Știu că de 2 luni nu se mai vorbește de nimic altceva în afară de COVID-19, aka Coronavirus, dar am vrut să spun și ce gândesc eu despre treaba asta. Pe zi ce trece se simte în aer un iz tot mai apocaliptic. Mă trezesc în fiecare dimineață și mă simt din ce în ce mai tare ca într-un film science fiction… Văd totuși pandemia asta ca pe o experiență comună, la nivel global, din care toată lumea va avea lecții de învățat și din care vom ieși mai uniți. Vom vedea cum e să petreci mai mult timp cu familia, ne vom apuca din nou de citit cărți, de făcut meditație, vom găti din nou acasă și ne vom așeza la masă cu toții în același timp, ne vom gândi mai mult la cei dragi, la sănătate, la viață în general, vom respecta mai mult cadrele medicale și persoanele care continuă să lucreze pentru bunăstarea noastră într-o perioadă atât de grea. Iar când nu vor mai fi notificări noi pe telefoane, le vom lăsa din mână și vom începe să vorbim între noi. Am înțeles deja că granițele sunt doar o iluzie, ținând cont de rapiditatea cu care s-a răspândit virusul pe glob. Am mai înțeles și că suntem un întreg, un tot unitar indivizibil, și că nicio țară nu poate face față singură acestei nenorociri.
Ceea ce se întâmplă nu este o glumă, și văd că mulți refuză să înțeleagă gravitatea situației, exact cum au făcut italienii la început. Astăzi, 21 Martie, sunt 279.267 cazuri de infectare, 11.585 de decese și 92.906 de recuperări declarate, potrivit statisticilor. Însă mulți continuă să iasă din casă pentru motive care nu sunt serviciu, farmacie sau ajutarea bătrânilor izolați. Carantina sau autoizolarea la domiciliu nu va dura la nesfârșit, deci se poate, putem rezista, nu e chiar atât de greu… Eu sunt în autoizolare deja de 11 zile. E adevărat, aș vrea foarte mult să pot ieși, mai ales acum când știu că nu trebuie, dar îmi țin în frâu dorința asta, pentru că am discernământ. Facem asta pentru ca sistemul sanitar să nu intre în colaps și pentru a încetini răspândirea, dar e greu de crezut că poate fi oprită. Protejarea completă de virus e undeva aproape de imposibil, oricâte măsuri am lua, iar măsurile de prevenție pot părea exagerate, însă doar prin ruperea interacțiunilor sociale putem opri dezvoltarea exponențială. Știți legenda şahului şi recompensa în boabe de grâu? Cam ăsta e principiul.
Hai să ne uităm la ce se întâmplă în Italia. Medicii italieni sunt nevoiți să aleagă pe cine salvează. Sunt obligaţi să facă alegeri tot mai dificile în legătură cu pacienţii care primesc paturi şi aparate de ventilație. Spitalele închid secţii întregi pentru cazurile severe de coronavirus. Unele au transformat săli de operaţii în secţii de terapie intensivă. Personalul medical lucrează în schimburi epuizante pentru a ţine locul colegilor care se îmbolnăvesc. În ritmul acesta, cazurile cu puține șanse de recuperare, cât și persoanele cu alte afecțiuni nu vor mai avea locuri în spitale, și nicio țară nu este pregătită pentru ceva de magnitudinea asta.
Aud că la noi supermarketurile și străzile sunt pline de bătrâni, care evident fac parte din categoria de risc. Vă rog, sunați-vă rudele în vârstă, explicați-le gravitatea situației și regulile acestea, mergeți la cumpărături în locul lor, ajutați-i cu informații și procurați-le tot ceea ce au nevoie. Mai aud că unii “nu cred” că acest virus există. :))) Asta mă face să-mi pierd cumpătul de-a dreptul. Mă face să mă întreb cum au supraviețuit oamenii aștia până acum, în condițiile astea grele, pentru că trebuie să fie greu să fii atât de sărac cu duhul. Și nici măcar nu pot spune “ferice de ei”, în cazul asta, pentru că se pun pe ei și pe noi restul în pericol.
Studiile arată că o persoană infectată, într-o perioadă de 5 zile, poate infecta o medie de 2,5 oameni, iar în 30 de zile, asta înseamnă 406 oameni infectați. Din cauza unui singur om iresponsabil, care ori “nu a crezut că așa ceva există”, ori a crezut că “el nu pățește nimic”. Dacă această persoană ar reduce cu 50% interacțiunea cu alți oameni, în 30 de zile ar putea infecta 15 oameni, iar dacă ar reduce interacțiunea cu 75%, ar infecta o medie de 2,5 oameni. Ce diferență, nu? Mulți pot trece prin asta fără niciun simptom, iar dacă sute de oameni din aștia care se bazează doar pe faptul că se simt bine, se plimbă nestingheriți, infectând sute de oameni pe săptămână, situația va arăta foarte rău. Îmi doresc ca toată lumea să înțeleagă, să se informeze din surse oficiale și să respecte regulile impuse. Nu e chiar atât de greu!
China dă vină pe SUA pentru pandemie. Ei susțin că totul a început la Jocurile Militare Mondiale de la Wuhan din Decembrie 2019, unde mai mulți americani au fost spitalizați pentru ”pneumonie rară”. Se spune că suntem în plin război biologic, că sunt interese politice la mijloc, șamd. Teoriile conspirationale sunt multe, dar realitatea e una singură: suntem cu toții în pericol, dacă unii dintre noi continuă se se comporte iresponsabil. De Luni, 16 Martie, România este in stare de urgență. Având ca exemplu Italia, aș spune că s-a întârziat cu această decizie.
Oamenii de știință sunt de părere că vom fi infectați cu toții și că virusul va rămâne cu noi zeci sau sute de ani, precum herpesul sau gripa, și că vom învăța să trăim în armonie cu el. Se spune că virusul va suferi mutații astfel în cât să nu distrugă gazda, pentru a putea trăi la rându-i, ăsta fiind scopul oricărui organism, și de aceea cu cât mai târziu îl vom lua, cu atât mai bine, datorită mutațiilor și formelor mai ușoare care nu vor mai fi fatale. Animalele trăiesc de sute de ani cu viruși de genul acesta, și nu este distructiv pentru ele. Virusul și organismul uman încă nu se cunosc, de aceea acum în perioada asta de adaptare este fatal pentru cei cu imunitatea scăzută. Se mai spune că e foarte probabil ca majoritatea oamenilor să îl fi luat deja, și chiar să se fi vindecat între timp, pentru că mulți oameni nu prezintă niciun simptom. Pe nava Diamond Princess, din 3700 de persoane, 700 au fost diagnosticate cu COVID-19, dar din acești 700 de oameni, 350 nu au avut niciun simptom, pentru că aveau un sistem imunitar bun, iar printre ei se numărau și mulți vârstnici. S-a anunțat zilele trecute că vaccinul se testează deja pe oameni, și dacă se aprobă, distribuirea va începe peste un an, însă se spune că datorită mutațiilor, vaccinul de astăzi nu va mai avea niciun efect pentru visurul de mâine. Așa că trebuie să avem grijă la igienă, să bem multă apă, să facem sport (deocamdată în casă), să avem o alimentație sănătoasă, cu multe fructe și legume, și suplimente alimentare (unde este nevoie).
Eu lucrez de acasă de mulți ani, așa că pentru mine e mult mai ușor, și ii înțeleg pe cei care au alt ritm și job-uri mai active, la fel și pe cei care sunt nevoiți să lucreze în condițiile astea. Ei sunt eroii acestei situații. Dar se va termina într-o zi, nu va dura la nesfârșit.
Aș dori să închei printr-un îndemn. Haideți să stăm acasă, să rămânem calmi și pozitivi, să ne spălăm pe mâini și să nu semănăm panică pe social media dar nici să nu cădem în extrema cealaltă unde ignorăm gravitatea situației și obligația pe care o avem față de omenire, să nu golim supermarket-urile, pentru că sectorul ăsta lucrează în continuare. Haideți să evităm mersul la cumpărături dacă locuim într-un loc unde se fac livrări la domiciliu, și să respectăm toate regulile astea de bun simț, care ni se repetă încontinuu. Nu știu voi ce părere aveți, însă pentru mine teoria asta cu adaptarea la virus este singura care are sens. Și am speranța că vom trece peste asta împreună, dacă ne trezim cu toții și înțelegem ce trebuie să facem. Totul va fi bine. Am trecut noi peste multe, vom trece și peste asta. Hai că nu e chiar atât de greu să stăm tolăniți pe canapea, uitându-ne la seriale, până se mai liniștesc apele. Stay home, stay safe !