No-knead bread / Pâine nefrământată

 
Potete leggere questo post anche in italiano
 
 
Am dat acum ceva vreme peste un video realizat de New York Times, in care un brutar sustinea ca are o reteta de paine care poate concura cu painea celei mai bune brutarii si ca ar putea-o face si un copil de 4 ani. Am urmarit pana la capat,curioasa de rezultat. Am fugit imediat in bucatarie si in 2 minute am facut aluatul si l-am si pus in frigider, la dospit, pentru a doua zi. A iesit o paine de o bunatate exagerata, cu o coaja super crocanta, un miez elastic, iar in casa s-a raspandit un parfum de…de brutarie…Un miros de paine atat de natural si imbietor…O spun cu mana pe inima ca e cea mai buna paine pe care am mancat-o / facut-o pana acum. De curand am descoperit cat e de versatil acest aluat, si am inceput sa fac pide , pizza, si alte trasnai. Jur ca sunt extraordinar de bune, si stiti ca eu nu laud degeaba nimic. Cand insist, stiti ca nu trebuie sa ratati reteta pe care o ridic in slavi. :) Asa ca fugiti in bucatarie sa beti un pahar de apa, si intre timp “pierdeti” 2 minute sa amestecati 5 ingrediente intr-un castron, si maine veti ramane uimiti de ce o sa vedeti/mirositi/gustati. Urmati pas cu pas reteta, NU LASATI LA DOSPIT LA TEMPERATURA CAMEREI, ci in frigider, si intoarceti-va sa-mi spuneti ce parere aveti. Am exagerat ? Of course not! :)No knead bread 1
 
Insist sa incercati painea asta super simpla, fiindca e prea buna. Nu trebuie sa ramana la stadiul de reteta neincercata.
 
No knead bread 5
Ingrediente pt o paine
500 g faina 000
340 ml apa
13 g drojdie de bere proaspata
2 lingurite sare
 
Mod de preparare
 
Uitati-va la acest video si nu veti mai avea nevoie de nici o explicatie, in ceea ce priveste impaturirea, ca altceva nu trebuie sa faceti. In video sunt usor alte cantitati si alt procedeu. Drojdia este foarte putina, insa aluatul este lasat la temperatura camerei. Eu fac aceasta paine cu cantitati diferite, si o las la crescut in frigider. Sa ne intelegem de la inceput. : )
Si sa explic cum fac eu minunea asta spatiala:
Cernem faina intr-un vas si o amestecam cu sarea. Eu folosesc intotdeauna drojdie proaspata, pe care o dizolv in apa la temperatura camerei (puteti inlocui 13 g de drojdie proaspata cu 2 g liofilizata. In acest caz, drojdia se amesteca cu faina).
Lichidul vi se poate parea cam mult, si aluatul prea moale,dar painea asta are nevoie de hidratare, si e ok asa.
Am turnat lichidul peste faina si am invartit cu  o lingura de 4-5 ori, pana s-a adunat cat de cat, dupa care am pus capacul recipientului, si am “uitat” totul frigider pana a doua zi, preferabil cam pe la aceeasi ora. Il puteti pune si intr-un castron acoperit. Important e sa il puneti in frigider. Lasat temperatura camerei, are nevoie de mult mai putina drojdie.
Trebuie sa il lasam intre 12 si 24 de ore. Eu l-am lasat 17, dar uneori il las si 10-12. Cu cat mai mult, cu atat mai bine, insa.
 
Pane senza impasto 3A doua zi am scos aluatul din frigider si l-am rasturnat pe planul de lucru pudrat cu faina din belsug.
Mi-am infainat bine de tot mainile, am pudrat niste faina si deasupra aluatului, si l-am aplatizat usor, intr-un dreptunghi.
Am adus partea dreapta pana la jumate, apoi am acoperit partea dreapta cu partea stanga.
Daca folosim destula faina in etapa asta,nu ni se va lipi de maini nici macar un pic de aluat.
Am intors sulul format, si am mai facut o data acelasi lucru, ca in poze si video.
Am pudrat bine de tot cu faina un servet de bucatarie, pe care am asezat aluatul cu partea deschisa, sa zicem, in JOS.
Am pudrat cu faina si deasupra,si am inchis servetul, lasand aluatul la temperatura camerei cca 30 min / 1 ora daca aveti timp.
Am incins foarte bine cuptorul, la temperatura maxima (de obicei 250°C), cu o oala cu tot cu capac inauntru.
Am ridicat usor prosopul, si am luat aluatul in palma, in asa fel incat partea de jos, sa ramana in sus.
Am deschis cuptorul si cu miscari rapide, cu o manusa, am ridicat capacul oalei incinse, am aruncat painea in ea, am acoperit cu capacul si am lasat-o cca 25 min. Am luat capacul si am mai lasat painea alte 10-15 minute. Si cu doar 2 minute de “munca”, a doua zi am pe masa cea mai buna paine pe care am mancat-o vreodata.No knead bread 3

No knead bread 2

(Visited 35,881 times, 1 visits today)

237 Comments

  1. Anonymous August 11, 2011 at 6:48 pm

    ii bestiala painea asta:)superrrrr ms de reteta:) Olivia

  2. Maria November 11, 2011 at 8:16 pm

    Nu stiu cat timp ai tu sa stai si sa cauti retete pe youtube si pe alte site-uri, dar iti multumesc ca ti-ai facut timp, si ca ai impartasit cu noi aceasta minunata reteta. Este fabuloasa painea!

  3. Ana Maria Ciolacu November 27, 2011 at 9:22 pm

    @Maria :)) Cu cea mai mare placere! :) Ma bucur ca ti-a placut painica. Pup!

  4. Anonymous November 29, 2011 at 4:16 pm

    aoleoo!!!!!acum am realizat ca sarea am amestecat-o cu drojdia!!!!!!e posibil sa nu cresca,asa-i?inevitabil voi afla maine,pe la ora 18.

  5. Ana Maria Ciolacu November 29, 2011 at 5:01 pm

    @Anonim :))) Nu, stai linistit/a , va creste oricum. :))) Te astept maine cu parerea finala ! :) Pupici!

  6. Anonymous November 30, 2011 at 1:16 pm

    Am facut painea, Ana Maria! A iesit bestial!!!! Imi vine sa imbratisez pe toata lumea caci sunt atat de multumita si mandra de cum a iesit.Arata fantastic, are o crusta minunata si gustul…. e pufoasa e buna de tot. Mutumesc, Ana Maria pentru reteta asta senzationala. Acum ma apuc sa fac alta. Yupppyyyyyy! Te pup cu mare drag si deja astept cu sufletul la gura in fiecare zi retetele tale. Esti o scumpa, ce mai! Mihaela

  7. Ana Maria Ciolacu November 30, 2011 at 1:33 pm

    @MihaelaSupeeeeerrr !! M-ai facut fericita! :)) Ma bucur tare mult ca ti-a placut si ca ma urmaresti. Painea asta e evenimentul anului in bucataria mea,jur ! :)) Azi am facut 3 pizze cu aluatul pt paine. Iese cel mai bun blat din lume. E de-ajuns sa tavalesti bine bilele de aluat prin faina, si sa infainezi si hartia de copt si mainile,fiindca e un aluat moale, dar foarteee maleabil si cuminte. :) Sa-mi mai spui cand mai incerci ceva, iar daca ai nevoie de vreo lamurire, sunt aici oricand. :) Pupicei, scumpa mea! <3<3<3

  8. Anonymous December 1, 2011 at 7:58 am

    Multumesc frumos pentru raspunsul prompt!Chiar ma bucur, sa stii. Acum am realizat ca de fapt iti multumesc nu numai pentru retete,dar mai ales pentru secretele care stau la baza reusitei unei retete (uuuauuu, ce exprimare)si pe care tu le spui. Sunt mai mult decat incantata!!! Cum a fost si la aceasta paine: cuptor bine incins,cu tot cu oala si capac si coca azvarlita repede.:-)) Te pup, draga mea prietena :-* Mihaela

  9. Carolina December 1, 2011 at 8:00 am

    Ai un blog minunat cu retete care mai de care interesante. Fac acum painea, sint foarte curioasa. Capacul si cratita sint obligatrii? Nu se poate coace pe o tava, far capac?

  10. Ana Maria Ciolacu December 1, 2011 at 9:49 am

    @Mihaela Cat esti de dulcee… <3 Si eu sunt la fel de incantata ca ai avut incredere in spusele mele si ca ai incercat reteta. Si acum am aluatul in frigider, nici nu stiu ce sa fac cu el, pide, pizza sau minunata painica. :) Cat despre secrete, le scriu pentru ca multe a trebuit sa le descopar singura, prin incercari, sau sunt chestii care ne scapa, si nu vreau sa spuna nimeni ca nu i-a iesit reteta din cauza mea. Imi place sa explic fiecare reteta, ca pentru o persoana care nu a mai gatit niciodata, fiindca in detalii sta succesul. :) Te pupic cu mare drag, scumpa mea. Te mai astept pe la mine, mi-a facut mare placere sa vorbesc cu tine. <3

  11. Ana Maria Ciolacu December 1, 2011 at 9:52 am

    @Carolina Buna, draga mea! Iti multumesc pentru cuvintele minunate. Painica asta nu am incercat-o niciodata in tava… Iese in felul asta din cauza aburului care se formeaza sub capac, apoi se rumeneste si se coace bine cand il ridicam. Nu stiu daca va mai fi la fel, insa as putea sa incerc astazi. Mi-am cumparat piatra de copt si as putea sa o testez asa. :) O arunc pe piatra de copt si vad ce iese. Tu incearca cu oala pt inceput, daca nu vrei sa experimentezi prima. :) Daca tot am aluatul in frigider… :)Te-am pupat si te astept cu parerea finala! :*

  12. Anonymous December 1, 2011 at 10:29 am

    Pentru Ana Maria Ciolacu: de unde ai cumparat piatra de copt. Multam anticipat

  13. Carolina December 1, 2011 at 1:28 pm

    Am facut painea cu capac, in ceaun. Nu am riscat ca o am pe soacra-mea la mine si nu aveam fir paine in casa, deci erai musai sa iasa buna :). A iesit foarte buna. Buna, buna. Diseara mai punem de o portie. Multumesc pentru reteta. Iti doresc multa inspiratie in continuare.

  14. Ana Maria Ciolacu December 1, 2011 at 1:38 pm

    @Anonim Eu locuiesc in Italia/Bologna si nu am cumparat piatra de copt de pe net, ci de la un atelier de marmura &co din apropiere, dar se gasesc si pe site-uri sau in magazine romanesti. O zi frumoasa..

  15. Ana Maria Ciolacu December 1, 2011 at 1:46 pm

    @Carolina Ahahaha, Carolina, draga mea, ma bucur ca v-a placut si mai ales ca era si soacra la tine. Sunt sigura ca a ramas uimita! :) Bravo! Bine ca ai facut-o in ceaun, fiindca am stat cu gandul la tine in timp de experimentam. :)) M-am tinut de cuvant si am incins cuptorul cu piatra in el, am format painea, si am pus-o la copt pe piatra. Nu am fost foarte multumita de rezultat, ca doar nu degeaba asta e tehnica ei de gatire, are nevoie de aburi primele 15-20 de minute, neaparat. A avut o crusta groasa, care s-a inchis la culoare destul de repede datorita temperaturii foarte ridicate din cuptor. Nu a avut o forma frumoasa, fiindca s-a uscat repede si nu s-a dezvoltat ca cea coapta in oala/ceaun. Dupa vreo 35-40 min era foarte inchisa la culoare si am scos-o, insa ar mai fi avut nevoie de coacere. Deci ca sa coci miezul, renunti cumva la crusta… Per total buna, insa cu miezul cam prea umed. Nu recomand modul asta de gatire, ramaneti fideli oalei! :))) Iese o paine fantastica cu oala. Pupici, scumpa mea si ma bucur ca ti-am putut fi de folos. xoxoxo

  16. Carolina December 1, 2011 at 3:48 pm

    Multumesc, Ana Maria, ca ai incercat. Sa stim o treaba :) Multumesc.

  17. Anca December 5, 2011 at 8:06 am

    Painea aceasta este minunata, ce mai buna pe care am incercat-o. Si atat de simpla! Multumesc pentru reteta geniala!

  18. Ana Maria Ciolacu December 5, 2011 at 8:56 am

    @AncaAhh, nici nu stii cat ma bucur cand o incercati… Eu o ador si o fac de cate 4 ori pe saptamana, iar cand nu o transform in paine folosesc aluatul pt cele mai fantastice pizza sau pide. Vreau sa conving toata lumea ca asta e revelatia anului pe bune. :))) Practic, nu faci nimic, si obtii o nebunie de paine, de nu-ti vine sa crezi ca-i adevarata. :))) Pupici, scumpa mea, si multumesc ca ai incercat-o! Te mai astept pe la mine. xoxo

  19. Andreea December 15, 2011 at 4:18 pm

    Si daca e sa folosesc cantitatile pentru 2 paini, pot sa pun toata coca intr-un singur vas la copt sau am nevoie de doua vae?

  20. Ana Maria Ciolacu December 15, 2011 at 4:44 pm

    @Andreea Andreea, cred ca ar fi mai bine sa folosesti 2 vase. Mi-e sa nu ramana cruda in mijloc… Ar trebui sa schimbi timpii de coacere… Dar poti sa faci 2 painite, daca nu ai 2 vase, sa coci una, si-apoi sa o scoti pe cea coapta, si cat e inca incinsa sa o arunci pe-a doua. Sigur gasesti tu 2 oale cu capac. Daca au manere de plastic, scoate-le cu o surubelnita. :) Eu asa fac cand am nevoie de vreun vas in plus si ma trezesc ca nu-l am. :)) Pupici, si sa-mi spui cum ti-a iesit! xoxo

  21. Ioana December 26, 2011 at 5:12 pm

    Buna Ana Maria!Felicitari pentru blog!As dori sa stiu daca aceasta paine se poate face si folosind faina integrala in loc de faina alba?
    Multumesc!