Sirop concentrat din flori de soc

poze mai-5

Socul (Sambucus nigra) este apreciat ca remediu natural, in principal datorita proprietatilor terapeutice ale tuturor partilor componente ale acestui arbust: frunzele (actiune laxativa), florile (diuretice, sudorifice), fructele (vitaminizante, antinevralgice), scoarta (este foarte bogata in substante diuretice).
Popular, socul era intrebuintat la tratarea si vindecarea unor numeroase afectiuni: tuse, dureri de cap, afectiuni ale aparatului respirator, friguri. Astazi socul cunoaste o utilizare variata: bronsita, raceala, gripa, afectiuni ale rinichilor, guta, reumatism, bronsita, arsuri, rani, umflaturi, stari febrile (favorizeaza transpiratia abundenta). (sursa Wikipedia) Asa ca, anul acesta am hotarat sa fac sirop din flori de soc, daca tot e un arbust atat de binefacator. :) La vara voi face si dulceata. ^__^

10Sirop din flori de soc

Ingrediente:

1 l apa

1 kg zahar

4-5 lamai suc + coaja rasa

30 flori de soc

10Sirop din flori de soc watermark

Mod de preparare:

Spalam bine florile de soc, culese dintr-un loc cat mai indepartat de strazi aglomerate, daca e posibil. Le lasam 1-2 minute in apa rece in care am pus 1 lingurita de bicarbonat. Asta va ajuta mult la curatarea lor. Le clatim foarte bine si le punem intr-un vas incapator.

Radem coaja lamailor, dupa care le stoarcem. Adaugam sucul si coaja peste flori. Amestecam apa si zaharul intr-o cratita, pe care o punem la foc mic si amestecam pana se topeste zaharul. Nu lasam sa fiarba !

Acoperim recipientul cu o folie de plastic sau un capac si lasam la macerat 3-4 zile, in frigider. Strecuram bine siropul, si il punem in sticle pe care le sterilizam, daca vrem cantitati mai mari. Eu am facut dintr-un kg de zahar si mi-a iesit o sticla mare, pe care o tin in frigider. Se dilueaza in proportie de 1:6 sirop / apa. Servim cu multa gheata,menta si limeta sau lamaie. Nu are gustul atat de acid si fermentat al socatei, insa mie imi place foarte mult. Obtinem o bautura foarte racoritare si hidratanta.

11Sirop din flori de soc

(Visited 3,800 times, 1 visits today)

30 Comments

  1. Mihaela May 29, 2011 at 2:43 am

    Ana Maria, as vrea si eu putina socata, din pacate nu am soc aici… Prezentarea este superba! Chiar meriti sa pui pozele si pe foodgawker si oriunde :) Poti sa imi spui te rog cum ai facut tenta de roz din poza a doua de sus in jos? Multumesc!

  2. Alina---Explora Cuisine May 29, 2011 at 2:46 am

    Numai ca il cumpar din supermarket, ca altfel nu am vazut niciunde pe aici flori de soc :(( ce te invidiez, sunt sigura ca e extraordinar de bun! Pupici si duminica placuta!

  3. Ana Maria Ciolacu May 29, 2011 at 2:54 am

    @MihaelaMihaela, scumpa mea, iti multumesc pt cuvintele atat de frumoase !! <3 E o pasiune noua cea pt fotografie, si vreau sa o cultiv atat cat pot. Tenta de roz am facut-o in Photoshop/Color balance/magenta. Tragi putin spre stanga. ^__^ Pupici!
    xoxoxo

  4. Ana Maria Ciolacu May 29, 2011 at 2:56 am

    @Alina—Explora CuisineAsa e, e bun tare !! Mai ales cand e cald de nu poti respira, un pahar plin de gheata, lime si sirop din flori de soc te ajuta sa treci mai usor peste factorul 30+ grade. ^__^
    Pup u, hun !
    xoxoxo

  5. Ana Maria Ciolacu May 29, 2011 at 2:59 am

    Fug la nani ca-i 5 dimineata si eu inca muncesc la template si la widgeturile blogului. ^__^ O Duminica frumoasa si voua, fetelor !

  6. marla May 29, 2011 at 5:26 am

    That drink looks amazing for summer parties!

  7. Lilly May 29, 2011 at 7:59 am

    Ana Maria ce minunatie ai facut.Desi gasesc soc (curat) la munte nu m-am incumetat.Era treaba mamei.Subscriu la ce a scris Mihaela!E boala grea pasiunea pentru fotografie, dar iti da mari satisfactii!

  8. Cristi May 29, 2011 at 11:45 am

    Arata extraordinar, felicitari pentru reteta si mai ales pentru poze, sunt fantastice … la reteta asta, eu personal as mai fi adaugat pentru o duminica dupa masa, pe un sezlong sau un hamac, la soare … un strop de vodka :))))

  9. Zazuza May 29, 2011 at 4:01 pm

    siropul ca siropul, dar imi place procesarea fotografiilor mult de tot!

  10. yeşim May 31, 2011 at 4:33 am

    merhaba ana maria
    ziyaretine çok sevindim canım.teşekkür ediyorum.dikkatimi çekti türkçe biliyormusun .çok düzgün kelimelerle yorumunu yazmışsın çok beğendim ve çok şaşırdım…kutluyorum gönülden.
    türkiyeden kucak dolusu öpücükler yolluyorum sana.sevgilerimle…

  11. mia elekes May 31, 2011 at 3:13 pm

    ana eu sant diabetica, nu pot face siropul cu fructoza. mersi

  12. Antonina June 1, 2011 at 7:16 am

    Cu mare drag te invit sa raspunzi provocarii Dulce Romanie, pe care luna aceasta o gazduiesc pe blog-ul meu.. Ingredientele provocarii sunt menta si ciresele… 2 ingrediente pline de inspiratie, zic eu :). Multumesc anticipat Ana.. O zi frumoasa.

  13. maya June 25, 2011 at 8:10 pm

    Superbe imaginile!Ca de obicei!
    Un weekend minunat :)

  14. Ana Maria Ciolacu July 1, 2011 at 9:06 am

    @Antonina Buna! Daca ai sti ca eu placinta cu cirese am facut-o pt provocare… :) Dar abia ma intorsesem din tara, dupa o pauza de o luna si am reusit sa o postez abia ieri, si cand am vrut sa vad adresa ta de mail, am vazut pe blog ca deja afisasei toate pozele. :) Mi-ar fi facut mare placere. Multumesc mult de provocare si felicitari pt blogul absolut minunat pe care il ai ! Pupici si un sfarsit de saptamana minunat iti doresc! :*

  15. Ana Maria Ciolacu July 1, 2011 at 9:08 am

    @maya Maya, iti multumesc ! Ma bucur sincer ca iti plac ! Pupici si un week-end minunat iti doresc si eu ! :*:*

  16. Ana Maria Ciolacu July 1, 2011 at 9:19 am

    @yeşim Türkiyede beş yil yaşadim, o yüzden biliyorum. :) Inanilmaz çok özledim Istanbulu…Inşaallah gelirim tatile bir iki seneye kadar. Iyi günler diliyorum !

  17. Ana Maria Ciolacu July 1, 2011 at 9:21 am

    @Lilly Lilly, sa incerci sa faci macar o socata…Ca iti aduci aminte pe loc de toata copilaria. :)) Cat despre fotografie… Asa e ! Mari satisfactii… Abia astept sa-mi schimb obiectivul. :)))) Pupici !

  18. Ana Maria Ciolacu July 1, 2011 at 9:24 am

    @Cristi Ma bucur mult ca-ti plac siropul si pozele. Si cred ca ar fi stat de minune un strop de vodka! :)) Doar ca am vrut sa ma axez doar pe soc. :) O zi minunata iti doresc!

  19. Ana Maria Ciolacu July 1, 2011 at 9:26 am

    @Zazuza Stiu ca-ti place! :))) Si mie imi plac rau de tot pozele astea. Si procesarea ca procesarea, dar am avut cu ce ! :)) Au iesit niste poze minunate, pline de culoare si viata, asa ca am vrut sa le dau un aer mai original. :) Pupici, scumpa mea !

  20. Amethyst July 6, 2011 at 1:38 pm

    Merhaba Ana-Maria
    Reteta de socata m-a facut sa-mi aduc aminte de copilaria mea şi ın acelaşi timp de bunica care ne pregatea ın fiecare vara cateva sticle de socata … aici unde sunt eu nu am vazut pe nicaieri flori proaspete de soc , dar am gasit ın plafar plantele uscate .. Oare se poate face şi cu soc uscat ? ce zici ?

  21. Ana Maria Ciolacu November 29, 2011 at 6:09 pm

    @Amethyst Merhaba! :) Ma bucur ca am putut sa va aduc amintiri frumoase cu postarea mea, si imi cer scuze ca raspund dupa atata vreme, dar eram in vacanta in perioada in care mi-ati scris si chiar nu am vazut comentariul. De-acum la anul! *__*
    Bineinteles ca se poate face si din flori de soc uscate, doar ca isi mai pierd din aroma prin uscare, deci va fi nevoie de cateva in plus. In rest, totul la fel. Inca o data scuze, va mai astept pe la mine.

  22. Tapas November 29, 2011 at 10:21 pm

    Such a delicious drink Ana Maria. I'm heading over my kitchen to prepare one just now. Thanks for sharing.

  23. catkitchen June 14, 2012 at 11:26 am

    Recunosc ca prima data l-am vazut la Flory si abia apoi am citit ca ea il vazuse la tine !! ;) Am facut si eu siropul si sunt foarte incantata de ce a iesit , multumesc fetelor !!!! O zi frumoasa !!!

  24. Pingback: Coś na orzeźwienie

  25. Pingback: Tarte cu cremă de soc şi fructe de sezon - KissTheCook

  26. Oana May 9, 2014 at 6:11 pm

    Puteti sa imi spuneti, va rog, cat se poate pastra siropul? Nu fermenteaza? Multumesc. :)

  27. Ana Maria Ciolacu May 26, 2014 at 8:16 am

    Buna, Oana ! Imi pare rau ca am raspuns asa de tarziu, dar abia acum am vazut comentariul tau. Nu am facut cantitati uriase de sirop, cat sa imi ramana multa vreme, deci din proprie experienta nu pot sa iti raspund. Am incercat sa ma informez insa, si am vazut ca multa lume are dilema asta. Un lucru e sigur: toti precizeaza faptul ca trebuie pastrat in frigider, altfel fermenteaza imediat. Dar daca ma gandesc mai bine, cu siguranta va fermenta si in frigider,dupa 1-2 luni, daca nu e sterilizat. Deci solutiile ar fi doua, in momentul asta. Ori faci o sticla in plus fata de ce veti consuma, in felul asta o vei testa de-a lungul timpului, si la anul vei sti exact cat dureaza, ori faci doar cat se va bea. Dar vine vara, si e atat de racoritor, incat ma tem ca nu va ajunge prea departe sticla de test. :)) Sper sa iti fi fost de ajutor in vreun fel. Te imbratisez cu drag si te mai astept pe la mine.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.