Placinta cu cartofi… De cand am degustat-o pentru prima oara intr-o bucatarie primitoare si parfumata de condimente in Istanbul, m-am indragostit de bucataria turceasca.Locuind pentru o perioada destul de lunga in acest oras mirific situat pe doua continente, care imbie modernismul cu traditionalismul spre a creea aceasta splendoare cu parfum de istorie unde caldura si generozitatea oamenilor te lasa fara cuvinte. Am calatorit mult, insa inima mea va ramane mereu in vechiul Constantinopol, printre zgomotele mult iubite…valurile marii,vapoarele, pescarusii…
Dedic aceasta reteta tuturor prietenilor din Istanbul,in speranta ca ne vom revedea din nou,poate la un ceai si o portie aburinda de “patatesli börek”.
Ingrediente pt foi :
-670 g faina ( 5 pahare)
-230 ml lapte ( 1 pahar)
-2 linguri iaurt
-90 g ulei (un pahar mic)
-2 oua
-1 lingurita otet
-1/2 lingurita sare
Pentru uns foile:
-175 g unt topit (sau margarina)
-putin ulei
Umplutura:
-1 kg cartofi
-3 cepe
-ulei pentru calit ceapa
-sare,piper
– 3 linguri bulion
-foarte putina boia de ardei iute( optional)
-cascaval ras(optional)
Mod de preparare:
Primul lucru care il facem este sa separam un galbenus pe care il vom folosi pentru uns placintele.
Punem faina intr-un vas si facem o gropita in mijoc,unde adaugam un ou si un albus, laptele, iaurtul, uleiul ,sarea si o lingurita de otet.
Aducem faina cate putin spre mijloc si framantam pana obtinem un aluat elastic pe care il lasam 1 ora sa se odihneasca.
Trecut acest timp,rasturnam aluatul pe plansa de lucru presarata cu faina, si il impartim in 15 bilute egale.Topim cele 175 g de unt (sau margarina) .
Fiecare biluta o impartim in 3 , iar apoi le presam cu podul palmei si le dam bine prin faina.Le intindem de marimea unei farfuriute, si apoi ungem prima foita cu unt topit.Acoperim cu a doua, pe care o ungem la fel iar in final a treia foita o lasam asa.Procedam la fel cu toate cele 15 bilute,toate impartite in alte 3.
Stiu ca pare foarte lung si complicat insa toata povestea cu impartitul in 3, intinsul si unsul mi-a luat doar 30 min.Pare mai complicat de citit decat de facut.Am facut pozele cu toti pasii dar spre disperarea mea o parte le-am pirdut,nu ma intrebati cum…
Odata ce am terminat de suprapus foitele,vom avea 15 discuri ,pe care le vom lasa 30 minute pe plansa de lucru,pentru a absorbi untul.Intre timp,spalam cartofii si ii punem la fiert in coaja.Cand sunt gata ii curatam si ii pasam sau dam prin razatoare.Intr-o tigaie punem 3 linguri de ulei,si taiem fin cele 2 cepe,pe care le calim .Peste ele punem cartofii pisati,sare,piper,putina boia de ardei iute,cat sa prinda putin gust picant,si cele 3 linguri de bulion.Le amestecam si le mai lasam pe foc inca 3-4 minute .Adaugam si cascavalul ras daca dorim (eu nu am mai pus) si lasam la racit.
Pudram plansa de lucru cu faina si incepem sa intindem cele 15 discuri in foi foarte subtiri.
E super usor fiindca sunt foarte elastice si rezistente,deci va permit sa le faceti aproape transparente fara sa se rupa nici macar cand intindem compozitia care va fi destul de solida.
Dupa ce le-am intins pe toate,luam cate una si o ungem cu putin ulei peste care punem cate o lingura buna din umplutura de cartofi.
Cu aceeasi lingura intindem bine pe foaie si apoi o rulam in forma de sul,pe care il vom incolaci in genul unei spirale ,ca in poza.
Le asezam in tava de cuptor, si le ungem cu galbenusul dat deoparte la inceput amestecat cu putin lapte.Le dam la cuptorul preincalzit,la 180 grade ,pentru 30 minute.
Sunt de o bunatate rara,e adevarat ca cer destul timp si munca,insa te rasplatesc pe deplin.
(Visited 2,277 times, 1 visits today)
Arata atat de bine.Deocamdata imi notez reteta.
Ce bine arata si dupa cum este reteta cred ca-s un deliciu. Cred ca atunci scoase din cuptor nu te mai opresti din mancat. O seara frumoasa.
Nici nu-ti zic cat asteptam reteta asta! Am mancat si eu asa ceva in Turcia, dar cand am gustat nu stiam nici ce este si nici cu ce e facuta!Ulterior am aflat ce este insa nimeni nu vroia sa-mi zica reteta! Multumesc mult! Pup.
Ahh,e o postare mai veche,imi pare tare rau ca nu aveam aparatul de acum :)) Ar fi aratat mult mai bine.Sunt o bunatate,oricum,si partea frumoasa e ca poti sa le umpli cu ce vrei.Cu carne tocata sunt un deliriu..Te pup si o duminica minunata iti doresc.
Sara&Miki , sunt intr-adevar delicioase,iar calde,soooo yummmyyy… Pupicei!!
Andreea,imi tot vine sa iti spun Deea,nu stiu de ce.Pot sa iti zic Deea? :) Iti mai spune cineva asa? :) Eu am locuit in Istanbul ani de zile si eram in stare sa mananc börek in fiecare zi,mai ales cu carne tocata…OMG!!! Daca ai cerut-o unui turc,poate i s-a parut prea complicat sa explice :)Daca ai cerut-o unui roman,poate ca o facea cu foi gata cumparate si nu a vrut sa dezvaluiasca secretul :)Ca se poate si asa,dar nu va avea niciodata acelasi gust,believe me! Si-apoi nu e mare greutate daca iti place sa te joci cu aluaturile.Poop u !!
super !!! merita incercate cu siguranta…chiar imi fac cu ochiul!!
Ophelia,sa stii ca merita incercate.Te pup si te mai astept pe la mine.
Ador placintelele turcesti… Mi-ai facut o pofta… Si mi-e dor de Istanbul acum :)
Deci, poti sa-mi zici si Deea, si Andreea, cum vrei tu, numai sa postezi mai multe retete turcesti!:)Fac orice pentru ele!Pup.
Ok,Deea :)) De asta aveam nevoie,de motivatie!! :))) Done! Pup si eu!
Este important ce soi de cartofi folosim?
Ador blogul tau, astept cu nerabdare fiecare reteta postata iar pana acum tot ce am facut mi-a iesit de minune.
@CristinaNu conteaza soiul de cartofi, Cristina. Poti folosi de care gasesti. Dar ti-as recomanda sa faci macar 2 tipuri de umplutura, sa nu te plictisesti doar de cartofi, ca ies multisoare. Poti sota o ceapa cu vreo 500 g de spanac si intinde exact ca la cartofi. Sau poti face la fel cu o branza care iti place.
Ma bucur tare mult ca ma urmaresti, dar mai ales ca esti multumita de retetele mele. Te pup cu mult drag si te mai astept pe la mine ! xoxo
Multumesc mult pentru sugestii, o sa tin cont. Te pup si eu cu drag si tine-o tot asa.
tocmai am gasit site-ul tau si sunt grozav de incantata pentru ca ador bucataria turceasca..as dori sa te intreb ceva legat de aluat pentru ca nu am inteles chestia cu cele 3 foi suprapuse..in momentul in care incepi sa intinzi foile,cele 3 foi sunt intinse separat sau impreuna astfel ca la final sa ai o singura foaie de aluat?.poate intrebarea mea suna prostesc,dar nu ma pricep la aluaturi..multumesc pentru rabdare
@kaliBuna ! Ma bucur ca iti place si tie bucataria turceasca, eu o ador ! <3
Revenind la cele 3 foi: Imi vine sa explic cu aceleasi cuvinte din reteta… :) Impartim deci fiecare biluta in 3 mai mici. Pe astea 3 le presam cu podul palmei pentru a obtine 3 discuri pe care le dam prin faina si le intindem in foite de cca 10 cm, apoi ungem prima foita cu unt topit.Acoperim cu a doua, pe care o ungem la fel iar in final a treia foita o lasam asa. Procedam la fel cu toate cele 15 bilute,toate impartite in alte 3, intinse, unse, suprapuse, lasate 15 minute, apoi insinse in foi mari subtiri. :) Repet, e mult mai greu de explicat de cat de facut. :) Daca nu ai curaj sa umbli cu aluat, incearca sa prepari Karniyarik, de exemplu. Se face super usor si e teribil de bun. :) Sa imi spui daca te-ai hotarat sa incerci reteta asta. Pupici!
Nu am cuvinte sa descriu cat de minunata este aceasta reteta…Aluatul a fost perfect…atat de neted si suplu si elastic…o adevarata placere sa il intinzi in foi si foite fara sa se rupa. Eu l-am umplut jumatate cu cartofi si jumatate cu branza de vaci(din lipsa de beyaz peynir :( ) si toate s-au mancat fierbinti direct din tava:))
Mi-a placut tare mult consistenta aluatului si cum se separa in foite la copt si ma gandeam daca merge oare pentru a face yufka yapragi…sau este vorba de un alt tip de aluat? Mi-ar placea sa pot face oricand si gozleme sau sigara boregi…sau orice fel de borek :))
Elinize saglik, guzel kiz! Retetele tale turcesti imi alina dorul de duca:)
Este o adevarata placere sa-ti urmaresc retetele!!!! Am o nelamurire legata de margarina..cand o folosesc? Multumesc mult! Ana
Buna, Ana ! Am corectat, ca scrisesem intr-un loc unt si intr-unul margarina, si nu se mai intelegea. :) Dar poti folosi ceea ce vrei, evindent, e mai bine sa folosesti unt. Cu untul sau margarina topita se ung foitele. :)
Te-am pupat !
Acum le-am scos din cuptor!Îți mulțumesc mult pentru reteta!Chiar sunt delicioase!!!!
Azi am făcut a doua oară placintutele.Au ieșit bestial.Eu le-am umplut o parte cu amestec de brânză de oaie,parmesan și mozarella din lipsa de brânză de burduf iar a doua parte cu amestec de nuci și migdale cu zahar.Sunt curioasa cum o sa iasă cea cu nuca care mai e încă la cuptor având în vedere ca i-am adus niște modificări cu privire la întinderea si rularea aluatului pe care l-am făcut ca pe un ștrudel și l-am stropit din belșug cu lapte.Îți mulțumesc încă o data ca ai împărtășit cu noi minunata reteta și aștept cu nerăbdare alte rețete probate de tine și care te-au incantat!
Vaaai, si eu sunt curioasa cum ti-au iesit cele cu nuca… Ce idee geniala !
xx
Cu mult drag !!
xx