Scones

Scones watermark

Scones sunt niste painici rapide, englezesti, dar de origine scotiana, foarte populare in Anglia, SUA, Australia, Canada, Noua Zeelanda, Irlanda, si in multe alte tari, ne spune wiki. Sunt semi-dulci, si se asorteaza de minune atat cu chestii dulci, cat  si sarate. Se servesc la ora ceaiului sau la micul dejun, taiati in doua, ca in poza de mai sus, cu unt si marmelada, lemon curd sau miere. Partea cea mai frumoasa e ca se fac in 20 de minute sau chiar mai putin, de la facutul aluatului pana la degustare. Pai, ce mai asteptati ? ^__^

Ingrediente:

300 g faina 000

1 lingura zahar

1/2 lingurita sare

60 g unt

1 ou

130 ml lapte

2 lingurite bicarbonat de sodiu (sau drojdie instant)

Mod de preparare:

poze mai-2

Incingem cuptorul la 180°C. Batem oul cu laptele si dam deoparte 2 linguri pt uns.

Pentru o dezvoltare perfecta in cuptor, este esential ca toate ingredientele sa fie reci. Adica oul, laptele si untul sa fie abia scoase din frigider.

Cernem faina cu bicarbonatul (sau drojdia instant pt tarte sarate), sarea si zaharul.

Punem untul taiat cubulete peste faina&co , de preferat intr-un food processor, care cu 2 pulsatii realizeaza crumble-ul, adica firmiturile. Trebuie sa capete cat de cat consistenta nisipului, si untul sa fie impartit in mod egal in faina. Putem face asta si cu mainile, fara a incalzi insa untul, trebuie sa fim rapizi si precisi.

Adaugam laptele amestecat cu oul batut, si cu o lingura invartim de 2-3 ori. Va fi de-ajuns sa formeze aluatul, care va fi destul de moale.

Tot trucul sta in infainarea blatului de lucru si a mainilor. Presaram putina faina si peste aluat, si observam ca deja e maleabil.

Intindem o foaie de cca 3 cm grosime (nu faceti ca mine, ca nu reusesc niciodata sa ma abtin de la ultima tura de sucitor,care subtiaza prea mult. :)

Cu cat vor fi mai groase, cu atat mai bine vor arata. Ar trebui sa va iasa in jur de 9 scones.

Acum taiem cu o forma rotunda pt taiat aluatul, preferabil un inel din metal, cu diametrul in jur de 6 cm. V-as ruga sa masurati , macar aproximativ, asa va vor iesi perfecti.

Cand taiem chestii rotunde, care trebuie sa creasca, nu trebuie sa rotim niciodata inelul sau forma cu care “decupam”, fiindca in felul acesta aluatul se va stalci si apoi lipi, si nu va mai avea aceeasi reactie,deci nu va mai creste la fel pe margini. Apasam si miscam usor la stanga si-apoi la dreapta, dupa care ridicam. Stiu ca poate va bat la cap cu detalii din astea, dar sunt mici secrete, care se invata doar studiind problema si exersand. Iar eu vreau sa va usurez treaba.

Ii asezam in tava tapetata cu hartie de copt, ii ungem cu oul batut cu lapte, pe care l-am dat deoparte (si de care eu am uitat!!).

Dam la cuptor timp de 10-15 minute, cat mai aproape de grill, la mine a fost pe treapta a doua de sus.

Sunt perfecti la micul dejun, cu un ceai bun, si in cazul nostru, cu unt si gem de capsune . Cand e vorba de umplut, sky’s the limit !

Mai rapid si mai gustos de-atat nu cred ca se poate !

3Scones

S-aveti pofta !

(Visited 351 times, 1 visits today)

2 Comments

  1. Pingback: Pâine rapidă | Just Love Cookin'

  2. Anca February 21, 2013 at 8:21 pm

    Absolut delicioase! Le-am incercat chiar azi, cu lemn curd!
    Super :)

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.