Gnocchi al pomodoro

gnocchi 2
In meniul de azi avem un minunat fel de mancare cu origini antice raspandit in toata lumea, dar cel mai des intalnit in nordul Italiei. Gnocchi!! Tare buni si adaptabili la o multime de sosuri. Noi adoram gnocchi in toate felurile, cu unt si salvie, cu ragù , sau ca astazi, cu sos de rosii.
Ingrediente pt 3 persoane:
 
400 g cartofi ( 3 cartofi marime medie)
200 g faina (depinde cat de fainosi sunt cartofii)
un praf de sare
1 ou
Pentru sosul de rosii:
 
300-400 g piure de rosii
2-3 catei usturoi
ulei masline

Preparare:

gnocchi 1
Incepem cu sosul de rosii: Intr-o cratita inclinata punem lingura de ulei de masline, care se va aduna tot intr-un singur punct. Cand uleiul e fierbinte punem cateii de usturoi zdrobiti usor cu lama cutitului. Lasam cateva secunde, pana vine miros de usturoi, (nu ardeti, ca usturoiul ars da un gust amar) apoi punem sucul de rosii, o jumatate de pahar de apa, sare si 1/2 lingurita de zahar. Lasam la foc mic, amestecand din cand in cand, pana scade.
Se spala cartofii si se fierb in coaja, dupa care se paseaza si se pun peste faina, se adauga un ou si se framanta toate ingredientele pana se obtine o biluta compacta. Vi se poate parea moale, dar nu-i nimic, pudrati masa cu faina, si se rezolva.
 
Aluatul rezultat se imparte in 3. Se ruleaza baghete ceva mai groase decat un deget si cu un cutit se taie bucati de cca 2,5 cm fiecare.
 
Le puteti face si un model pentru un aspect original italian,se ia fiecare gnocco si se ruleaza pe furculita infainata pt a crea dungi sau pe chestiuta de lemn speciala.
 
gnocchi 4 
Pe langa scopul estetic mai este si faptul ca vor absorbi mai mult sos. Se pun la fiert in apa fierbinte si sarata,in care am pus putin ulei. Se vor aseza pe fundul cratitei. Cand urca la suprafata sunt gata. Ii luam cu o paleta si ii punem intr-o tigaie peste sosul pe care il vom folosi, lasand sa absoarba din sos timp de 1 minut. Deasupra radem parmezan din belsug, si devoram. *__*
 
gnocchi 3
 
Buon appetito !
 
 
(Visited 460 times, 1 visits today)

17 Comments

  1. alison November 12, 2011 at 10:39 pm

    tare frumusei mai sint si tentanti scaldati in sosul purpuriu!iar decorul este atit de diafan!

  2. proca constanta November 13, 2011 at 7:16 am

    Ana felicitari pentru reteta ! Chiar astazi ma voi ocupa de ea,sunt o adepta a mancarurilor sanatoase si sunt convinsa ca este o bunatate …

  3. Alina C. November 13, 2011 at 8:11 am

    arata perfect!si sunt convinsa ca sunt deliciosi!o sa incerc si eu aceasta reteta! :)
    (de unde ai farfuria asta minunata ? )

  4. Ioana Cupcakes Project November 13, 2011 at 10:24 am

    si eu o sa incerc tot azi ….o sa-ti spun cum mi-au iesit…pacat ca nu am si eu chestiuta pt model, da na inventez eu o alternativa…

  5. Irina November 13, 2011 at 11:01 am

    Foarte frumoase fotografii, felicitari!

  6. Antonina November 13, 2011 at 7:28 pm

    Cat de perfect pot arata!! Tare-mi plac gnocchi si fierti si prajiti.. dar cum sa mai postez reteta cand m-ai inghenunchiat cu asta?? ;) Diafan cum zice Alison.. ca la mama lor!! Sa-ti mai zic iar ca ma indragostesc pe zi ce trece de pozele tale?? si cred ca e iremediabil!! pupici Ana!!

  7. Ana Maria Ciolacu November 13, 2011 at 7:34 pm

    @alison Simona, esti o scumpa si o romantica! <3 Faci sa devina romantica si o farfurie de gnocchi. :)Te pup cu mare drag! <3

  8. Ana Maria Ciolacu November 13, 2011 at 7:57 pm

    @Alina C. Merci,Alina scumpa! Sunt deliciosi, asa e. (Farfuria minunata o am de la Metro Bologna). :) Si eu m-am indragostit de ea la prima vedere. :)

  9. Ana Maria Ciolacu November 13, 2011 at 7:59 pm

    @IrinaMultumesc, Irina draga! Ma bucur mult ca-ti plac pozele mele. <3

  10. Ana Maria Ciolacu November 13, 2011 at 8:00 pm

    @Ioana Cupcakes Project Sa ma tii la curent ! :) Chestiuta pt model eu abia am cumparat-o. :) Pana acum le dadeam pe spatele unei furculite sau pe spatele razatorii de branza. :)

  11. Ana Maria Ciolacu November 13, 2011 at 8:06 pm

    @Antonina Scumpa mea, pai tu mi-ai asigurat vise placute si cel mai bun somn in noaptea asta. M-am umflat in pene de nu-i adevarat. :)
    Sa-ti spun un secret? :) Si eu ma indragostesc pe zi ce trece de pozele mele. :))) Se vede treaba ca aparatul conteaza, orice-ar spune cei modesti, care zic ca poti face poze bune cu orice, dar poseda jdemii de echipamente scumpe. :))) E 70% meritul aparatului nou, si restul al ochiului meu, care se antreneaza intens in perioada asta. :)
    Stai sa ma dezumflu putin. :)) Henh ! Acum sa-ti mai spun ca si eu ador compozitiile si pozele tale? Ti-am mai spus-o, dar vreau sa o repet. Ehhh, cine are gust, are… Pai ori facem poze ori nu mai facem ?! :)))) Pupicei, frumoasa ! <3

  12. Apa.Faina.Sare. November 14, 2011 at 9:05 am

    Ana, tot ce iese din mainile tale e asa de frumos si delicat! ai un talent extraordinar, un ochi artistic si ma bucur ca existi!
    :*
    codruta

  13. Ana Maria Ciolacu November 14, 2011 at 9:22 am

    @Apa.Faina.Sare.Offf, cat esti de scumpaaa !! <3<3<3 Si eu ma bucur ca existi! De unde as fi aflat eu de procentele de brutar si unde m-as fi indragostit a doua oara de painea facut in casa? :) Pup, Ciabattica! <3

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.