Patlıcan musakka

_MG_0038 (4)patlican musakkaCuvântul musakka vine din arabă ( مسقعة musaqqaʿa )  și înseamnă  “servit rece”. Putem intalni acest fel de mancare in multe variante, mai ales in Balcani si in Orientul Indepartat. Multi considera acest fel de mancare de provenienta greceasca, insa eu iubesc prea mult istoria otomana incat sa dau dreptate grecilor, care vroiau sa fure si baklavaua. Pana la urma Turcia a trebuit sa scoata actele din sertar,care demonstrau adevarata origine , sa deschida proces si sa isi revendice inventia. Acum grecii nu mai au dreptul sa spuna ca au inventat-o ei. Mari curajosi, grecii astia…
Postez aceasta reteta foarte draga mie, in amintirea timpurilor minunate petrecute in acel taram de poveste, alaturi de prietenii de care imi e tare dor…
Ingrediente:
4 vinete
3 cepe
4 cartofi
4 – 6 ardei
3 rosii
5 catei usturoi
400 g carne tocata de miel sau vita
1 lingurita boia de ardei
1 lingurita zahar
1 lingura otet
400 ml supa de legume sau apa
sare,piper,oregano
cascaval ras sau un alt tip de branza
patrunjel sau rozmarin
ulei pentru prajit
pesmet
Mod de preparare:
tbf-2
tbf-1
Spalam cartofii si vinetele, cartofii ii curatam,dupa care ii uscam cu un servet de bucatarie curat sau cu hartie absorbanta, din care ne va trebui destul de multa pe parcurs.
Intr-o tigaie larga,cea mai larga pe care o avem, punem 2 degete de ulei.
Curatam cartofii si ii taiem feliute de cca 7 mm grosime, si ii punem la prajit in uleiul incins. Ii intoarcem cand devin usor aurii si ii scoatem pe o farfurie acoperita de cateva straturi de hartie absorbanta,pentru a scapa de uleiul in exces.
Uscam foarte bine vinetele si le taiem feliute,exact ca pe cartofi. Le punem la prajit in uleiul de mai devreme. Vor absorbi foarte mult ulei, insa cand le intoarceti pe partea cealalta, dupa o bucata, vor elimina o parte de ulei. Le scoatem la fel ca pe cartofi, pe hartie.
Intr-o cratita punem 3 linguri de ulei de masline, iar cand s-a incins, punem carnea tocata. O lasam pana devine aurie, dupa care adaugam cepele tocate. Cand ceapa incepe sa devina usor translucida, punem si cateii de usturoi tocati marunt.
Preincalzim cuptorul la 200°.
Dam rosiile prin razatoare si le punem peste carne. Acum punem sare, piper,  boia de ardei dulce,1 lingurita de zahar, 1 lingura de otet (nu trebuie sa renuntam la zahar sau otet, fac diferenta!) ,400 ml de supa fierbinte sau apa, daca nu avem. Acum alegem planta aromatica preferata: patrunjel sau rozmarin. Eu de data asta am folosit rozmarin, insa putem pune linistiti pana la jumatate de legatura de patrunjel.
In cazul asta, al pus cateva ace de rozmarin si am lasat sosul sa fiarba cca 10 minute,la sfarsit gustandu-l de sare.
Ungem un vas pentru cuptor cu ulei de masline si il tapetam cu pesmet. Asezam intai feliile de cartofi, peste ele cele de vinete, apoi jumatate din sos.
Apoi din nou un strat de cartofi, unul de vinete si peste ele sosul ramas.
Mie mi-au mai ramas felii de vinete, pe care le-am pus deasupra, iar printre ele am pus niste rosii cherry , ardei si ace de rozmarin.
Am dat la cuptor timp de cca 20-25 minute, dupa care am scos vasul si am presarat deasupra branza rasa,puteti folosi cascaval,mozzarella sau orice alta branza destul de grasa.
Am mai dat o data la cuptor pentru cateva minute, pana s-a topit branza.
Am servit ca fel unic, fara alte chestii imprejur, fiindca are deja de toate si e destul de caloric. Insa nu mai facusem de mult timp, asa ca ne-am permis o aventura de week-end. : )
In cazul in care se doreste, se poate servi alaturi de un sos de iaurt sau pilaf de orez.
In cazul in care vi se pare prea greoi (dar va asigur ca veti manca pe nerasuflate) puteti gati legumele pe aburi sau la gratar, insa nu veti obtine acelasi gust…
Cred ca v-ati dat deja seama ca este delicios, incercati si ma veti crede !
Afiyet olsun !
(Visited 219 times, 1 visits today)

5 Comments

  1. felis March 13, 2011 at 7:53 pm

    Arata foarte bine..
    Un premiu te asteapta la mine pe blog!

  2. Florian Stroe March 22, 2011 at 3:23 pm

    Mă omori soroooo…bine că nu ne-a fost dat să ne cunoaştem că am fi murit mâncând amândoi!!!

  3. Ana Maria Ciolacu March 22, 2011 at 3:28 pm

    Floriane,ma omori tu, de ras… :))) Vai, chiar ca e mai sigura pt viata noastra distanta asta dintre Romania si Italia. :))) Am fi gatit fiecare altceva si mancat ce-a facut celalalt. :))) desss… :))) Teribil !!

  4. dana December 9, 2012 at 11:23 am

    esti super….explici foarte bine!!!!felicitari

  5. Andreea August 5, 2014 at 4:58 pm

    Minunata!!!

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.