Cum sa facem muffins perfecti ?

cum sa facem muffins perfecti
Iata cateva tipsuri care, tinand cont de ele, vom obtine mereu briose minunate,bine crescute, cu varf , coapte exact atat cat trebuie, nici crude dar nici uscate, ci exact asa cum trebuie.O sa impart si cu voi micile mele descoperiri, poate unora le vor fi utile.
IMG_0008 (3)
(In poza de mai sus,Muffins cu cacao si aroma de portocale,click pt a vedea reteta)
Intai de toate, trebuie sa respectam retetele, cantarind ingredientele. Facutul dulciurilor e mai mult o stiinta decat o arta.
Prima si cea mai importanta regula este sa amestecam ingredientele uscate separat de cele lichide, sa le unim in ultimul moment,fara sa le lasam nici macar un minut, si sa le dam imediat la cuptor.Putem pregati inainte cele doua compozitii,insa amestecul trebuie sa aiba loc,cum am spus,in ultimul moment.Altfel, lichidele vor activa agentii de crestere inainte de termen.
Ingredientele lichide amestecate se varsa in cele uscate si se AMESTECA foarte putin,cat sa nu ramana faina neincorporata, nu se mixeaza niciodata! Amestecatul mai mult de 30 de secunde starneste anumite reactii care in cazul de fata nu le dorim,  fiindca vom obtine muffinsi tari, aspri si uscati.
Muffinsii pot fi mini, standard si jumbo.
Timpul de coacere variaza in fuctie  de dimensiunile formelor.Pentru mini muffins – 15 minute, pentru standart muffins – 20-25 minute, iar pentru jumbo muffins – 30-35 minute.
In forma se pun hartiute sau se unge cu unt,  iar cu o lingura se umplu 3/4.
Se dau la cuptorul preincalzit la 190°-200°C pentru cuptor static, si 170°C pentru cuptor ventilat.Cuptoarele pot di destul de diferite,pot atinge temperatura setata intr-un timp divers, sau pot distribui caldura diferit.Fiecare isi cunoaste propriul cuptor,deci puteti aranja dupa caz.
Cand scoatem muffinsii din cuptor trebuie sa ii lasam sa se raceasca inainte de a-i servi,chiar daca tentatia este mare.
Daca mai raman,ii putem conserva intr-un vas/cutie inchisa ermetic.Ii putem si congela imediat ce s-au racit,iar cand dorim sa ii servim ,ii punem in cuptor timp de cateva minute,si vor fi ca proaspat facuti.
cum sa facem muffins perfecti 2
(In poza de mai sus, Muffins cu cafea mocha si ciocolata,click pentu a vedea reteta)

(Visited 299 times, 1 visits today)

15 Comments

  1. felis January 24, 2011 at 12:45 am

    Multumim de sfaturi!

  2. Ana Maria Ciolacu January 24, 2011 at 1:03 am

    Iar eu iti multumesc de vizita! Pupicei si noapte buna! :)Te mai astept pe la mine.

  3. Sabina January 24, 2011 at 7:28 am

    uuu ce pufoseni ai facut!

  4. ISABELA January 24, 2011 at 9:10 am

    Foarte bun articolul Ana, pup si o saptamana buna!

  5. Ana Maria Ciolacu January 24, 2011 at 10:34 am

    Isabela, multumesc ! Pupici si iti doresc si eu o sapmana minunata !

  6. Le Blog Piquant January 24, 2011 at 3:36 pm

    Yumm! O frumusete de muffins! Mi se face dor ;)

  7. adela January 31, 2012 at 10:47 pm

    Buna Ana.In primul rand vreau sa te felicit pentru tot ceea ce faci si ca impartasesti cu noi din secretele tale.Retetele tale sunt super faine iar de poze nici nu mai zic(si totusi intr-un cuvant perfecte).Am si o intrebare, imi spui te rog ce gramaj are praful de copt deoarece eu il iau aici(SUA) la cutie iar plicurile de la Dr.Oekter au 14g.Multumesc! Adela

  8. Ana Maria Ciolacu January 31, 2012 at 10:51 pm

    @adela Multumesc mult, scumpa mea ! Ma bucur ca iti place ceea ce fac. <3
    Pliculetele de praf de copt au peste tot cam acelasi gramaj, in afara de cel care se gaseste la cutie. Deci ori masori 14-15 grame dintr-o cutie, ori cumperi pliculete, ca e mai sigur. Cica nu-i chiar bine sa respire prea mult, ca isi pierde din calitati. Cu pliculetele esti sigura ca e “proaspat” de fiecare data. :)
    Te pup cu mare drag si te mai astept pe la mine. xoxo

  9. Anonymous February 25, 2012 at 1:52 pm

    Draga Ana Maria,

    Ador blogul tau, retetele, culorile, “mirosurile” care par a razbi pana la mine.
    Iar sfaturile tale despre briose m au ajutat enorm. Ieri am facut cele mai gustoase briose EVER urmandu ti sfaturile.

    Multumesc mult :)
    Iulia

  10. Ana Maria Ciolacu February 25, 2012 at 2:30 pm

    @Iulia Buna, scumpa mea !
    Iti multumesc pentru cuvintele frumoase si pentru faptul ca ma urmaresti.
    Te pup cu drag si te mai astept pe la mine !
    xoxo

  11. Anonymous March 13, 2012 at 8:05 pm

    Hei:) aş vrea să te întreb ce consideri că este mai potrivit? Tavă sau hârtiuţe? Eu am tavă. Şi unde aş putea găsi fulgi de ciocolată? Pur şi simplu nu găsesc:(

  12. Anonymous March 13, 2012 at 9:05 pm

    Hei:) aş vrea să te întreb ce consideri că este mai potrivit? Tavă sau hârtiuţe? Eu am tavă. Şi unde aş putea găsi fulgi de ciocolată? Pur şi simplu nu găsesc:(

  13. Ana Maria Ciolacu March 13, 2012 at 10:21 pm

    @AnonimBuna ! Eu inainte de a cumpara tava pt muffins, puneam hartiute in forme rotunde de aluminiu. Nu prea ai cum sa folosesti doar hartiutele fara o baza rigida. Eu pun hartiutele in tava, asa cum se face. Nu am incercat niciodata sa ung tava si sa o tapetez. Daca as ramane fara hartiute cred ca as lasa muffinsii pe a doua zi, cand le voi cumpara. Dar am mereu munti de hartiute de muffins in casa. :)) Cat despre fulgii de ciocolata, nu as sti sa te indrum catre un magazin, fiindca nu mai locuiesc in Romania de foarte multi ani, si habar nu am. Aici se gasesc fulgi de ciocolata, dar eu cumpar foarte rar, fiindca folosesc ciocolata rupta bucatele. Depinde cat de mult conteaza pt tine uniformitatea distribuirii fulgilor in compozitie. In muffins eu rup 2 patratele de ciocolata in doua, si am patru bucatele de cioco/muffin.
    Te-am pupat !

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.