Mini tarte cu coacaze negre

Blueberry tartlets 2 wtr
Cum stim sigur ca a venit vara? Facem o tarta cu coacaze negre! Dupa multe incercari si retete de aluat fraged, de tarte, placinte, etc, care nu m-au multumit pe deplin, am gasit intr-un final aluatul perfect. Nu-mi ajung cuvintele sa-l descriu… Asa ca va trebui sa-l incercati! *__* In acelasi fel am facut si Apple Pie si Cherry Pie, care au fost la fel de minunate. Iar daca gasiti coacaze proaspete, luati cat puteti de multe!! Eu asa am facut si mai am putin si mi le pun in par, atat de mult imi plac. Daca nu aveti forme mici de tarta, faceti o singura placinta, ca la cea cu mere sau cirese, respectand cantitatile de acolo, si tripland cantitatile pentru umplutura de coacaze. Offf, iar ma zbat sa explic ca asta e o reteta care nu trebuie pierduta. *__* Really, cine ma cunoaste stie ca atunci cand insist asa, nu trebuie sa piarda timpul si sa incerce ce spun eu acolo. Ca stiu eu ce zic, cand mai zic cate ceva. *__* Sper ca nu vi s-a umflat capul de la atata vorbarie, dar scriu rar, de cand cu caldurile astea, si vad ca mi-era dor sa bat campii. *__* Postez reteta si fug sa fac bagajele, ca maine dimineata plecam in vacantaaa !! *__*
Ingrediente pentru aluat:
200 g faina 000
120 g unt
2 linguri rase zahar
1/2 lingurita sare
1 plic zahar vanilat
50 ml apa foarte rece
Ingrediente pentru umplutura:
200-250 g coacaze negre
40 g zahar
10 g amidon
Mod de preparare:
Punem in robotut de bucatarie faina amestecata cu sarea, zaharul si zaharul vanilat. Procesam cateva secunde, dupa care adaugam untul taiat cubulete si tinut in frigider sau congelator alte cateva minute. Pulsam inca o data pana obtinem niste firmituri, sau un aluat cu consistenta nisipului. Punem intai jumatate din apa si mai procesam o data, dupa care verificam consistenta aluatului. Trebuie sa se lipeasca atunci cand il strangem intre degetul mare si cel aratator. Mie mi-a intrat toata apa de data asta, insa cateodata intra mai putina.
Collage blueberry tartlets
Rasturnam totul pe blatul de lucru, si formam o biluta incercand sa fim foarte rapizi. Aplatizam alatul, il invelim in folie de plastic, si il dam la frigider timp de macar 45 min. Eu il las si de peste seara, cu cat sta mai mult, cu atat e mai bun. De data asta eram foarte grabita, si l-am pus in congelator timp de 20 min.
Preincalzim cuptorul la 180°C.
Daca il tinem mai mult de 45 minute, e de-ajuns sa il lasam pe masa la temperatura camerei pana incepe sa se intinda usor. (cateva minute) Il incercam din cand in cand cu sucitorul. Dupa ce aluatul s-a “odihnit” la rece, il scoatem pe blatul de lucru pudrat cu faina si intindem o foaie din care sa putem decupa cca 6 cercuri cu diametrul de 10 cm. Aici depinde de formele pe care le aveti. Eu am 6 forme de 10 cm. Grilajul pe care l-am facut pentru 3 din ele este modul in care am recuperat aluatul ramas. Daca va place mai mult ideea de a le acoperi cu grilaj, atunci intindeti foaia putin mai subtire, incat sa va ramana un pic mai mult. Aluatul oricum va creste putin.
Punem aluatul in formele de tarta, lipindu-l bine de margini, si eliminand excesul, daca este nevoie. (doar daca am intins aluatul mai gros) Intepam fundul aluatului cu o furculita si dam formele la frigider sau congelator pana pregatim coacazele. Parte cu tinutul la rece este esentiala. De aceea nici nu trebuie sa atingem aluatul mult cu mainile calde, fiindca atunci cand topim untul, ne procuram un aluat tare in loc de unul care se topeste-n gura.
Blueberry tartlets 3 wtr
Coacazele, spalate, curatate si relativ uscate in prealabil, le amestecam cu 40 g zahar si 10 g amidon. Acesta din urma are rolul de a absorbi lichidele lasate de fructe. Cu o lingura, amestecam usor, fara sa le zdrobim. Umplem formele, iar daca ramane zahar si amidon pe fund, il luam cu o lingurita si il distribuim uniform in cele 6 forme.
Blueberry tartlets 4 wtr
Cum am spus mai sus, din aluatul ramas am facut 3 grilaje, si nu prevazusem asta. Insa arata minunat, deci chiar v-as recomanda.
Collage blueberry tartlets 2
Blueberry tartlets 6 wtr
Eu am uns grilajul cu putina frisca lichida, insa putem folosi si lapte sau ou, sau chiar nimic, cum fac eu de cele mai multe ori, din graba. *__* Dam la cuptorul incins timp de cca 30 min, sau pana vedeti ca incep sa isi schimbe usor culoarea.
Blueberry tartlets wtr
Daca doriti sa fie si mai frumoase cele fara grilaj, mai puneti un strat de coacaze proaspete deasupra, cam asa:
Blueberry tartlets 8
S-aveti pofta !
(Visited 841 times, 1 visits today)

20 Comments

  1. Anonymous July 20, 2011 at 5:36 pm

    Multumesc pentru inspiratie! :)

    Apreciez munca de documentare, perseverenta si latura artistica a fotografiilor.

    PS. Sunt coacaze negre sau afine ?

    lia

  2. Craita July 20, 2011 at 5:42 pm

    Arata deosebit,felicitari!

  3. Alina---Explora Cuisine July 20, 2011 at 6:33 pm

    Super frumoase tartlettes! din poze par sa fie afine nu coacaze, cele din urma sunt mult mai inchise la culoare :) cred ca au avut un parfum nemaipomenit! Pupici si vacanta frumoasa!

  4. Ana Maria Ciolacu July 20, 2011 at 6:47 pm

    @Anonim Buna, Lia! Iti multumesc pentru cuvintele frumoase. :*:*
    Sunt coacaze negre, doar ca pe tarta din ultima poza am pus si afine, ca sunt mai fotogenice. :)) Pupicei si te mai astept pe la mine.

  5. Ana Maria Ciolacu July 20, 2011 at 6:50 pm

    @Alina—Explora Cuisine :))) Vezi ca te-au indus si pe tine in eroare? :))) Nu, sunt coacaze negre.Doar in ultima poza am pus deasupra si niste afine, ca-s mai fotogenice. :)) In majoritatea pozelor sunt tavalite prin zahar si amidon si par mai deschise la culoare, dar in prima chiar se vede ca sunt aproape negre. :) Pupicei, scumpa mea!
    xoxoxox

  6. Mihaela July 20, 2011 at 6:53 pm

    Arata superb! :)

  7. Carmen July 20, 2011 at 7:27 pm

    :))) si eu vroiam sa te intreb de afine, dar apoi am vazut commenturile. deci m-ai indus in eroare si pe mine :))
    in orice caz, ori cu afine, ori cu coacaze tot la fel de frumos arata! Pupici!

  8. Ana Maria Ciolacu July 20, 2011 at 7:38 pm

    @Carmen ahahahahha :))))Era frumos sa public commenturile maine, asa de curiozitate, sa fi vazut cata lume m-ar fi intrebat. :)))))))) Ca se lungea mult lista. :))))
    Ma bucur mult ca-ti plac. Pupicei!
    xoxoxo

  9. Miha July 20, 2011 at 7:52 pm

    Adevarate bijuterii!
    Sa aveti o vacanta de vis! :*

  10. Lady Butterfly July 20, 2011 at 7:56 pm

    Cat de frumos arata…Minunat!

  11. Delicioasa July 21, 2011 at 5:31 am

    Vin si eu linistita si fara chef de bucatarit din vacanta si care este primul lucru pe care-l vad pe fb? Superba ta fotografie cu tartele acestea delicioase :) Ce ma fac, ca tare as vrea sa le savurez, dar fara sa le pregatesc? Ce-l putin pentru moment :D Vacanta placuta, draga mea <3 xoxo

  12. alina.mirela July 21, 2011 at 6:05 am

    astea nu-s cumva afine ? sau seamana? oricum, sunt superbe . o sa le incerc

  13. Irina July 23, 2011 at 9:21 am

    Arata excelent, felicitari pentru blog si pentru poze!

  14. Ana Maria Ciolacu July 31, 2011 at 1:22 pm

    @Miha Multumesc, Miha scumpa ! <3 Ma bucur ca-ti plac. Pupicei si o Duminica frumoasa iti doresc.

  15. Ana Maria Ciolacu July 31, 2011 at 1:24 pm

    @Delicioasa Pai, draga Deli, pana ti-am raspuns eu printre vacante si planuri de noi vacante, vad ca si tu ai plecat din nou in vacanta. :)))) Te-asteptam cu multe poze. Tartele , le faci tu la toamna, cand te mai linistesti cu hoinareala. :)))
    Pupicei ! :*:*:*

  16. Ana Maria Ciolacu July 31, 2011 at 1:26 pm

    @alina.mirela ahahahah, esti a patra persoana care ma intreaba asta. :))))) Sunt coacaze tavalite prin zahar si amidon. :)))) Doar in ultima poza am ornat cu niste afine, dar am si mentionat. :))) O zi minunata iti doresc, si te mai astept pe la mine. :*

  17. Ana Maria Ciolacu July 31, 2011 at 2:55 pm

    @Irina Iti multumesc mult!! <3
    Ma bucur ca-ti plac pozele si bloguletul meu. :)
    Al tau este exceptional, pur si simplu… Prima oara cand am dat de el am ramas la calculator pana dimineata, pana ti-am vazut toate retetele. :)
    O Duminica minunata iti doresc!
    xoxoxo

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.