Cu aceasta reteta particip la provocarea lunii Mai, “Dulce Romanie”, la care m-a invitat Alina, de la Explora Cuisine, careia ii multumesc mult pe aceasta cale. Este a doua participare a mea in acest proiect, prima fiind in luna Martie, cand am pregatit o tarta cu crema de cafea. Fenomenul acesta, dupa cum se subintelege, este o provocare lunara intre bloggerii culinari romani, in scopul de a se cunoaste mai bine si de a-si testa imaginatia si indrazneala in bucatarie, jucandu-se cu unul sau doua ingrediente propuse de gazda lunii. Cum luna aceasta ingredientele propuse de Alina sunt sparanghelul si dulce de leche, eu am ales sparanghelul, de care sunt indragostita pur si simplu. Si cum altfel sa il incoronez decat imbinandu-l cu o delicioasa carne de vitel, intr-un vin excelent, un Marsala Superiore Riserva Rubino Secco ?
Sparanghelul a completat in mod perfect acest deliciu fraged, iar parmezanul a dat o nota dura, in contrast cu dulceata nucilor de caju. Parfumul va las sa vi-l imaginati, iar despre sos, pot spune un singur cuvant: “DIVIN”.
Ingrediente:
1 kg muschi de vitel (sau alta parte potrivita pt umplut)
1 legatura sparanghel
parmezan
1 pumn de caju
ulei masline
rozmarin
1 sticla Marsala superiore riserva rubino secco (sau alt vin rosu sec,de calitate)
optional 10 felii bacon
Mod de preparare:
Eu rog macelarul sa imi deschida bucata de carne “a libro”, cum spun italienii, dar putem sa o facem singuri, ca in acest video:
Frecam bine carnita cu sare si piper proaspat macinat, si o dam la frigider pana rezolvam sparanghelul.
Spalam bine sparanghelul si eliminam partile inferioare, care sunt lemnoase, dupa care il tragem in tigaie cu unt si sare.
Intindem bucata de carne si asezam spanghelul, iar peste el feliute subtiri de parmezan si un pumn de caju taiate grosier. Varfurile sparanghelului care depaseau latimea carnii le-am taiat si le-am pus deasupra.
In cazul in care doriti un gust si o aroma mai puternica, puteti sa puneti intai de toate felii de bacon deasupra, urmate de sparanghel, parmeazan si caju, iar pe langa rozmarin sa puneti si crengute de salvie.
In video-ul de mai sus vedem si cum se leaga carnea.Dupa ce o legam, trecem pe sub sfoara 2 crengute de rozmarin.
Intr-o oala inalta si larga doar cat sa incapa roast beef-ul nostru, punem 2 linguri de ulei si o bucatica de unt, dam la foc potrivit, iar cand s-a incins, punem bucata de carne, cu grija, caci e posibil sa stropeasca. O rumenim bine pe toate partile, inclusiv capetele, deci va fi nevoie sa o asezati vertical. Scopul este de a sigila sucurile carnii in interior. Cand s-a rumenit toata, turnam generos aproape o sticla intreaga de vin de calitate, rosu sau alb, important e sa fie sec. Cantitatea ar fi de cca 800 ml, insa ideal ar fi sa acoperim bucata de carne cu vin.
Lasam sa fiarba neacoperit cateva minute, pana se evapora alcoolul, dupa care punem capacul, dam flacara la mic, si lasam la fiert cca 2-3 ore, avand grija sa intoarcem carnea din cand in cand.
Spre sfarsit, vinul se va carameliza, deci trebuie sa fim destul de atenti, mai poate fi nevoie de putin vin, sau chiar supa.
Dupa 2-3 ore, scoatem carnea pe o farfurie si o lasam la racit, acoperita cu folie de aluminiu.
Daca sosul e prea caramelizat, il temperam cu putin vin sau supa, il mai dam intr-un clocot, dupa care il dam printr-o sita, pentru a elimina acele de rozmarin, etc, si taiem sfoara de bucatarie cu foarfeca.
Eu il las intotdeauna la racit, fiindca atunci cand e rece, se feliaza perfect. Dupa care incalzesc feliile in sos. E mai greu taiatul la cald… Oricum ar fi, chiar daca vreti sa il serviti imediat, e foarte important sa il lasati acoperit cu folie de aluminiu,cca 10-15 min, pentru o buna distribuire a lichidelor in interiorul carnii.
Sosul este un element de pret in povestea asta, asa ca neaparat fiecare trebuie sa aiba parte de putin sos peste felia de roast beef. Nu va pot explica felul in care acest vin a reusit sa aromatizeze carnea, cat de delicat si in acelasi timp ametitor a fost rezultatul final…
Nu mi-am permis sa acopar aroma innebunitoare, asa ca am servit alaturi doar o salata verde, asezonata cu ulei de masline presat la rece, fleur de sel proaspat macinat si bineinteles, otet balsamic invechiat.
Sublim!!
@Gabi Multumesc, scumpa mea! <3
He incluido esta publicación en Mis Favoritas, si quieres verlo está en:
http://blocderecetas.blogspot.com/2011/12/mis-favoritas-vestidos-de-navidad.html
Espero que te guste!