Crumble de ananas

ananas crumble 10[13]
Crumble este un dulce de origini britanice, inventat in perioada celui de-al doilea Razboi Mondial,deoarece aluatul de la baza placintelor necesita prea multa faina, care era impartita cu grija. S-au gandit sa faca o placinta fara aluat dedesubt, partea de deasupra fiind un amestec de margarina si zahar si faina. Exista si varianta sarata, cu legume, dar asta intr-o alta postare. In crumble se mai pot amesteca si nuci sau alune tocate si presarat zahar brun ca  un retus final, care se va carameliza foarte frumos in timp ce crumble-ul se coace. Se poate face crumble cu aproape toate fructele, in cazul merelor, prunelor,etc se calesc cu unt si zahar si se pun in forma de tarta, dar si asta ,in curand.
ananas crumble 12
Ingrediente:
1 ananas de cca 1 kg
200 g faina
150 g unt rece
150 g zahar
2 linguri miere
Mod de preparare:
foto blog-7
Reteta aceasta s-a nascut dintr-o combinatie de mai multe retete.Am vrut sa pun si ciocolata,insa am uitat…Voi puteti sa o adaugati inainte de a presara firmiturile deasupra fructelor.
Taiem cubulete untul care trebuie sa fie foarte rece, asta e un aspect important, si il amestecam cu zaharul si faina.
Cu varful degetelor framantam pana obtinem niste firmituri, ca in poza de mai jos.
O alta varianta ar fi sa folosim robotul de bucatarie. In cazul asta punem untul din frigider in congelator pentru cca 15 minute,dupa care il punem in robot cu faina si untul.
Mixam pana obtinem aceleasi firmituri fara efort fizic.Mie personal,imi place sa ma implic la maxim cand gatesc, oricand imi e posibil, cred in picatura de magie pe care mainile o transmit mancarii.
Acum curatam ananasul, dupa care ii taiem capetele, apoi il taiem in doua si ii scoatem partea tare din mijloc.
Taiem feliute pe care le asezam in forma de tarta de la 24 la 28 cm, unsa in prealabil cu unt. Deasupra feliilor de ananas, plimbam 2 linguri de miere, dupa care imprastiem cu o lingura firmiturile de mai devreme,insa fara a presa deloc. Trebuie sa fie lejer si aerisit, pentru ca aburii care vor iesi din ananas ar imbiba prea tare aluatul, in cazul in care nu il lasam sa “respire”.
Acoperim toata suprafata formei de tarta si dam la cuptorul preincalzit la 200° timp de 40-50 minute, sau pana crumble-ul devine auriu.
ananas crumble 11
Enjoy !
(Visited 365 times, 1 visits today)

5 Comments

  1. Steliana June 12, 2011 at 2:01 pm

    Am facut azi…am pus si ciocolata :) Eu am folosit ananas din conserva, aveam in frigider si nu stiam ce sa fac cu el dar e incredibil de buna!! Ananasul zemos si ciocolata si textura crustei…YUM!! Multumesc!! :)

  2. Anonymous July 31, 2011 at 2:15 pm

    Merge super cu inghetata!

  3. Ana Maria Ciolacu July 31, 2011 at 3:25 pm

    @Steliana Asa e ca e buna? :)) Ma bucur ca ti-a placut si ca te-a si ajutat sa “scapi” intr-un mod delicios de ananasul din frigider. :) Pupici si te mai astept pe la mine. xoxoxo

  4. Ana Maria Ciolacu July 31, 2011 at 3:25 pm

    @Anonim Asa e, cu inghetata de vanilie, sau chiar si cu putina frisca e minunat… <3<3<3

  5. Miha August 9, 2011 at 6:31 am

    Ce bunatate!

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.