Pan brioche

1Brioche
Acest pan brioche a devenit preferatul meu de la prima degustare. Atat de pufos, parfumat de lapte, unt si portocale… Facutul se intinde cam mult, insa nu e mult de munca, are nevoie doar de timp de odihna sa zicem. Daca framantam dimineata, seara va fi gata fara sa-l atingem mai mult de 2 ori, deci il putem face in weekend.  Este un deliciu la micul dejun cu unt si gem si un ceai bun sau o cafea tare. Dupa cum vedeti in poze, eu m-am rasfatat tare in dimineata asta. De ce nu a-ti face-o si voi?

Ingrediente:
320 g faina
8 g drojdie proaspata
70 g unt la temperatura camerei
90 g zahar
1 ou + 1 galbenus
150 ml lapte
1 praf de sare
1 lingurita miere
1 pliculet zahar vaniliat
coaja unei portocale
1 albus pentru uns
granule de zahar
Mod de preparare:
tbf-14
Diluam lingurita de miere si drojdia in jumatate din cantitatea de lapte caldut, adaugam 75 g faina, acoperim si lasam la loc caldut la crescut cca 30-40 minute.
Punem maiaua in robot impreuna cu o lingura de faina si pornim la viteza minima.
Adaugam 1 galbenus,iar cand e absorbit punem si 25 g de zahar. Punem cateva linguri de faina si il lasam sa se framante singur, cu paleta in forma de K. 
( I heart my KitchenAid! )
Punem oul si zaharul ramas, dupa care punem o parte de faina, o parte de lapte, pana le terminam.
Punem praful de sare (generos) si marim viteza. Adaugam  vanilia si coaja de portocala, puteti folosi metoda mea pt  Esenta naturala de portocale .
Punem cate putin, untul la temperatura camerei, taiat in prealabil cubulete. Marim inca putin viteza robotului, pana obtinem un aluat “incordat”. Cand il luam in mana, se va intinde foarte mult, fara sa se rupa insa. Pentru ultimele 5 minute folosim carligul pentru framantat.
Punem aluatul intr-un vas/castron pe care il inchidem ermetic si il lasam la temperatura camerei timp de 40 min.
Nu va creste mai deloc, insa nu va speriati, cam asa trebuie sa fie. Va creste mult in cuptor. Acum dam aluatul la frigider timp de 5-8 ore. Eu l-am lasat chiar mai putin.
Tot secretul rezistentei si pufoseniei sta tocmai in “odihna” asta la rece.
Il scoatem din frigider si il lasam 30 min la temperatura camerei, dupa care il rasturnam pe planul de lucru pudrat bine cu faina, ne pudram bine si mainile si cu miscari usoare il dezumflam (in frigider va creste putin) si luam cate-o fasie de pe marginesi o aducem in centru,  apasand usor. Procedam la fel si cu urmatoarea parte de aluat, pana am adus toate marginile in mijloc. Asta il ajuta sa creasca in inaltime si nu pe latime. Acoperim cu folie de plastic si il lasam inca 20 min la odihnit. Tin sa mentionez ca aluatul acesta nu cred ca poate fi lucrat la mana prea comod, deoarece e destul de moale. Pentru cei care nu au un robot voi reveni foarte curand cu o alta reteta de brioche facuta fara masini si roboti. : ) This is a promise !
Ungem cu unt o forma  rotunda cu diametrul de cca 24 cm si punem biluta in mijloc. Asteptam sa creasca cca 1 ora, dupa care o ungem cu albus de ou si presaram granule de zahar sau zahar brun, susan,etc.
Dam la cuptorul preincalzit la 180° timp de 40-45 min maxim. Putem verifica in centru cu o scobitoare daca vrem sa fim siguri.
Se pastreaza moale si pufoasa timp de cateva zile bune daca il punem intr-o punga pe care-o inchidem ermetic.
12Pan Brioche
S-aveti pofta !
(Visited 531 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.