Bagels

10BagelsPutem intalni acest tip de painici in toate tarile in care exista o comunitate evreiasca. S-au “nascut” in 1683, ca un tribut adus regelui Poloniei, Jean III Sobieski, pentru ca a contribuit la salvarea Vienei de la invazia Otomana. Au fost purtati in Statele Unite de catre imigrantii polonezi, devenind tot mai cunoscuti si in Canada si Marea Britanie. Fiecare tara are un alt mod de a-i prepara, insa esentialul e cam acelasi. Seamana cu covrigii, insa nu se fierb in apa cu bicarbonat, ci in apa simpla sau cu caramel.

Ingrediente:

450 g faina 000

2,5 linguri zahar

1 lingurita plina sare

17 g drojdie

200 ml lapte

60 g unt

1 albus+1galbenus

Mod de preparare:

tbf-26

Topim zaharul si untul in laptele fierbinte, care se va racori din cauza untului de la frigider. Cand e caldut, punem drojdia si lasam cateva minute sa actioneze.

Cernem faina amestecata cu 1 lingurita de sare, si turnam deasupra compozitia de mai sus, apoi adaugam si albusul.

Incepem sa amestecam cu o lingura sau daca faceti ca mine, la prima treapta a robotului. Aluatul trebuie framantat in jur de un sfert de ora, pana devine elastic si nu se mai lipeste de maini. Acoperim vasul cu aluat si il punem la loc caldut si ferit de curenti de aer, pentru cca 1 ora, timp in care isi va dubla volumul. Eu pun toate aluaturile la dospit in cuptorul deschis la 30°C si cresc mult mai repede si mai frumos. :)

Dupa 1 ora, il rasturnam pe masa pudrata cu faina si il dezumflam. Il impartim in 12 bilute egale, pe care le strangem si le lipim usor cu degetele dedesubt, pentru a le face mai netede.

Punem bilutele in tava cuptorului tapetata cu hartie de copt, si luand cate una, o “infingem” in degetul aratator si incepem sa invartim, pentru a creea acea gaura in mijloc. Putem face asta si ajutandu-ne de degetele mari ale ambelor maini, tragand usorin toate partile. E bine sa facem destul de mare gaura, fiindca va mai creste si se va inchide in cazul in care este prea mica.

Cand am terminat de “gaurit”, punem o oala cu cca 1 litru de apa la fiert. Eu am pus in apa si 2 lingurite de zahar brun, si credeti-ma ca s-a simtit. Soooo good…

Cand apa clocoteste, luam cate-un bagel si il punem la fiert, cu partea de sus in JOS, deci cu partea mai estetica in jos, sa ne intelegem. :) Ca nu ne jucam ! :)

Lasam pe partea cea frumoasa timp de 15-20 sec, dupa care il intoarcem cu paleta cu gauri pe partea cealata, si lasam din nou 15-20 sec. Putem pune si 3-4 deodata. Ii scoatem pe un servet de bucatarie curat, care va absorbi toata apa in exces.

Punem 6 bagels (nu toate 12 ,ca nu vor incapea fara sa se atinga) in tava, si le ungem cu galbenusul ramas, amestecat cu 2 linguri de lapte. Presaram imediat, cat sunt umezi, susan, mac, seminte de floarea soarelui, de dovleac, sare, chimen, sau orice ne place.

Dam la cuptorul incins la 200°C timp de 20 minute, pana se rumenesc.

Ii scoatem pe un gratar, ii ungem si pe aceastia cu ou, si ii dam la cuptor. Dupa alte 20 de min vom avea 12 bagels MI-NU-NATI !!!

Suntt infricosator de buni ! :) Eu cand dau peste chestii prea bune, ma ia frica (frica de a nu ma mai putea opri!). Si inca suntem la dieta, deci ne-am permis doar unul de caciula, dar eu as mai fi mancat inca 2 si cu ochii !! :))

Pot fi taiati in 2 si umpluti cu orice, eu am umplut unul pt poza cu branza, prosciutto si frunze de busuioc, insa poate fi la fel de bine mancat si cu unt si marmelada. Sunt atat de crocantei la  exterior si pufosi la interior… :)

Reteta dupa Joy of baking

20Bagels

S-aveti pofta!

(Visited 388 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.