Lemon curd cake and Just love cookin’s 1 st blogiversary

blogiversary3

Blogul meu a implinit astazi 1 anisor, 200 de retete, 850 de fani pe Facebook si 206.000 vizitatori. Inca nu-mi vine sa cred ca a trecut un an de cand am postat prima reteta, incalcita in template-uri si coduri HTML care ma depaseau total pe-atunci. Just love cookin’ a fost un nume spontan, numele albumului meu de poze cu mancare (ingrozitor de stangaci) de pe Facebook. Mi-a placut mereu sa gatesc si sa fotografiez, insa nu ma gandisem niciodata sa combin pasiunile astea. Mi-ar placea ca intr-o zi sa pot face asta la nivel profesional. Mai e cale lunga pana acolo, fiindca fotografia nu e deloc o chestie usoara. Mie mi-au luat multe luni pana am descoperit toate butoanele aparatului, si alte (multe) luni pana am inteles ce-i aia diafragma, ce obiective sa aleg, cu ce se mananca lumina si de ce am neaparata nevoie de un trepied bun. Si cate mai am de invatat… Si cate retete de experimentat… *_* In anul care a trecut am cunoscut foarte multe persoane minunate, la care imi zboara gandul des, chiar daca nu am avut ocazia sa le intalnesc personal. Insa asta nu ma impiedica sa le numesc prieteni, fiindca asa simt. Multumesc tuturor celor ca imi pasesc pragul virtual pentru feedback-ul pozitiv pe care l-am primit inca de la inceput, pentru fiecare reteta incercata si fiecare comentariu primit. Asta m-a ajutat sa continui si sa ingrijesc acest blog cu atata dragoste. Caci pana la urma e o reflexie a gandurilor si starilor mele de spirit, si tocmai de aceea e in continua schimbare, in cautarea perfectiunii si a unui mod de a oglindi mai bine ceea ce sunt. Si inainte de a ma scufunda iar in melancolisme, va prezint tortuletul aniversar !

blogiversary1

Reteta dupa Smitten Kitchen

Ingrediente pentru lemon curd:

8 galbenusuri

340 g zahar

55 g unt

coaja si zeama a 3 lamai

Ingrediente pentru blat:

225 g unt

250 g zahar

4 oua

330 g faina

4 lingurite praf de copt

1/2 lingurita sare

250 ml lapte

1 lingurita esenta vanilie

coaja a 2 lamai

Ingrediente pentru bezea:

3 albusuri

170 g zahar

un praf de sare

Mod de preparare lemon curd:

Amestecam intr-un vas metalic galbenusurile, zaharul, zeama si coaja de lamaie. Punem si untul, si continuam sa amestecam pe bain marie timp de cca 15 minute. (da…) Vasul nu trebuie sa atinga apa care fierbe, si trebuie sa amestecam incontinuu. Cand e gelatinoasa, o luam de pe foc si o lasam la racit la temperatura camerei, acoperind-o cu folie alimentara, dupa care o punem in frigider pana se intareste destul cat sa poata fi pusa intre straturile de blat.

Mod de preparare blat:

Batem untul, adaugam apoi zaharul, cate putin, si mixam pana e pufos, cca 6-8 minute. Adaugam ouale, neaparat pe rand, asteptand ca primul sa fie incorporat inainte de a-l adauga pe urmatorul. Cernem faina cu sarea si praful de copt, dupa care adaugam alternand faina & co cu laptele, astfel incat ultima sa fie faina. Punem coaja de lamaie si extractul de vanilie, si mixam inca putin. Punem compozitia in 2 tavi cu diametrul egal, de cca 15 cm. Dam tavile la cuptorul incins la 180°C, timp de cca 45 min.Batem formele de cateva ori de masa, inainte de a le trimite la caldut. Scoatem blaturile si le intoarcem pe un grilaj, unde le lasam pana la racirea completa. Taiem fiecare blat in 2, deci vom avea 4 straturi. Umplem cu lemon curd, fara a unge si partea exterioara a tortului, lasand sarcina aceasta bezelei.

Mod de preparare bezea:

Intai de toate degresam cu un servetel imbibat in suc de lamaie sau otet toate ustensilele pe care le vom folosi pentru bezea, adica vasul, telul si paleta mixerului.Amestecam cu un tel albusurile cu zaharul si praful de sare. Trebuie sa folosim un vas metalic, fiindca il vom pune la bain marie. Intr-o oala putin mai larga decat vasul ales punem 2 degete de apa, iar cand fierbe punem deasupra vasul cu albusurile, zaharul, sarea si vanilia, amestecate putin cu telul, avand grija ca vasul sa nu atinga apa. Amestecam incontinuu pe bain marie pana se topeste zaharul iar albusurile sunt fierbinti (2-3 minute). Cand luand intre degete putin nu mai simtiti zaharul, e gata. Luam de pe bain marie si incepem sa mixam cca 15 minute. Cand bezeaua este ferma si s-a racit, e gata.

Asamblarea tortului:

blogiversary6blogiversary4

Dupa ce am pus lemon curd-ul intre straturi, luam cate putina bezea pe un cutit sau spatula, si incepem sa o lipim de tort, de jos in sus.

blogiversary9

Lasam toate moturile pe care le face. Mie mi se par tare dragute. *__* Daca vreti, puteti carameliza bezeaua pe alocuri, cu un caramelizator.

blogiversary2blogiversary8

Nu e un tort super pufos  si usor, e unul cu un gust foarte hotarat, care stie ce vrea. *_* Te saturi cu o felie subtire, chiar daca ai manca 10, si e bun tare de tot…

Va multumesc tuturor inca o data pentru ca mi-ati fost alaturi si sper sa fiti si de acum incolo.

blogiversary7

S-aveti pofta!

(Visited 366 times, 1 visits today)

43 Comments

  1. Mihaela October 9, 2011 at 11:48 pm

    La multi ani blogului tau! probabil ca ti-am mai spus, dar toate lunile alea in care ai invatat butoanele nu a fost timp pierdut, faci o treaba extraordinara. Imi place aroma de lamaie balansata cu bezea, cred ca se potrivesc de minune :)

  2. alison October 10, 2011 at 4:17 am

    happy blogoversary,ana!:)the cake looks like all your dishes:gorgeous!:)

  3. Anonymous October 10, 2011 at 7:02 am

    Draga mea,iti doresc ca blogul tau sa aiba o viata lungaaaaaaaaa si sa auzim si la alt nivel de ana si blogul ei:)..abia astept sa mai scap la libertate sa mai pot chat-ui cu tine,intotdeauna cu mareeeeee placere…esti o scumpa!te pupic si hai indrazneste mai mult ca ai un mare potential.

    Livia Lilietc etc:))

  4. Anonymous October 10, 2011 at 7:54 am

    Excelent tort !
    LA MULTI ANI !!!
    Diana

  5. Sara & Miki October 10, 2011 at 9:51 am

    La cati mai multi ani in care sa ne incanti cu retete minunate. Felicitari si tine-o tot asa. Multe pupicuri!

  6. Anki October 10, 2011 at 10:12 am

    Multi ani inainte, Ana si multe multe impliniri iti doresc. Te admir tare mult pentru ca esti o persoana atat de tanara si, in acelasi timp, atat de ambitioasa si perfectionista. Nu te cunosc, insa lucrurile astea se reflecta in blogul tau, atat de elegant si de ingrijit. :)
    La cat mai multe realizari!

  7. Fancy Cake October 10, 2011 at 10:28 am

    La multi ani! Sa ne incanti multi ani de acuma cu bucate delicioase!

  8. Ana Maria Ciolacu October 10, 2011 at 12:48 pm

    @Mihaela Multumesc, scumpa mea, pentru cuvintele minunate !! Si ceea ce faci tu e extraordinar! <3<3 Iar lamaia si bezeaua sunt facute una pentru cealalta, dupa mine. :)
    Pupicei !! xoxoxo

  9. Ana Maria Ciolacu October 10, 2011 at 12:48 pm

    @alisonThank u honey !!! <3<3<3 Esti o scumpaaa !! La fel arata si tot ceea ce faci tu. Pupici! xoxoxo

  10. Ana Maria Ciolacu October 10, 2011 at 12:53 pm

    @Anonim Lili, frumoasa mea, sa te-auda cineva! :)) Sper si eu sa progresez. :) Si abia astept sa ai si tu timp sa te mai asezi la calculator, sa mai putem vorbi. Pupici scumpa mea!! Miss u!

  11. Ana Maria Ciolacu October 10, 2011 at 1:01 pm

    @Sara Multumesc din suflet! Esti o scumpa!! Pupicei multi multi multi!!! xoxoxoxo

  12. Ana Maria Ciolacu October 10, 2011 at 1:04 pm

    @Anki Ahhh, cum ma umflu eu acum in pene… :))))) Mii de multumiri pentru cuvintele atat de frumoase!! Ma bucur sincer ca reusesc sa transmit ceea ce sunt prin intermediul blogului. Inseamna ca munca mea nu e in zadar, si pentru asta sunt tare fericita. Multi pupicei !! xoxoxox

  13. Ana Maria Ciolacu October 10, 2011 at 1:04 pm

    @Fancy Cake Merci mult de urari! <3 Sprer si eu sa fie asa, chiar din ce in ce mai bine. :) Pupicei! xoxoxo

  14. Anonymous October 10, 2011 at 1:11 pm

    Un tort la superlativ !!! Felicitari si La Multi Ani !!!
    Felicia

  15. Ana Maria Ciolacu October 10, 2011 at 1:23 pm

    @Felicia Multumesc mult de tot !!! <3<3<3 Ma bucur ca ti-a placut! Pupici!! xoxoxo

  16. Amoush October 10, 2011 at 9:04 pm

    La multi, multi, multi ani gustosi si frumosi!
    tortul e formidabil, perfect pentru un asa mare eveniment!

    la multi ani inca o data si multi multi pupici!

  17. Chef Chilly October 10, 2011 at 9:16 pm

    La multi, multi ani tie si blogului tau, Ana! Imi place la nebunie cum a evolluat, acum e o frumusete in toata regula, sa fii tare mandra de el! So, again, la multi ani si la mai mare! And also, tare mi-ar placea sa gust din tortul tau – arata minunat :*

  18. In bucatarie cu Aziz October 11, 2011 at 7:52 am

    La multi ani si la cat mai multe retete gustoase si aratoase!!!

  19. DiaMar-bucataria galbena October 11, 2011 at 11:02 am

    Iti doresc multi ani de aici incolo in blogosfera,si la cat mai multe retete delicioase.Tortul arata grozav de apetisant.Pupici! Daca-ti face placere poate vei vrea sa mi te alaturi si mie si sa ma urmaresti,doresc sa-mi fac si eu prieteni care sa ma viziteze si sa-mi spuna daca le place ce vad sau nu.Multumesc.Sper ca nu am deranjat.

  20. Diana October 11, 2011 at 11:43 am

    Ana, ce coincidenta! Eu ieri am implinit un an, dar credeam ca tu esti mai “batrana” :))
    La multi ani blogului tau si tie (sunteti balante in toata regula :)) ) si la cat mai multe retete si poze divine ca si pana acum!
    Pupici cu drag :*

  21. Lady Butterfly October 11, 2011 at 12:05 pm

    Wow! Foarte elegant..prezentarea este exceptionala!

  22. Cristina October 11, 2011 at 1:06 pm

    La multi ani blogului tau! Ai realizat ceva minunat si ai cu ce sa te mandresti!

  23. Ana Maria Ciolacu October 11, 2011 at 2:04 pm

    @Chef Chilly Elena, ma bucur tare mult sa aud asta! Sunt mandra de puiutul meu, sper sa creasca tot mai mare. Cat despre tort… Ehmmmm, facem schimb cu un borcanel de supa de dovleac?? :)) Pup u! xoxoxo

  24. Ana Maria Ciolacu October 11, 2011 at 2:07 pm

    @DiaMar-bucataria galbena Merci mult pentru cuvintele frumoase, si ma bucur ca-ti place tortuletul meu. Acum ca te-am descoperit, te voi urmari cu mare drag. Pupici! xoxo

  25. Ana Maria Ciolacu October 11, 2011 at 2:16 pm

    @Diana ahahaha :))) Ce coincidenta!! Si eu credeam ca tu esti mai “batrana”! :)))))))) Da, suntem niste balante 100%, cazuri pierdute… :))) La multi ani din nou, si muulti muuulti pupici! xoxoxoxo

  26. Ana Maria Ciolacu October 11, 2011 at 2:19 pm

    @Cristina Multumim!! <3<3<3 Ma bucur ca-ti place puiutul meu! Te pup cu drag! xoxoxo

  27. Isabela October 11, 2011 at 8:12 pm

    Ana la cat mai multi ani deliciosi si frumosi cu blogul.
    P.S. tortul arata , woow, fara cuvinte…. stau si ma gandesc ce gust demential poate sa aiba.

    Te pup!

  28. Miha October 12, 2011 at 7:55 am

    La multi ani pentru blog Ana! Si la cat mai multe retete delicioase si poze minunate! :* :* :*

  29. Flory October 12, 2011 at 9:14 am

    Stiu ca e un blog de gatit si ar trebui sa vorbesc despre ingrediente… Dar pe mine m-a dat pe spate prezentarea si felicit autoarea! Arata ca o flacara alba… Absolut superb!

  30. Ana Maria Ciolacu October 12, 2011 at 10:02 am

    @Isabela Multumesc din suflet, Iza, scumpa mea!! <3 Ti-as trimite cu mare drag o felie, dar nu stiu ce ajunge pana acolo. :))) Oricum, bezeaua si lamaia sunt surori. :)) Pupicei, frumoasa mica! <3<3<3

  31. Ana Maria Ciolacu October 12, 2011 at 10:03 am

    @Miha Multumeeeeesc, Miha !! :) Doamne-ajuta! Si tie iti urez la fel, la cat mai multi ani, si la muuuulte retete ciocolatoase. :) Pupicei! xoxoxo

  32. Maja October 19, 2011 at 2:12 pm

    Looks so delicious!! I love your blog :)

  33. Petro November 21, 2011 at 1:31 am

    L-am facuuuuuuttt !!! :))) A fost divin pur si simplu, au ramas toti cu gura cascata cand l-au vazut. :) Multumim pentru retetele minunate pe care le imparti cu noi. Mie nu imi plac floricelele pe torturi, iubesc stilul tau atat de minimalist si inovativ de a decora tot ceea ce faci. Felicitari! Tine-o tot asa!

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.