Granola bars

Granola bars 1

Astăzi am avut o zi foarte interesantă, dacă aş putea spune aşa… Am fost acuzată,(pardon, criticată constructiv, după părerea unora) intr-un comentariu răutăcios pe care am ales să nu îl postez, de către un anonim, (că doar nu credeaţi că oamenii de genul ăsta au onoarea să spună ceva fără să se ascundă bine întâi!) că dau de pământ cu limba romană, dom’le ! Cum mi-am permis eu să spun “tostez” în loc de “prăjesc” ?? *__* Am dezbătut îndelung situaţia pe Facebook, cu pro şi contra, o citez pe doamna doctor in filologie, Zazuza: “che tu nu mai ştii să mai parlare rumaenisch, mai Ana Maria, che vergogna, mein Gott astăzi şi mâine, ich weiss nicht mehr cum se zice la quella cosa, mai, în der Kueche…”  :))) Insă e pur şi simplu de prost gust să traduci anumite cuvinte în română, intr-o variantă care nu reflectă adevăratul înţeles, doar pentru că în România acum e în mare vogă falsul intelectualism şi tradusul fiecărei virgule. Anumite lucruri nu se traduc, mai ales nume de mâncare care la noi nu există! Nu pot numi brioşe toată gama de muffins, cupcakes şi madleines fiindcă aşa vrea categoria descrisă mai sus. Unde e loc de tradus, eu traduc! Iar când am chef, pot să scriu în limba turcă, fiindcă nu trebuie să fac pe plac nimănui. Aşa că, draga hater (nahh, că iar am dat de pământ cu limba vieţii), du-te şi bate la altă poartă, că-i plină blogosfera de “mam dus”, “i-mi place” şi “harnic-o” ! Aici nu-i loc de extremism şi alte comunisme pe care le adopţi dumneata! Scriu cum simt şi cum am chef. Acestea fiind spuse, va prezint Granola Bars ! *__* Care ar fi de fapt baruri de granolă… :)) Păi exlicati-mi şi mie intr-un cuvânt tot amestecul asta de cocos, fulgi de ovăz, fructe confiate, seminţe, etc… Granola, dom’le, că fructele nu-s cereale ! Si cât sunt de bune… Incercaţi-le şi-o să mă credeţi ! *__*

Granola bars

Granola bars 2

Ingrediente

300 g fulgi de ovăz

50 g nucă de cocos

30 g zahăr brun

un vârf linguriţă sare

100 g unt topit (sau margarină nehidrogenată dacă ţineţi post)

150 ml sirop de arţar , agave sau miere

150 g fructe confiate (ananas,merişoare,stafide,etc)

100 g seminţe (de in,floarea soarelui,dovleac,cânepă,etc)

Mod de preparare

 

Amestecăm fulgii de ovăz cu nuca de cocos şi seminţele.

Le punem intr-o tavă şi le dăm la cuptorul încins la 180°C timp de 10 minute.

Din când în când amestecăm cu o paletă sau lingură.

Topim untul cu zahărul şi siropul de arţar sau de agave, cum am pus eu.

O ultimă alegere ar fi mierea, dar procesată termic devine toxică…

Amestecăm până începe să fiarbă apoi reducem flacăra şi mai lăsăm să fiarbă 3 minute.

Scoatem tava şi vărsăm conţinutul intr-un recipient mai mare, apoi adăugăm şi fructele confiate şi amestecăm.

Turnăm deasupra untul topit cu siropul şi zahărul, şi amestecăm până toate cerealele sunt acoperite de un strat de sirop.

Udăm şi stoarcem o bucată de hârtie de copt, apoi o aşezăm intr-o formă de 20×30 cm.

Punem compoziţia în tavă, apoi cu o lingură, spatulă sau chiar cu mâna, presăm bine.

Când stratul este egal şi bine presat, punem tava în cuptor, unde o lăsăm cca 20 min, tot la 180°C.

Lăsăm la răcit 1-2 ore, apoi scoatem hârtia de copt, şi cu ajutorul unui cuţit ascuţit cu lamă lungă, tăiem batoane de mărimea dorită.

Granola bars 3

Enjoy ! *__* Sau como si zice in rumaenisch… Bucurati-va ! *__*

(Visited 1,323 times, 1 visits today)

17 Comments

  1. Zazuza's Gulaschsuppe March 14, 2012 at 6:38 pm

    mia cara, ia give me fata etwa baruri din astea von granola, sa taste ein bisschen moi aussi! ador pozele astea, sunt asa de frumoase, calde si aurii! am insa o intrebare: la cuptor la cate grade?

  2. Anonymous March 14, 2012 at 7:11 pm

    Buna, Ana Maria! Eu pur si simplu iti sunt recunoscatoare pentru acest blog fabulos,din care m-am “infruptat” de nenumarate ori. De cate ori postezi cate ceva, pentru mine ziua aceea e buna. :-) E o placere maxima tot continutul blogului tau, sincer! Te pup cu mare,mare drag. Mihaela

  3. Emily March 14, 2012 at 7:31 pm

    ah, ce minunatii ai tu aici! Sa mori de pofta, nu altceva! Te pup cu drag, scumpa mea!
    PS ce-mi place ca punctasi iar faza cu briosele :)) e imposibil dom'ne sa le bagam in aceeasi oala … pardon, denumire :)))
    Pup fata frumoasa!

  4. catkitchen March 14, 2012 at 7:39 pm

    Cat de bine arata totul !!!! Pozele nici nu mai zic cat sunt de mortale !!!!! …

  5. Monica Lazar March 14, 2012 at 8:11 pm

    Apreciez blogurile culinare cu poze “de revista” :). Iar blogul tau are astfel de poze. Foarte frumoase! Cand va mai creste, imi doresc ca blogul meu sa semene cu astfel de bloguri care bucura atat vizual cat si gustativ :)

  6. adriana.h.nita March 14, 2012 at 8:33 pm

    lasa Ana ca noua ne place blogul tau, tu pentru noi faci atita efort,noi incercam sa il recompesam in bucatariile noastre,altii incearca sa te critice si sa iti strice ziua,in vocabularul romanesc sunt atitea cuvinte imprumutate de la alte popoare si nu s-a suparat nimeni si tot o sa mai imprumutam mai ales ca emigratia masiva are efect in timp indelungat,oricum noi iti multumim pentru munca ta si cei care te apreciaza vad calitatile tale,mai ales ca dai informatii foarte multe despre cultura si bucataria altor popoare,cu drag, Adriana.

  7. Andreea March 14, 2012 at 9:15 pm

    Tocmai am comis si eu zilele trecute niste bare d-astea de granolă si bune au mai fost, asa, cu denumire ciudata cum sunt ele :)). So, querida mia, nu te mai worry, ca nu e niciun rezon sa faci quelque chose ce tu nu vrei. Un grande beso! :)) 再见!

  8. Antonina March 15, 2012 at 4:26 am

    Ana ce te-ai zburlit.. imi amintesc si eu de o postare dedicata pe jumatate unui Anonim in toata puterea cuvantului ;))) Sunt alaturi de tine! Imi aduc aminte prin ce stari am trecut atunci, si-ti zic din experienta ca nu se merita! Esti geniala, pe cuvant! si eu n-am vorbe mari asa aiurea! esti nr 1 for me! Faci niste poze de vis, esti plina de pasiune si se vede .. offf Doamne, de la o posta!! Cat despre minunatiile astea ce sa-ti zic.. daca n-as scrie inregistrata fiind … ti-as zice te invidiez rau mai fata draga ;)) Arata incredibil de bine! Ai folosit un macro? Pe mine 1,8 nu ma lasa sa ma apropii asa mult! Esti the best! love your pic, love like u!!

  9. Monica March 15, 2012 at 5:37 am

    bune batoanele de granola.am facut de cateva ori si au un mare success.
    Ca o nota de subsol :
    of nu scrie si tu de comentarii rautacioase… serios…am vazut ca e un fel de trend pe bloguri : sectiuni si posturi de raspuns comentariilor mai putin binevoitoare.
    Evident ca se intampla, asta e riscul unui blog deschis publicului, sa fie lume care comenteaza negativ. Nu zic ca e placut dar cata vreme exprimarea e civilizata (ceea ce nu stiu daca a fost in cazul respectiv), e oarescum previzibil, nu toata lumea va fi incantata de tot ce vede.

  10. FLORY March 15, 2012 at 6:14 am

    Draga mea chiar imi pare rau,sincer.Daca si tu dai cu limba romana de pamant,io-s papa,da, ala de la Roma!
    Ignora comentariile cretine si inutile,uscaturi vor exista tot timpul.Te pup si te imbratisez cu drag,admir munca ta si ma bucur ca exista oameni ca tine!

  11. RaDa March 15, 2012 at 7:13 am

    Buna Ana, Blogul tau este o inspiratie pentru bucataria mea! As vrea sa fac si eu niste granola bars, dar in afara de miere nu am alt ceva prin camara, nu stiam ca mierea devine toxica la temperaturi ridicate….:( Cocerea la cuptor este oare absolut necesara? sau se poate lasa compozitia peste noapte cu ceva greutate peste?

  12. liana March 15, 2012 at 7:13 am

    Nu pune la suflet toate rautatile unor frusrati :D … Ai un blog minunat cu o gramada de admiratori si pana nuti ba-ti joc de limba asta e OK :))
    De obicei eu incerc sa zic pe romaneste tot, nu-mi plac textele in mai multe limbi, dar la scones sau croissants cum le poti zice? Si mie mi-a atras atentia un anonim binevoitor ca fac pe nebuna zicand clafoutis cand de fapt ii prajitura cu fructe pe care i-o facea buna-sa …(adicatelea grand'mere)

  13. Adnana March 15, 2012 at 7:43 am

    Buna ziua Ana Maria,

    Comentariul tau legat de acest incident este mai mult decat elocvent. Cine are ochi sa vada si minte sa priceapa, nu are nevoie de explicatii suplimentare.
    Eu te-am descoperit cu totul intamplator,in cautarea mea de poze cu prajituri, ca sursa de inspiratie la pictat. As putea, din cand in cand, sa folosesc cate o felie de tort de-a ta drept model? :)))

    Pentru retete… complimente pentru felul in care le prezinti! detaliile pe care le dai, sunt de maxima importanta pentru reusita.

    Iti doresc numai bine!

  14. Licuta Marin March 15, 2012 at 7:32 pm

    Imi place la nebunie granola ta!!!Arata de milioane!Am trecut-o pe lista:)Pup!

  15. Timea March 15, 2012 at 8:25 pm

    Imi plac tare mult barurile astea ale tale :)!
    Cat despre comentarii reutacioase de la unii ce nu au altceva de facut decat sa caute nod in papura la altii…ce sa zic…decat sa ii ignori! Si felicitari pentru tot ce faci aici! pup

  16. Loredana March 18, 2012 at 9:13 am

    Bune baruri stii tu sa faci!
    Si cat despre cei care au ceva de comentat, nu pot sa zic ca pot DECAT sa plece si sa-si vada de VIEATZA lor mica si carcotasa. DECI, asa cred eu! Pup, o zi cat mai faina

  17. OCRealtor March 19, 2012 at 12:48 am

    Draga Ana Maria, “Cui nu-i place sa nu manance!” L'as unfriend si bye bye! Multumesc ca ne rasfeti cu bunataturile tale din toata lumea, am gatit o gramada dupa ideile tale! Te sarut!

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.