Esenta naturala de portocale

aroma de portocale deshidratate 2
Zilele trecute am cumparat o ladita de portocale bio, si cum ma durea sufletul sa arunc bunatate de coaja bio, m-am hotarat sa aplic o metoda pe care o vazusem pe net ceva vreme in urma.Initial am fost tentata sa ma infing in toata ladita cu instrumentul de curatat cartofi  dar apoi m-am razgandit.Le-am rupt frunzele si coditele,spalat bine,le-am sters si le-am pus in fructiera si cum suntem in familie, mi-am permis sa decojesc fiecare portocala inainte de a fi mancata de unul din noi.esenta naturala de portocale bio
Pe calorifer am pus o bucata de hartie de copt,iar peste ea cojile de portocala,pe care am avut grija sa le curat fara sa iau prea mult din partea alba,cea amara. E de-ajuns sa nu exercitam prea multa forta atunci cand curatam,si va fi bine.Chiar daca ramane putina, se indeparteaza foarte usor cu un cutit mic.
Am pus cojile pe hartia de copt asezata pe calorifer si le-am lasat sa  imi parfumeze casa si sa imi imbie spiritul pana a doua zi.Cat de poetic suna,si totusi e pura realitate. Pentru orice eventualitate,eu le-am mai lasat, si am adaugat mereu alte coji de la portocalele mancate.Puteti sa le decojiti pe toate,ca nu se intampla nimic cu portocalele ramase “goale”,  vor fi cam uratele si atat.
Inca mai am din ele,dar e o operatiune atat de usoara incat ma gandesc sa mai cumpar o ladita,fiindca a inceput sa imi placa chestia.
In cazul in care  vreti sa le faceti pe toate deodata,si sa nu asteptati mult,puteti la fel de bine sa le puneti in tava cuptorului,pe hartie de copt,la cca 70-80 ° cuptor ventilat,timp de 4-5 ore.Vor fi gata cand vor arata ca in poza de mai jos,si se vor rupe foarte usor.
Odata deshidratate, trebuiesc lasate la racit, dupa care le macinam in robot sau intr-o rasnita de cafea.
aroma de portocale deshidratate
Daca doriti sa aromatizati ceaiuri sau alte bauturi,lasati-le intregi.Atat aceastea cat si praful obtinut prin macinare trebuiesc pastrate la loc racoros si uscat, si ferite de lumina directa.
Cu cca 2 kg de portocale veti obtine un borcanel mic, insa foarte concentrat.
Praful obtinut are o aroma ametitor de puternica si e de-ajuns foarte putin pentru a obtine rezultate intense. Il putem folosi pentru a aromatiza salate de fructe, prajituri,checuri,creme,clatite,sosuri dulci sau sarate, pentru a condimenta carne,salate,peste,etc.
Daca gasiti mandarine bio, vor avea o aroma putin diversa, mai dulceaga si discreta, insa care va face diferenta adaugata unui preparat.
Puteti folosi aromata pulbere aurie pentru a face acest minunat chec de care eu sunt total indragostita: Chec cu morcovi si portocale , cu o aroma ametitoare , datorata doar cojilor de portocale, sau acesti Muffins cu cacao si aroma de portocale.
Aici avem un before and after:
poze noi-22
In toata casa domina un imbietor parfum de portocale…De pace interioara…
(Visited 922 times, 1 visits today)

17 Comments

  1. Flora January 25, 2011 at 10:35 am

    Super ideea ! Pot sa intreb unde ai gasit portocale bio ?

  2. Delicioasa January 25, 2011 at 12:19 pm

    Excelenta idee, mai ales ca fructele bio nu rezista foarte mult. Am notat :)

  3. Ana Maria Ciolacu January 25, 2011 at 4:12 pm

    Buna,Flora ! Eu locuiesc in Italia,si nu as sti sa iti spun exact,insa poti incerca prin supermarketurile mari,undeau raion bio,sau sa cumperi direct de la cultivatori…Care in Romania nu sunt…Deci prin marketuri.Te pupic si iti multumesc de vizita !

  4. Ana Maria Ciolacu January 25, 2011 at 4:15 pm

    Deli,asa e,trebuiesc mancate si/sau prelucrate repede. :)) Pastrez borcanelul ca pe aur. :)) Are un miros innebunitor! :) Pup u!

  5. Andreea January 25, 2011 at 8:01 pm

    Cand te “aud” povestind asa, deja ma simt in Zen :), sau mai bine zis pe undeva prin Nirvana :)). Potoleste-te si lasa-ma sa ajung inapoi pe Pamant!

  6. Ana Maria Ciolacu January 25, 2011 at 8:33 pm

    :))) Deea,cand pozam cojile de portocala era un minunat soare de dupa amiaza,si era caldut in casa…si cu mireasma de portocale eu chiar ca atinsesem Nirvana.:)) Fa si tu :)) Pupici !

  7. cristina January 25, 2011 at 9:00 pm

    Am senzatia ca mireasma portocalelor razbate prin ecran !!

    Te rog frumos spune-mi ce nu trebuie sa ratez, in vizita mea din Istanbul si ce nu trebuie sa ratez din Bazarul de mirodenii.

    Multumesc,

    Cristina

  8. ama January 26, 2011 at 7:53 am

    se mai gasesc si in romania in magazine speciale. dar sunt scumpe rau…
    dar cu ideea asta merita sa dai banii pe ele – iti faci o esenta de milioane! :D

  9. Bogdan January 26, 2011 at 8:56 am

    N-am prea vazut portocale bio prin Bucuresti. Poate nu umblu pe unde trebuie :)

  10. Sabina January 27, 2011 at 9:30 am

    F faina ideea! Unde gasim noi in Bucuresti porto bio?

  11. Ana Maria Ciolacu January 27, 2011 at 10:15 am

    Eu,nelocuind in Romania,si auzindu-va pe toate/toti ca vorbiti despre legume si fructe bio la greu,nici prin cap nu mi-a trecut ca nu prea s-ar gasi…Poate daca va uitati pe net,pe vreun forum ceva,poate gasiti vreo discutie despre asta,unde indica vreun magazin. Sorry ca nu am putut fi de ajutor.

  12. CristinA August 22, 2011 at 7:20 pm

    Si eu am cautat portocale bio, dar din pacate nu sunt in Romania :(
    In schimb eu am un lamai acasa, nu e mare, dar e bio si face lamai, aproximativ vreo 10-15 lamai pe an. Nu e mare productia …
    La anul o sa deshidratez si eu cojile, anul acesta am facut esenta de lamaie (am curatat lamaile cu un curatator de cartofi, apoi le-am taiat feliute subtiri si le-am pus intr-o sticla de tuica (facuta de mine) si le-am lasat la macerat, nu imi fac griji ptr concentratia de alcool, ptr ca oricum se evapora la copt). Gustul, mirosul si culoarea sunt de neimaginat!!!

  13. Anonymous November 14, 2011 at 7:23 am

    Incepe sezonul portocalelor si mandarinelor, deci am sa incerc si eu! Dar cum stiu eu care sunt bio? Pentru ca si eu foloseam coji de portocale la aromatizarea ceaiului, pana am facut o alergie de toata frumusetea, banuiesc ca de la chestia cu care erau injectate banuiesc- desigur ca le-am spalat inainte! Monica

  14. Ana Maria Ciolacu November 14, 2011 at 8:45 am

    @CristinAPai ce ai tu acolo e comoara curata, Cris! Trebuie sa aiba un parfum demential. Anul asta pun si eu lamai. Eu le cumpar direct de la producator, care ma asigura 100% ca sunt bio, dar le si vezi… Sunt cam uratele si sunt cu tot cu ramuri si frunze, multe cate 2 pe-un ram. Se vad… Te pup, scumpa mea!

  15. Ana Maria Ciolacu November 14, 2011 at 8:50 am

    @Monica Scumpa mea, cum am scris mai sus, se vad, si daca le cumperi de la producator iti poate garanta ca sunt bio. Multi am vazut ca le cumpara de pe internet, tot la fel, de pe site-urile producatorilor. Asta in Italia… In Romania, in orasele mari, sunt magazine bio, unde daca esti norocos, cred ca poti gasi…Si totusi ai grija sa nu fii tu alergica la ceva din coaja portocalei, ca o lume intreaga pune-n prajituri coaja de portocala si lamaie tratata, si nu pateste nimic… Ai putea sa-ti faci un test alergic, sa vezi daca e asa, si daca mai esti alergica si la alte chestii.
    Te pupic, si bafta la gasit portocale bio! :)

  16. issa February 5, 2012 at 12:27 pm

    Mie imi place dulceata de portocale, cu tot cu coaja…am devenit dependenti de ea!Dar, am citit ca ar fi toxica(coaja)asa ca tot caut portocale bio , dar nu gasesc :(

  17. Pingback: Candy Corn Cookies | Just Love Cookin'

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.