No-knead bread / Pâine nefrământată

 
Potete leggere questo post anche in italiano
 
 
Am dat acum ceva vreme peste un video realizat de New York Times, in care un brutar sustinea ca are o reteta de paine care poate concura cu painea celei mai bune brutarii si ca ar putea-o face si un copil de 4 ani. Am urmarit pana la capat,curioasa de rezultat. Am fugit imediat in bucatarie si in 2 minute am facut aluatul si l-am si pus in frigider, la dospit, pentru a doua zi. A iesit o paine de o bunatate exagerata, cu o coaja super crocanta, un miez elastic, iar in casa s-a raspandit un parfum de…de brutarie…Un miros de paine atat de natural si imbietor…O spun cu mana pe inima ca e cea mai buna paine pe care am mancat-o / facut-o pana acum. De curand am descoperit cat e de versatil acest aluat, si am inceput sa fac pide , pizza, si alte trasnai. Jur ca sunt extraordinar de bune, si stiti ca eu nu laud degeaba nimic. Cand insist, stiti ca nu trebuie sa ratati reteta pe care o ridic in slavi. :) Asa ca fugiti in bucatarie sa beti un pahar de apa, si intre timp “pierdeti” 2 minute sa amestecati 5 ingrediente intr-un castron, si maine veti ramane uimiti de ce o sa vedeti/mirositi/gustati. Urmati pas cu pas reteta, NU LASATI LA DOSPIT LA TEMPERATURA CAMEREI, ci in frigider, si intoarceti-va sa-mi spuneti ce parere aveti. Am exagerat ? Of course not! :)No knead bread 1
 
Insist sa incercati painea asta super simpla, fiindca e prea buna. Nu trebuie sa ramana la stadiul de reteta neincercata.
 
No knead bread 5
Ingrediente pt o paine
500 g faina 000
340 ml apa
13 g drojdie de bere proaspata
2 lingurite sare
 
Mod de preparare
 
Uitati-va la acest video si nu veti mai avea nevoie de nici o explicatie, in ceea ce priveste impaturirea, ca altceva nu trebuie sa faceti. In video sunt usor alte cantitati si alt procedeu. Drojdia este foarte putina, insa aluatul este lasat la temperatura camerei. Eu fac aceasta paine cu cantitati diferite, si o las la crescut in frigider. Sa ne intelegem de la inceput. : )
Si sa explic cum fac eu minunea asta spatiala:
Cernem faina intr-un vas si o amestecam cu sarea. Eu folosesc intotdeauna drojdie proaspata, pe care o dizolv in apa la temperatura camerei (puteti inlocui 13 g de drojdie proaspata cu 2 g liofilizata. In acest caz, drojdia se amesteca cu faina).
Lichidul vi se poate parea cam mult, si aluatul prea moale,dar painea asta are nevoie de hidratare, si e ok asa.
Am turnat lichidul peste faina si am invartit cu  o lingura de 4-5 ori, pana s-a adunat cat de cat, dupa care am pus capacul recipientului, si am “uitat” totul frigider pana a doua zi, preferabil cam pe la aceeasi ora. Il puteti pune si intr-un castron acoperit. Important e sa il puneti in frigider. Lasat temperatura camerei, are nevoie de mult mai putina drojdie.
Trebuie sa il lasam intre 12 si 24 de ore. Eu l-am lasat 17, dar uneori il las si 10-12. Cu cat mai mult, cu atat mai bine, insa.
 
Pane senza impasto 3A doua zi am scos aluatul din frigider si l-am rasturnat pe planul de lucru pudrat cu faina din belsug.
Mi-am infainat bine de tot mainile, am pudrat niste faina si deasupra aluatului, si l-am aplatizat usor, intr-un dreptunghi.
Am adus partea dreapta pana la jumate, apoi am acoperit partea dreapta cu partea stanga.
Daca folosim destula faina in etapa asta,nu ni se va lipi de maini nici macar un pic de aluat.
Am intors sulul format, si am mai facut o data acelasi lucru, ca in poze si video.
Am pudrat bine de tot cu faina un servet de bucatarie, pe care am asezat aluatul cu partea deschisa, sa zicem, in JOS.
Am pudrat cu faina si deasupra,si am inchis servetul, lasand aluatul la temperatura camerei cca 30 min / 1 ora daca aveti timp.
Am incins foarte bine cuptorul, la temperatura maxima (de obicei 250°C), cu o oala cu tot cu capac inauntru.
Am ridicat usor prosopul, si am luat aluatul in palma, in asa fel incat partea de jos, sa ramana in sus.
Am deschis cuptorul si cu miscari rapide, cu o manusa, am ridicat capacul oalei incinse, am aruncat painea in ea, am acoperit cu capacul si am lasat-o cca 25 min. Am luat capacul si am mai lasat painea alte 10-15 minute. Si cu doar 2 minute de “munca”, a doua zi am pe masa cea mai buna paine pe care am mancat-o vreodata.No knead bread 3

No knead bread 2

(Visited 34,761 times, 2 visits today)

237 Comments

  1. Anonymous August 11, 2011 at 6:48 pm

    ii bestiala painea asta:)superrrrr ms de reteta:) Olivia

  2. Maria November 11, 2011 at 8:16 pm

    Nu stiu cat timp ai tu sa stai si sa cauti retete pe youtube si pe alte site-uri, dar iti multumesc ca ti-ai facut timp, si ca ai impartasit cu noi aceasta minunata reteta. Este fabuloasa painea!

  3. Ana Maria Ciolacu November 27, 2011 at 9:22 pm

    @Maria :)) Cu cea mai mare placere! :) Ma bucur ca ti-a placut painica. Pup!

  4. Anonymous November 29, 2011 at 4:16 pm

    aoleoo!!!!!acum am realizat ca sarea am amestecat-o cu drojdia!!!!!!e posibil sa nu cresca,asa-i?inevitabil voi afla maine,pe la ora 18.

  5. Ana Maria Ciolacu November 29, 2011 at 5:01 pm

    @Anonim :))) Nu, stai linistit/a , va creste oricum. :))) Te astept maine cu parerea finala ! :) Pupici!

  6. Anonymous November 30, 2011 at 1:16 pm

    Am facut painea, Ana Maria! A iesit bestial!!!! Imi vine sa imbratisez pe toata lumea caci sunt atat de multumita si mandra de cum a iesit.Arata fantastic, are o crusta minunata si gustul…. e pufoasa e buna de tot. Mutumesc, Ana Maria pentru reteta asta senzationala. Acum ma apuc sa fac alta. Yupppyyyyyy! Te pup cu mare drag si deja astept cu sufletul la gura in fiecare zi retetele tale. Esti o scumpa, ce mai! Mihaela

  7. Ana Maria Ciolacu November 30, 2011 at 1:33 pm

    @MihaelaSupeeeeerrr !! M-ai facut fericita! :)) Ma bucur tare mult ca ti-a placut si ca ma urmaresti. Painea asta e evenimentul anului in bucataria mea,jur ! :)) Azi am facut 3 pizze cu aluatul pt paine. Iese cel mai bun blat din lume. E de-ajuns sa tavalesti bine bilele de aluat prin faina, si sa infainezi si hartia de copt si mainile,fiindca e un aluat moale, dar foarteee maleabil si cuminte. :) Sa-mi mai spui cand mai incerci ceva, iar daca ai nevoie de vreo lamurire, sunt aici oricand. :) Pupicei, scumpa mea! <3<3<3

  8. Anonymous December 1, 2011 at 7:58 am

    Multumesc frumos pentru raspunsul prompt!Chiar ma bucur, sa stii. Acum am realizat ca de fapt iti multumesc nu numai pentru retete,dar mai ales pentru secretele care stau la baza reusitei unei retete (uuuauuu, ce exprimare)si pe care tu le spui. Sunt mai mult decat incantata!!! Cum a fost si la aceasta paine: cuptor bine incins,cu tot cu oala si capac si coca azvarlita repede.:-)) Te pup, draga mea prietena :-* Mihaela

  9. Carolina December 1, 2011 at 8:00 am

    Ai un blog minunat cu retete care mai de care interesante. Fac acum painea, sint foarte curioasa. Capacul si cratita sint obligatrii? Nu se poate coace pe o tava, far capac?

  10. Ana Maria Ciolacu December 1, 2011 at 9:49 am

    @Mihaela Cat esti de dulcee… <3 Si eu sunt la fel de incantata ca ai avut incredere in spusele mele si ca ai incercat reteta. Si acum am aluatul in frigider, nici nu stiu ce sa fac cu el, pide, pizza sau minunata painica. :) Cat despre secrete, le scriu pentru ca multe a trebuit sa le descopar singura, prin incercari, sau sunt chestii care ne scapa, si nu vreau sa spuna nimeni ca nu i-a iesit reteta din cauza mea. Imi place sa explic fiecare reteta, ca pentru o persoana care nu a mai gatit niciodata, fiindca in detalii sta succesul. :) Te pupic cu mare drag, scumpa mea. Te mai astept pe la mine, mi-a facut mare placere sa vorbesc cu tine. <3

  11. Ana Maria Ciolacu December 1, 2011 at 9:52 am

    @Carolina Buna, draga mea! Iti multumesc pentru cuvintele minunate. Painica asta nu am incercat-o niciodata in tava… Iese in felul asta din cauza aburului care se formeaza sub capac, apoi se rumeneste si se coace bine cand il ridicam. Nu stiu daca va mai fi la fel, insa as putea sa incerc astazi. Mi-am cumparat piatra de copt si as putea sa o testez asa. :) O arunc pe piatra de copt si vad ce iese. Tu incearca cu oala pt inceput, daca nu vrei sa experimentezi prima. :) Daca tot am aluatul in frigider… :)Te-am pupat si te astept cu parerea finala! :*

  12. Anonymous December 1, 2011 at 10:29 am

    Pentru Ana Maria Ciolacu: de unde ai cumparat piatra de copt. Multam anticipat

  13. Carolina December 1, 2011 at 1:28 pm

    Am facut painea cu capac, in ceaun. Nu am riscat ca o am pe soacra-mea la mine si nu aveam fir paine in casa, deci erai musai sa iasa buna :). A iesit foarte buna. Buna, buna. Diseara mai punem de o portie. Multumesc pentru reteta. Iti doresc multa inspiratie in continuare.

  14. Ana Maria Ciolacu December 1, 2011 at 1:38 pm

    @Anonim Eu locuiesc in Italia/Bologna si nu am cumparat piatra de copt de pe net, ci de la un atelier de marmura &co din apropiere, dar se gasesc si pe site-uri sau in magazine romanesti. O zi frumoasa..

  15. Ana Maria Ciolacu December 1, 2011 at 1:46 pm

    @Carolina Ahahaha, Carolina, draga mea, ma bucur ca v-a placut si mai ales ca era si soacra la tine. Sunt sigura ca a ramas uimita! :) Bravo! Bine ca ai facut-o in ceaun, fiindca am stat cu gandul la tine in timp de experimentam. :)) M-am tinut de cuvant si am incins cuptorul cu piatra in el, am format painea, si am pus-o la copt pe piatra. Nu am fost foarte multumita de rezultat, ca doar nu degeaba asta e tehnica ei de gatire, are nevoie de aburi primele 15-20 de minute, neaparat. A avut o crusta groasa, care s-a inchis la culoare destul de repede datorita temperaturii foarte ridicate din cuptor. Nu a avut o forma frumoasa, fiindca s-a uscat repede si nu s-a dezvoltat ca cea coapta in oala/ceaun. Dupa vreo 35-40 min era foarte inchisa la culoare si am scos-o, insa ar mai fi avut nevoie de coacere. Deci ca sa coci miezul, renunti cumva la crusta… Per total buna, insa cu miezul cam prea umed. Nu recomand modul asta de gatire, ramaneti fideli oalei! :))) Iese o paine fantastica cu oala. Pupici, scumpa mea si ma bucur ca ti-am putut fi de folos. xoxoxo

  16. Carolina December 1, 2011 at 3:48 pm

    Multumesc, Ana Maria, ca ai incercat. Sa stim o treaba :) Multumesc.

  17. Anca December 5, 2011 at 8:06 am

    Painea aceasta este minunata, ce mai buna pe care am incercat-o. Si atat de simpla! Multumesc pentru reteta geniala!

  18. Ana Maria Ciolacu December 5, 2011 at 8:56 am

    @AncaAhh, nici nu stii cat ma bucur cand o incercati… Eu o ador si o fac de cate 4 ori pe saptamana, iar cand nu o transform in paine folosesc aluatul pt cele mai fantastice pizza sau pide. Vreau sa conving toata lumea ca asta e revelatia anului pe bune. :))) Practic, nu faci nimic, si obtii o nebunie de paine, de nu-ti vine sa crezi ca-i adevarata. :))) Pupici, scumpa mea, si multumesc ca ai incercat-o! Te mai astept pe la mine. xoxo

  19. Andreea December 15, 2011 at 4:18 pm

    Si daca e sa folosesc cantitatile pentru 2 paini, pot sa pun toata coca intr-un singur vas la copt sau am nevoie de doua vae?

  20. Ana Maria Ciolacu December 15, 2011 at 4:44 pm

    @Andreea Andreea, cred ca ar fi mai bine sa folosesti 2 vase. Mi-e sa nu ramana cruda in mijloc… Ar trebui sa schimbi timpii de coacere… Dar poti sa faci 2 painite, daca nu ai 2 vase, sa coci una, si-apoi sa o scoti pe cea coapta, si cat e inca incinsa sa o arunci pe-a doua. Sigur gasesti tu 2 oale cu capac. Daca au manere de plastic, scoate-le cu o surubelnita. :) Eu asa fac cand am nevoie de vreun vas in plus si ma trezesc ca nu-l am. :)) Pupici, si sa-mi spui cum ti-a iesit! xoxo

  21. Ioana December 26, 2011 at 5:12 pm

    Buna Ana Maria!Felicitari pentru blog!As dori sa stiu daca aceasta paine se poate face si folosind faina integrala in loc de faina alba?
    Multumesc!

  22. Ana Maria Ciolacu December 26, 2011 at 11:10 pm

    @IoanaBuna, scumpa ! Ma bucur ca-ti place blogul meu. <3 Sa stii ca eu inca nu am incercat-o cu faina integrala. Buna ar iesi cu siguranta, doar ca nu va creste la fel ca cea cu faina alba, fiindca faina integrala creste mai putin. Poti folosi un amestec, poti face un test... Si te astept cu drag sa-mi spui cum a iesit. Daca o incerc eu inaintea ta, revin cu o completare. :) Te pup cu drag! Sarbatori fericite. <3

  23. Ioana December 28, 2011 at 8:17 pm

    Am revenit…tocmai am pus in frigider aluatul si am 2 intrebari:
    1.dat fiind faptul ca eu am folosit jumatate din cantitatile pe care le-ai recomandat tu,as dori sa stiu daca se modifica si timpul de coacere?
    2.cat de mare ar trebui sa fie oala?cam ce diametru sa aiba?

    Mersi!(si o sa revin cu impresii)

  24. Ana Maria Ciolacu December 28, 2011 at 8:58 pm

    @IoanaBuna, Ioana !
    Cand spui jumate, adica ai facut un aluat din 250 g de faina, 170 ml apa, etc? Daca ai facut aluatul din cca 400 g faina, poti respecta timpii scrisi in reteta. Eu pentru o paine din 500 g faina folosesc o oala de 23 cm in diametru. (am masurat-o acum) :))) Abia astept sa-mi spui cum ti-a iesit! :) Pup!

  25. Anonymous December 29, 2011 at 9:19 pm

    buna Ana Maria !am gasit intamplator blog la cineva care a facut estonian kringel , am facut si eu stonian kringel muffins cu cacao si le-am dat dat o ..fatada cu glazura de ciocolata si ornati cu bombonele etc apoi am gasit reteta de paine cu 400 de faina si 270 apa si 10 gr drojdie pe care am facut-o inainte de craciun apoi la craciun am facut muffins, estonian kringel si 2 paini la dublu una cu susan si una cu mac unse cu ou si reau sa zic ca la craciun toti au cerut minunata paine plus reteta (din care am facut pizza si care amu sta in frigider isi asteapta randul si paine si pizza)acum vad aceasta paine pe care tre sa o incerc si eu neaparat ,cred ca mergem si in vas roman . paine pe care am tot facut-o am incercat-o si in dry cooker de la delimano am facut-o bastonase mai groase sau facut bine apoirestul am facut-o rotunda dar treaba e ca n-a avut aspect comercial , a fost cantitate dubla si a crescut pana la capac dar pe dos s-a copt de minune.ma bucur ca am descoperit blogul tau se vede ca esti o persoana darnica in detalii si o persoana deosebita .La multi ani !multumesc pentru retetele tale usoare si rapide sant mereu in cautare de nou si revin mereu la tine cu placere. Te pupiciiiiiii lenna

  26. Ioana December 30, 2011 at 8:06 pm

    Aseara am reusit sa pun painea la copt si a iesit bine,coaja a fost foarte crocanta(lucru care mie mi-a placut).Ma tem insa ca aceasta reteta iese mai bine cu faina alba decat cu integrala.In orice caz ma bucur c-am incercat reteta,in viitor vreau sa fac aceasta paine si folosind doar faina alba,pentru a putea compara.
    Profit de ocazie ca sa-ti urez un 2012 cat mai bun si ca te rog sa postezi cat mai multe retete vegane in anul care vine.

  27. Cristiana January 4, 2012 at 9:30 am

    In videoclip spune sa tinem coca la frigider? Multumesc anticipat

  28. Ana Maria Ciolacu January 4, 2012 at 10:14 am

    @CristianaDa, Cristina, spune ca trebuie lasata 12 ore. Eu am lasat-o si 40… :) Te pup !

  29. Kirei January 7, 2012 at 9:13 am

    Buna Ana Maria!!!Imi doream de mult timp sa fac paine de casa, dar nu ma putea hotara pentru ca mi se parea prea complicat si imi era frica sa nu iasa. Si pentru ca dorintele se implinesc, am avut norocul sa gasesc minunatul tau site – stau aproape zilnic si “rasfoiesc” filele chiar daca nu am timp sau ingredientele necesare, doar asa din placere:)))))) Iar painea a iesit din prima incercare, foarte rapid, si extrem de gustoasa, nu mai zic de coaja crocanta si de aspectul painii – extraordinar!!! Iti multumesc ca existi si ca te-am gasit. Iti doresc un an exact asa cum iti doresti tu sa fie si multe bonusuri:))))))))

  30. Dana January 7, 2012 at 1:27 pm

    Tocmai am facut aceasta paine ,e divinaa ! :) felicitari pt tot ce faci Ana,ai un blog cu niste retete delicioasee !!sa continui tot asa!!!

  31. Anonymous January 18, 2012 at 9:54 pm

    Salut,Ana Maria! multumesc pt.reteta.A iesit o paine foarte buna chiar daca am lasat-o in frigider doar 6 ore si vreo 2 la temperatura camerei.A crescut destul si s-a copt bine.Urmatoarea cred ca o sa iasa si mai buna!

  32. Apa.Faina.Sare. January 21, 2012 at 5:00 am

    Ana, Poti sa crezi ca nu am facut niciodata o paine No Knead? Ma gandeam la ce ai scris tu mai sus, ca ai folosit piatra de copt si nu a iesit la fel de buna. Ai facut aburi in cuptor atunci? sau ai pus-o pe piatra si gata?
    Arata bestial painea, nu ma mir ca toata lumea o lauda si te lauda!
    Te pup, fata minunata. Esti o comoara :*

  33. Ana Maria Ciolacu January 21, 2012 at 9:10 am

    @KireiAhh, ce frumos spui tu acolo…Iti multumesc pentru cuvintele atat de frumoase ! <3
    Si ma bucur tare mult de fiecare data cand cineva incearca painea asta. Iese sigur fiindca e prea usor de facut, iar gustul e minunat. Chiar ma bucura sa aud ca ti-a iesit perfect si ca ti-a placut. Te pup si te mai astept pe la mine.
    Multe bonusuri si tie ! :))

  34. Ana Maria Ciolacu January 21, 2012 at 9:11 am

    @DanaSuuperrr, ma bucur tare mult ca ti-a placut !! <3 Pupici, scumpa mea ! xoxo

  35. Ana Maria Ciolacu January 21, 2012 at 9:14 am

    @Anonim Multumesc ! Ma bucur tare mult ca ti-a placut. <3 Si sa stii ca e chiar asa, cu cat faci mai multe, cu atat mai bine ies. Dar asta e valabil in toate. :) O zi minunata iti doresc, si te mai astept pe la mine.

  36. Ana Maria Ciolacu January 21, 2012 at 9:24 am

    @Apa.Faina.Sare.Codruta, frumoasa mea draga, eu eram sigura ca nu ai incercat-o, pt ca e prea usoara. :)))))))) La tine daca nu vin cu teorema lui Pitagora si niste ecuatii nici nu te uiti. :))))
    Nu a iesit nici pe departe la fel de buna, fiindca dupa cum bine ai intuit, am pus-o direct, fara aburi. Nu stau bine la sistemul de aburi, maxim as fi pus un vas cu apa in cuptor. M-am gandit si la asta, dar am vrut totusi sa testez asa, cum ar fi tentat orice om, sa o puna in tava si gata,fara complicatii. Ehh, dar tu stii ca lipsa de complicatii nu duce la rezultate exceptionale niciodata. :))) Oricum, facuta in oala, te asigur ca si tu te vei indragosti de ea. Cu aluatul asta fac the best pizza ever, la fel si pide. Incearca si-o sa ma crezi ! :) Dureaza 1 minut.
    Eu continui sa am grija de maiaua mea, in frigider. Abia astept sa termin cu dietele, sa incerc niste painici de la tine, care stau pe lista de o viata si nu mai reusesc sa le fac. Just can't wait !
    Te pup, scumpa mea ! Tu esti o comoara !! Un milion de pupici, frumoasa mea ! <3<3<3

  37. Apa.Faina.Sare. January 24, 2012 at 5:39 am

    Ana, ia vezi ce am facut :)
    nu pun link aici, dar stii tu unde sa te uiti

    te pup, sincer abia astept sa vad maiaua ta in actiune. Iti spun din suflet, parerea mea, este ca te vei intreba de ce ai asteptat asa de mult timp pana sa o folosesti :)

    eu as vrea sa fac Kringel-ul tau folosind maiaua. Din pacate , chiar in luna ianuarie nu am avut timp… dar cand voi intra in starea potrivita pentru experimente… o sa vad ce iese :D

  38. Anonymous January 29, 2012 at 1:34 pm

    foarte buna painea , e intradevar cea mai buna paine pe care am facut-o si mancat-o vreodata , reteta asta ca si multe altele dealtfel chiar ca nu e de lasat pe a doaa zi e de “citit si facut ” !

  39. Liliana Toma January 29, 2012 at 2:03 pm

    Ana Maria o sa incerc si eu reteta…noi facem sambata in cuptorul de paine din curte, dar in cursul saptamanii merita cate o painica buna, asa cum e a ta…Multumesc!!!Te pup!!

  40. Anonymous January 31, 2012 at 4:55 pm

    interesantă reţeta, mulţumesc!

    O rugăminte: renunţă la diminutive. Un blog serios nu poate fi cu pâinici.

  41. sandman February 1, 2012 at 7:57 pm

    Acum realizez ca am dat banii degeaba pe masina de piine. :))) Mersi.

  42. Roxana February 6, 2012 at 8:58 am

    Daca folosesc faina de secara integrala, se modifica in vreun fel cantitatile de apa si drojdie folosite?
    Multumesc!

  43. Ana Maria Ciolacu February 6, 2012 at 9:01 am

    @RoxanaRoxana, nu garantez nimic daca folosesti faina de secara… O sa creasca mult mai putin si nu o sa iasa ca cea facuta cu faina alba… Experimenteaza daca vrei, cantitatile de apa & co nu cred ca se vor modifica. Aluatul e oricum foarte hidratat. Sa imi spui daca o incerci in varianta asta. Pupici!

  44. Anonymous February 15, 2012 at 8:31 pm

    Mare entuziasm pe mine cand am gasit reteta asta !!! Gata ! Am incercat-o ! E ideala pentru o familie mereu pe graba. E excelenta. Desigur ca nu as da-o pentru nimic in lume pe o paine de Sibiu a carei “proces de fabricatie” incepe la 5 dimineata si se termina la 1 dupa amiaza. The human touch face diferenta. Sunt convinsa ca atunci cand framanti o paine are cu totul alt gust. Dar in lipsa timpului necesar o reteta mai buna ca asta nici ca putea exista. Intrebarea mea este : daca pun lapte in loc de apa si adaug si un ou oare creste la fel de bine, ca mai gustoasa sigur va fi ?!
    Multumesc si abia astept sa incerc si alte retete de pe blog.
    Teodora

  45. Ana Maria Ciolacu February 15, 2012 at 9:22 pm

    @TeodoraBuna, Teodora ! Ma bucur ca ti-a placut. Eu o ador pur si simplu… :)
    Nu am incercat-o niciodata cu lapte si ou, si nu as sti ce sa-ti spun. Daca o incerci sa imi spui si mie cum ti-a iesit si ce diferenta ai observat. O sa incerc si eu sa inlocuiesc apa cu laptele, sa vad daca simt diferenta, cu toate ca paine=apa+faina+sare…
    Daca vrei neparat sa pui si un ou, trebuie sa pui mai multa faina, pana capata consistenta pe care trebuie sa o aiba. Trebuie sa iti amintesti consistenta aluatului facut cu apa, si sa faci un aluat cam la fel. Chiar sunt curioasa de ce o sa-ti iasa. :)
    Te astept cu vesti! Te-am pupat ! :)

  46. Anonymous February 16, 2012 at 8:46 am

    buna draga mea,azi e a 4a zi si a4a painica… Am citit comentariul de la Apa.Faina.Sare…si am simtit nevoia unei replici.Cred ca painile ei sunt de “pasare maiastra”,le studiez cu sotul meu,le intorc pe toate fetele,mereu in miez de noapte(veti afla de ce).Aceasta paine neframantata insa e pentru noi ca un ghiocel neasteptat.Am 2 baieti-cel mare de 21/2 ani, cel mic de 6luni- sunt singura cu ei si cu intreaga casa.Cand sotul meu- venit seara tarziu-si a mancat din 1 paine, m-a imbratisat spontan. Poate voi face paini ca-n povesti( macar 1 de la Apa. Faina. Sare), dar aceasta paine ramane intaia noastra bucurie- nu e fadasi nu apuca sa imbatraneasca pe masuta nostra mica. P.S-estonian k. o a doua bucurie. Va imbratisez,aluatul de paine neframantata asteapta in frigider si acum ma pregatesc sa execut merdenelele.

  47. Cornelia February 17, 2012 at 12:03 pm

    Am facut painea de cateva ori si este absolut divina! Cea mai buna reteta pe care am incercat-o. Iti multumesc :-)

    PS: Un sfat pentru cei care, ca si mine, nu au oala cu capac rezistenta la cuptor: eu am facut un capac rotund, bombat din folie de aluminiu. Paine iese perfect si capacul poate fi folosit de multe ori.

  48. Anonymous February 19, 2012 at 4:42 pm

    Am facut painea. A iesit super. Multam pentru reteta. :)
    Dana

  49. marian.stamate February 25, 2012 at 12:27 pm

    Intrebari:
    1-orice oala , din orice metal? nu cumva daca oala si capacul sunt din fonta rezultatele sunt mai bune?
    2- daca cuptorul e electric, ce mod de incalzire recomanzi? Sus si jos sau numai jos -cit timp este cu capac? Dupa ce se ia capacul, aceeasi intrebare: sus si jos sau daor jos? Cu sau fara ventilator de convectie pornit?

    Multumesc anticipat pt eventuale lamuriri. Chiar acum prima paine este in cuptor. :-)

  50. Ana Maria Ciolacu February 25, 2012 at 3:25 pm

    @AnonimMa bucur tare mult ca va place painea asta, la fel ca si Estonian Kringel-ul. <3 Sa va fie sanatosi baietii si sa va bucurati de timpul petrecut impreuna!
    Eu aseara am facut din nou pizza cu aluatul no knead. Cea mai buna ever ! Recomand calduros!
    Pupici !

  51. Ana Maria Ciolacu February 25, 2012 at 3:26 pm

    @CorneliaTare ma bucur ca ti-a placut ! <3

    Buna ideea asta cu capacul din folie de aluminiu. Atata timp cat reusesti sa inchizi ermetic, e bine.

    Te-am pupat cu drag!

  52. Ana Maria Ciolacu February 25, 2012 at 3:29 pm

    @DanaSuper ! Ce bine ca ti-a placut ! <3
    Pupici si te mai astept pe la mine ! xoxo

  53. Ana Maria Ciolacu February 25, 2012 at 3:32 pm

    @marian.stamate Buna !
    1- Orice oala din orice material e buna, dar cu cat mai groasa cu atat mai bine. Si trebuie incinsa putin mai mult.

    2-Cuptorul meu e electic. Cum painea se face in cuptoare care ajung pana la 500°C, pentru a imita cat mai bine mediul asta, trebuie sa aprindem sus si jos, in full mode, pe toata durata coacerii. Nu e recomandabil ventilatorul.

    Sa imi spui cum ti-a iesit ! :)
    O zi frumoasa iti doresc !

  54. marian.stamate February 28, 2012 at 6:07 pm

    Ca aspect, a iesit ok intru totul. Dar inauntru putin cam necoapta. Poate ar trebui lasata mai mult decit ai spus in reteta?

    O zi buna.

  55. marian.stamate February 28, 2012 at 6:08 pm

    Ca aspect, a iesit ok intru totul. Dar inauntru putin cam necoapta. Poate ar trebui lasata mai mult decit ai spus in reteta?

    O zi buna.

  56. Mihaela March 3, 2012 at 1:29 pm

    Am facut aceasta paine si a crescut frumos. Eu am pus aluatul intr-o forma pt. chec in care am potrivit hartie pt. copt ca sa nu se lipeasca. Nu am urmat pasii de impaturire a aluatului, doar am infainat usor aluatul pt. a-i da o forma si l-am pus in forma pt. chec, in care a stat la crescut acoperit cu un capac usor bombat din folie de aluminiu. Am pus forma pt. chec in cuptor cu tot cu capacul din folia de aluminiu, dupa circa 30 min. am luat capacul, ca sa se rumeneasca. A durat mai mult coacerea si rumenirea….la final am scos painea din forma si din hartia pt. copt si am lasat-o in cuptorul stins, pe grilajul din mijloc, pentru a se rumeni mai mult (cuptor cu gaz). Multumesc pt. reteta, o voi face mereu, impreuna cu o reteta pt. paine artizanala…daca o stii….le voi coace impreuna….Mihaela – Brasov

  57. Mihaela March 3, 2012 at 1:34 pm

    P.S. Pentru aceasta paine am folosit doar faina (faina alba tip 650), apa si drojdie proaspata….fara sare, ulei sau alte ingrediente….. Mihaela – Brasov

  58. Anonymous March 17, 2012 at 10:11 am

    suuuper!multumim!

  59. SORINA TG_JIU March 24, 2012 at 8:07 pm

    mii de multumiri pentru reteta .Am facut reteta de trei ori pina acum ,mai am o portie in frigider . Eu las coca in frigider mai mult de 30 de ore,si folosesc drojdie uscata ,faina tip 650 si o lingurita de untura ….24 martie …………..SORINA TG_JIU……..

  60. mira March 28, 2012 at 1:01 pm

    am facut si eu painica asta ieri! a iesit f f buna,am primit numai cuvinte de lauda! recunosc ca am adaugat totusi si niste seminte(cu frica de a nu mai creste aluatul) dar a crescut si s-a mancat imediat1:))
    multumesc
    o sa o mai refac cu siguranta!:)

  61. Anonymous March 29, 2012 at 7:02 pm

    elena:
    tocmai incerc painea, sper sa-mi iasa. o intrebare: putem folosi si alt tip de faina, de tarate sau neagra sau integrala? mi-ar placea mai mult.

    ms, pup

  62. Ana Maria Ciolacu March 29, 2012 at 7:13 pm

    @marian.stamatePentru cuptorul meu, nu e nevoie sa o las mai mult, dar sunt cuptoare care arata mai mult decat incalzesc de fapt si e posibil sa fie asa in cazul cuptorului tau. Oricum, la a doua incercare vei sti exact cat sa o lasi in plus ca sa iti iasa bine. :)
    O zi frumoasa iti doresc!

  63. Ana Maria Ciolacu March 29, 2012 at 7:18 pm

    @MihaelaFara impaturire si mai ales fara sare ma gandesc ca se schimba drastic gustul. Nu cred ca as reusi vreodata sa mananc ceva nesarat. :) Pot renunta la orice, dar nu la sare. O data am facut o paine in care am uitat sa pun sare, si mi-a iesit altfel decat de obicei. Muuuult mai altfel. Mi-a fermentat imediat intr-un mod ciudat, a luat-o razna, si avea un gust teribil… Cred ca trebuie sa fii obisnuit sa mananci fara sare sa poti manca asa. Stiu ca e foarte sanatos, dar sarea e punctul meu slab. :))
    Te pup si ma bucur ca ti-a placut. Sa o incerci o data si ca in reteta de mai sus, vei vedea ca va fi muuuuult mai diferita.
    Pupici!

  64. Ana Maria Ciolacu March 29, 2012 at 7:19 pm

    @SORINA TG_JIUBuna, Sorina ! Ma bucur tare mult ca iti place painea asta. Si eu o fac super des. :)
    Pupici, te mai astept pe la mine!
    xoxo

  65. Ana Maria Ciolacu March 29, 2012 at 7:22 pm

    @mira:) Si eu vreau sa o fac din nou saptamana asta cu seminte de in,floarea soarelui,canepa,dovleac, etc. :) Abia astept. Ma bucur mult ca v-a placut.
    Pup!
    xoxo

  66. Ana Maria Ciolacu March 29, 2012 at 7:24 pm

    @ElenaBuna ! Bineinteles ca poate fi folosit si un alt tip de faina,dar ar fi preferabil sa fie doar jumatate din cantitate, iar restul faina alba. Faina integrala nu creste la fel de mult ca cea alba, dar un experiment nu strica. Eu sunt indragostita iremediabil de varianta cu faina alba. :)

  67. Anonymous May 14, 2012 at 2:42 pm

    superrr,am facut-o si eu si e super,ma bucur tare mult ca am descoperit blogul tau,andreea

  68. Anonymous May 14, 2012 at 2:47 pm

    tot eu sunt,am publicat linkul retetei pe pagina mea de facebook sa il vada si prietenii mei,le-am recomandat cu mare drag aceasta paine pentru ca sunt foartee incantata de ea,sper ca nu te deranjeza,multumesc,andreea

  69. n03mix May 28, 2012 at 6:32 am

    Nici nu stiu cum as putea sa-ti multumesc pentru reteta! Mama mea a descoperit-o acum doua luni si de atunci o face in fiecare zi! Nici nu mai putem manca paine din oras! Multumesc frumos inca o data,e cea mai buna paine din lume! :):)

  70. Ruxy Man August 26, 2012 at 9:15 am

    Multumesc frumos draga mea…am preparat si eu painica si e nemaipomenita!

  71. Lulu September 23, 2012 at 4:53 am

    Am gasit reteta pe Culinar.ro si bineinteles ca am venit repede aici;este incredibila,cu aspect si gustul banuiesc,pe masura!!!
    Cu siguranta o voi face si eu si multumesc pentru reteta!!
    o duminica frumoasa!!

  72. crina November 11, 2012 at 6:13 pm

    Am pregatit ieri aluatul si l-am pus la frigider, dar am o indoiala ca-mi va iesi o paine prea buna…nu a crescut f mult, si-a dublat volumul, dar a ramas prea densa…oare fiindca am pus=o intr-o oala de inox, care se raceste mai mult decat un recipient de plastic?! Precizez ca ingredientele le-am cantarit , iar drojdia e verificata!

  73. Ana Maria Ciolacu November 11, 2012 at 6:29 pm

    Buna, Crina !
    Daca spui ca ai cantarit ingredientele si ca drojdia e buna (nu e expirata), nu ai absolut nici un motiv sa nu iti iasa buna painea. Nu ai voie sa fii singura exceptie din atatia oameni care au incercat-o si au ramas atat de incantati. :) Nu prea cred ca are vreo legatura cu recipientul, o sa creasca inainte de cuptor si in cuptor. Pana si un aluat dospit la cald trebuie doar sa isi dubleze volumul, de ce te-ai panicat inainte sa o scoti din cuptor ? :) Vei vedea, o sa iti iasa buna !
    Te imbratisez cu drag si te astept sa-mi spui cum ti-a iesit.
    xoxoxo

  74. Ana Maria Ciolacu November 11, 2012 at 6:32 pm

    nO3mix, iti multumesc ! Asa am patit si eu, e reteta care mi-a pus capac, si de cand am descoperit-o nu reusesc sa pregatesc nici o alta paine. Ma bucur mult ca aceasta reteta va bucura si pe voi, atat cat ma bucura pe mine.
    Va imbratisez cu drag.
    xoxoxo

  75. Ana Maria Ciolacu November 11, 2012 at 6:32 pm

    Andreea, ma bucur mult ca iti place si ca ma urmaresti. Te pup !

  76. crina November 11, 2012 at 8:00 pm

    Buna, Ana!
    Scuza-ma pentru mesajul direct de-adineauri…eram tare ingrijorata si ti-am scris ca unei prietene apropiate sa-i cer parerea! Oricum f promt raspunsul, merci frumos! A iesit o super paine…aspectul de nota zece…revin si pentru gust, dar sigur e f buna.Eu am inlocuit 2 linguri de faina cu tarata. Fac deseori paine in casa…alba, combin faina de mai multe tipuri, pun tot felul de seminte, dar asta e simpla si buna! Multumesc inca o data ! Am citit mai multe retete pe care cu siguranta le voi incerca…si-mi vor reusi! Te imbratisez si eu! Crina

  77. lucian November 15, 2012 at 9:03 am

    Buna Ana!

    Din pacate cred ca eu sunt la a doua paine ratata :(. Pima data am varificat apoi si drojdia era expirata de o zi . Aseara am facut un nou aluat dar vad ca nu a crescut deloc . Nu stiu care sa fie cauza ( faina am de la cineva de la moara ) . Oricum daca nici acum nu iese singura speranta e ca sa cumpar faina si sa incerc si asa .
    P.S acum imi e foame si nici nu am paine in casa pentru ca vroiam sa ma pastrez pentru bunatatea asta :)))

  78. lucian November 15, 2012 at 9:12 am

    Sa fie oare cumva si din cauza ca nu am cantarit drojdia ? Am pus ca cat o nuca …

  79. Ana Maria Ciolacu November 15, 2012 at 9:39 am

    Buna, Lucian !
    Imi e greu sa spun care e cauza exacta, fiindca succesul acestei paini (deloooc mofturoase dealtfel) e garantat doar daca respecti reteta. Daca se intampla sa nu fim atenti si drojdia sa fie veche sau sa nu fie buna, se poate intampla sa nu creasca. Faina de la moara are alt grad de absorbtie al apei decat faina 000 din comert, si aici oricum s-au dezechilibrat proportiile. O fac saptamanal, uneori si de 3 ori pe saptamana, si nu mi s-a intamplat NICIODATA sa nu iasa. Chiar daca nu creste mult in frigider il alea 8-12 ore, cat il lasi, cand pui aluatul in cuptorul incins, creste si iese o paine buna oricum. Important e ca macar sa-si dubleze volumul. Imi pare rau ca ti-a mers stramb… Dar eu as spune ca oricum sa mai incerci cu faina cumparata (nu prea iese bine daca schimbi faina) si cu toate ingredientele cantarite. Citeste bine reteta, respect-o, si e imposibil sa nu iasa minunata. Te astept sa-mi spui cum ti-a iesit, cand o sa o incerci data urmatoare. :)
    Ah, daca ai ramas cu aluatul, fa niste turtite si coace-le pe aragaz intr-o tigaie cu fundul gros, cu capac. :) Rezolvi mai rapid problema foame maxima si nici nu sunt pretentioase. Si incerci alta data, cum ti-am spus.
    It doresc o zi frumoasa!

  80. adriana November 20, 2012 at 3:39 am

    Fac frecvent aceasta paine. Eu o pun in tavile de paine insa. Cu cat e tinuta mai mult la frigider, cu atat iese mai buna.

  81. Pingback: Paini mici cu nuci si ierburi aromatice | Just Love Cookin'

  82. Trattoria da Martina December 8, 2012 at 11:14 am

    Ana, l’ho fato anche io il pane sena impasto ma non è venuto una meraviglia come il tuo!! Questo è davvero stupendo…Ho sempre sognato di riuscire a fare una pagnotta dall’aspetto rustico come questa!! Ma la farina triplo 0 che hai usato deve avere un contenuto alto di proteine e una gran buona assorbenza immagino perchè mi dà l’idea che sia bella forte se il pane ha mantenuto così bene la forma… Mi puoi dire la marca della farina che hai usato?

  83. Ana Maria Ciolacu December 8, 2012 at 11:21 am

    Martiii, ma che strano… La 000 in Romania non è altro che la 00 in Italia. Non uso farina dalla Romania. Faccio questo pane ogni settimana, a volte anche più spesso, e l’impasto lo uso anche per fare pide turco e pizza. Sarà qualcosa che hai saltato, di sicuro, perchè a me viene sempre cosi. Se vuoi più dettagli, ti raconto come faccio io, cosi ci rendiamo conto se hai omesso qualcosa. Un bacione, carissima! E complimenti per l’articolo nella rivista !! xoxo

  84. Trattoria da Martina December 9, 2012 at 6:35 pm

    Quindi Ana tu usi una comune 00 per dolci??? O comuqnue hai usato una 00 particolarmente forte con un alta percentuale di proteine? Sai perchpè a me non viene così? Sono andata a controllare l aricetta che ho usato io, che è quella poi che usa il panettiere che ha inventato questo metodo e la ricetta prevede molta più acqua (96%) di idratazione, quindi è ovvio che l’impasto sia molto meno gestibile (questa è la mia ricetta: http://www.trattoriadamartina.com/2010/09/no-knead-bread-ovvero-il-pane-senza.html).
    A me piacerebbe provare a fare questo pane con la buratto tipo 2 del Mulino Marino (quella assorbe da matti e quindi anche all’80% di idratazione verrebbe benissimo)….Però mi incuriosisce anche l’uso della 00: io ne ho uan molto forte che mi ha dato un mio amico pasticcere e che si usa per il panettone…quindi potrei usare quella….Che mi consigli? Solo che non so coem leggere la tua ricetta perchè non c’è il traduttore…:/

  85. Trattoria da Martina December 9, 2012 at 6:36 pm

    Ops, dimenticavo…Grazie per i complimenti all’articolo…;)

  86. Trattoria da Martina December 9, 2012 at 6:38 pm

    Ana, il video che hai messo è proprio quello da cui ho tratto la ricetta io…Tu non hai seguito quella vero???

  87. Ana Maria Ciolacu December 9, 2012 at 7:28 pm

    Marti, infati, il video l’ho messo più che altro per far vedere le pieghe di tipo I , e per rendere l’idea della semplicita di questo pane. L’ho faccio in modo un pò diverso. In primis, io uso lievito di birra, e aumento la quantità, perchè non lascio l’impasto a temperatura ambiente. Io lo faccio lievitare nel frigo per 12-24 ore. Uso diversi tipi di farina 00, ed il risultato e sempre uguale. A questo punto penso che la differenza la fa la quantità di lievito ed il fatto che lo faccio lievitare nel frigo. Però adesso mi hai incuriosita un sacco, quindi domani proverò anch’io la versione del video.

  88. Ana Maria Ciolacu December 9, 2012 at 7:42 pm

    Guarda che ho messo la ricetta in italiano alla fine del post. :) Un bacione.

  89. Martina December 10, 2012 at 8:30 am

    Grazie Ana per la traduzione in italiano!!!!!!! Sei sempre gentilissima!!! Una cosa, visto che fai la versione del video, magari prova anche tu a capire le quantità, perchè dice 3cups (ogni cup pesa più o meno 125, quindi 375g di farina), poi come acqua dice 1cup, 1cup and a half, così mi pare che dica, però siccome una cup sono 240ml, 11/2 sono 360…Però in questo modo praticamente l’idratazione è quasi al 100% e in più se vedi nel video lui mette una cup soltanto (che però non so quanta acqua tenga)…Insomma c’è la possibilità che le dosi che ho usato non siano quelel giuste…Boh..Poi puoi guardare anche qui: http://www.nytimes.com/2006/11/08/dining/081mrex.html
    Qui si dice 1 5/8 cups…(se una cup è 240ml, 1 5/8cups, sono 390g?)…Insomma è un po’ un casino…Però a vedere dalla consistenza dell’impasto nel video non sembra affatto un impasto così idratato…

  90. Martina December 10, 2012 at 2:11 pm

    Ana, se non ho capito male, dopo aver fatto le pieghe si capovolge il pane e quindi si mettono le pieghh verso il basso, ma poi quando si inforna si capovolge di nuovo e quindi la parte delel pieghe torna in alto, giusto? Tra un po’ devo infornare…;)

  91. Martina December 10, 2012 at 2:13 pm

    Ops, altra cosa…La pentola in cui hai cotto il pane che diametro avea? Io ne ho una le croisette uin ghisa da 20cm, oppure uan da 26, quale uso?

  92. Martina December 13, 2012 at 9:02 am

    Hai messo la foto dell’interno!!! La prima foto mi piace da impazzire!!!!! Bellisisma!!!

  93. Ana Maria Ciolacu December 13, 2012 at 9:03 am

    :))))) Alla fina hai visto che ti è venuto un pane meraviglioso ? :))) Fi-da-ti-di-me ! :)))))))))) Grazie di averla provata, per le tue bellissime parole, e per il tuo sostegno. <3
    Adesso non ci rimane che sbizzarrirci con i tipi di farina, la quantità di lievito ed i tempi in frigo o fuori. :)))
    Un bacione, carissima !
    xoxoxoxo

  94. Ana Maria Ciolacu December 13, 2012 at 9:09 am

    :)) Grazie!! Quella foto è nuova, si… :) Volevo che si vedesse bene com’è dentro. :)

  95. Pingback: No-knead bread / Il pane senza impasto | Just Love Cookin'

  96. Terry December 18, 2012 at 3:53 pm

    Ana ho visto il tuo pane nel blog di Martina e l’ho fatto anche io utilizzando il lievito naturale; buonissimo. Grazie anche a te. L’ho appena postato nel mio blog ;)

  97. Angela December 26, 2012 at 9:36 pm

    Super-reteta!!! Cum procedezi insa pentru aluaturile din pizza cu aluatul acesta? Caci aluatul de pizza trebuie sa fie subtirel.

  98. Ana Maria Ciolacu December 26, 2012 at 10:10 pm

    Buna, Angela ! Pai dintr-un aluat facut cu 500g faina, fac 4 pizze de cca 30 cm in diametru. Impart aluatul in 4 pe blatul de lucru pudrat bine cu faina, si cu mainile infainate intind un cerc mare. Aluatul este foaaarte maleabil. Eu il intind direct pe bucati de foi de copt, si pun sub ele un carton, sau ceva rigid, pun pe ele sos si mozzarella, pt o margherita, de exemplu, iar cand cuptorul e incins la 250°C, cu o miscare rapida las sa alunece pizza cu tot cu hartia de copt, pe piatra de copt. Daca nu ai piatra de copt, poti incinge cuptorul cu tava mare intoarsa invers. Pentru mai multe detalii, uita-te aici: http://www.justlovecookin.com/2011/11/peynirli-yumurtali-pide.html Se procedeaza exact la fel, doar ca se schimba toppingul.
    Iti urez sarbatori fericite ! Te imbratisez cu drag.

  99. Angela December 26, 2012 at 10:25 pm

    Excelent! Multumesc de raspuns. Te-am descoperit de curand si nu ma mai satur citind retetele tale. Parca am innebunit, nu mai deschid internetul pe altceva, de zici ca fac toate retetele deodata, cu asa interes citesc tot. Sarbatori minunate iti doresc!

  100. Ana Maria Ciolacu December 26, 2012 at 10:28 pm

    :))) Ma bucur tare mult ca iti place ceea ce gasesti pe blogul meu. Tare, tare… Te mai astept pe la mine, daca mai ai intrebari sau pareri. Pupici. xoxo

  101. Otilia December 31, 2012 at 12:46 pm

    Buna Ana! Ti-am descoperit blogul in urma cu o saptamana si fac painica pentru a 3-a oara… E delicioasa si rapida! Niciodata nu mi-a iesit asa aspectoasa, cum iese cu reteta ta. Multumesc mult. Am sa incerc si cu faina integrala.

    Un an nou cu sanatate si multe realizari.
    La multi ani!

  102. Gabriela January 1, 2013 at 11:40 am

    Am facut si eu painea asta pt Anul Nou. A iesit perfecta, intr-adevar, imi vine s-o fac in fiecare seara de acum incolo. No more paine pave de la Carfur. :)) multumim de reteta! prima data am dat focul mai mic ca mi s-a parut ca se arde, insa a ramas putin cruda. A doua oara am lasat focul la maximum pana la sfarsit si a iesit perfect. Spune-mi, ai incercat si din faina integrala, sau ai adaugat seminte? Daca da, cum a iesit?

  103. Ana Maria Ciolacu January 1, 2013 at 4:09 pm

    Ma bucur ca ti-a iesit bine si ca iti place, Gabriela ! <3 Personal, nu am incercat varianta cu faina integrala, dar stiu sigur ca trebuie pusa o parte buna de faina alba, pe langa cea integrala, ca sa obtii un rezultat asemanator. O sa postez in curand si varianta cu faina integrala si seminte. Stai aproape. :)
    Te imbratisez si iti urez un an nou minunat ! <3

  104. Ana Maria Ciolacu January 1, 2013 at 4:11 pm

    Ti-a iesit minunat ! Ma bucur mult sa vad tot mai multi barbati care imi incearca retetele. Bravo !
    Iti doresc un an nou frumos !

  105. Ana Maria Ciolacu January 1, 2013 at 4:13 pm

    Buna, Otilia ! Cat de frumos e sa aud numai cuvinte de lauda… <3 Ma bucur ca ti-a iesit bine. O sa postez si varianta cu o parte de faina integrala.
    Si eu iti doresc un an nou fericit !
    Te pup cu drag.

  106. Sara January 2, 2013 at 8:18 am

    Ciao Ana, ho visto questo pane da Martina, buonissimo… l’ho appena pubblicato!
    Grazie per la ricetta!

  107. Ana Maria Ciolacu January 2, 2013 at 10:06 am

    Ciao, Sara !
    Ma che pane meraviglioso che ti e venuto !! L’adoro anch’io.
    Tanti auguri di buon anno !

  108. mario January 3, 2013 at 1:14 pm

    La multi ani!
    Eu am facut azi o paine cu jumate faina alba, jumate integrala. A iesit la fel de bine ca cea din faina numai alba. Am pus pozele pe facebook. Le-as fi pus aici, pe forum, dar nu stiu cum. Va urez o zi buna la toti!
    Mario

  109. Stephen Perrigaux January 4, 2013 at 10:10 am

    Please add the Translate button to your lovely blog. Thank you !

  110. Cristian January 4, 2013 at 10:14 am

    La multi ani pentru noul an si tot ce iti dorestis a devina realitate.. Sincere felicitari pentru cea ce faci si am ramas uimit.. ams i eu un mic blog de bucatarie dar sincer tu esti din alta liga si felicitari pentru asta.. Mult succes pe mai departe si astept cu interes noi retete..Numai bine si mult spor la gatit!!!!!!!

  111. mona January 13, 2013 at 9:36 pm

    FFF.Tare! chiar am sa incerc si varianta ta, cu aluatul la frigider!
    Eu fac ceva asemanator , coapta in cean de tuci!!

  112. Otilia January 17, 2013 at 6:49 am

    Iese la fel de buna si cu faina integrala de grau. Nu acelasi lucru pot spune de cea din faina integrada de secara… asta a ramas mai cruduta. In schimb, daca pui 400g de grau si 100 de secara, iese bine.

  113. Ana Maria Ciolacu January 17, 2013 at 10:24 am

    Ma bucur ca impartasesti cu noi incercarile tale. Eu inca nu am facut-o cu faina de secara, deci good to know. :)
    Te imbratisez cu drag.
    xoxoxo

  114. Ana Maria Ciolacu January 17, 2013 at 10:25 am

    Ahh, aluatul la frigider e toata cheia, sa stii ! Sa incerci, nu o sa iti para rau.
    Pups. xoxo

  115. Ana Maria Ciolacu January 17, 2013 at 10:26 am

    Iti multumesc, Cristian ! La multi ani si tie si bafta cu blogul!
    Numai bine, si la cat mai multe retete delicioase.

  116. Pingback: Paine neframantata | Bucataresele vesele

  117. Ancuta February 14, 2013 at 10:16 am

    Am facut si eu deja de 2 ori painea si este cea mai tare!!!!
    o sa o fac mereu.
    Multumesc mult pt reteta!!!!

  118. Pingback: Chocolate mug cake/Chec de ciocolată în 2 minute | Just Love Cookin'

  119. Otilia March 23, 2013 at 9:49 pm

    Super reteta! Maine o voi incerca si eu. Eu fac paine des (aluat framantat din faina alba) si de obicei si iese buna, dar am o mare problema: nu se rumeneste. E facuta, pufoasa, gustoasa, dar rumena este doar dedesubt. Are cineva vreun sfat si pentru mine? Nu vreau ca maine sa-mi iasa la fel.

  120. Ana Maria Ciolacu March 28, 2013 at 11:20 am

    Buna, Otilia. Painea asta are succes garantat 99,9 %. :) Daca de obicei nu ti se rumeneste painea, s-ar putea fie cuptorul de vina. Sa imi spui cum ti-a iesit de data asta. Pupici !

  121. Ana Popa April 15, 2013 at 3:20 pm

    Super! Multumesc mult! Am dublat cantitatile si am facut-o chiar cu faina integrala si a iesit senzationala! Chiar am avut si musafiri in ziua aceea si s-au batut pe ea;) sunt curioasa cum iese si cu seminte in ea;) o sa incerc;)

  122. Otilia (postare 31 dec) :) April 17, 2013 at 8:56 am

    Buna Ana-Maria,
    Din decembrie nu am mai cumparat paine. Coc de doua ori pe saptamana, cate doua paini odata. Folosesc faina integrala, seminte de floarea soarelui si susan. E delicioasa!!! Multumesc inca odata pentru reteta!

  123. Diana April 23, 2013 at 4:44 pm

    Excelenta.Am facut-o deja de cateva ori.si familia mea e incantata.As vrea s-o intreb pe Ana ,care a postat mai sus,timpii de coacere pentru cantitatatea dubla.

  124. Flory April 24, 2013 at 10:27 pm

    Buna seara,
    Felicitari pentru blog si pentru retetele deosebite.Am incercat cateva retete si ne-au placut foarte mult,iar briosele cu cafea si ciocolata sunt DELICIOASE!Am incercat si painea,dar am o problema,nu inteleg de ce aluatul nu se omogenizeaza.In aluatul crescut raman bucatele de aluat mai tari si pline de faina.Am respectat cantitatile din reteta.Oricum chiar si asa painea este foarte buna,sotul e foarte fericit :).
    Multumesc

  125. Ana Maria Ciolacu April 25, 2013 at 6:04 am

    Buna, Flory ! Iti multumesc pentru cuvintele frumoase. <3 Asa e, briosele cu cafea si ciocolata sunt si preferatele mele.
    Cat despre painea asta, ceea ce spui tu e ori rezultatul unui aluat ori lasat descoperit, a carui coaja s-a intarit inainte de a-i face impaturirea, ori e din cauza ca pui prea multa faina pe blatul de lucru, care inevitabil sfarseste inauntru la impaturire. Daca stai atenta la chestiile astea doua, nu o sa se mai intample. :)
    Te imbratisez cu drag si te mai astept pe la mine.
    xoxo

  126. Diana April 25, 2013 at 2:58 pm

    Buna seara.
    Draga Ana-Maria ,am descoperit blogul tau de foarte putin timp. si trebuie sa recunosc ca ma tenteaza majoritatea retetelor tale.Promit sa incerc cat de multe !Aceasta paine e deosebit de buna si foarte usor de facut.M-ar interesa timpii de coacere pentru cantitatea dubla deoarece familia mea are 3 membri si mi-ar fi mai usor.Plus ca economisesc curent folosind cuptorul doar o singura data..Intr-adevar as putea folosi 2 oale in acelasi timp….Insa tot as vrea sa stiu timpii pt cantitatea dubla,please….
    Multumesc!

  127. Ana Maria Ciolacu April 25, 2013 at 6:20 pm

    Buna, Diana ! Probabil Ana a facut in 2 oale, sau a asteptat sa se coaca prima, si apoi a pus-o pe-a doua. Eu ti-as recomanda sa o faci in doua oale deodata, si chiar si-asa, sa lungesti cu cateva minute timpul de coacere. Nu as putea sa iti spun un timp de gatire, pentru ca nu am incercat niciodata sa fac o paine atat de mare, si oricum riscul de a iesi arsa pe dinafara si cruda in mijloc e mare, daca nu ai mai copt inainte un aluat de aproape 2 kg, intr-o singura bucata. Poti incerca, daca vrei, dar eu personal as face-o in doua oale deodata. Sa imi spui ce-ai facut pana la urma, ca m-ai facut curioasa. :)
    Te pup ! Bafta !

  128. Diana April 28, 2013 at 7:19 am

    Buna dimineata,Ana Maria!Am incercat sa coc painea din cantitatea dubla(adica dintr-un kg de faina ) si chiar daca am marit timpul de coacere cu un sfert de ora,nu a crescut suficient si a ramas un pic cruda.Asa ca am facut aceeasi cantitate in doua oale si a iesit minunat.Aceasta paine e f.buna si se mentine proaspata chiar 2-3 zile.Nici n-are cum sa dureze mai mult pentru ca se mananca repede,asa de buna e.Nu mai spun de faptul ca se poate taia in felii f bine.Eu nu mai cumpar paine de 3 ani.Faceam painea in casa,dar nu prea eram incantata pentru ca facea multe firmituri si dupa 2 zile se intarea.Cu ajutorul tau am gasit solutia…..Si mai ales o paine foarte,foarte ,foarte buna.Multumesc!

  129. Pingback: Monkey Bread with my little monkey – Electrolux Passion4Cooking de Ziua Copilului | Tara bucatelor

  130. Claudia August 8, 2013 at 6:19 am

    in ce fel de oala se coace?! emailata?! teflonata?! se poate coace in oala de fonta?!

  131. Ana Maria Ciolacu August 15, 2013 at 6:15 am

    Se poate coace in orice fel de oala sau vas, atata timp cat are capac ermetic. In oala de fonta se poate, bineinteles, doar sa nu uiti sa lasi oala si capacul sa se incinga in cuptor inainte de a pune painea la copt.
    O zi frumoasa iti doresc !

  132. Daniela August 15, 2013 at 9:28 am

    Am descoperit de curand acest site si sunt incantata de el. In primul rand felicitari si multumesc pentru poze si explicatiile detailiate furnizate.
    Am facut aceasta paine foarte “comoda” si incredibil de simplu de realizat. Ieri am copt o paine si am vrut sa semene mai mult a paine integrala si am adaugat o 300 gr de faina integrala si 200 gr de faina alba (restul ingredientelor neschimbate). Am lasat-o la dospit in frigider peste 30hr. Miezul nu a iesit pufos ca la painea alba si usoare senzatie de miez lipicios. Crezi ca ar fi ceva gresit in compozitie? sau drojdia? trebuie adaugata mai multa apa pentru ca aluatul avea o consistenta diferita din cauza fainii de tarate…
    Apreciez sfatul tau si multumesc mult de idei! Mult succes cu retele si astept cu incantare sa incerc fiecare minunatie din cele postate aici!
    O zi buna si numai bine!

  133. Vali September 18, 2013 at 7:43 pm

    Am facut si eu in seara asta (dupa ce a stat aluatul la frigider 24 ore) si arata foarte bine dar e cam “chewy” (gumoasa). Ce am facut gresit? Si drojdia proaspata de bere e acea din comert? Ca eu am pus pakmaya. Mersi!

  134. Zurltia September 21, 2013 at 4:07 am

    Buna seara si salutari de peste pirleaz, de la New York. As vrea sa incerc sa fac piinea despre care aud atitea vorbe de lauda, dar nu am unde sa gasesc drojdie proaspata. Aici se gaseste doar uscata. Stii cumva care sint cantitatile pentru drojdia uscata? Multumesc mult si spor la bucatareli.

  135. Pingback: Pâine rapidă | Just Love Cookin'

  136. Ana Maria Ciolacu September 21, 2013 at 7:24 am

    Buna, Vali ! Pai pana nu gust nu stiu ce sa spun in legatura cu asta… :) Miezul e usor gumos, dar asta e si scopul. Adica mie abia asa imi place. Eu am folosit drojdie proaspata de bere, ca in comert se gasesc ambele, dar poti sa folosesti si liofilizata, evident in cantitatea corecta. Nu cred ca ai facut nimic gresit, doar ca painea asta nu e sfaramicioasa sau pufoasa, e o paine mai asa, mai… “sanatoasa”, sa zicem.
    Weekend frumos !

  137. Ana Maria Ciolacu September 21, 2013 at 8:27 am

    Buna ! De peste parleaz !! :)))))))
    Pai in postare este link catre video-ul lui Mark Bittman, care povesteste totul despre painea asta, pentru New York Times. Uite linkul din nou: http://www.youtube.com/watch?v=13Ah9ES2yTU&feature=relmfu
    Eu am modificat cantitatile, dar cred ca as folosi 2- maxim 3 grame de drojdie uscata.
    Weekend frumos si sa ma tii la curent. :)

  138. Zurlita M. October 29, 2013 at 6:39 pm

    Iti multumesc pentru informatii. N-am raspuns pina acum fiindca am incercat de mai multe ori, dar nici macar o data n-am fost multumita de rezultat. Am schimbat si faina, si drojdia, am copt piinea cu capac si fara, am tinut aluatul in frigider si la temperatura camerei, dar de fiecare data a iesit o piine indesata si insuficient crescuta. Singurele variabile neschimbate au fost calitatea apei si cuptorul. Ma las pagubasa; fara indoiala, n-am talent de brutarita. Salutari si numai de bine.

  139. any November 3, 2013 at 8:00 pm

    Am incercat sa framant asta seara dupa aceasta reteta. Mentionati in reteta ca aluatul este moale. La mine, am respectat reteta, insa cantitatea de apa nu a cuprins toata faina.

  140. ana November 8, 2013 at 1:11 pm

    am incercat sa facaceasta paine, cu faina 000 pentru cozonac de boromir. Cantitatea de apa din reteta nu cuprinde toata faina. Reteta originala are alte cantitati.

  141. Ana Maria Ciolacu November 10, 2013 at 5:24 pm

    Buna, draga Ana !

    Reteta originala are alte cantitati, pentru ca eu am ales sa fac painea din 500 g de faina, si am marit si cantitatea de apa.
    Nu sunt gresite cantitatile, in schimb exista multe tipuri de faina, din care unele absorb apa chiar in proportie de 90% din greutatea lor (ex: 1 kg faina poate absorbi lejer 900 ml apa). Se vede ca faina pe care ai folosit-o e una “puternica”. Era de-ajuns un tip de faina pentru paine, una normala.
    Pana la urma cum ti-a iesit, in afara de neintelegerea cu faina ?
    Fiindca eu (si toti cei pe care i-am molipsit), fac painea asta incontinuu de cand am descoperit-o, si cu cantitatile astea, iese la fel de fiecare data.
    Eu as zice sa-i mai dai o sansa, in cazul in care nu ai mai adaugat apa cand ti-ai dat seama ca a absorbit atat de multa, si eventual ai salvat painea. :)
    Te astept cu un verdict. :)

    Te imbratisez cu drag,

    Ana

  142. Pingback: Focaccia rossa per #MangiareMatera

  143. tuku bacsi November 24, 2013 at 4:36 pm

    Am folosit cantitatile de mai sus, am folosit cantitatile lui Mark B, am folosit faina alba, faina integrala, diferite combinatii de faina alba si integrala, uneori adaug 6 lingurite de germeni de grau sau o lingura de molasses pe care o dizolv in apa pentru culoare si pentru o coaja mai crocanta. Rezultatul identic, o paine care dispare de pe masa imediat ce o pui si pe care vrei s-o mananci goala sa nu-I strici gustul. Evident gustul depinde de faina folosita. Am facut paine la o masina foarte scumpa si complicate de mai bine de 15 ani dar de cand am descoperit reteta aceasta (cam un an si jumatate) masina de paine colecteaza praf.

  144. Zurlita M. November 28, 2013 at 8:25 pm

    Buna seara,

    Revin cu stiri de peste pirleaz. Am cumparat o craticioara de fonta si cu asta n-am mai avut probleme. Inainte am incercat intr-o oala de inox si banuiesc ca de-aia nu crestea suficient. Am schimbat putin cantitatile: pun doua cani de faina, 1 si 1/2 cani de tarite, 1/2 cana de seminte de in (ori de orice fel), 2 cani de apa, o lingurita cu virf de sare si mai putin de jumate de lingurita de drojdie. N-o mai impaturesc deloc, ci doar o adun de pe linga castron cu spatula a doua zi dimineata (de obicei o prepar inainte sa ma bag in pat noaptea). O mai las vreo ora sa creasca la loc si o trintesc direct in craticioara de fonta care a stat in prealabil vreo jumate de ora in cuptorul fierbinte. O las jumate de ora cu capac si 10 minute fara, iar rezultatul e o bunatate. Multumesc pentru idee si numai de bine.

  145. julia December 26, 2013 at 10:24 am

    Pentru o painica de 1 kg timpul de coacere e acelasi ? Trebuie sa fac 2 sau pot coace doar 1 mare? Multumesc pentru aceasta reteta minunata, am incercat-o acum de Craciun! Craciun Fericit!

  146. Katalin Andrei March 7, 2014 at 6:11 pm

    Excelenta!! Multumim pt reteta.

  147. valtarro May 14, 2014 at 8:26 pm

    multumesc pentru reteta, este divina aceasta paine … nu am cuvinte sa exprim bucuria de manca din ea. felicitari pentru blog.

  148. Ana Maria Ciolacu May 26, 2014 at 10:07 am

    @Julia Pentru o paine facuta cu 1 kg de faina, ar trebui sa o coci 40-45 min cu capac, si apoi alte 20 min fara capac. :)

  149. Pingback: Pane senza impasto con lievito naturale - I pasticci di Terry

  150. Aralia Tamas September 3, 2014 at 7:20 pm

    Ieri am primit reteta asta de la o prietena si am bagat aluatul la frigider, in seara asta am copt painea. A iesit minunata, cu o coaja crocanta si un miez perfect. :) Am mancat impreuna cu fiica mea paine calda cu unt. Un gust simplu dar delicios!

  151. anca olariu September 7, 2014 at 5:05 pm

    Eu fac paine dupa mai multe retete. Am facut dpa reteta de 750 faina, 600 ml apa, 2 lingurite drojdie uscata si 1 lingurita sare. Am copt-o in cuptor preincalzit 50 minute cu capsa si 10 min fara, dar jumatate din miez este foarte lipicios. Nu stiu din ce cauza. O las la crescut 18 ore. poate imi puteti da un sfat.
    Va multumesc
    Anca

  152. Andra September 7, 2014 at 9:06 pm

    Se poate adapta reteta si cu faina integrala?

  153. Meda September 8, 2014 at 2:32 pm

    Daca folosesc drojdie uscata…cate grame trebuie?

  154. Meda September 8, 2014 at 2:56 pm

    Tocmai am recitit reteta….2g, nu? am bagat aluatul la frigider, asa ca maine o sa avem si noi painica minune :))))

  155. Mirela September 8, 2014 at 5:24 pm

    Buna seara,
    Am pregătit minunatia ( aluatul), este la frigider. Desi nu a iesit un aluat f moale, sper sa fie totul ok. Am respectat reteta. Sunt optimista. :) Mulțumesc! !!

  156. ana September 9, 2014 at 6:25 pm

    De unde pot sa cumpar drojdie de bere proaspata? Multumesc

  157. Anca Vlase September 10, 2014 at 10:22 am

    Citez:
    “pierdeti” 2 minute sa amestecati 5 ingrediente intr-un castron”
    “Ingrediente pt o paine
    500 g faina 000
    340 ml apa
    13 g drojdie de bere proaspata
    2 lingurite sare”
    Al 5-lea ingredient unde-i??? :D

  158. carmen September 11, 2014 at 2:02 pm

    Buna . Vreau neaparat sa fac si eu aceasta paine si nu stiu daca drojdia pe care o am e buna. Am cumparat de la magazinul de naturiste o drojdie de bere praf. O fi buna ? (P.S. nu sunt din ro si as vrea sa stiu unde pot gasi proaSpata . merci )

  159. Meda September 11, 2014 at 8:35 pm

    ai cumva varianta aceasta de reteta tradusa si in limba engleza? nu vreau link-ul de pe youtube, ca difera si cantitatile si metoda. painica mi-a iesit delicioasa! multumim de idee :)

  160. Ana Maria Ciolacu September 12, 2014 at 7:48 am

    Buna, Anca !
    Ti-a iesit lipicios pentru ca nu ai calculat bine. Ai marit cantatea de faina cu 50%, dar nu ai respectat proportiile in ceea ce priveste apa. In loc de 510 ml, ai pus 600 ml, ceea ce schimba toata ecuatia. Aluaturile extrem de hidratate au nevoie de incordare, si asta se obtine cel mai usor prin framantarea indelunga cu un malaxor, chestie care ne arunca in alta emisfera, tinand cont de faptul ca reteta de fata e una fara munca. Urmeaza reteta intocmai si vei vedea ca va iesi perfecta. :)
    Te imbratisez cu drag,
    Ana.

  161. Ana Maria Ciolacu September 12, 2014 at 7:50 am

    Buna, Andra !
    Bineinteles ca o poti face si integrala, doar ca nu va creste chiar atat de mult ca cea cu faina alba. In afara de asta, nicio problema. :)

  162. Ana Maria Ciolacu September 12, 2014 at 7:54 am

    Meda, poti inlocui cu 2-3 grame de drojdie uscata, de amestecat direct cu faina. O zi minunata iti doresc. :)

  163. Ana Maria Ciolacu September 12, 2014 at 7:59 am

    Buna, Mirela !
    Aluatul este unul destul de hidratat, dar nu te ingrijora, asa trebuie sa fie. Important este sa pudrezi totul cu faina din belsug cand lucrezi aluatul. In rest, sper sa iti placa. Si eu sunt mereu optimista pana la proba contrarie. :) Asa e cel mai bine. Te pup. :)

  164. Ana Maria Ciolacu September 12, 2014 at 8:01 am

    Buna, Ana.
    Drojdia de bere proaspata e cea care se vinde la cubulete, si se gaseste cam peste tot. Dar daca nu gasesti, poti folosi drojdie uscata, cam 2-3 grame. O zi frumoasa iti doresc !

  165. Ana Maria Ciolacu September 12, 2014 at 8:04 am

    :D Gata, Anca. Sunt doar 4 acum. :))) Tz tz tzz, ce spirit de observatie acut… :))) Te pup !

  166. Ana Maria Ciolacu September 12, 2014 at 8:25 am

    Buna, Carmen ! Sigur este buna, e de-ajuns sa urmezi instructiunile de pe pachet. Cred ca e drojdie liofilizata normala, dar in orice caz citeste pe pachet. Daca imi dai mai multe detalii, pot sa te ajut. :) Pup.

  167. Ana Maria Ciolacu September 12, 2014 at 8:27 am

    O sa o traduc si in engleza, Meda. Am mai avut cerinte, chiar am trimis-o pe mail unora. O sa o adaug cat de curand. :) Te pup.

  168. AnnA September 12, 2014 at 7:07 pm

    Merci de reteta. O painica simpla si gusoasa.

  169. Luminita Neacsi September 13, 2014 at 2:15 pm

    Am facut paine neframantata dupa reteta ta, dar din faina integrala. Evident pentru a iesi un aluat moale a trebuit sa maresc cantitatea de apa, cam 550 ml. In rest am respectat pasii. Rezultatul este o paine foarte aspectoasa dar mai ales gustoasa. Multumesc de reteta. Luminita Neacsu

  170. Octavia September 14, 2014 at 1:14 pm

    Am facut compozitia si este la frigider. Initial am cantarit la gram toate cantitatile si totusi, exact cu a spus cineva mai sus, faina a inghitit toata apa si a ramas faina. Asa ca am adaugat cate putina apa pana s a incorporat toata si aluatul nu mai era tare. Sunt curioasa cum iese.

  171. Ela September 15, 2014 at 7:15 am

    Buna, Am încercat si eu minunata reteta. Arată foarte bine, doar ca mi s-a prins pe fundul oalei si evident ca s-a ars. Ce am greșit? I s-a mai întâmplat cuiva?:D Multumesc!

  172. Ana Maria Ciolacu September 15, 2014 at 8:14 am

    Buna, Octavia ! Ai facut foarte bine ca ai adaugat apa. Se vede treaba ca faina pe care ai folosit-o e una care absoarme mai multa apa. Sper ca ti-a iesit bine si ca v-a placut painea. :) Te pup.

  173. Ana Maria Ciolacu September 15, 2014 at 8:18 am

    Ela, cred ca aluatul nu avea destula faina pe fund cand l-ai pus in oala. Cu siguranta nu avea, altfel e greu tare de tot sa se lipeasca. :D Si e la fel de greu sa se si arda, si iti spun din experienta. :))) Nu-i nimic, data viitoare iti va iesi perfecta. Te imbratisez cu mult drag. :*

  174. Alina September 15, 2014 at 11:00 am

    Oare cu faina de orez / sau faina fara gluten se poate face, oare a incercat cineva ?

  175. Cristina September 18, 2014 at 5:31 am

    Am facut si eu acest aluat si il am la frigider. Pe la ora 13 il bag la cuptor, sunt foarte nerabdatoare. O intrebare am, daca se poate: zahar nu se pune deloc?

  176. Ana Maria Ciolacu September 18, 2014 at 8:07 am

    Buna, Cristina !
    Zaharul se pune in aluatul de paine pentru a grabi activarea drojdiei, insa aluatul de fata este unul cu crestere lenta, la rece, si nu are nevoie de activatori. Cam de asta. :) Sa-mi spui cum ti-a iesit painea. Te imbratisez si te mai astept pe la mine. <3

  177. Cristina September 18, 2014 at 2:29 pm

    Suuupppeeerrrr, mi-a iesit o piine super. Sunt foarte incintata pt ca niciodata nu mi-a placut sa framint coca pt ceva. Decit sa fac un aluat pt o piine mai bine asi fi preferat sa fac 10 blaturi de tort.
    Mii de multumiri Anei Maria Ciolacu si negresit ne vom mai auzi…Pupici

    (sunt fericitaaaaaaaa)

  178. Raluca September 24, 2014 at 11:25 am

    “cu o oala cu tot cu capac inauntru”

    Ce fel de oala? Din ce sa fie? Daca pun capac de sticla la 250 de grade nu crapa?

  179. Gabriela October 11, 2014 at 9:10 am

    Nota 10 pt reteta! Mi-a iesit o paine minunata ca un soare!

  180. moni October 13, 2014 at 11:10 am

    bunaa…. voi incerca si eu sa fac painica aceasta dar am o intrebare dk ma poti ajuta: ce fel de oala tb sa folosesc?este ok una simpla, de exemplu,in care gatesc o tocanita? mai am un recipient de sticla cu capac dar sincer mi e cam teama sa l folosesc..nu stiu dk rezista!ms.pupici

  181. Ana Maria Ciolacu October 13, 2014 at 11:32 am

    Buna, Raluca !
    Poti folosi orice fel de oala, atata timp cat nu are manere de plastic. Iar daca folosesti una de sticla, intai citeste pe ea pana la ce temperatura rezista. Oalele si capacele de pyrex rezista. Daca nu ai niciun capac de metal, poti acoperi oala cu un capac improvizat, din staniol. Scopul e sa creezi un mediu inchis.

  182. Ana Maria Ciolacu October 13, 2014 at 11:35 am

    Buna, Moni !
    Poti folosi orice oala vrei, cum am spus mai sus, e de-ajuns sa creezi un mediu inchis. Poti acoperi oala bine cu staniol. Atentie la manerele de plastic, e mai bine daca le scoti intai.

    Te-am pupat si eu.

  183. Sidonia Toncean October 15, 2014 at 11:41 am

    Draga mea Ana Maria ,m-au inebunit fetele cu painea asta neframantata ( care chiar e MINUNATA), asa ca maine dimineata ma apuc si eu de ea.
    Aveam si eu o retete la mine pe blog, dar dospea ca temperatura camerei…..
    Asa ca vineri am sa vin cu pozele.
    Multumesc mult de reteta, te tzuc cu drag !

  184. Ana Maria Ciolacu October 15, 2014 at 12:40 pm

    Buna, Sidonia !
    Pai daca te-au innebunit, stiu ele ce stiu ! :))) Si au dreptate. :) Abia astept sa imi spui cum ti-a iesit.
    Te pup si eu cu drag. :*

  185. Sidonia Toncean October 17, 2014 at 6:12 am

    GATA ….am facut-o ! Acum am scos-o din cuptor.
    E minunata, multumesc mult !
    Am facut din cantitate dubla si a iesit o paine exceptioana !Am respectat tot ce ne-ai recomandat tu.
    Cat de curind am sa o scriu pe blogul meu….
    Te tzuc cu drag !

  186. Ana Maria Ciolacu October 17, 2014 at 8:32 am

    Oh, cat ma bucur ca iti place ! Ai facut bine cu cantitatea dubla, pentru ca la noi dispare cat ai clipi. Imi aduc aminte cand i-am facut-o prima oara surorii mele, a mancat-o singura pe toata, intr-o seara. :)))) Si daca o vezi, e un bat de om… :)) N-as avea eu norocul asta… :D
    Te pup, abia astept sa citesc si postarea ta. :*

  187. Sidonia Toncean October 24, 2014 at 12:13 pm

    Da data aceasta am facut-o cu cartofi !!! O MI-NU-NA-TI-E !!!

  188. Ana Maria Ciolacu October 24, 2014 at 3:48 pm

    Aaaa, stii ca eu cu cartofi inca nu am incercat-o ? Cum ai facut-o, ca zilele astea cred ca o sa am treaba. :) Ma bucur ca te-a cucerit si pe tine painea asta minunata. <3 Te imbratisez cu drag.

  189. Sidonia Toncean October 25, 2014 at 5:38 am

    Ana Maria draga inca nu am scris reteta pe blog, dar am facut-o exect ca pe cea cu 1 kg de faina la care am adaugat 5 cartofi fierti si zdrobiti( raciti) Cand am amestecat faina cu apa am pus si cartofi….
    O minunatie, crede-ma ! E mai….pufoasa !
    Te tzuc !

  190. Pingback: Paine neframantata | FUN Parenting

  191. Alexandra October 30, 2014 at 10:41 am

    Bună! Voi face rețeta cât de curând! Cu maia în loc de drojdie ați încercat? Mulțumesc!

  192. Ana Maria Ciolacu October 30, 2014 at 12:30 pm

    Buna, Alexandra ! Inca nu am incercat varianta cu maia, dar cred ca gasesti o reteta, sigur au incercat-o altii. :)
    Te-am pupat. :*

  193. Laura November 18, 2014 at 10:34 am

    Buna!super reteta!cea mai buna paine pe care am facut-o vreodata.multumim!!!

  194. Em December 3, 2014 at 8:41 pm

    Am copt pâinea azi, o pregătisem de ieri. A ieșit perfect! Trebuie să recunosc că nu mă așteptam, eu foloseam rețetele din cartea Flour Water Salt Yeast: The Fundamentals of Artisan Bread and Pizza și, deși aveam de lucru cu first fold, second fold etc, eram foarte încântată de pâinea care-mi ieșea.
    Acum sunt la fel de încântată de rezultat, deși n-am crezut că poți face o pâine bună cu atât de puțină muncă. Mulțumesc.

  195. Pingback: Iepurasi Juniori de Aprilie 2013 - Pagina 161

  196. Ioana March 2, 2015 at 6:16 pm

    Buna! Exista si varianta pentru faina integrala?

  197. Pingback: Paine neframantata | Retete DU-KAN Mamy Vio

  198. alina March 18, 2015 at 6:54 pm

    Am un vas de yena cu capac și aș vrea să fac pâinea în el. Oare rezistă gol în cuptorul electric? Mulțumesc.

  199. silvia May 7, 2015 at 3:43 pm

    Buna. Am facut painea si arata super. Astept sa se raceasca putin sa o gust :D
    Oare cu ceva seminte inauntru mai iese la fel? De ex de in, susan etc.

  200. sanda November 23, 2015 at 2:11 pm

    Acuma fac a 2-a oara. Spuneti-mi cand o scoateti din cuptor ce faceti? O inveliti ? In ce ? O lasati asa?

  201. Pingback: Homemade weekend (*-* paine,pate de pui, brioșe de omletă,smoothie *-*) |

  202. Pingback: Paine neframantata | FUN Parenting by Cristina Buja

  203. corina February 4, 2016 at 6:23 pm

    o prepar de multa vremea, o recomand cu drag si Pofta buna :)

  204. Ioana February 10, 2016 at 9:06 am

    Am facut.Este foarte buna.

  205. Alexandra February 16, 2016 at 3:41 pm

    Buna!la temperatura de 250 grade se lasa si paninea pe tot parcursul coacerii sau doar cat infierbantam oala?

  206. Ana Maria Ciolacu February 16, 2016 at 3:54 pm

    Buna, Alexandra !

    Da, nu trebuie sa schimbi temperatura. :)

  207. Ana April 11, 2016 at 4:39 am

    Buna dimineata!
    Painea este excelenta doar ca are un mic defect: e prea mica :), eu avand 3 barbati in casa..intrebarea este: daca dublez cantitatile, cat ar trebui sa o tin la cuptor acoperita si cat descoperita?
    O saptamana excelenta sa aveti!

  208. Marta April 14, 2016 at 7:51 pm

    Cite gr de drojdie uscata?

  209. Claudia May 7, 2016 at 10:11 pm

    Buna Aleandra! Multumesc, multumesc, multumesc…..a iesit o paine fantastica!….deja inca doua prietene iti multumesc (puterea de convingere a actionat….si pozele transmise cu painica mea). Ma bucur ca te-am gasit. Pozele blogului, atentia la detalii ma fascineaza. Felicitari!
    Cele doua painici facute pana acum sunt una cu faina integrala si seminte si una cu faina alba si 150 gr faina integrala si seminte …absolut fantastice ( insa, am schimbat cantitatea de apa). Pe curand.

  210. Claudia June 1, 2016 at 2:16 pm

    Am reusit sa schimb in bine (putin, poate) viata prietenelor mele; ma bucur ca te-am cunoscut chiar si doar prin intermediul online-ului. Este o paine pe care o daruiesc cu mare placere si care ajunge sa fie facuta apoi cu mare placere si de cei care au primit-o in dar!
    O reteta cu adevarat fantastica, cel putin 10 din prietenele mele o fac acum si bineinteles iti transmit multumiri…de copilasi nu mai spun….au devenit “mancatori” de paine..Ha! Ha!…multi dintre ei fiind genul “slim”…asa ca, inca o data multumiri!!!

  211. Ana Maria Ciolacu October 12, 2016 at 10:20 am

    Iti multumesc pentru cuvintele frumoase, draga mea! Ma bucur enorm ca am putut ajuta cu ceva. :)
    Te imbratisez !

  212. Ana Maria Ciolacu October 12, 2016 at 10:25 am

    Ce draguta esti !! Multumesc, ma bucur mult ca v-a placut si mai ales ca ai reusit sa transmiti microbul. :)
    Te imbratisez !

    xx

  213. Andra October 19, 2016 at 6:25 am

    Hmm, nu stiu ce oala as putea folosi. Una de inox ar fi buna?

  214. Cristian Corha November 9, 2016 at 7:27 am

    Buna, Ana.
    Pot congela acest minunat aluat? Am facut paine dupa aceasta reteta si ai dreptate in toate privintele! Multumesc!

  215. Irina December 9, 2016 at 11:11 pm

    Foarte interesanta reteta. De unde as putea gasi drojdie de bere proaspata?

  216. Ana Maria Ciolacu December 17, 2016 at 12:39 pm

    Marta, poti folosi 3,5 g (jumatate pachetel) de drojdie uscata, in locul drojdiei proaspete.

    xx

  217. Pingback: Lorena Bogza își împărtășește rețeta de pâine nedospită! „Pâinica cea mai simplă și cea mai bună!” | ea.md

  218. Cristina February 1, 2017 at 10:47 am

    Oare in oala de pamant iese?

  219. Ana Maria Ciolacu February 1, 2017 at 12:23 pm

    Buna, Cristina !

    Da, iese in oala de pamant. Am auzit atatea variante, incat stiu sigur ca iese in orice. :)) Unele persoane care nu au un capac potrivit pentru pus in cuptor, fac un capac din staniol, de exemplu. In loc de oale, am auzit tot felul de variante, forme pentru tort, forme de sticla, etc. Iese oricum. :)
    xx, Ana

  220. andraursu February 12, 2017 at 9:38 pm

    Am facut-o si eu astazi. Absolut nepretuita. Stiti, pentru toate celelalte exista Mastercard. Multumesc, reteta e o binecuvantare. Am decis cu barbatu-meu ca nu mai cumparam paine cat om trai!
    Andra

  221. Haulina February 21, 2017 at 5:41 pm

    Bună, vreau sa folosesc drojdie uscata sau drojdie proaspătă (dacă difera de cea de bere proaspătă) și nu știu echivalentul în grame. Dacă poți te rog sa ma ajuți cu ce cantitate sa folosesc. Mulțumesc!

  222. Marinella April 4, 2017 at 12:57 pm

    Ce dimensiune are vasul in care ati copt si din ce e? Mulțumesc

  223. Pingback: Isi Mango Capsa – My Blog

  224. ortodox September 9, 2017 at 10:12 am

    Mai intai multumesc, pt ca aici am gasit reteta aceasta dupa 5 minute de cautare pe net. Si apoi, scuze ca nu am revenit mai repede, adica acum 1,5 ani ca sa postez o varianta si mai simpla. Mai simplu nu se poate.

    Simplificari/modificari fata de reteta brutarului din New York.

    -Temperatura 200 grdC (250grdC e prea mare, rezulta crusta mai toxica); timpii v ezi mai jos.
    -Vasul trebuie sa fie cat mai greu, si vasul de fonta poate fi inlocuit cu vas de sticla termorezistenta, cu capac de stica termosrezistenta. Este de 3-4 ori mai ieftin.
    – Se rastoarna direct aluatul in vasul de sticla termorezistenta (incins), fara prosopele, impachetari, faina…
    – nu trebuie pus pe fundul vasului de sticla nimic, nici hartie, nici ulei, nici faina; nu se lipeste , totul ok, in intervalul T cuptor = T vas sticla 180-250grdC.
    In vasele usoare este posibil sa se lipeasca. Deci, nu se recomanda vase emailate usoare, sau inox Inoxul este cel mai prost pt aceasta situatie, si capacul de inox, folie aluminiu idem. Inoxul si aluminiul reflecta radiativ caldura, adica nu o lasa sa intre in vas/aluat. Va intra doar prin conductie, adica mult mai greu.
    Am facut de cel putin 100 de ori in acelasi vas de sticla, si totul e ok. Efectul vizual este special, se vede cum creste aluatul/painea, cum isi schimba culoarea….

    Reteta modificata si cu explicatii mai multe mai jos:

    Pace si bucurie!

    Reteta de paine din aluat neframantat. Cel care a pus-o pe you-tube este un brutar din New York. Mai jos o varianta si mai simpla si mai comoda. Etape putine, mizerie de curatat la fel.
    1kg faina;
    800 g apa
    3 lingurite rase de sare (sau dupa gust)
    1,0 – 1,5 g drojdie instant
    (pt alte cantitati, se respecta proportiile)
    se pune faina, drojdia, sarea intr-un vas cam de 5 litri;
    se amesteca;
    se pune toata apa;
    se amesteca 1-2 min cu o lingura de lemn sa se omogenizeze cat mai bine continutul;
    daca se pune apa calduta incepe imediat sa creasca aluatul; (isi dubleaza volumul cand e crescut la max)
    dupa ce creste, sau creste cam jumate, se pune intr-un loc mai racoros pana a 2-a zi, vasul sa fie acoperit. Trebuie sa stea cam 12-14 ore. (in caz de urgenta ar merge si un 4-6 ore, dar se tine aluatul tot timpul la temperatura camerei)
    Vasul in care se face painea – vas de sticla yena (jenna) , cu capac yena. Volumul vas + volumul capac sa fie cam tot 5 litri. Nu conteaza forma vasului.
    Se pune in cuptor vasul cu capac, si foc la max, 10-15 min, pana ajunge si vasul la temperatura max. Se scoate vasul (manusi), se ia capacul, se presara putina faina pe fund vas; daca faina se face maro inseamna ca temperatura este prea mare si trebuie dat focul un pic mai mic, si se mai asteapta 1 min sa se mai raceasca si vasul de yena. Dupa ce s-a lamurit pr temperaturii prin metoda fainii, nu mai este necesar sa se presare faina. Aluatul nu se lipeste.
    (Daca temperatura vasului este prea mica sau prea mare painea se va lipi de fundul vasului. Daca T = 180…250grd C, painea nu se lipeste)
    Se rastoarna aluatul in vas, se pune capac, si la cuptor.
    30-35 min cu capac; (sau 40 min)
    10-15 min fara capac; (sau 7min)
    timp total 45-50 min
    Nu se lipeste, nu se arde, totul ok.
    Pt cuptor cu gaz (fara indicator de temperatura), foc la max, si test cu faina pt temp prea mare. Se gasesc in comert si termometre de cuptor, nu sant f scumpe.
    Pt cuptor electric pe la 220-230 grd C. (se lasa sa ajunga si vasul gol la temperatura asta, si apoi se scoate si se pune aluatul in vas; nu se presara faina pe fund vas)
    Timp mai mare fara capac si temperatura mai mare inseamna o crusta mai crocanta, mai groasa, si mai inchisa la culoare; si mai toxica.
    Daca cuptorul are termostat si se poate regla temperatura si cuptorul tine temperatura asta (de ex 230 grdC), atunci nu mai trebuie presarata faina pe fundul vasului. Painea nu se lipeste, nu se arde.
    La sfarsit painea trebuie lasata sa se raceasca (1,5-2 ore). Se scoate din vasul de jenna, se inveleste intr-un prosop si se lasa sa se raceasca. Orice paine care nu trece si prin procesul de racire, adica daca se rupe imediat, va avea la interior aspect de miez umed, necopt suficient…
    In general se raceste invelita intr-un prosop, ca sa se mai inmoaie crusta. Dar asta, dupa preferintele fiecaruia, in functie si cat de crocanta rezulta crusta….
    Prosopul sa nu aiba miros (de detergent, cocolino sau alte tampenii…) deoarece daca are, painea va capata gust de detergent.
    Este incredibila ca si aspect si gust. Gust f bun are si varianta 1/3 faina integrala + 2/3 faina alba (in cazul asta e bine sa se puna apa calduta pt a accelera cresterea si 900 g apa la 1kg amestec faina). Se poate folosi orice fel de faina, orice fel de drojdie. Am mai incercat si 1/3 faina de secara si 2/3 faina alba, cu 800g apa – iese f buna.
    Sau faina alba si 7…10% tarate (din total faina + tarate) , si 85% apa (.din total faina + tarate). Ideal tarate de moara, fulgisori de 2-5mm, nu macinata fin. Ii da o dulceata si un gust de paine adevarata.
    Idem, faina fara gluten, si se mai adauga 5-6 linguri ulei de masline.

    (nu se pun seminte, deoarce la temperatura mare toate uleiurile si ce mai e bun pe acolo se descompune (partial) si rezulta ceva rau si in loc sa mancam sanatos mancam nu bun).
    Cine face si e multumit sa zica o rugaciune mica si pt acest brutar din New York, ca la sfarsitul prezentarii a spus: „sa stie toata lumea”.
    Se poate experimenta un pic, variind doar cate un parametru, in principal temperatura si timpi, pana se obtine cel mai bun rezultat; cuptoarele sant diferite, vasele de jenna pot fi rotunde, ovale… si atunci pot apare mici diferente fata de reteta mai sus prezentata, diferente ce se pot compensa prin mici variatii ale celor 2 parametri de mai sus.

    Pofta buna!
    (Se poate pastra mai multe zile daca se tine intr-un loc mai racoros, si dupa primele 2 zile tinuta tot in vasul yena (cu capac) in care a fost facuta. Painea veche daca se baga felii la cuptor pt 5 min pe la 150 grd, devine ca noua; sau rumenita un pic pe tabla la argaz)

    Pt o toxicitate mai mica a cojii, se poate face paine si la 180-200grdC, cu marirea timpului „vas cu capac pus” cu 10-20 minute (la 180grd se mareste „timpul cu capac” cu 20 min, iar pt 200grdC cu 10 min). Faza „fara capac” acelasi timp.
    Se experimenteaza un pic.
    Cu cat coaja e mai maro, ca la orice prajeala, e mai toxica. Mai putin maro inseamna o temperatura mai mica. Substantele toxice incep sa fie produse de la 120grdC in sus.

  225. Ana Maria September 9, 2017 at 12:04 pm

    Buna ziua si mii de multumiri pentru timpul acordat. Voi incerca varianta ta maine , dar deja stiu sigur ca va fi un succes.
    Iti multumesc, abia astept sa vad cum e si mai simplu de-atat. E intotdeauna binevenita simplificarea.

    Sfarsit de saptamana placut iti doresc !

  226. ortodox September 9, 2017 at 1:49 pm

    O mica sugestie:

    Daca se face painea la 200grdC, e bine de setat cuptorul in faza de incalzire la 220grdC, iar dupa ce se introduce aluatul in cuptor se da pe 200grdC. In modul asta se mai compenseaza racirea vasului in faza de scoatere vas de sticla din cuptor, rasturnare aluat…

    Am prieten care face painea la 180 grdC si fara preincalzire la T mai mare si totul e ok, eu insa prefer cu o usoara supraincalzie in faza initiala.

    Inca o data, ce am scris mai sus este valabil pt vas de sticla termorezistenta. Eu consider sticla termorezistenta ca fiind materialul ideal din toate punctele de vedere pt asa ceva. Mai nobil, durabil si bun material nu cred sa fie.

    Inca o data multumesc, si maine trec pe aici sa vedem rezultatul.
    Nu am emotii :)

  227. ortodox September 9, 2017 at 2:25 pm

    De cate ori aud de simplitate nu pot sa nu ma gandesc la “Indemn la simplitate” – Ernest Bernea, si “Simplificati-va viata!” – Sfantul Paisie Aghioritul.

    Cartea “Indemn la simplitate” a fost scrisa in 1939 pe cand autorul (tatal lui Horia Bernea) avea 36 de ani, si cu asta incepe volumul “Preludii”. Iar primul eseu din carte asa se numeste, “Indemn la simplitate”.

    https://www.predania.ro/pdf/ernest-bernea-preludii.pdf

    https://sfantulmunteathos.wordpress.com/2012/10/19/simplificati-va-viata-cuviosul-paisie-aghioritul/

  228. Cris Tina October 29, 2017 at 7:26 pm

    In sfarsit o PAINE! Pana acu n am reusit sa fac o paine adevarata.
    Multumiri din suflet!
    Dupa doar 6 ore de stat frigider, si doar 30min in cuptor, n a respirat aerul decat 15min si a disparut; au devorat o toti si mai vor.

  229. RENATA December 25, 2017 at 8:14 pm

    dupa coacere painea trebuie acoperita cu cava sa se inmoaie sau trebuie lasata pur si simplu la aer?in cazul asta nu ramane tare?

  230. Ana Maria December 27, 2017 at 10:05 am

    Buna, Renata ! O poti pastra invelita intr-un prosop sau intr-o punga de hartie. De obicei nu ramane nimic. :)
    Craciun fericit !

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.