Karnıyarık / Vinete umplute

karniyarik11_thumb
Karnı yarık, tradus din limba turca, ar insemna “pantec spintecat” ,nume dat evident de aspectul vinetei, taiate pe mijloc si umplute. Este un fel de mancare specific turcesc insa poate fi intalnit si in vestul Armeniei. Face parte din lista mea de mancaruri turcesti preferate.

Ingrediente:
3 vinete mari
200 g carne tocata amestec  miel si vitel
1 ceapa mare
2 ardei capia
3 rosii sau bulion
3 catei usturoi
1 lingurita piper
1 lingurita sare
patrunjel
ulei de masline
Mod de preparare:
foto blog-11
Spalam si uscam bine vinetele,dupa care le curatam cu instrumentul de curatat cartofi, lasand cate o fasie de coaja, ca in poza de mai sus, care explica mai bine decat mine.
Le punem intr-o tigaie cu un cateva linguri bune de ulei si le acoperim  cu un capac, fiindca acesta din urma va sari, si nu e tocmai placut.
Le prajim bine pe toate partile, iar cand sunt gata, le luam cu atentie, sa nu le spargem cu vreo ustensila. Le scoatem pe hartie absorbanta pentru a scapa de uleiul in exces.
Intr-o tigaie larga, punem 2-3 linguri de ulei ,iar cand e incins, punem carnea tocata. Aceasta isi va lasa lichidul, iar cand incepe sa se evapore, dupa cca 2 minute, punem ceapa si ardeii capia tocati marunt.
Lasam pana ceapa devine translucida si punem rosiile tocate, curatate de coaja si samburi. In cazul in care nu aveti rosii, puteti la fel de bine sa folositi suc de rosii sau bulion. Avem 3 alternative deci, rosii, suc de rosii, sau bulion concentrat. Cam 150 ml suc de rosii, 2-3 linguri de bulion concentrat si diluat cu apa, sau cum am mai spus, 3 rosii.
Lasam cca 2 minute, dupa care luam de pe foc si punem usturoiul tocat marunt, sarea, piperul, si patrunjelul,daca doriti. Eu l-am presarat deasupra,inainte de servire, insa puteti toca o legatura mica si pune in compozitie fara nici o grija.
Asezam vinetele intr-o tava, iar cu un cutit le “spintecam”, fara insa a atinge fundul. Le pudram cu sare pe interior, dupa care le umplem cu o lingura.
Taiem o rosie rondele si le dispunem peste vinetele umplute. Putem pune si 1 ardei verde lung, eu nu aveam, ca as fi pus.
Fierbem 200 ml de apa in care dizolvam 3 linguri de bulion, si facem un sos pe care il turnam in tigaie pe langa vinete, fara a le acoperi.Putem folosi si suc de rosii diluat putin.
Dam tigaia la cuptorul preincalzit la 200° timp de 20-25 minute.
Servim presarand putin patrunjel, alaturi de o portie de orez.
karniyarik10
Afiyet olsun !
(Visited 586 times, 1 visits today)

6 Comments

  1. Haplea July 21, 2011 at 4:45 pm

    Chiar aveam pofta de vinete.Acum m-ai convins, fac vinete.

  2. lou ann December 4, 2012 at 2:17 am

    Looks delishious! Would it be possible to have english translation? Pretty Please!

  3. Lana July 4, 2014 at 4:45 pm

    Can you please have English translation? It looks delicious!

  4. toby August 12, 2015 at 5:55 pm

    Looks delish. Is there and English translation

  5. Mihaela August 3, 2018 at 2:15 pm

    As putea adăuga în amestecul de carne puțin cușcuș?

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.