Halloween este o sărbătoare de origine celtică, preluată astăzi de multe popoare din lumea occidentală, ea răspândindu-se în secolul al XIX-lea prin intermediul imigranţilor irlandezi din Statele Unite ale Americii. Se sărbătoreşte în noaptea asta, pe 31 octombrie, deşi în unele ţări data sărbătorii variază. Numele provine din limba engleză, de la expresia All Hallows’ Even, numele sărbătorii creştine a tuturor sfinţilor, sărbătoare cu care Halloweenul a devenit asociat în ţările unde predomină creștinismul occidental — catolic şi protestant. Însă această sărbătoare îşi are originea în festivalul păgân al celţilor din Irlanda, Marea Britanie şi Franţa denumit Samhain. De Halloween copiii se maschează şi colindă pe la case întreband „Trick or Treat?” (Păcăleală sau dulciuri?), ca o ameninţare că dacă nu li se dau dulciuri, persoanei colindate i se va juca o farsă.
Despre Halloween
Povestea spune că, în această zi, spiritele persoanelor care au murit în ultimul an se întorc pe pământ în căutarea unor corpuri vii pentru a le poseda pe perioada anului viitor, aceasta fiind singura speranţă de a avea o viaţa după moarte. Celţii considerau că toate legile spaţiului şi timpului sunt suspendate în această zi, permiţându-le spiritelor să interacţioneze cu cei vii. Cei vii nu doreau să fie posedaţi. Astfel, în noaptea de 31 octombrie, sătenii stingeau focurile din casele lor, pentru a le fi frig şi pentru a deveni astfel nedoriţi. Aceştia se îmbrăcau în tot felul de costume caraghioase şi participau la parade gălăgioase în cartierul lor, încercând să fie cât mai distructivi posibil pentru a speria spiritele ce veneau în căutarea celor vii.
Simbolul Halloween-ului este fără îndoială dovleacul sculptat, care reprezintă Lanterna lui Jack, sau Jack-o-lantern. Potrivit legendei, un om numit “Stingy Jack” l-a invitat pe diavol să ia masa cu el. Nevrând să plătească pentru consumaţie, a reuşit până la urmă să-l convingă pe necuratul să se transforme într-o monedă cu care ar putea plăti masa. Apoi, trişând, a păstrat moneda în buzunar lângă o cruciuliţă de argint care l-a împiedicat pe diavol să-şi recapete forma. Până la urmă, Jack l-a eliberat pe diavol cu condiţia să nu-l bata la cap timp de un an şi dacă va fi să moară nu-i va lua sufletul. Anul următor, de Halloween, Jack l-a păcălit din nou pe diavol să se urce într-un pom după nişte fructe şi în acest timp el a sculptat o cruce pe copac pentru ca diavolul să nu se mai poată da jos decât dacă nu-l va deranja timp de 10 ani. La scurt timp Jack a murit, exact de Halloween, şi Dumnezeu nu a dorit să-i dea voie unui netrebnic ca el în rai. În acelaşi timp, diavolul a spus că se va ţine de promisiune, nelăsându-l în iad. L-a trimis pe acesta în noaptea de Halloween doar cu o lampă pe care Jack a pus-o într-un dovleac sculptat. De la această legendă s-a păstrat tradiţia şi până în zilele de astăzi cu sculptatul dovleacului de Halloween.
Nu sărbătoresc Halloween-ul aşa cum îl sărbătoresc alţii, adică nu mă costumez şi nici nu particip la petreceri şi focuri de artificii. E o zi absolut normală pentru mine. Dar profit de orice ocazie în care pot face dulciuri. *__* Între timp am făcut candy corn cookies şi biscuiţi înspăimântători glasaţi, fantome de bezea, cupcakes colorate în borcane, şi alte treburi. Aşa că, dacă veniţi la uşa mea cu Trick or Treat, fiţi siguri că am ce să va dau. *__*
By the way, va place dovleacul din poza ? L-am sculptat eu ! *__*
(Visited 206 times, 1 visits today)
Superb dovleac si grozava povestea nu stiam foarte multe despre aceasta sarbatoare doar asa in mare la modul general .O saptamana frumoasa!!
Fenomenal dovleacul tau! Felicitari pentru blog!
Tare nostim dovleacul.Te pup!
Me encanta tu calabaza! En casa no celebramos esta fiesta pero como siga viendo cosas tan lindas acabaré disfrazada y todo! Besos
OMG, esti tare.Eu de cand mi-am taiat degetul curatand dovleacul, il tai numai cu drujba.
Happy Aalloween, ma duc sa fac o placinta…cu dovleac drujbat!