Eu am o metoda super rapida si usoara: le spal foarte bine si le pun in cuptorul cu microunde la puterea maxima timp de 5-6 minute. Cand le scot sunt uscate si super fierbinti, asa ca trebuie sa avem grija sa nu le atingem fara o manusa. Capacele ar fi preferabil sa fie noi, dar daca vreti sa refolositi capace folosite, le puteti fierbe bine pentru a le dezinfecta.
Picuram putina dulceata pe farfuriuta de-acum foarte rece din frigider si daca se intareste rapid inseamna ca e gata. Trebuie sa fim atenti totusi, fiindca atunci cand se raceste se mai intareste si riscati sa patiti ca mine, acum vreo 6-7 ani cand am facut prima oara dulceata (de capsune) si am tot asteptat sa ajunga la consistenta dorita in timp ce fierbea. Cand s-a racit nu reuseam sa infing nici lingurita in ea, dar a fost buna si asa, fiindca o facusem eu. :)) Daca nu as fi gresit, nu as fi invatat,asa ca mi-a prins bine lectia.
Capsunele au foarte putina pectina, deci nu se leaga repede, de aceea e neaparat nevoie sa punem zeama de lamaie sau sa o fierbem destul de mult.
Turnam gemul in borcane, le punem capacele si le stangem bine, dupa care le intoarcem cu fundul in sus. In felul asta se creeaza vidul. Le acoperim si le lasam sa se raceasca incet.
Cat sunt complet reci, le intoarcem si le punem intr-un loc uscat, racoros si preferabil intunecat.
Gem de capsune
Inainte de a incepe povestea gemului, vreau sa spun o treaba. Pasionata fiind de gramatica si cu sute de carti citite in multe limbi, (o alta mare pasiune de-a mea) eu abia la 24 de ani mi-am dat seama ca fructele din poza de mai sus nu se numesc capsuni , ci capsune. Se vede ca nu am intalnit cuvantul prea des, incat sa imi atraga atentia. Cand am inteles ca m-am exprimat gresit atata timp, am fost pe cale sa ma rusinez. :) Dar cand am vazut ca aproape toti l-au folosit ca si mine pana acum, mi-a mai trecut putin. :) Conform Dictionarului ortografic, ortoepic si morfologic al limbii române, pluralul corect pentru fructul capsunului, capsuna, este capsune. Asa cum nu am spus meri/peri/pruni fructelor, ci mere/pere/prune. Rusine sa-mi fie ca nu m-am trezit pana acum. :)) Si acum dulceata !
Ingrediente:
1 kg capsune
400-500 g zahar
zeama si optional coaja unei lamai
Mod de preparare:
Spalam capsunele, le scurgem, dupa care le taiem codita.
Daca sunt mici le putem lasa intregi, ale mele au fost mai marisoare si le-am taiat in doua sau in patru.
Punem deasupra zaharul, zeama de lamaie si daca vrem, si coaja.
Amestecam, acoperim vasul cu un servet curat si il dam la frigider timp de 12 ore.
Cu cat lasam mai mult la macerat, cu atat va fi mai buna dulceata.
Dupa 12 ore scoatem coaja de lamaie si punem la fiert timp de 50 minute, avand grija sa luam spuma cu o paleta cu gauri. Cu cat vor fi mai multe capsune, cu atat timpul de fierbere va fi mai lung.
Punem in frigider o farfuriuta, pe care o vom folosi pt a verifica si anume consistenta. : ))
Sterilizarea borcanelor:
S-aveti pofta !
(Visited 807 times, 1 visits today)
draga mea, eu sant diabetica crezi ca as putea inlocui zaharul cu fructoza. iti cer sfatul pt. ca am obs. ca esti fff priceputa. multumesc frumo. te pup mia
@mia elekes Buna,Mia scumpa! Imi amintesc bine ca citisem pe un borcan de dulceata fara zahar ca e facutdoar din suc concentrar de fructe si pectina,dar cum capsunele nu au pectina, ar trebui sa adaugi suc de mere,si zeama de lamaie,fara sa mai adaugi nici un tip de zahar.Multi fac gemuri cu dulcificanti pt diabetici si nu numai. Daca nu iti surade ideea,poti folosi fructoza, care indulceste cam de 1,3 ori mai mult fata de zahar,dar nu stiu sigur cat e de indicata pt conserve…Oricum, zaharul mentine steril gemul, deci va trebui sa sterilizezi borcanele in cazul in care il faci fara.
Nu sunt experta,insa citisem de multe ori ca unii fac gem cu fructoza, asa:
500 g fructoza la 1 kg de fructe
Se pun la macerat in frigider peste noapte fructele curatate peste care ai stors zeama unei lamai. A doua zi scoti fructele, fierbi siropul cu fructoza, il lasi la fiert pana devine dens,(de obicei multisor,daca fructele nu au pectina) dupa care pui si fructele. Lasi la fiert pana sunt gata si sterilizezi neaparat. Sau poti face doar 1-2 borcane, de incercare, si le tii in frigider.
O alta varianta ar fi sa nu folosesti zaharul deloc, sa lasi fructele la macerat in frigider cu zeama de lamaie, a doua zi fierbi siropul pana devine dens,pui fructele,mai fierbi un pic, si apoi sterilizezi borcanele.
Iubita mea,sper ca am putut sa-ti fiu de ajutor cumva…Daca te hotarasti sa incerci, te astept cu pareri.
Te pupic si te mai astept pe la mine.
Ana, mi-ai atras atentia asupra termenului “capsune”! Si eu sunt obsedata de scrierea corecta a limbii romane si pe buna dreptate as pune capul in pamant daca pluralul e “capsune” si nu “capsuni” cum folosesc eu si toata lumea de altfel!
Eu am gasit in Dex urmatoarea definitie si implicit pluralul (care e “capsuni”) – <>
Te rog mult indruma-ma spre articolul unde ai citit despre forma de plural a capsunei :)
In alta ordine de idei, FELICITARI, FELICITARI, FELICITARI!!! Stii tu pentru ce :P
Cu drag, Diana
Ieri am cumparat 2kg de capsune, le-am pus la macerat aproape 24h si acum e turnata in borcane :) abia astept sa iasa visinele si caisele, eu ador dulceata de visine si dulceata caise, cea de capsune e pe locul 3 :) imi place f mult aroma de coaja de portocala, multumesc pentru reteta, pupici!
Salut, reteta gemului tau de capsune pare cea mai completa, din ce am vazut pana acum. Intrebari: se fierb la foc mic si care ar fi timpul aproximativ pentru 3 kg?
Am facut si eu 3 borcane de dulceata de capsune dupa reteta ta insa bunica mea a avut o idee geniala dupa parerea mea: a adaugat in timpul fierberii spre final cateva crengi de menta proaspata pe care la final le-a scos. Am gustat ieri din dulceata, este nemaipomenita!!!! Dulceata cu un usor iz de menta, foarte racoritoare, la anul voi aplica metoda ei.