Focaccia rapida

22Focaccia rapida
In 90 de minute obtinem minunatia asta de focaccia, foarte crocanta in exterior si pufoasa in interior, care se potriveste perfect cu mezelurile de toate tipurile. Postez din rezerva de retete pentru atunci cand nu am timp sa gatesc/postez. Am ajuns miercuri in Romania, si acum ma bucur pe deplin de timpul petrecut cu familia si prietenii. Voi mai sta inca 3 saptamani, dupa care ma voi intoarce acasa, deci cu forte si idei noi. ^__^
Ingrediente:
500 g faina
275 ml apa minerala
40 g untura sau ulei de masline
25 g drojdie proaspata
1 lingurita zahar (eu pun melasa sau miere)
1 lingurita plina sare
Mod de preparare:
tbf
Cernem faina cu sarea, apoi incalzim usor apa minerala in care am diluat 1 lingurita de zahar si drojdia.
Cand s-a topit drojdia punem si untura (sau uleiul de masline) si lasam sa se topeasca putin in caldura apei.
Da, untura ! “Secretul” de pret al brutarilor. Tot ce e facut cu untura e muuuuult mai bun, orice-ar spune cine vrea ! Multi sunt impotriva acestui controversat tip de grasime, insa eu cornulete mai bune si mai fragede decat cele cu untura stiu ca nu voi manca niciodata. :) Industria italiana foloseste foarte, foarte mult untura, pentru paine, grisini, panini, piadine, tigelle, pizza, focaccia, schiaccia, crackers, etc. In bucatarii intra tot mai putin, fiind vazuta ca o blasfemie, insa majoritatea produselor de panificatie o contin. Datorita caloriilor si colesterolului si eu fug pe cat posibil, dar de 2-3 ori pe an, o strecor pe undeva, si acel ceva iese mereu tare bun. :)
Turnam lichidul peste faina si framantam timp de 10 minute. Cand spun “framantam”, inseamna de fapt ca eu ma uit la dragul meu KitchenAid rosu ca focul, si el framanta. :)) Imi place mult sa framant, insa aluatul acesta este destul de moale si lipicios, (dar cam asa trebuie sa fie) si de aceea am apelat la KA. E preferabil sa lasati robotelul sa faca aluatul asta, dar daca nu aveti, nu-i bai, pudrati cate putina faina pana reusiti sa-l framantati macar 10 minute, avand grija totusi sa-l lasati destul de moale.
Ungem tava aragazului cu ulei de masline si rasturnam aluatul framantat direct in tava. Il intindem cu mainile unse cu ulei si il lasam la crescut timp de 30 min. Eu pun aluaturile dospite in cuptorul cald, la 30°C si cresc mult mai repede si mai bine.
Acum “dezumflam” aluatul cu degetele, in acelasi timp formand si clasicele gropite. Ungem cu o emulsie facuta din 3 linguri apa si 3 linguri ulei masline si presaram sare grunjoasa. Mai lasam la crescut inca 30-50 min.
Intre timp,incingem cuptorul la 250°C.
Punem tava in cuptor, dupa care micsoram temperatura la 220°C. Lasam cca 25 min, pana capata o minunata culoare aurie.

1Focaccia rapida

(Visited 913 times, 1 visits today)

20 Comments

  1. cristina June 3, 2011 at 9:20 pm

    Bun venit, in Romania !!
    Interesanta reteta. Mie-mi place tare mult focaccia.

    Cristina

  2. Ana Maria Ciolacu June 3, 2011 at 9:43 pm

    @cristinaBine v-am gasit! :))
    Ma bucur mult ca ti-a placut ! Te pupic si te mai astept pe la mine. <3<3<3

  3. Catalina Zaharescu June 4, 2011 at 3:33 am

    Buuuna, voiam sa zic ca bunica ma face cele mai bune cornulete, saratele, tot cu untura :) Focaccia arata minunat. Week-endul acesta voiam sa-l dedic dulceturilor dar cred ca voi face si o paine, mi-ai facut pofta :)

  4. Adela Zilahi June 4, 2011 at 4:22 am

    Arata tare bine si asteptv noi retete dupa revenire! O zi minunata!

  5. Mihaela June 4, 2011 at 5:35 am

    Ma bucur ca esti in Romania printre ai tai, numai bine si te asteptam cu idei noi :) painica este tare frumoasa si apetisanta!

  6. Delicioasa June 4, 2011 at 1:32 pm

    Vacanta frumoasa si fericita acasa :) Ai grija la bunatatile pregatite de mama :) Splendid arata focaccia. Trebuie sa incerc si eu… Pupici xoxoxo

  7. Adryan June 4, 2011 at 4:50 pm

    Sunt Maria,cu drag iti urmaresc retetele,care sunt deosebite!Iti doresc zile minunate acasa,cu cei dragi.

  8. Zazuza June 5, 2011 at 4:24 am

    cred ca o sa vina timpul cand si italienii vor renunta la rejudecatile legate de untura :)). in Austria a fost o vreme in care nu se mai gasea de cumparat, acum insa gasesti si la macelarie si la supermarket. plus jumari foarte bune :)). sunt de acord cu tine, mancarea e mult mai buna cu ea. e drept ca, la fel cum nu trebuie sa exageram cu nimic, nici cu untura nu trebuie. minunata focaccia ta! te pup cu drag!

  9. Antonina S. June 5, 2011 at 11:11 am

    Mai ca-i simt gustul. Arata impecabil ! Si noi suntem fani focaccia.. dar a ta le intrece pe toate cate le-am vazut ! pupici si o zi buna !

  10. Alina---Explora Cuisine June 6, 2011 at 2:24 pm

    Ana Maria, arata bestial focaccia ta! ce ma bucur pentru tine ca esti acasa :) Vacanta frumoasa iti doresc si asteptam sa vedem poze? :) XoXo

  11. Alina---Explora Cuisine June 23, 2011 at 4:36 pm

    Ana Maria????? cand te intorci din vacanta sa ne mai gatesti cate ceva??? :))) pai sa stii ca eu iti simt lipsa de pe blogosfera :) Pupici si sper ca ai fun cu tona!!!!

  12. Ana Maria Ciolacu July 1, 2011 at 9:35 am

    @Catalina Zaharescu Asa e, si eu cred ca mama face cele mai bune corulete si saratele din lume, si in mare parte se datoreaza unturii… Pupicei si te mai astept pe la mine!

  13. Ana Maria Ciolacu July 1, 2011 at 9:37 am

    @Mihaela A trecut, si a fost taaaare frumos…As mai fi stat macar o luna. :)) Ma bucur ca ti-a placut painica. Pupicei si o zi minunata !

  14. Ana Maria Ciolacu July 1, 2011 at 9:38 am

    @Delicioasa A fost minunata vacanta, da… Cat despre bunatatile mamei… Am avut eu grijaaaa !! :)))) Pup ! <3<3<3

  15. Ana Maria Ciolacu July 1, 2011 at 9:39 am

    @Adryan Maria, draga mea, iti multumesc mult ca ma urmaresti! Zilele acasa au fost minunate… O zi frumoasa iti doresc !

  16. Ana Maria Ciolacu July 1, 2011 at 9:42 am

    @Zazuza Asa e, Zuzica ! :) Sper sa renunte,dar pana atunci tot o gasesc prin vreun supermarket ! :)) Ca la ce cantitati si la cat de rar o folosesc, chiar nu e daunatoare. Nu mai mult decat sutele de hormoni pe care le ingurgitam din fructe si legume modificate genetic… Inca noi suntem norocosi, ca Italia e una din cele mai stricte tari, cand vine vorba de E-uri, conservanti si hormoni de crestere.
    Pupicei scumpa mea !
    xoxox

  17. Ana Maria Ciolacu July 1, 2011 at 9:43 am

    @Antonina S. Merciiiii !! :) Ma bucur ca-ti place ! Esti o dulce !
    O zi minunata iti doresc si eu ! xoxo

  18. Ana Maria Ciolacu July 1, 2011 at 9:45 am

    @Alina—Explora Cuisine Thanx hun ! <3 Si eu m-am bucurat pt mine ca eram acasa. :) Chiar am avut o vacanta minunata, si chiar ma gandesc sa pun cateva poze...De ce nu? :) Pupicei ! :*:*:*

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.