Çiğ Börek

cigborek
Aceste börek se afla printre preferatele mele pe lista de mancaruri turcesti.Le mancam des in oras,nu le incercasem niciodata acasa, insa am avut minunata surpriza sa descopar ca sunt muuult mai bune facute in casa decat la restaurant la mama lor.Sunt atat de bune,incat o sa va para rau pentru toti anii in care nu le-ati mancat. Sunt un gen de placinte din foi subtiri umplute cu carne cruda si prajite in ulei,inventate de tatari, fiind foarte des intalnite in Turcia, cel mai mult in zonele in care inca locuiesc in numar mare descendenti ai tatarilor,cum ar fi Eskişehir si Konya.Dar sa trecem la fapte!
Ingrediente pt 15-16 börek
 
Aluatul:
100 ml iaurt
100 ml ulei
100 ml lapte
1 ou
1,5 lingurita sare
650-670 g faina 000
drojdie instant pt pizza (asemanatoare prafului de copt,insa pt aluaturi sarate)
 
Umplutura:
1 ceapa
250-300 g carne tocata amestec (sau ce preferati)
sare
piper
 
Mod de preparare:
poze noi-18
Va spun de la inceput ca aluatul iese pt cca 15-16 börek,deci pt 6-7 persoane.Noi am  fost trei persoane la masa si am impartit aluatul in doua,jumatate l-am pus intr-o punga pe care am legat-o bine si am pus-o in frigider spre a-l folosi a doua zi.Puteti chiar si congela aluatul.
Drojdia instant,in cazul in care nu o gasiti puteti folosi si 1 lingurita de bicarbonat.Daca nu aveti de nici una,e la fel de ok. Sunt si retete fara drojdie,deci e bine oricum.Puteti inlocui laptele si iaurtul cu apa daca doriti,oul si uleiul nu le eliminati insa.Va asigur ca o sa va lingeti pe degete!
Punem intr-un vas ingredientele lichide,amestecam putin,apoi incepem sa turnam faina amestecata cu sarea si drojdia/bicarbonatul si framantam pana obtinem un aluat nici moale, nici tare.
Umplutura este foarte simpla:
Dam o ceapa prin razatoare,o punem peste carnea tocata,condimentam cu sare,piper,si eventual alte arome preferate.Amestecam bine bine si o tinem aproape.
Il lasam sa se “odihneasca” timp de cateva minute dupa care il impartim in bilute de cca 70 g una.Folosind jumatate din aluat,mie mi-au iesit 8.Pudram cu faina blatul de lucru si intindem o foaie ovala sau rotunda.Va trebui sa avem o foaie destul de subtire.Atentie sa nu o gauriti cu unghiile,ca va pierde lichid in ulei si nu vreti asta.
Intindem 2 lingurite de umplutura pe partea inferioara a foitei de aluat,avand grija sa lasam macar un cm liber pt a putea lipi.Inchidem cu partea superioara si apasam bine cu degetele,pentru a le sigila.
Daca le vreti perfect rotunde le puteti taia cu o rotita,insa va asigur ca la cat sunt de bune nu o sa aveti timp sa le vedeti prea mult intregi. : )
Intr-o tigaie punem 2-3 degete de ulei,lasam sa se incinga foarte bine,apoi punem placintele.Se vor umfla,iar cand sunt usor rumenite,le intoarcem.Le scoatem pe hartie absorbanta si le servim calde.
_MG_0072 (9)
O alta reteta pe care o recomand cu insistenta.Sunt exagerat de delicioase!

Salva

Salva

(Visited 493 times, 1 visits today)

14 Comments

  1. Andreea January 12, 2011 at 1:53 am

    Arata superb! O sa le incerc negresit. :)

  2. Ana M. Ciolacu January 12, 2011 at 9:22 am

    Multumesc,Andreea! Sa le incerci,ai sa vezi cat sunt de bune…Pupici !

  3. Naina January 12, 2011 at 9:30 am

    Ai niste retete aici jos palaria….nici nu stiu pe care sa o fac mai intai. Te pup si cand bucataresc ceva de pe blogul tau te anunt!

  4. Mihaela January 12, 2011 at 11:09 am

    Arata nemaipomenit, am retinut reteta dar cred ca voi folosi alta umplutura, mie aluat cu carne nu prea imi place :) nu stiu de ce, ideea in sine si gustul…poate cu branza sarata ar merge perfect…nu stiu cum se citeste preparatul tau dar eu la mare mancam ceva asemanator cu branza sarata si le zicee shuberek :)

    te pup

  5. Elena Toma January 12, 2011 at 9:21 pm

    M-am uitat cu admiratie la cea dolofana, aflata inca la prajit. Desi combinatia aceasta cu carne este interzisa la dieta mea… tare as fi vrut sa gust cand priveam imaginile. Si cand ma gandesc ca eu nu sunt o pofticioasa, dar mi se intampla asa ceva, cam cum se simt cei pofticiosi…

  6. Ana M. Ciolacu January 13, 2011 at 11:15 am

    Buna,Mihaela! In principiu shuberek,çüberek,chiburekk,cheburek sunt derivari de la denumirea preparatului in limba vorbita de tatari.Insa cei de la mare cred ca s-au adaptat cerintelor si inventat ceva umplut cu branza si gresesc numindu-le asa,fiindca nu exista pt genul asta de placinta in afara de carne cruda si ceapa.Ar fi trebuit sa le numeasca placinte fripte cu branza sau ceva de genul :))Oricum imi mai ramasese jumatate din aluat in frigider si am zis sa incerc si cu branza,ca mi-ai dat ideea.Super bune si cu branza. :)) Ne-au placut mult.Insa nu se mai numeau Çiğ Börek :)Umple-le linistita si cu branza,ca sunt minunate.Te pup dulce si te mai astept pe la mine.

  7. Ana M. Ciolacu January 13, 2011 at 11:35 am

    Stiu,Elena,cum e…:)) Nici eu nu sunt pofticioasa,insa cateodata vad cate-o imagine care ma da pe spate si simt ceva asemanator cu pofta :)))
    Si-apoi am vazut eu ce bunatati ai pe blog, ai cu ce te delecta :)) Pupici si te mai astept pe la mine.

  8. felicia(mangalia) January 29, 2011 at 5:53 pm

    Buna seara!Astazi am intrat pentru prima data pe acest blog si sunt foarte incantata de ce am gasit.Modul de prezentare este foarte frumos,iar preparatele arata exemplar si te imbie sa le incerci…referitor la reteta de cig borek v-as sfatui sa incercati o data sa puneti la umplutura putina menta.Pentru ziua de maine mi-am propus sa incerc croissant-ul,sper sa-l reusesc am sa revin cu pareri.Mii de multumiri pentru acest blog,multe realizari si multi pupici de la malul marii (Mangalia)

  9. Ana Maria Ciolacu January 29, 2011 at 9:18 pm

    Felicia,draga mea,ma bucur nespus ca iti place blogul meu. Iti multumesc pentru cuvintele frumoase,esti o draguta. Cat despre menta, o ador in toate preparatele,dulci sau sarate. Data viitoare o sa incerc si asa.
    Iti tin pumnii pentru croissante, si sa ma tii neaparat la curent.Eu mai mai ca le-as reface zilele astea.
    Te pupic dulce si te astept sa-mi povestesti cum a mers cu croissantele. :*:*:*

  10. yeşim May 30, 2011 at 2:02 pm

    absolut perfect.
    dragoste din Turcia

  11. Ana Maria Ciolacu May 30, 2011 at 7:35 pm

    @yeşimYesimcim,turkce konusuyorum ben. :) Cok tesekkur ederim. Iyiki yazmissin, boylece muhtesem blogunu buldum. Ellerine saglik, cok guzel seyler yapiyorsun. :*:*:*

  12. ramona May 16, 2012 at 11:27 am

    Buna,as dori sa incerc si eu aceasta reteta insa nu stiu ce carne trebuie sa folosesc(de porc este in regula?).Multumesc pt retetele tale (am incercat cateva si pot sa spun ca nu e zi sa nu rascolesc blogul tau),cred ca in limita timpului si ingredientelor o sa incerc cat de multe o sa pot.Multumesc!ma uit intotdeauna cu admiratie la tot ce faci!

  13. Ana Maria Ciolacu May 16, 2012 at 11:37 am

    @ramonaBuna, Ramona ! Multumesc pentru cuvintele frumoase si pentru faptul ca ma urmaresti. Cat despre borek, in Turcia bineinteles ca nu se face cu carne de porc, insa in alte tari unde se face, tari non islamice, se foloseste si carnea de porc, sau amestec porc/vita. Asa ca poti sa o faci linistita si cu carne de porc. Sa nu m-auda vreun turc! :)))
    Te pup si te mai astept pe la mine!

  14. maria g May 29, 2012 at 6:14 pm

    seara buna!in primul rand vreau sa-ti multumesc ca mi-ai rapuns la mesaj asa de repde(despre piatra de copt). despre ce fel de drojdie este vorba in reteta?

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.