e. :) E posibil sa fie din cauza asta. :) Pups. xoxo

  6. Ana Maria Ciolacu July 7, 2012 at 9:19 am

    @Ramona Alina :) Ahhh, cu zmeura chiar ca e mortal !! :) Asa acrisoara si aromata contrasteaza perfect cu blatul si ganache-ul, care sunt destul de greoaie. Nu prea se mananca repede in varianta asta, insa. :) Aia cu frisca si cirese, da. Asa, dupa o feliuta esti plin. :) Asta da tort cu spor ! :)) Pupici!

  7. Ana Maria Ciolacu July 7, 2012 at 9:20 am

    @PolianaMultumesc, scumpa mea ! Ma bucur tare mult ca iti place ceea ce fac. <3 Pai vezi poate rezolvi si tu un black forest. :)) Pups! xoxo

  8. Gabriela July 7, 2012 at 9:50 am

    Ma racoreste mult tortul tau, iar bradutii sunt draguti si in iulie! Pozele sunt foarte apetisante si seducatoare! :*

  9. Cristina July 7, 2012 at 11:18 am

    Super reteta si pozele de exceptie. Eu am facut cu afine si am sa incerc sigur si cu zmeura.

  10. Andreea July 7, 2012 at 11:43 am

    Sa-ti traiasca iubitul! Aparatul tau foto e fermecat?! Spune drept! :))

  11. Emily July 7, 2012 at 1:45 pm

    ah, ce bine arataaaaaaaa :*
    zau ca si mie imi plac mai mult si mai mult tot asa mai “stilizati” :) au alt farmec! Super, super delicios tortul si imi place tare mult cum ai completat reteta! O voi face si eu cat mai repede ;)
    te imbratisez cu drag si La multi ani inca o data sarbatoritului! Sa fiti sanatosi si fericiti!

  12. Mihaela July 8, 2012 at 4:34 am

    La multi ani sarbatoritului!
    Ana Maria, fotografiile tale parca ma trimit in padurea argintie a Craiesii Zapezii :)

  13. Ana Maria Ciolacu July 8, 2012 at 9:21 am

    @GabrielaAsa e, arata foarte racoros… :) Ma bucur ca-ti plac bradutii mei, fie ei si pe canicula. :) Dar macar cu privirea sa ne racorim. :) Te pup, scumpa mea! xoxo

  14. Ana Maria Ciolacu July 8, 2012 at 9:28 am

    @Andreea Multumeeesc, scumpa mea!! :) Nu-i deloc fermecat aparatul meu foto, i wish, acum ca ma gandesc mai bine. :))) Pupici, Andreea. xoxo

  15. Ana Maria Ciolacu July 8, 2012 at 9:30 am

    @EmilyMultumim, Emily draga! <3 Da, mai bine "stilizati"! :))) Abia astept sa il vad si pe-al tau, poate cu alte fructe de padure... Offf, ce idei imi dau... :)) Pupici! xoxo

  16. Ana Maria Ciolacu July 8, 2012 at 9:31 am

    @MihaelaMerci, Miha !! Ce tare-ai fost cu padurea argintie a Craiesii Zapezii… :)))) Dar dupa ce ai spus-o am inceput si eu sa simt asa. :))) Pupici! xoxo

  17. LauraAdamache July 13, 2012 at 4:10 pm

    Cu enorm de mare intarziere, pentru care te rog sa ma ierti, ii urez La Multi Ani lui Marco!! Sa fie sanatos si sa fiti fericiti impreuna!!
    De tort nu mai zic nimic ca daca ma uit mai mult la el, ma urc in masina si vin la tine.
    Pup scumpa!

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.