Mini tarte integrale cu mere, stafide si meringue topping

apple20
M-am gandit indelung cum sa imbin aromele toamnei intr-o reteta delicioasa. Am ales sa fac aceste mini tarte integrale, cu parfum de unt si vanilie. Umplutura a fost facuta din mere culese cu manutele mele, indulcite cu zahar brun , aromate cu scortisoara si ghimbir si presarate cu stafide hidratate in Lavoisier. Pentru a pune in valoare aceste imbatatoare mini tarte, am pus un topping de bezea, pe care l-am caramelizat cu un pistole à flamber. Bezeaua a contrastat minunat cu umplutura acrisoara.
Ingrediente pt aluat:
100 g faina 000
100 g faina integrala
120 g unt
1/2 lingurita sare
2 linguri rase zahar
vanilie
50 ml apa foarte rece
Ingrediente pentru umplutura:
3 mere
50 g zahar
vanilie
1/2 lingurita scortisoara
putin ghimbir (sau anason)
optional 30 g alune
stafide
putin coniac
Ingrediente pentru toppingul de bezea:
4 albusuri
225 g zahar
un praf de sare
vanilie
va mai trebuiesc:
forme pt mini tarte
un pistole à flamber
Mod de preparare aluat:
apple15
Reteta se poate face si fara robot de bucatarie si fara pistole à flamber, asa ca voi explica ambele variante. Inainte de a incepe punem stafidele la inmuiat in cognac si avem grija sa nu uitam apoi de ele. Cu cat le punem mai devreme, cu atat se vor hidrata mai bine. Punem in robot faina integrala si cea alba, sarea, zaharul brun, vanilia, si untul taiat cubulete apoi lasat alte cateva minute in congelator. Este esential pentru un aluat de tarta reusit ca untul  sa fie rece, sa nu apuce sa se topeasca pana ajunge in cuptor, de aceea, vom fi foarte rapizi. Pulsam foarte scurt de cateva ori (mixatul in exces topeste untul = blat tare). Vom obtine un amestec nisipos. Adaugam jumatate din apa foarte rece, in care am pus un cub de gheata, sau am lasat-o la congelator. Atentie sa nu depaseasca 50 ml. Fiecare tip de faina are gradul ei de absorbtie, asa ca voua s-ar putea sa va “ceara” mai multa sau mai putina apa. Dupa ce ati adaugat o buna parte din apa si pulsat scurt de 1-2 ori, verificati consistenta luand intre doua degete putin din compozitie. Daca se lipeste , e gata. Daca nu, mai puneti 1 lingurita de apa. Cand e gata, il rasturnam pe blatul de lucru si formam o bila. Caldura mainilor va “transforma” aluatul nisipos intr-o biluta compacta. O aplatizam putin si o infasuram in folie alimentara, apoi o dam la congelator timp de 10-15 minute.
Daca nu avem un robot, punem cubuletele de unt peste amestecul de faina & co ,  si presam cu o furculita, pana untul este cat de cat maruntit si amestecat, sau punem amestecul pe blatul de lucru, si il “tocam” cu un cutit cu lama lunga. Adaugam cate putin apa, si continuam cat de mult posibil sa folosim cutitul sau furculita. Abia la urma framantam rapid, pentru a forma biluta pe care o vom pune la “racoare”.
Mod de preparare umplutura:
apple16
Preincalzim cuptorul la 180°C si ne apucam de umplutura. Curatam merele alese cu grija, dulci si parfumate. Le taiem in 4-6 parti, dupa care le feliem. Punem peste ele zaharul brun, scortisoara, ghimbirul (sau anasonul), optional niste alune maruntite, si stafidele hidratate. Amestecam bine, si punem si 1-2 linguri din cognacul in care au stat stafidele, ca doar nu vreti sa aruncati minune de coniac cu parfum de struguri. *__*
Scoatem de la congelator aluatul. Daca e prea tare, il lasam 1-2 minute la temperatura camerei, isi va reveni imediat. Intindem cu sucitorul o foaie nu prea groasa, dupa care decupam cercuri cu diametrul egal al formelor de tarte. Daca va mai ramane aluat, puteti sa faceti 2 biscuitei. Nu trebuie sa lasam aluatul gros, fiindca va mai creste putin in cuptor. Intepam fundul aluatului cu o furculita, dupa care le umplem de minunatia cu miresme de toamna. Presam usor, sa intre cat mai mult, dupa care punem formele intr-o tava de cuptor si le lasam sa se imprieteneasca timp de cca 30 minute.
Mod de preparare meringue topping:
apple6
Sau mai simplu, bezea… Amestecam cu un tel albusurile cu zaharul (cat mai fin) , sarea si vanilia. Trebuie sa folosim un vas metalic, fiindca vor sta la bain marie. Intr-o oala putin mai larga decat vasul ales punem 2 degete de apa, iar cand fierbe punem deasupra vasul cu albusurile, zaharul, sarea si vanilia, amestecate putin cu telul, avand grija ca vasul sa nu atinga apa. Putem folosi o alta oala mai mica, eu am folosit vasul robotului de bucatarie. Amestecam incontinuu pe bain marie pana se topeste zaharul. Mie mi-au luat vreo 2-3 minute, fiindca am folosit un zahar destul de fin. Din cand in cand luati intre degete putin, si cand nu mai simtiti zaharul, e gata  de mixat. Luam de pe bain marie si incepem sa mixam cca 15 minute. Eu am curatat bucataria in timp de robotul facea totul in locul meu. Cu un mixer mai putin puternic, pot fi nevoie si de 20 minute. Cand bezeaua este super ferma, si sta ca in poza de mai sus, e gata.

Scoatem mini tartele din cuptor, (ies in jur de 8) le lasam sa se raceasca in formele lor, dupa care le scoatem si punem bezeaua deasupra cu ajutorul a doua ligurite. Tragand in sus cu lingurita, se vor forma aceste adorabile moturi.
Daca avem un pistole à flamber ( caramelizator, blowtorch, burner, sau cum vreti sa-i spuneti) e mai usor si scenografic. *__* Caramelizam moturile de bezea avand grija sa nu stam deloc cu flama in acelasi punct.
Folder USA e GETTA-5
Daca nu suntem “fericitii posesori” a acestei jucarii, nu-i nici o problema ! E de-ajuns sa punem tartele din nou in tava cuptorului, pe randul de sus, cu cuptorul incalzit doar in partea superioara, timp de 2 minute. In felul acesta vom obtine acelasi rezultat. Daca nu va intereseaza efectele de scena, puteti lasa tartele asa. Le puteti infrumuseta si spritzand bezeaua deasupra cu un sac-a-pochè.

Astea le-am pus in alte forme si am spritzat bezeaua.

apple19

Au fost devorate in no time… *__*

apple18

Au o savoare puternica de toamna, ce le face si mai “magice”. Sper ca v-a placut, s-aveti pofta !
(Visited 294 times, 1 visits today)

36 Comments

  1. Andra September 24, 2011 at 9:36 pm

    Este magie curata ceea ce faci tu aici! Am tot zis ca nu ma mai uit noaptea pe bloguri culinare, ca visez numai retete… Acum mi-e gandul doar la minunatele tale tarte :)
    Felicitari pentru reteta si pentru prezentare si mult succes in concurs!

  2. Antonina September 25, 2011 at 5:57 am

    Minunat arata Ana !! nici nu ma indoiesc ca acele 'arme' cum le zici nu vor ajunge la tine!! multa bafta! din partea mea ai 20 ++++ cu felicitarile de rigoare! pupici

  3. Mihaela September 25, 2011 at 6:00 am

    Ana Maria, imi dau seama ce bune sunt, dar vreau sa iti spun ca imi place mult cum arata, imi plac mult pozele tale. Imi place combinatia de mere cu tarta si bezea, mi-ai adus aminte de o reteta de placinta pe care o am de mult, si ar mai trebui sa o fac :) Imi place mult si stand-ul tau pentru prajituri :) Si multa bafta, ma bucur mult ca este un concurs cu juriu care da note, pentru ca de concursurile cu voturi m-am ferit si eu, sper ca juriul sa faca treaba foarte buna!

  4. Bianca September 25, 2011 at 6:11 am

    Superba reteta, superbe si pozele…
    Chiar ca faci magie….si in bucatarie si cu aparatul foto.
    felicitari!!! te admir

  5. gaby_d September 25, 2011 at 6:20 am

    Gooooood!!!!!
    Divine pozele!!!!!!
    N-am cUvinte, Ana!
    Bravo!
    M-au furat rau pozele, nu ma mai uit la mancare:)))))

  6. Valerie September 25, 2011 at 9:33 am

    It's really beautiful! The meringue is precious!

  7. Andreea September 25, 2011 at 2:47 pm

    Draga mea, simtul tau artistic este la superlativ. Ador fotografiile tale! Fundalul alb (preferatul meu de departe) inobileaza cumva captura.
    Bafta la concurs!! Te pup cu multa simpatie!

  8. Lilly September 26, 2011 at 9:05 am

    Minunate, poze splendide,Imi place!

  9. Sara & Miki September 26, 2011 at 10:13 am

    Nu exista nota pentru prezentare si poze. Totul e la superlativ. Pupici!

  10. Zazuza's Gulaschsuppe September 26, 2011 at 2:51 pm

    superbissime! ai revenit in forta dupa vara, imi place!

  11. Chef Chilly September 26, 2011 at 4:00 pm

    Jos palaria in fata pozelor tale, sunt exceptionale! Imi pare (putin) rau de ceilalti participanti la concurs – parca nici nu mai are rost sa se oboseasca sa participe – cum sa concureze cu tartele astea superbe?

    Felicitari! :*

  12. Ana Maria Ciolacu September 26, 2011 at 5:30 pm

    @Andra Merci mult de tot Andra !! <3 Cat despre uitat noaptea pe bloguri culinare, si eu sunt exact la fel. Ma uit pe site-uri culianare pana imi cad ochii in gura, dupa care ma intind in pat si vad toate pozele, creez compozitii, combin retete, pana adorm. Uneori poate dura destul de mult. :)) Ca sa nu mai spun ca daca adorm cu gandul sa gatesc o chestie a doua zi, visez de rup cum gatesc, cum pozez, cum editez... :)))))) God, i need a doctor.. :)))) Pupici!
    xoxoxo

  13. Ana Maria Ciolacu September 26, 2011 at 5:33 pm

    @Antonina Ma bucur ca-ti plac mini tartele mele! <3<3<3 Cat despre arme, vom vedea... Eu sper ! :)))
    Multumesc pt nota acordata. Pup u si la multi ani fericiti inca o data! <3<3<3

  14. Ana Maria Ciolacu September 26, 2011 at 5:37 pm

    @Mihaela Nici nu stii cat ma bucur ca va plac tartele si pozele mele. Jur ca merita fiecare secunda “pierduta”… Cum ma faceti voi sa ma umflu in pene… :P
    Si eu am spus NU oricarui concurs fara o jurizare corecta, asa ca oricine ar castiga, va castiga pt ca a meritat-o. Mai frumos de-atat nu se poate. :)
    Pupicei, scumpa !
    xoxoxox

  15. Ana Maria Ciolacu September 26, 2011 at 11:16 pm

    @Bianca Merci mult, mult !! Inca nu stapanesc 100% aparatul, e mereu loc de mai bine. Insa deocamdata sunt multumita de rezultat. :)
    Pupici si te mai astept pe la mine. :*:*

  16. Ana Maria Ciolacu September 26, 2011 at 11:18 pm

    @gaby_d Ma bucur mult ca-ti plac pozele mele. <3<3<3 Lasa ca si eu cand intru la tine pe blog suspin indelung... :))))))))))
    Pup u, hun !
    xoxoxo

  17. Ana Maria Ciolacu September 26, 2011 at 11:21 pm

    @Andreea Ahhh, Deea, esti o dulce !! Si mie imi place mult de tot fundalul alb, sunt de aceeasi parere. Lasa produsul fotografiat sa fie vedeta. :)Merci de urare, te pupic si eu !
    xoxoxoxo

  18. Ana Maria Ciolacu September 26, 2011 at 11:22 pm

    @Lilly Merci, scumpa mea! Si mie imi place mult tot ce faci pe blog. Pupici. :*:*:*

  19. Ana Maria Ciolacu September 26, 2011 at 11:24 pm

    @Sara Si ceea ce ai pregatit tu este cu siguranta la superlativ, bafta multa! Pupicei !
    xoxoxoxo

  20. Ana Maria Ciolacu September 26, 2011 at 11:30 pm

    @Chef Chilly Elena, Elena, Elena… Ce-mi faci tu mie la ora asta tarzie?? Pai ego-ul meu e in momentul asta pe undeva pe la tavan, incearca sa ajunga in pod, sa iasa prin tubul de aerisire… Ma bucur sincer ca-ti plac tartele si pozele. (btw, ai inceput sa faci poze minunate) Multumesc pentru cuvintele-ti atat de frumoase !! Pupicei! :*:*:*

  21. Miha September 27, 2011 at 12:41 pm

    Superbe sunt!

  22. alicee September 27, 2011 at 1:57 pm

    reteta aceasta cred ca e delicioasa!
    Dar trebuie sa recunosc ca de data asta pozele m-au dat pe spate

  23. Ana Maria Ciolacu September 27, 2011 at 2:12 pm

    @alicee Oh, da ! E delicioasa ! :) Si ma bucur mult ca iti plac pozele. Sunt multumita de ce-am facut de data asta. :) Multumesc mult de vizita si te mai astept pe la mine. :*:*:*

  24. Alexandra September 27, 2011 at 2:21 pm

    Dumnezeule cat de frumoase pot fi pozele astea… Nu am caramelizator dar o sa le pun in cuptor sub broiler. Astazi le fac si maine iti spun cum au iesit. Imi curge apa-n gura de cand am citit reteta si am vazut pozele. Nu aveam faina integala in casa, ca le faceam de cand le-ai postat. Meriti sa castigi fara doar si poate. Felicitari pentru site si tine-o tot asa!

  25. Ana Maria Ciolacu September 27, 2011 at 2:44 pm

    @Alexandra Multumesc mult !! <3 Sa ma tii neaparat la curent, sa imi spui daca ti-au placut, ok? ^__^ Puteai sa le faci si cu faina alba, dar integrale sunt mai tomnatice parca. *__* Merci de urare si te astept cu pareri. Pupici! :*:*:*

  26. Cristina September 27, 2011 at 4:30 pm

    Ce sa spun ca imi place mai mult? reteta sau pozele? E greu sa ma decid. Sincere felicitari!!!

  27. Ana Maria Ciolacu September 27, 2011 at 4:37 pm

    @Cristina :)))) Ma bucur ca iti plac! Si mie imi place mult blogul tau, by the way. Iti multumesc pentru cuvintele frumoase si te mai astept pe la mine.
    Pup! :*:*:*

  28. naty, galati September 28, 2011 at 7:32 am

    waw cum pot sa arate …bestiale

  29. Anonymous October 1, 2011 at 12:49 am

    Everything is quite open and extremely clear explanation of problems. was truly info. Your web site is extremely useful. Many thanks for sharing.

  30. Ana Maria Ciolacu October 1, 2011 at 1:09 am

    @Anonim Thank u so much… I'm glad you find this useful! *__* I wish you a wonderful autumn. <3

  31. Anonymous November 10, 2011 at 1:09 pm

    he website was how do i say it… relevant, finally something that helped me. Many thanks

  32. Ana Maria Ciolacu November 10, 2011 at 3:25 pm

    @Anonim Ohh, thank u !! This was my point, so i guess i did it ! :))
    xoxo

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.