Simit (covrigi turcesti cu susan)

Simit 2

Azi dimineata am luat micul dejun visand o zi insorita pe Bosfor, pescarusii si vapoarele… Simit este un gen de covrig, facut cu faina bogata in proteine si foarte putina drojdie (este un aluat care nici nu trebuie sa creasca prea mult). Formati covrigii, sunt inmuiati intr-un amestec de apa si melasa, apoi lasati la scurs cateva minute, si tavaliti prin susan tostat, pana la acoperirea completa. Odata copti, sunt ceva de vis… Pe mine gustul lor m-a transportat acolo… Nu stiu daca am fost vreodata atat de fericita ca am mancat covrigi. *__* Dar acestia s-au apropiat incredibil de mult de cei cumparati de pe strada, de la simitci sau de la brutarie.

Simit 7

Ingrediente:

500 g faina bogata in proteine (12-13)

5 g drojdie proaspata

2 lingurite sare

cca 310 ml apa

3 linguri melasa

120 g susan

Mod de preparare:

Simit 4

Fiti atenti cand cumparati faina, incercati sa gasiti una bogata in proteine, pe al carei pachet sa scrie proteine = 12 sau 13, de genul 550. E recomandata faina speciala pentru paine, nu cea albita pentru dulciuri, fiindca nu vor iesi la fel. 

Amestecam faina cu sarea, dizolvam drojdia in apa usor calduta, si framantam un aluat destul de tare. Acoperim vasul cu aluatul, si il punem intr-un loc cald si ferit de curenti de aer timp de 1 ora.

Intr-o tigaie larga, amestecand continuu, tostam susanul pana devine auriu. Mare grija sa nu il ardeti, stati mereu cu lingura de lemn alaturi. Lasati la racit.

Simit 6

Impartim aluatul in 8 parti egale pe care le intindem in snururi de cca 30 cm fiecare. Unim capetele deschise, rotind usor partea pe care vrem sa o sigilam.

Incingem cuptorul la 220°C. Cantarim 3 linguri de melasa si amestecam cu aceeasi cantitate de apa, eu am pus la ochi fiindca mai aveam putin in borcan si am amestecat direct, ideea e sa folosim melasa si apa in parti egale.

Turcii folosesc melasa din suc de struguri negri, insa in Romania se gaseste doar melasa din trestie de zahar si melasa din sfecla de zahar. Acestea le puteti gasi in magazinele care vand produse bio, sau pe internet. Aici , de exemplu puteti gasi melasa bio din trestie de zahar la 16 ron. Btw, mie nu imi lipseste melasa din casa niciodata, o folosesc mereu la aluaturi, in loc de zahar, ca indulcitor sau la biscuiti. Mai ales la biscuitii pentru Craciun… E minunata si tot atat de  sanatoasa!

Lasam fiecare simit cate 2-3 minute in amestecul de apa si melasa, pe ambele parti, apoi  ii scoatem pe o hartie de copt, si ii lasam sa se scurga putin, dupa care ii tavalim cu grija prin susan, pana se acopera abundent pe toate partile. Punem cate 4 simit in tava, pe hartie de copt, si dam la cuptor timp de cca 20 min.

Simit 3

Nu se vor rumeni foarte tare, ca cei pe care ii gasim pe stazi in Turcia, fiindca aceea sunt facuti in cuptorul de piatra, insa va asigur ca gustul se apropie nebuneste de mult de acei minunati simit.

Simit 5

Afiyet olsun !

(Visited 1,269 times, 1 visits today)

32 Comments

  1. Emily December 4, 2011 at 4:03 pm

    excelenti cu o crema de unt si cu rosii coapte … mmmm ce deliciu! ♥ pupici

  2. catkitchen December 4, 2011 at 4:35 pm

    nu am facut niciodata , dar sigur mi-ar placea enorm !! ;)

  3. Licuta Marin December 4, 2011 at 5:33 pm

    Tare buni sunt pentru micul dejun!!!Imi plac mult!Pup!

  4. Salome December 4, 2011 at 6:03 pm

    Me encantan, que digo me encantan… me chiflan! Besos

  5. Alexandrina December 4, 2011 at 6:32 pm

    Arata atat de bine! Nu am facut vreodata, dar as avea curaj sa-i incerc.

  6. Cristina December 4, 2011 at 7:39 pm

    Ce dor imi e de Turcia !!

  7. Anonymous December 4, 2011 at 8:48 pm

    Unde gasesc melasa,sau cu ce pot sa o inlocuiesc?

  8. Ramona Alina December 4, 2011 at 9:28 pm

    Interesanti…îmi place susanul:) melaça e sirop de trestie de zahãr, seamãnã cu siropul de artar nu?

  9. Ana Maria Ciolacu December 4, 2011 at 9:39 pm

    @EmilyAsa e, asta e partea frumoasa, ca merg cu absolut orice, si sunt teribil de buni si simpli… Ii ador ! :) Pupici! xoxo

  10. Ana Maria Ciolacu December 4, 2011 at 9:41 pm

    @Licuta Marin Asa e, Licuta! Turcii ii mananca si ca snack, cu un ceai. Off, ca tare buni mai sunt… :)) Pupici!

  11. Ana Maria Ciolacu December 4, 2011 at 9:42 pm

    @Salome Carina como siempre, Salomè !! ♥ Muchas gracias, besitos! xoxo

  12. Ana Maria Ciolacu December 4, 2011 at 9:43 pm

    @Alexandrina Alex, nu-ti trebuie prea mult curaj. :)) Doar o pofta excesiva. :)) Se rezolva imediat! :) Pup! ♥

  13. Ana Maria Ciolacu December 4, 2011 at 9:44 pm

    @Cristina Offffff, cui ii spui ?? Eu nu mai pot de dor… ♥♥♥ Abia astept la primavara sa stau vreo 2 saptamani, mi-e atat de dor de prieteni si de Istanbul…

  14. Ana Maria Ciolacu December 4, 2011 at 9:50 pm

    @Ramona Alina Si mie imi place susanul, dar susanul tostat peste covrigii astia e divin… ♥
    Melasa de la noi e din sirop de sfecla de zahar, sau de trestie de zahar, insa turcii folosesc melasa din suc de struguri negri. Poate fi inlocuita si cu sirop de artar, daca nu se gaseste melasa, insa e disponibila pe multe site-uri bio si prin magazine cu produse biologice. Pupici! xoxo

  15. pansy December 4, 2011 at 11:11 pm

    N-am fost in Turcia,n-am mancat covrigi din astia,dar dupa cum arata ai tai,sunt convinsa ca sunt buni si aroma de susan prajt …mmm…

  16. Diana December 5, 2011 at 4:46 am

    Nu stiu altii cum sunt, dar mie imi plac pozele de morrrrrrrr!!! Cat despre covrigi, sunt sigura ca sunt exceptionali <3!
    Pupici cu drag
    xoxo

  17. Anonymous December 5, 2011 at 7:25 pm

    Eu am un turc de unde ii cumpar, cam 4 pe saptamina. Mai ales sint buni in zilele de post. Un covrig si gata prinzul. Nu m-am gindit niciodata sa ii fac sau ca se pot face in casa. Cu faina nu prea inteleg, dar daca e faina pentru piine e ok. Piine fac. Nu cred ca scrie pe pachet 12-13 sau cu proteine. Melasa ma duc miine sa vad la un magazin bio de unde iau multe lucruri. Am avut acum ciitiva ani o cutie dar nu prea am stiut la ce sa o folosesc. In schimb am sirop de agava. Sa fie bun si asta? Am si sirop de artar. Pup si scriu cind ii fac.Nina

  18. Dida December 6, 2011 at 3:38 pm

    vaaaaaai :D iar imi dai de lucru? arata super!

  19. Delicioasa December 6, 2011 at 5:19 pm

    Oh, nuuuu… Iar bunatati turcesti? E killing me softly time? Nu-ti pot spune de cate ori am vizitat postarea si de cate ori am incercat sa las un mesaj, dar am renuntat pentru ca mi-era prea pofta :) Superbi, deliciosi, minunati!!! De dragul lor, am cumparat azi melasa… Sper sa si reusesc sa-i pregatesc :)))) Te pup cu drag xoxo

  20. Organizari evenimente December 7, 2011 at 3:24 pm

    mmm…deliciosi, parca simt susanul ala in gura.. Nu ma asteptam sa fie atat de usor de facut! :D

  21. Ersilia December 8, 2011 at 9:55 am

    Vai, de cand caut asa o reteta ,multumesc! As vrea sa-i fac cat de curand dar nu am melasa, ce ma fac? Abia astept sa-i fac si sa-i mananc pe toti o data ,asa de dor imi e de ei !!!!Pana atunci, pot lua macar unul de la tine??? Te “vizitez“ zilnic chiar daca nu “comentez“, imi place blogul tau !!

  22. Ersilia December 8, 2011 at 10:18 am

    Crezi , ca-s putea inlocui ,melasa cu miere de albine ? sau mai bine sa caut melasa si-mi pun pofta-n cui pana o gasesc !!!

  23. Ana Maria Ciolacu December 8, 2011 at 10:23 am

    @Ersilia Multumesc, scumpa mea!! ♥ Ma bucur ca-ti plac, si ca ma vizitezi. :) Sa stii ca ma bucur enorm daca mai si comentezi. :)) Chiar imi face o imensa placere. ♥ Pupici!

  24. Ana Maria Ciolacu December 8, 2011 at 10:25 am

    @Ersilia Ah, melasa daca nu o cumperi de pe site-ul ala (am lasat link mai sus), poti incerca cu sirop de artar, poate chiar agave… Cu mierea nu as sti ce sa spun, eu stiu ca mierea prelucrata termic nu prea-i buna. Daca vrei neaparat, si ti-e pofta maxima, poti incerca. :) Cu promisiunea de a ma tine la curent! :))) Pupicei, scumpa!

  25. Ersilia December 8, 2011 at 6:15 pm

    Esti“vinovata“! de cei mai deliciosi covrigi mancati vreodata!! i-am facut si ,stii cu ce am inlocuit eu melasa, …nu, nu cu miere, ca da, ai dreptate ,devine -toxica, dar m-am tot gandit si gandit si…am facut un sirop din 3 linguri de zahar si 3 linguri de apa,l-am lasat sa fiarba putin, sa se raceassca si au iesit suuuper, nu asa frumosi ca ai tai dar sant superincantata de rezultat,multumesc!! I-am facut si-o poza cu webcamul ca n-am alte “ustensile“ de fotografiat, sa-i am amintire ,hiii,hii !! Te pup de 1000 de ori !!!

  26. Timea January 19, 2012 at 7:28 pm

    Tare bine arata! trebuie sa ii incerc si eu.

  27. Dorina March 8, 2012 at 1:55 pm

    I-am facut , sunt extraordinar de buni . Multumesc pentru reteta.
    PS:am inlocuit melasa cu miere pentru ca nu aveam si nu vad vreo problema . Doar ca dispar prea repede .

  28. cristina May 22, 2012 at 8:20 pm

    buna, melasa din struguri negi se gaseste la orice magazin de produse arabesti/turcesti
    este putin cam scump, eu am platit azi pentru 1 litru 50 eli, dar gustul este divin
    am sa incerc si covrigii
    multumim pentru retete

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.