Tochitura moldoveneasca

tochitura
Nu mai mancasem de multi ani o tochitura,iar gerul de afara parca cerea si el niste mamaliguta fierbinte cu o carne de porc bine fripta care ti se topeste-n gura si niste branza de burduf,cu un ochi si alaturi niste muraturi.Deja v-am facut pofta,asa-i ? Si ca o moldoveanca 100% ce sunt,m-am gandit ca e rusinica sa nu fac o tochitura ca-n Moldova.Variante sunt multe,de la adaos de ceapa,rosii,ardei,ciuperci etc , pana la altele mai gogonate. De obicei se adauga si carnati,insa cum eu locuiesc in Italia,am incercat de data asta sa ma adaptez cu ce am avut.Si asa am fost norocoasa sa am muraturi de acasa si branza de burduf.Stim cu totii ca nu exista reteta perfecta sau exacta,si ca gusturile nu se discuta,insa eu de un lucru sunt sigura: tochitura asta a fost bunnnaaa,dar buuunnaa rau !!!!
Ingrediente:
500 g pulpa de porc
300 g carnati afumati (din pacate eu nu i-am avut)
200 g slanina (idem)
3 linguri untura (sau ulei)
1 pahar vin alb sec
4-5 catei usturoi
3 linguri pasta de tomate (optional)
sare,piper,boia de ardei dulce,cimbru,dafin
200 ml apa (sau supa)
200 ml vin sec
mamaliguta
1 ou pentru fiecare
muraturi
Mod de preparare:
Punem untura in ceaun,iar  cand s-a incins adaugam slanina daca o avem si pulpa de porc taiata  cubulete.Amestecam bine,pana slanina incepe sa se topeasca iar carnea se albeste pe toate partile.
Acum adaugam supa sau apa,sare,piper si condimentele dorite, jumatate din usturoiul tocat marunt, si lasam sa fiarba pana se evapora tot lichidul si incepe sa sfaraie din nou.Acum  punem si carnatii ,si 1-2 foi de dafin udate si stoarse pentru a evita arderea lor in uleiul incins.
In acest punct verificam carnea.Daca e destul de patrunsa,trecem la etapa urmatoare,daca nu,mai punem un pahar de apa sau supa si lasam pana la evaporarea completa.
Mai lasam putin si stingem cu un pahar de vin sec de calitate (eu am pus alb) , si punem si restul usturoiului si pentru cine vrea putina culoare si putin sos peste mamaliguta,punem si 3 linguri de pasta de tomate diluata cu putina apa.
IMG_0025
Amestecam bine si lasam sa scada acoperind partial cu un capac.
Facem mamaliguta, dupa gustul fiecaruia.Traditia o cere cu o consistenta mai tare.
IMG_0031
Pregatim tigaia cu ulei,pentru ochiuri.
Intindem toate farfuriile  si trecem la impartit: cu o lingura punem mamaliguta in fiecare farfurie,(sau o punem intr-un castronel uns cu putin ulei si o rasturnam pe farfurie) deasupra ei,in mijloc,punem cate un ochi,abia facut.
IMG_0043
In jurul mamaligutei punem carnea,iar in jurul oului branza de burduf,feta sau telemea.Ar fi fost minunati si niste carnaciori, de asta am si dat reteta originala,eu m-am adaptat doar.
Ornam cu o frunzulita de patrunjel si servim cu muraturi si cui ii place,un pahar de vin rosu.
Cand am terminat de mancat si am inceput sa primesc complimente m-am mai simtit o data mandra ca sunt moldoveanca.
(Visited 324 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.