7 pasi pentru un risotto perfect

Risotto este un preparat specific gastronomiei italienesti.Retetele de risotto sunt numeroase, de la risotto cu parmezan la risotto cu fructe de mare.Am adunat informatii din multe surse,virtuale si nu numai ,pe care le-am concentrat in 7 pasi pentru obtinerea unui risotto perfect.Enjoy! 
Cantitati pentru 4 persoane:
300 g orez
1-2 cepe
20-30 cl vin
4 linguri de ulei sau unt
60 g parmezan
20-40 g unt pentru ‘mantecatura’
sare (pe care o vom adauga in supa)
ingrediente dupa reteta de risotto pe care o veti face
supa poate varia intre 750 ml si 1,5 l depinde mult de orezul folosit,si daca veti folosi,de legumele care lasa zeama
 
1. Un risotto trebuie urmarit de la inceput pana la sfarsit.Trebuie sa ii puteti dedica cel putin 20 de minute.Primul pas este alegerea orezului corect.Acesta trebuie sa aiba un bob mic sau mediu, rotund sau semirotund,insa niciodata parboiled.Se gaseste orez special pentru risotto,care are  si instructiuni pe care e bine sa le urmati. Tipurile foarte cunoscute de orez pentru risotto sunt Carnaroli, Vialone, Arboreo si Baldo.Incercati sa nu schimbati mereu marca orezului.Neschimbandu-l,veti ajunge sa ii cunoasteti gradul de  absorbtie a apei,timpul exact de coacere,etc.
2. E bine sa il gatim intr-o tigaie de rama sau aluminiu,daca  aveti, veti simti diferenta cu siguranta.
3. Orezul pus in tigaie trebuie sa aiba cca 2 cm de inaltime.Daca va fi mai inalt,nu veti obtine o coacere uniforma.
4. Inainte de a incepe totul,pregatiti o supa de pui sau legume,care dupa ce a fiert,o veti tine la foc foarte mic pe toata perioada prepararii. Pe masura ce orezul absoarbe lichidul, se adauga mereu supa , astfel incat el sa nu apuce sa se usuce.De fapt tot secretul sta in aceasta etapa in care se adauga lichid putin cate putin, lasand orezul sa absoarba supa aproape complet, dar nu de tot. Procesul se repeta de fiecare data. Orezul devine lipicios si cremos din cauza amestecatului continuu ce creeaza microfracturi in bob, din care iese amidonul.
5. Trebuie sa amestecam cu delicateta insa in mod constant,cu o lingura de lemn,iar focul trebuie sa fie vioi.
6. Alege-ti o reteta de risotto si urmeaza pasii. Se taie marunt ceapa  si se pregatesc ingredientele care vor fi folosite.Totul  trebuie sotat in ulei de masline sau unt,incepand de obicei cu ceapa,apoi cu adaugarea orezului.Ar trebui ca in cateva minute acesta sa devina translucid, sticlos.Un mod de a verifica e sa tinem o palma deasupra orezului in timpul tostarii,iar cand incepe sa friga,va fi gata pentru pasul urmator.
7. Cand orezul este ‘al dente’ (ferm, fraged, dar nu crocant), iar in mijloc nu se mai vede alb, se trece la ultima etapa numita in italiana ‘mantecatura’,o operatiune rapida si delicata.Se stinge focul si se adauga 20-40 g de unt (pt 4  persoane) si putina supa daca a mai ramas,apoi sa acoperim cu un capac si sa il lasam cateva minute,pentru a avea consistenta corecta, ‘a onda’ (in val), adica atunci cand inclinam farfuria,orezul nu trebuie sa ramana ferm si lipit,ci sa ‘curga’.Ramas in tigaie,tinde sa se solidifice,insa daca adaugam putina supa fierbinte si amestecam usor,va luci din nou si isi va recapata consistenta. Risotto trebuie servit imediat, altfel capata o consistenta gelatinoasa.
(Visited 347 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.