Biscuiții sau fursecurile făcute în casă sunt fără îndoială mai sănătoase, mai sigure și de ce nu, mai bune decât cele cumpărate. Însă mulți se plâng de faptul ori ies prea moi, ori prea tari, ori le lipsește acel ceva,ori nu sunt crocante,etc. Chiar dacă necesită puține ingrediente și sunt ușor de făcut, au și ele niște secrete. Primul lucru pe care îl observați la fursecurile cumpărate e se topesc în gură și în același timp sunt crocante. Ce trebuie facem reușim asta acasă?


1. alegem ingrediente de CALITATE

Fursecurile delicioase sunt rezumatul unor ingrediente delicioase. De aceea, trebuie fim foarte atenți la ceea ce punem în castron. Cofetarii, de exemplu, folosesc aproape numai untul, iar în locul esenței de vanilie, păstăi de vanilie.Dacă doriți puneți,de exemplu alune sau nuci sau bobite de ciocolată,  adăugați-le aluatului la sfârșit. Dacă doriți neapărat folosiți margarină în loc de unt, asigurați acesta este destul de gras sau în compoziția finală sunt destule grăsimi. Pentru fursecuri crocante e indicat topiți untul , în loc îl folosiți la temperatura camerei, iar pentru cele care se topesc în gură, aducem untul la temperatura camerei,  scoțându-l cu 2 ore înainte de a ne apuca de treabă.


2. FĂINA

Dacă aromele sunt sufletul fursecurilor, atunci făina este aerul pe care îl respiră.  Depinde foarte mult ce tip și în ce cantitate folosim făina. Proteinele din făină captează umiditatea, deci cu un aluat uscat veți obține fursecuri tari. O făină cu conținut slab de proteine va da un aluat umed iar acestea nu vor crește.  Cerneți mereu făina ! Dacă nu aveți o sită,cumpărați-va una,sau cel puțin luați făina cu o lingură și adăugați-o și cum ați împrăștia-o. În felul acesta se va aerisi și aluatul vă  va ajuta mult odată  ajuns în cuptor. Vor crește mult mai bine,  și asta e valabil pentru toate aluaturile în general. Și nu uitați: cu cât puneți mai multă făină,cu atât vor fi mai tari fursecurile, și invers.


3. Amestecatul și CÂNTĂRIREA ingredientelor

Nu frământați mult și energic, fiindcă mâinile prea calde vor topi untul  și veți obține un aluat foarte moale. E indicat folosim o spatulă pentru încorporarea ingredientelor. Cântăriți corect ingredientele.Eu cunosc o singură persoană care pune ingredientele “din ochi” și îi iese totul bine, prietena mea, care este cofetara de ani de zile. Mulți se laudă nu cântăresc,  însă de fiecare dată le iese altceva,  și niciodată așa cum ar trebui iasă de fapt și de drept.Când e vorba de prăjituri nu există expresia “din ochi” decât,cum am spus,dacă faci asta de muuulți ani.Ceva va ieși,însă nu chiar “acel” ceva. Așa , eu măsor totul exact, eu sunt 100% convinsă de reușita și de perfecțiunea produsului final și cred neclintit în asta.


4. Întâi RĂCIȚI apoi COACEȚI

Nu uitați un lucru, întotdeauna când faceți fursecuri, dați aluatul întâi la frigider,apoi la cuptor. Veți observa imediat diferența, din modul în care cresc. Dacă ți aluatul pentru o noapte în frigider, proteinele și amidonul vor absorbi mai mult lichid, deci veți obține fursecuri mai “pline” și mai gustoase.E de ajuns lăsăm aluatul timp de 1 ora în frigider,sau 20 de minute în congelator. Trebuie dăm timp untului se întărească,pentru a putea lucra cu aluatul și pentru restul beneficiilor. Dacă nu vreți îl folosiți imediat,puteți lăsa aluatul în frigider 2-3 zile,sau în congelator, până la 3 luni. Încingeți cuptorul cu 15-20 minute înainte. Pentru a coace uniform,puteți întoarce tava la jumătatea timpului de coacere. De obicei ies multe fursecuri,deci va trebui le coacem în câteva ture. Cu cât coaceți,cu atât cuptorul se va încinge, și va trebui să le scoateți cu 2-5 minute mai devreme decât primele tavi. Chiar dacă le scoateți mai devreme,nu-i nimic,racindu-se se vor întări.


5. Întâi răcim, apoi CONSERVĂM

Unii cofetari susțin sunt gata de scos din cuptor atunci când capătă o culoare auriu-maronie, în cărțile de bucate sau în reviste se recomandă scosul din cuptor atunci când fursecurile au doar marginile auriu-maronii. Luați-le din tavă abia la 2-3 minute după ce le-ați scos. Nu le puneți în recipiente cu capac decât după răcirea completă. Apoi puneți-le într-un recipient închis ermetic unde se pot conserva destul. Nu păstrați mai multe tipuri în același recipient.


Rețete de fursecuri de pe acest blog: Fursecuri de post cu ulei si scortisoara / Mantecados , Chocolate Crinkles , Un Kurabiyesi , Gingerbread Men , Vanilla Cookies for the Christmas Tree, și vor urma și altele.

(Visited 2,761 times, 1 visits today)

13 Comments

  1. felis January 18, 2011 at 10:10 pm

    Multumim de sfaturi… Trebuie sa mi le salvezi… E bine de stiut…

  2. Ana Maria Ciolacu January 18, 2011 at 10:25 pm

    Iar eu iti multumesc de vizita! Pupici !

  3. Doinitza`s cakes January 19, 2011 at 5:59 am

    mersi Ana ca le-ai impartasit cu noi secretele tale,ai dreptate,chiar asa trebuie facut,te pup

  4. Ana Maria Ciolacu January 19, 2011 at 8:23 am

    Multi le stiu deja,insa la fel de multi nu,asa ca am zis sa le impart,cine stie? :) Pupicei !!

  5. Florian Stroe January 19, 2011 at 8:26 am

    Tuuuuu…deja cam dai din casă! :-))))

  6. Ana Maria Ciolacu January 19, 2011 at 8:36 am

    Cam asa fac,Maestro ! :))))) Pup si te mai astept pe la mine !

  7. Mihaela Ovidiu February 9, 2011 at 4:01 pm

    Excelente. Ador pastele in toate felurile.Datorita tie acum gatesc foarte mult in stil italian.Cred ca as putea invita italieni la masa fara nici o retinere. Iti multumesc pentru tot ceea ce faci !

  8. Mihaela April 17, 2011 at 4:37 am

    Imi plac sfaturile tale, sunt foarte bune, si mai ales cele cu masuratul ingredientelor. Nu este o lauda sa nu masori, in special la prajituri, masoara si cei mai experimentati bucatari, si in asta consta reusita. Iar despre a-ti lasa “secretele” expuse, nici mie nu mi-e frica. Asa cum invat eu de la altii, si altii invata de la mine, si mai apoi nu e numai reteta, este si dedicatia cu care o faci :)

  9. Mihaela April 17, 2011 at 4:38 am

    A, si inca ceva: daca cineva umbla sa fure retete, nu va ajunge deloc departe, ci va ramane cu niste retete fara suflet :)

  10. Ana Maria Ciolacu April 17, 2011 at 10:29 am

    Mihaela,scumpa mea, spre rusinea mea abia acum am vazut mesajul tau… Ma bucur tare mult ca am putut sa-ti fiu de folos in vreun fel. Eu am mereu italieni la masa care imi spun cu mana pe inima ca nici bunicile lor nu gateau asa bine mancarurile lor traditionale.Nu-i o lauda, ci o dovada ca absolut oricine poate gati in orice stil, atata timp cat e armat de pasiune pentru arta culinara si de setea de a invata mereu lucruri noi. Te pupic dulce si te mai astept pe la mine ! :*:*

  11. Ana Maria Ciolacu April 17, 2011 at 10:33 am

    Mihaela,subscriu intrutotul. :) Ma bucur ca mai exista persoane care nu stramba din nas la auzul ingredientelor masurate. Daca imparti cu altii,ai mai multe sanse ca si altii sa imparta cu tine, ceea ce nu poate fi decat bine, pe orice plan. :) Te pupic si te mai astept pe la mine! :*:*:*

  12. Ana Maria Ciolacu April 17, 2011 at 10:35 am

    Si,DA ! Asa este, ca bine-ai spus, vor fi doar retete lipsite de suflet,personalitate,culoare…Si cititorii de bloguri culinare cauta din ce in ce mai mult asta,fiindca retete sunt pe toate drumurile, insa modul original de prezentare a acestora este cel care face diferenta. :)

  13. Mihaela August 30, 2011 at 3:51 pm

    Buna Ana!
    Am cumparat de la supermarket niste fursecuri care se topeau efectiv in gura. M-am uitat la ingrediente si contineau lapte praf, poate unora nu le place gustul de lapte praf dar eu il ador la fursecuri si biscuiti :) impreuna cu gustul de unt desigur. Am tot cautat o reteta care sa contina unt si lapte praf si nu am gasit. Ai vreo idee? Merge oare sa inlocuiesc o parte din faina cu o parte de lapte praf?

    Multumesc

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.