Patatesli börek (Placinta turceasca cu cartofi )

IMG_0027 (2)

Placinta cu cartofi… De cand am degustat-o pentru prima oara intr-o bucatarie primitoare si parfumata de condimente in Istanbul, m-am indragostit de bucataria turceasca.Locuind pentru o perioada destul de lunga in acest oras mirific situat pe doua continente, care imbie modernismul cu traditionalismul spre a creea aceasta splendoare cu parfum de istorie unde caldura si generozitatea oamenilor te lasa fara cuvinte. Am calatorit mult, insa inima mea va ramane mereu in vechiul Constantinopol, printre zgomotele mult iubite…valurile marii,vapoarele, pescarusii…
Dedic aceasta reteta tuturor prietenilor din Istanbul,in speranta ca ne vom revedea din nou,poate la un ceai si o portie aburinda de “patatesli börek”.

Ingrediente pentru foi:

-670 g faina ( 5 pahare)
-230 ml lapte ( 1 pahar)
-2 linguri iaurt
-90 g ulei (un pahar mic)
-2 oua
-1 lingurita otet
-1/2 lingurita sare

Pentru uns foile:

-175 g margarina topita
-putin ulei

Umplutura:
-1 kg cartofi
-3 cepe
-ulei pentru calit ceapa
-sare,piper
– 3 linguri bulion
-foarte putina boia de ardei iute( optional)
-cascaval ras(optional)

Primul lucru care il facem este sa separam un galbenus pe care il vom folosi pentru uns placintele.

Punem faina intr-un vas si facem o gropita in mijoc,unde adaugam un ou si un albus, laptele, iaurtul, uleiul ,sarea si o lingurita de otet.

Aducem faina cate putin spre mijloc si framantam pana obtinem un aluat elastic pe care il lasam 1 ora sa se odihneasca.

Trecut acest timp,rasturnam aluatul pe plansa de lucru presarata cu faina, si il impartim in 15 bilute egale.Topim cele 175 g de margarina .
Fiecare biluta o impartim in 3 , iar apoi le presam cu podul palmei si le dam bine prin faina.Le intindem de marimea unei farfuriute, si apoi ungem prima foita cu unt topit.Acoperim cu a doua, pe care o ungem la fel iar in final a treia foita o lasam asa.Procedam la fel cu toate cele 15 bilute,toate impartite in alte 3.
Stiu ca pare foarte lung si complicat insa toata povestea cu impartitul in 3, intinsul si unsul mi-a luat doar 30 min.Pare mai complicat de citit decat de facut.Am facut pozele cu toti pasii dar spre disperarea mea o parte le-am pirdut,nu ma intrebati cum…
IMG_0002 (3)-1
Odata ce am terminat de suprapus foitele,vom avea 15 discuri ,pe care le vom lasa 30 minute pe plansa de lucru,pentru a absorbi margarina.Intre timp,spalam cartofii si ii punem la fiert in coaja.

Cand sunt gata ii curatam si ii pasam sau dam prin razatoare.Intr-o tigaie punem 3 linguri de ulei,si taiem fin cele 2 cepe,pe care le calim .Peste ele punem cartofii pisati,sare,piper,putina boia de ardei iute,cat sa prinda putin gust picant,si cele 3 linguri de bulion.Le amestecam si le mai lasam pe foc inca 3-4 minute .Adaugam si cascavalul ras daca dorim (eu nu am mai pus) si lasam la racit.
Pudram plansa de lucru cu faina si incepem sa intindem cele 15 discuri in foi foarte subtiri.
IMG_0007 (3)-1
IMG_0010 (2)-1
E super usor fiindca sunt foarte elastice si rezistente,deci va permit sa le faceti aproape transparente fara sa se rupa nici macar cand intindem compozitia care va fi destul de solida.
IMG_0011 (4)
Dupa ce le-am intins pe toate,luam cate una si o ungem cu putin ulei peste care punem cate o lingura buna din umplutura de cartofi.
IMG_0013 (4)-1
Cu aceeasi lingura intindem bine pe foaie si apoi o rulam in forma de sul,pe care il vom incolaci in genul unei spirale ,ca in poza.
IMG_0015 (3)-1IMG_0016 (2)-1
IMG_0017 (2)-1IMG_0019 (3)
Le asezam in tava de cuptor, si le ungem cu galbenusul dat deoparte la inceput amestecat cu putin lapte.Le dam la cuptorul preincalzit,la 180 grade ,pentru 30 minute.
IMG_0027 (2)

IMG_0039 (2)
Sunt de o bunatate rara,e adevarat ca cer destul timp si munca,insa te rasplatesc pe deplin.
(Visited 440 times, 1 visits today)

11 Comments

  1. Edith October 22, 2010 at 10:05 am

    Vaaai vaaai cu reteta asta m-ai omoraaat. :)
    Sa inteleg bine: facem 15 bilute si apoi pe fiecare o impartim in 3 pe care le suprapunem. Vor rezulta in final 15 melcisori.
    Te inteb pt ca la tine, melcisorul in varianta finala are coca ff transparenta, acolo snt 3 straturi de coca?

    Mercik

  2. Edith October 22, 2010 at 10:24 am

    Gata, am citit mai cu atentie si m-am prins!
    Cele 3 suprapuse sunt micute, cat o farfuriuta. abia apoi intindem foaie mare, dupa ce le-am lasat 30 min sa absoarba margarina :)

  3. Ana Maria Ciolacu October 23, 2010 at 9:25 am

    :) Da,Edith draga mea,sunt 3 straturi de coca,ai inteles perfect.S-ar fi vazut mai bine,insa am facut vreo 30 de poze fara card in aparat exact in etapa aia :)))) noroc ca m-am prins la un moment dat.Cele 3 foite suprapuse se pudreaza bine cu faina si se mai intind o data pentru varianta finala,si este foarte usor de intins,nu se rupe sub nici o forma.Iar daca vrei poti sa o umpli cu orice.In Turcia se mai umple si cu spanac,calit cu 1 ceapa,sau cu carne tocata,acelasi procedeu.Te pup si te mai astept! (in seara asta daca e totul ok,vin cu o bomba de reteta) :)

  4. Anonymous February 6, 2011 at 12:16 pm

    Mmmm, nu ma mai satur sa maninc. Un super deliciu. Dar, a trebuit sa fac fff repede pe ultimii cinci, ca sa termin inainte de a mi se termina umplutura. Dar, pacatoasa tot s-a terminat inainte. Un sfat pentru cei care vor sa o incerce. Faceti umplutura mai multa. Este delicioasa, daca va ramine, ori o mincati cu friptura sau daca nu mai aveti rabdare sa faceti friptura, mincati-o asa. Este mmmmm. In rest, foaia usor de facut, cantitatile exacte, usor de intins, usor de preparat si cred ca se poate folosii si la alte umpluturi. Este aproape o “pâte feuilletée” dar mai usor de facut. Este mai lung de facut este adevarat dar daca combinati si cu altceva in bucatarie, se face pe etape si nu simti timpul.Adaugati o salata de sfecla rosie cu iaurt si iata un prinz reusit.Incercati.Daca si Edith o gaseste mmmm, apoi… Merci draga mea.Si sint destule foto, nu trebuie sa dai si in gura. Pup Nina

  5. Ana Maria Ciolacu February 6, 2011 at 12:58 pm

    Draga Nina, ma bucur tare mult ca ai incercat placintzelele si ca ti-au placut. Eu le ador…Cat despre umplutura, in Turcia chiar se face piure de cartofi in felul asta si se serveste ca garnitura.Cum ai zis, nu se simte cum trece timpul mai ales daca mai faci si altceva,sau stai de vorba cu cineva in timp ce le faci.
    Eram la inceputul inceputurilor cand am postat reteta, de aceea atata amar de poze :))) Acum rezolv retetele cu pasi multi cu un colaj si cu poze cu claritate mare. :) Iti multumesc pentru comentariu si te pup ! O Duminica minunata iti doresc !

  6. felicia(mangalia February 6, 2011 at 3:48 pm

    Hai sa-ti spun…am facut cantitate dubla de aluat si am umplut dupa reteta ta cu cartofi mi-a fost putin teama ca ai mei copii nu vor manca,dar m-am inselat au spus sa-ti transmit sarut mana pentru bunut,apoi am umplut cu carne si cu branza dulce si stafide am avut treaba toata ziua nici nu am simtit ca a fost duminica dar sincer iti spun a meritat din plin….din tot sufletul iti multumim .Aseara te-am invitat la o portie de kumpir si desert tulumbe multi pupici de la malul marii!!!Incerca-ti reteta cu toata increderea este DELICIOASA!!!

  7. Anton Mirela February 8, 2011 at 8:55 pm

    Le-am facut !!! Nu imi venea sa cred cat de usor se intindeau foile.Nu s-au rupt deloc asa cum ma temeam. Au fost divine.Nu ne mai puteam opri din mancat.Multumim pentru retetele excelente.Te pupa toata familia Anton !

  8. Ana Maria Ciolacu February 8, 2011 at 10:04 pm

    Mirela, tare ma bucur ca v-au placut placintele cu cartofi. Si noi suntem topiti dupa ele.Pupicei si te mai astept sa incerci si alte retete.

  9. iuliana ftodiev June 7, 2011 at 6:21 pm

    Placintele?? best ever.. am mancat de nu m-am mai puteam opri … ia socotiti voi 15 bucati: o jumate de placintica fiul meu, 1 placintica vecinul, 1 placintica vecina… mie cate mi-au mai ramas??? :))) Sunt cumplit de greu de facut (pt cineva ca mine :)) prietenii stiu de ce), dar se merita pe deplin. :))

  10. Anonymous November 28, 2011 at 8:59 pm

    Sunt foarte bune le-am testat.Merita sa faci putin efort,dar te rasplatesc din plin.

  11. Andra January 30, 2013 at 8:39 pm

    E prima reteta de pe blogul tau pe care ma aventurez sa o fac. A iesit exceptionala :) am copt placintele in cuptor turcesc :) Urmeaza in cateva zile ca incerc si Estonian Kringel. Sper sa iasa si asta ca la carte. Te pup

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.