Poğaça

pogaça 11
Poğaça sunt niste placintele pe care le putem intalni in multe tari, printre care Bosnia,Croatia,Slovenia,Macedonia, Grecia (unde se numeste “bogatsa Μπογατσα”),in Ungaria, Turcia si ar mai fi cateva.
Aceste mici delicatese le putem gasi sub diverse denumiri,pe care nu le mai insirui. Eu am mancat pentru prima oara Poğaça in Turcia,si m-am indragostit definitiv,deci eu le voi spune asa.
Am visat la ele foarte multa vreme, insa am tot amanat monentul, nu as sti sa va spun de ce. Poate pentru ca inca nu intalnisem RETETA !  E reteta perfecta, cea cu care obtii poğaça ca in cele mai renumite patiserii.
Sunt extraordinar de bune, credeti-ma pe cuvant. TREBUIESC incercate, caci nu stiti ce pierdeti..Nu pierdeti mai mult de un pachet de margarina si un pic de faina,insa va veti convinge dupa prima muscatura.
Mie imi tremurau genunchii de bucurie cand am realizat ca mi-au iesit PERFECTE !! Nu mi se mai intamplase asta de cand am gustat din primul croissant facut de mine.Am fost din nou in extaz !
S-au terminat imediat, (de data asta nu le-as fi impartit cu nimeni,si ma veti intelege perfect daca incercati)  : )) insa din intamplare au trecut niste vecini pe la noi si nu am avut ce face : )) Acum vor cu totii reteta, sunt uimiti cum de am reusit sa fac un aluat atat de…profesional ! : )) Ehh,that’s me.. : P Si cu toata Duminica ce-a fost, a trebuit sa le refac, ca toti visau la pogacelele mele. Deja v-am batut la cap mai mult decat prevede legea, insa asta pentru ca vreau sa simtiti si voi ce-am simtit eu.EXTRAORDINARE…Sper ca v-am convins… (God,cat sunt de bune…) : )
Ingrediente pt 14 poğaça:
500-550  g faina 000
250 g unt sau margarina
1 ou + 1 albus
13 g drojdie sau o lingurita plina drojdie uscata
50 g ulei masline
1 lingura zahar
1/2 lingura sare
200 g apa rece
Pentru uns:
1 galbenus
1/2 lingurita rasa zahar
Pentru umplut:
100 g branza
1/2 legatura mica patrunjel
sau
patè de masline
Mod de preparare:
foto blog-8
Poate ca va bat la cap cu cernutul fainii, insa e esential pentru reusita aluaturilor dospite. Cernem, deci, faina amestecata cu sarea , dupa care facem o gropita in mijloc, unde turnam apa rece in care am dizolvat 1 lingura de zahar (da o lingura,sa nu puneti mai putin orice-ar fi) si drojdia. Apa nu trebuie sa fie calduta ca la majoritatea aluaturilor, insa toate au o explicatie mai mult decat plauzibila.
Dupa ce am pus apa , vine randul uleiului, oului intreg si  al albusului,si apoi al margarinii topite si lasate la racit.
Framantam timp de cca 7 minute, iar daca este nevoie mai adaugam faina. Turcii ar spune ca aluatul trebuie sa aiba consistenta lobului urechii, deci nici moale nici tare.
Am dat cantitatile , insa conteaza foarte mult tipul de faina folosit, unele tipuri absorb mult mai multa apa.
Punem bila de aluat obtinuta intr-un castron, la loc caldut si ferit de curenti de aer si o lasam la crescut timp de 1 ora.
Impartim in cca 14 bilute egale , pe care le turtim usor  cu podul palmei, fara a ne juca prea mult cu aluatul.
In mijloc punem 1 lingurita din umplutura aleasa.Ori branza (o telemea nu foarte sarata ar fi ideala) amestecata cu patrunjel tocat, ori patè de masline. Daca nu il gasiti de cumparat il puteti face acasa punand in robot o mana buna de masline negre.Mixati pana obtineti o pasta.
Inchidem discul si nu il apasam asa cum am fi tentati sa o facem, cu buricele degetelor, ci tot cu podul palmei, cam la 2 cm de  la margini, aproape de umplutura. Nu exageram cu apasatul, nu trebuie sa uitam ca trebuie sa ne comportam delicat cu aluatul, asta e cheia reusitei. Cu cat il mozolim mai mult, cu atat va fi mai departe de consistenta corecta.
Le putem face si rotunde, tinand aluatul in intins putin in palma, punem in mijloc o lingurita de umplutura si strangem ca pe o traistuta , careia ii sigilam bine fundul.
Odata inchise toate, le punem in tava tapetata cu hartie de copt, sau chiar fara nimic.
Ar fi ideal sa le mai lasam inca 30 minute in tava la “odihnit”, insa daca nu aveti timp, nu-i nici o nenorocire.
Incingem cuptorul la 180°.
Le ungem cu galbenusul ramas amestecat cu 1/2 lingurita de zahar.Acesta din urma, la coacere se caramelizeaza dand o culoare foarte frumoasa cojii.
Presaram susan, mac ,chimen  sau le lasam simple, va asigur sunt EXTRAORDINAR de bune oricum.
Dam la cuptorul incins timp de cca 20 minute,pana se bronzeaza bine.
pogaça 1
Nimic mai mult,savurati / devorati minunatiile !! Afiyet olsun !
(Visited 1,582 times, 1 visits today)

18 Comments

  1. Pokhas February 7, 2011 at 9:39 pm

    Fgh

  2. Pokhas February 7, 2011 at 9:47 pm

    Asaaaaa, deci asta e reteta, deci pozele sunt graitoare, pe mine deja m-ai convins :D
    auzi, de ce nu pui poze mai mari ?imi fac ochii ca la melc :P
    deci am niste intrebari vizavi de reteta, la 500 gr faina intra 25 gr drojdie proaspata , la asta de ce numai 13 gr ?
    E prima oara cand aud de maia facuta cu apa rece, ziceai ca e o explicatie pt asta, dar n-am vazut. Mi se pare ciudat ca nu se pune apa calda, am o retinere.
    De facut le fac oricum, da' vreau sa stiu asa, pt cultura mea generala

  3. Ana Maria Ciolacu February 8, 2011 at 12:42 am

    Pai stai asa, razi de mine ca pun pozele prea mari,si ca ispitesc, sau vrei sa pun pozele cu prepararea mai mari ? :))) Ca-i cu 2 taisuri. :)))
    De obicei la 1 kg de faina intra 25 g drojdie proaspata,eu asa am vazut mai peste tot.Am vazut si retete cu 500g faina si 40 g drojdie (nu am facut,fiindca drojdia nu face bine) dar am facut si aluaturi minunate cu 8 grame la 500 g faina.Depinde in totalitate de restul ingredientelor si de cum ajutam aluatul, de exemplu cu framantat lung,un pic de melasa, un dospit lung sau cu o temperatura ambientala mai ridicata.In Italia deja incep astia sa considere drojdia ca fiind o blasfemie, fac cu totii maiaua aia naturala,ca nu-mi vine acum in minte cum se numeste in romana.Apa prea calda “ucide” agentii de crestere,cea prea rece nu ii lasa sa se dezvolte. Mai bine modific “rece” cu “la temperatura camerei”.Doar ca pt mine daca nu-i calda e rece. :))
    Cu apa rece sau oricum nu calda, aluatul va avea parte de o dospire mai lenta, iar cu cat creste mai lent, cu atat va inmagazina mai mult aer, deci produsul final va fi mai moale, pufos si aerisit.Iar in aluatul asta e multa margarina,(de aceea-s asa bune :)) )care in contact cu apa calda nu ar da prea bine.
    Tuuaammne, cat am putut sa scriu ;))))) Ce moara hodorogita! :))) Te pup dulce si sper sa fi reusit sa iti raspund. xoxoxoxo

  4. Ana Maria Ciolacu February 8, 2011 at 1:28 pm

    Alison, multumesc ! Prin partile noastre nu exista pogacele. :)) Vazusem insa cele cu untura si jumari pe blogul maniacului :)) Arata tare bine, insa trebuie sa ne gandim un picut si la colesterol,calorii si alte alea, din pacate. :)))

  5. Delicioasa February 8, 2011 at 2:23 pm

    Pur si simplu perfecte <3

    xoxo

  6. Dorina February 8, 2011 at 8:40 pm

    Le-am facut astazi si au iesit extraordinar de bune. Ai un blog exceptional, foarte bine documentat si bine explicat iar pozele sunt mirifice…Ador blogul tau pur si simplu ! Intru in fiecare dimineata si cotrobai prin arhiva, esti sursa mea de inspiratie.Iti multumesc pentru munca depusa si pentru faptul ca imparti cu noi atatea secrete si informatii.Am aflat o multime de lucruri de care habar nu aveam despre aluaturi,dulciuri si tot felul de mancaruri.Multumesc din suflet.Familia mea te adora !

  7. Ana Maria Ciolacu February 8, 2011 at 9:53 pm

    Dorina,cum ma ungi tu pe suflet, acum.Te pup dulce si te astept pe la mine de cate ori ai ocazia. Esti o scumpa !!

  8. Pokhas February 9, 2011 at 6:30 am

    Multam pentru explicatii, am mai invatat ceva :)
    deci pt maia tre la temperatura camerei, bine ca am intrebat ca sa nu pun de la frigider :p
    Ti-am zis de poze ca sa fie mai mari pentru ca e bine pt privitori sa vada clar, ma refer doar la pozele finale, io de ex tre sa vad sectiunea, firimitura, alea alea, o sectiune reusita face cat toate pozele
    Am trecut pogacele pe lista de facut ( o lista uriasa) , timp sa am
    te pup

  9. Pokhas February 9, 2011 at 6:31 am

    Multam pentru explicatii, am mai invatat ceva :)
    deci pt maia tre la temperatura camerei, bine ca am intrebat ca sa nu pun de la frigider :p
    Ti-am zis de poze ca sa fie mai mari pentru ca e bine pt privitori sa vada clar, ma refer doar la pozele finale, io de ex tre sa vad sectiunea, firimitura, alea alea, o sectiune reusita face cat toate pozele
    Am trecut pogacele pe lista de facut ( o lista uriasa) , timp sa am
    te pup

  10. Ana Maria Ciolacu February 11, 2011 at 5:06 pm

    :)))) Am uitat ca tu esti cu sectiunea, firmitura,alea alea. :))) Insa ai dreptate, nu poti fi mai convingator decat daca ii pui omului sub nas o sectiune mare. :)) Pacat ca nu vindem bunatatile astea pe care le gatim…:))) Sa-mi spui daca le-ai facut, cand vei avea timp.Sunt curioasa ce parere vei avea.Pupicei !! :*:*:*

  11. Irina February 17, 2011 at 2:28 pm

    Buna Ama Maria, imi place tare mult blogul tau si din punct de vedere grafic cat si din pucntul de vedere al continutului. Am o intrebare legata de aceste pogacele, pe care as vrea sa le fac in weekend deja :-) : eu am o pata e creier cu margarina – ai idee cu ce cantitate de unt as putea inlocui cele 250 de grame de margarina … din experienta mea stiu ca de obicei e mai putin unt fata de margarina, dar ma gandesc ca poate stii … Multumesc mult

  12. Ana Maria Ciolacu February 17, 2011 at 4:28 pm

    Buna, Irina, ma bucur mult ca iti place blogul meu si ca vrei sa faci pogacelele. In legatura cu intrebarea ta: E muuuuult mai sanatos untul, eu folosesc margarina numai daca reteta specifica in mod clar ca e indicata folosirea margarinei,deci foarte rar.In cazul asta se poate inlocui cu unt,al garui gust insa se va simti considerabil fata de margarina care nu da cine stie ce gust.Daca e ok pt tine,foloseste cu incredere untul.Cat despre cantitatea mai redusa,eu stiam ca se pot inlocui 100 g unt cu 80 ml ulei+20 ml apa,(ceea ce in cazul asta va duce la un alt gust,daca vrei sa experimentezi,poti incerca), iar in cazul in care se inlocuieste margarina cu untul, eu in loc sa diminuez cantitatea de unt,ca mare diferenta nu e nicicum intre cantitati, mai pudrez niste faina.Imi iese 1/2 pogaça in plus si gata,e de-ajuns ca aluatul sa aiba consistenta corecta,deci relativ moale.Chiar nu schimba mai nimic, in afara de faptul ca untul e mai sanatos.Deci pune cu incredere aceeasi cantitate de unt si mai pudreaza putina faina daca mai e nevoie.”Risti” doar sa iti iasa o bucatica in plus. :) Daca era vorba de un chec ti-as fi recomandat varianta de mai sus, a inlocuirii untului cu ulei+apa, dar in cazul asta nu ar fi o miscare buna,ar iesi altceva,mult mai aspru si cu gust de ulei.Sper sa fi reusit sa-ti raspund. :) Te pupic si te mai astept pe la mine ! :*

  13. Irina February 18, 2011 at 1:33 pm

    Multumesc tare mult pentru sfaturi si sigur te vizitez in continuare caci m-ai castigat de “clienta” :-) Te pup si eu si iti urez numai bine!

  14. Ana Maria Ciolacu February 18, 2011 at 1:54 pm

    Ma bucur ca am reusit sa iti raspund, si ca te am de “clienta”. :) Sa revii cu pareri cand faci pogacelele. Te mai astept pe la mine, pupicei multi multi !! :*:*:*

  15. mada September 23, 2011 at 2:14 pm

    Buna,

    Pozele sunt super. Sunt apetisante… doar uitandu-ma la poze :D
    pe mine m-ai convins sa le fac.
    de fapt acum imi creste aluatul insa am o singura mentiune de facut: mie nu mi-a intrat toata margarina in compozitie (sa nu mai zic de ulei – l-am exclus complet). daca puneam toata margarina si uleiul cred ca faceam o compozitie de clatite.
    asa ca am pus mai putin si astept sa creasca.
    o sa le umplu cu branza…. de abia astept dar mai dureaza ceva.

    asa ca pana ies din cuptor iti multumesc de reteta si bafta in continuare!

  16. mada September 23, 2011 at 4:12 pm

    ok, le-am scos din cuptor si am mancat una …. :D

    foarte pufoasa, mi-a placut mult.
    eu le-am umplut cu branza de burduf care s-a comportat foarte bine la cuptor… cand am rupt pe jumatate mi s-a intins branzica (cea care a mai ramas la mijloc pt ca am avut niste incidente cu branza :) ).

    dar una peste alta imi plac, sigur mai incerc si cu alte umpluturi.

    merci de reteta si felicitari!

  17. Ana Maria Ciolacu September 23, 2011 at 7:03 pm

    @mada Ma bucur mult ca le-ai incercat, dar si mai mult ca ti-au placut !! <3 Cat despre ulei... Se vede ca ai folosit o faina cu gradul de absorbtie al lichidelor mult mai mic. Important e ca ti-ai dat seama la timp, si nu te-ai mai chinuit cu adaugatul fainii dupa, chiar daca nu ar fi fost neaparat un inconvenient, ti-ar fi iesit mai multe si-atat. :)))Eu nu le-am mai facut de multa vreme, si chiar una din zilele astea am de gand sa le refac, acum ca mi-ai adus amine, ca sunt prea bune...
    Multumesc de vizita si ca m-ai tinut la curent in timp real cu “operatiunea pogacele”. :)) Pupici si te mai astept pe la mine. :*:*:*

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.