Un kurabiyesi

biscuiti 12
Aceste fursecuri turcesti sunt extrem de simplu de facut si in acelasi timp o provocare pentru multi. De ce? Fiindca daca nu cunosti cateva mici secrete ai toate sansele sa te trezesti cu niste fursecuri tari ca piatra si iuti ca sageata.Exista multe retete care aparent sunt cam la fel,difera putin cantitatile sau mai apare putin ulei.Ma rog,sunt o mica provocare,iar eu posed RETETA!
Nu da gres decat daca nu esti negat pentru asta.In Turcia, femeile se aduna la un fel de “five o’clock tea”, unde se vorbeste mult,se bea ceai,bineinteles si se mananca tot felul de bunataturi,in special dulciuri,dintre care nu lipsesc niciodata un kurabiyesi.Se vorbeste mult despre dieta, ^__^ se lauda sotii,se lauda copii,se complimenteaza gazda pana-n cer si inapoi apoi se intorc acasa .Asta e valabil pentru femeile care nu lucreaza,desi incetul cu incetul lucrurile au inceput sa se schimbe.Foarte multi au pareri gresite despre turci.Cine a fost in Istanbul,si a avut ocazia sa cunoasca persoane, stie despre ce vorbesc, cum se distreaza si cat sunt de amabili, deschisi si buni la suflet.De la mic la mare.Dar gata cu barfele,sa trecem la ZA recipe:
Ingrediente:
250 g margarina
1 pachetel zahar vanilat
6 linguri amidon
350 g faina (cca)
7 linguri zahar pudra pt aluat si inca putin pt pudrat
Important: 
Spre final,adaugam cate putina faina,pentru a tine sub control textura aluatului. Depinde mult de gradul de absorbtie a lichidelor de catre faina folosita. Daca scapam prea multa,nu mai avem mare lucru de facut,vom avea niste un kurabiyesi tari.Deci trebuie sa aiba o consistenta destul de moale aluatul final.Se poate sa nu fie nevoie de toata faina sau sa mai ceara putina.Cand nu se mai lipeste de maini,iar trecand cu degetul peste el,lasa in urma crapaturi ca in poza,e gata.
Zaharul pudra trebuie sa fie de calitate,altfel gustul final o va resimti.Un zahar pudra nu foarte bun,de obicei nu e dulce,si fursecurile fara gust nu sunt ok.
Nu substituiti ingredientele si nu adaugati nimic.Nu fiti tentati sa puneti praf de copt,fiindca dupa cum vedeti nu e nevoie
Mod de preparare:

Mixam spuma margarina cu zaharul pudra si cel vanilat, apoi adaugam amidonul si faina neaparat cernuta(!)  si nu toata deodata si framantam repede, fara a ne juca prea mult, pana obtinem un aluat relativ moale.
nuove foto1-2
Infasuram aluatul in folie alimentara si il dam la frigider macar 30 min.
Putem sari peste partea asta daca ne grabim,insa e foarte important pentru fursecuri in general ca aluatul sa fie rece cand il punem in cuptor.Vor creste mai mult si mai frumos.Si dupa cum ati observat, reteta aceasta nu prevede praf de copt sau nimic de genul.Vom oxigena bine faina,cernand-o,pentru a o ajuta sa-si faca treaba.
Preincalzim cuptorul la 150°.Impartim aluatul in 4 parti egale.Fiecare bucata o intindem sub forma de snur, lung de cca 30 cm.Va fi sfaramicios aluatul si veti avea impresia ca e imposibil de intins un snur,insa cu putina rabdare si cu miscari contrarii, rotati si impingeti din exterior spre interior,asa veti lipi crapaturile care vor aparea si il veti intinde in acelasi timp.
Cu o furculita,”zgariem” snurul pe  toata lungimea lui penru a creea dungile de pe fursecuri.Pe unele am trasat liniile cu un cutit insa tot mai frumoase au iesit cele facute cu furculita.Puteti sa le lasati chiar si simple.
Taiem bucati de cca 5 cm fiecare si le asezam in tava unsa cu ulei sau tapetata cu hartie de copt.
Daca nu vreti sa ii faceti asa,puteti sa luati bucati de aluat,cam cat o nuca,sa sa le dati o forma rotunda.Eu am facut o parte rotunde,insa am realizat ca e mai mult de munca la facut bilute decat la intins si taiat un snur.Depinde de mana fiecaruia.
Dam la cuptorul deja incins la 150° timp de 30 min.Mie mi-au iesit o tava mica si una mare,deci in jur de 40 de fursecuri. Acestea nu trebuie sa se coloreze, ci sa ramana albe.Scoatem tava din cuptor si lasam 2-3 minute sa se racoreasca,apoi le asezam pe un platou.Asa trebuie sa arate dedesubt,in timp ce deasupra, dupa cum vedeti sunt doar usor aurii.
biscuiti 11
Cand s-au racit complet,punem putin zahar pudra intr-o strecuratoare si pudram usor.
biscuiti 14
Vom avea niste un kurabiyesi mai bune decat cele vandute in cofetarii,va asigur.Vor fi usor crocante si in acelasi timp se vor topi in gura.Perfecta pentru copii datorita lipsei prafului de copt si in acelasi timp pentru persoanele care tin post.
(Visited 1,176 times, 1 visits today)

25 Comments

  1. cristina January 16, 2011 at 8:17 am

    Buna,

    Iti impartasesc in totalitate cele scrise despre Turcia si oamenii ce locuiesc in aceasta minunata tara. Prima mea calatorie in Turcia, in anul 2000, trebuie sa recunosc ca a stat sub semnul scepticismului. Nu ma asteptam sa gasesc atata amabilitate si curatenie si mai ales nu ma asteptam sa gasesc o tara de care sa ma indrogastesc actat de tare, incat sa nu existe vara, fara concediu in Turcia. Un popor minunat, foarte saritor si amabil si extrem de patriot, dar fara a fi fanatic. Niciodata noi romanii nu vom ajunge sa avem steagul Romaniei, arborat aproape peste tot (blocuri, balcoane, terase, cladiri, absolut oriunde). Se mandresc cu tara lor, cu munca lor, cu produsele lor, cu realizarile lor. Trebuie sa sapam adanc in arborele genealogic al sotului, pentru ca ete posibil ca el sa aiba radacini in aceasta tara. El de cum paseste in Turcia, afirma ca simte ce straniu, ca si cand acesta ar fi locul lui, tara lui.
    Lasand toate acestea la o parte, am citit ca ai stat o perioada de timp, in Istanbul. Noi, in aprilie, ne-am programat o vizita in Istanbul. Te rog frumos, ne poti recomanda un hotel, in partea veche a orasului? Este important sa-ti spun ca vom merge cu masina proprie. Ne-ar prinde tare bine o mana de ajutor, de la un cunoscator.

    Multumesc anticipat,

    Cristina

  2. pokhas January 16, 2011 at 8:49 am

    Unde-i sectiunea ? :p
    arata bine fursecurile, reteta suna bine, o sa le incerc si revin cu impresii

  3. Ana M. Ciolacu January 16, 2011 at 8:54 am

    Asa e,Cristina.Eu locuiesc in Italia de 2 ani dar inca gandesc in turca si de cate ori vad Istanbulul in vreo poza ma ia o melancolie cronica de ma tine cate 3 zile. Daca ma va intreba cineva vreodata unde te simti acasa,carui loc apartii, instinctiv si fara umbra de dubiu as raspunde Istanbul.Si asta nu se va schimba niciodata.Iubesc absolut tot ce e legat de Turcia.Caldura oamenilor e o chestie impresionanta,mai ales pentru romanii obisnuiti cu priviri crucis si rautati la tot pasul.Multi se simt frustrati la inceput,vazand ca toti iti zambesc fara motiv.E din bunatate…Lucru care,ca si patriotismul va fi greu de intalnit in Romania.Au saracii oameni motive intemeiate,ce-i drept,cu pericole la tot pasul,hotie si rautate in general.Dupa cum am spus,eu am locuit in Istanbul si cand ai o casa acolo nu prea ai de ce sa stai la hotel,deci iti voi spune din auzite.Oricum in zona Sultanahmet,ca si peste tot, sunt de toate categoriile.Depinde foarte mult de gusturi si de pretul care va convine.Aveam prieteni care veneau din Franta si stateau mereu la Ayasofya Konaklari,care e la 200 m de Blue Mosque,la 50 m de Topkapi Palace,la 500 m de Grand Bazaar si la 18 km de aeroport.Ti-am citat :)E un lant de conace otomane,nu construite,ci ramase,unde a stat si regina Elisabeta.Prietenii nostri erau indragostiti de locul ala. Daca vrei in partea aia a orasului,cauta pe net hotel in Sultanahmet,si vei gasi o gama vasta. :) Sper ca ti-am putut fi de ajutor,si-mi creste inima cand vad ca impartasesc si altii sentimentele mele vis-a-vis de acel colt de rai,mistic si inovativ totodata.Daca mai ai vreo intrebare,iti voi raspunde cu placere.Te pupic si te mai astept pe la mine.

  4. Ana M. Ciolacu January 16, 2011 at 9:12 am

    Pokhas,sa le incerci :)) Era si o poza cu sectiune,insa nu mai aveam lumina naturala si obiectivul meu nu imi permite sa ma apropii mult de subiect.Am o poza,dar nu ma multumeste lumina. Iar tu crede-ma pe cuvant. :) Mai este o reteta de un kurabiyesi pe care o lauda toti,dar pe care inca nu am incercat-o.In primul rand sa folosesti unt in loc de margarina.Asta iti asigura fursecuri care se topesc in gura fara multa bataie de cap,doar ca sunt mai consistente.Recipe: 1 pachet 250g unt/ 1 cescuta ulei/ 6 linguri zahar pudra/6 linguri amidon/cca 4 pahare de faina(un pahar normal de 200 ml iar faina cam cat inghite sa rezulte un aluat moale)Restul e la fel.Insa reteta mea nu a dat gres niciodata. :P Pupici!

  5. cristina January 16, 2011 at 9:13 am

    Ana-Maria, multumesc tare mult pentru un raspuns atat de prompt. Scotocim de doua saptamani net-ul, vizionand toate hotelurile din acea zona. Ne e greu sa ne hotaram, dar o vom face pana la urma. Ti-am adaugat blogul la favorite, asta inseamna ca vei fi vizitata aproape in fiecare zi. Te rog, daca iti face placere, sa treci si pe la mine, intr-o vizita virtuala, pe adresa http://www.florideportocal.ro.

    Multumesc si iti doresc o duminica, superba !!

    Cristina

  6. alison January 16, 2011 at 3:32 pm

    imbietoare si simple,frumoase!

  7. Lia January 16, 2011 at 8:27 pm

    Foarte frumoase,chiar daca-s simple . :)

  8. Ana M. Ciolacu January 16, 2011 at 8:31 pm

    Cristina,imi place mult site-ul tau,deja am o lista de “must do”.Pupici !

  9. Ana M. Ciolacu January 16, 2011 at 8:31 pm

    Alison,iti multumesc !Pup u !

  10. Ana M. Ciolacu January 16, 2011 at 8:32 pm

    Lia,sunt simple,dar pana nu le-ncerci nu iti dai seama exact de gustul lor :)) Cand iti imaginezi ingredientele iti vine in minte un alt gust. Sunt bune bune ! Pupici si te mai astept pe la mine !

  11. Iulia January 17, 2011 at 4:37 pm

    Arata foarte bine si cred ca sunt minunate la gust!

  12. Ana M. Ciolacu January 17, 2011 at 10:19 pm

    Pokhas !!! Iubitul meu imediat ce s-au terminat a vrut altele.Lasasem putine pt noi,ce-i drept.In seara asta am zis hai sa incerc si alta reteta,cine stie?? Siiiiii…Vreau sa-ti spun ca am descoperit metoda sa iasa “kum gibi”.Mie imi plac mai mult astea care le-am postat,in varianta asta,insa stiu ce cauti tu,si exact asta mi-a iesit in seara asta.O sa sari in sus de mirare cand vei vedea ca sunt identice cu cele din pastahane.O sa postez maine reteta,intre timp o scriu aici ca nu mai aveam rabdare,m-am gandit numai la tine :)) 250 g margarina/1 cescuta ulei/7 linguri zahar pudra/4 linguri amidon/1 pliculet vanilie/cca 4 pahare faina cernuta(su bardagi).Toata smecheria sta in ulei si in timpul coacerii.Par ca stau uniti printr-o magie,cand musti din unul il topesti tot. :)) se desface ca nisipul.Dai la 150° cuptor preincalzit pt 20 minute,nu mai mult.Vor fi suuuuper moi,dar lasa-le sa se raceasca,apoi da-le prin zahar.Este exact ceea ce cauti,te asigur! :) Pupici!

  13. Ana M. Ciolacu January 17, 2011 at 10:20 pm

    Iulia,sunt super bune.Noua ne place foarte mult varianta asta.Te pup si te mai astept pe la mine !

  14. Doinitza`s cakes January 19, 2011 at 6:12 am

    mi-ai facut pofta,vreau si eu!!! imi place ca tu codimentezi retetele si cu povestioare,tine-o tot asa,te tuc

  15. Ana Maria Ciolacu January 19, 2011 at 8:20 am

    Ahhh,eu? Tie? Pofta? Cu tooooaate minunatiile pe care le faci nici nu-mi vine sa te cred. :) Multumesc de vizita,Doinitza scumpa !Pupicei!

  16. Pokhas January 25, 2011 at 5:15 pm

    Aolica, multumesc mult pentru reteta noua, multam ca te-ai gandit la mine :)
    deci dupa cum vad ingredientele, astea cre'ca-s fursecurile alea care se topesc in dinti, daca raman si albe ca la pastane, am pus-o :D
    ai facut reteta ? Ma duc sa vad
    ( am salvat-o deja)

  17. Pokhas January 25, 2011 at 5:22 pm

    Nu gasesc reteta noua pe site, sau n-ai postat-o inca ? Se fac la fel ca alea pe care le-ai facut tu ?
    Multam :)

  18. Ana Maria Ciolacu January 25, 2011 at 6:02 pm

    Buna !! Ma gandeam ca te-am suparat cu ceva,de nu mai dadeai pe la mine. :) Inca nu am postat reteta.Am multe pe lista de asteptare,dar daca o faci vei vedea ! Aia e… Cum ai spus,se topesc in dinti ! :)Reteta e cea din msj de mai sus.Abia astept sa-mi spui daca ai pus-o in aplicare. :) Pupici !

  19. Ana Maria Ciolacu January 25, 2011 at 8:59 pm

    Modul de preparare e acelasi doar ca se adauga uleiul margarinei,si cu timpii de la reteta de mai sus.Pup u !

  20. Pokhas January 26, 2011 at 1:07 pm

    Ei, m-am suparat ! Am comparat retetele si vad ca diferenta e ca la reteta noua sunt 2 linguri de amidon mai putin, dar 1 ceasca de ulei in plus. Vreau sa le fac acum, dar ma deruteaza masura la ceasca, cat are ? E de dimensiunea unei cesti de cafea din Ro sau a uneia din Turcia ?

  21. Ana Maria Ciolacu January 26, 2011 at 5:29 pm

    Din Turcia,daca nu am raspuns prea tarziu.Nu am fost azi acasa.Cescuta e din cele mici pt cafea.Si in Italia au aceleasi masuri la cescute si la pahare de apa,de aia nu mi-a venit in minte sa specific.Sa-mi spui cum ti-au iesit !

  22. Pokhas January 26, 2011 at 8:37 pm

    Azi nu mai am cand sa fac, dar pana duminica le fac sigur, sper sa-mi iasa si sa nu ma fac de cacao. Bine ca te-am intrebat dinainte de masura cestii, am fost gata sa le fac azi si sa folosesc ceasca noastra normala.
    Multam si revin cu rezultatu'

  23. Ana Maria Ciolacu February 6, 2011 at 12:52 am

    Rezultatul l-am vazut si a fost grandios !! Pupici !

  24. yeşim May 30, 2011 at 1:56 pm

    un kurabiyesi
    çok güzel yapmışsınız.biz çok severiz.ellerinize sağlık.sevgiler…

  25. Ana Maria Ciolacu May 30, 2011 at 7:37 pm

    @yeşimBegendigine cok sevindim. <3<3<3 Gercekten mukkemmel bir tarif bu. Agzina kum gibi dagilanin tarifi de var,ama bunlar kadar guzel degil. Papatya saksi kekini deneyecegim vaktik buldugumda. Opucukler. :*:*:*

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.