Cherry Pie

Cherry pie 3

Am lipsit de pe blog 4 lungi saptamani… Timp in care am fost in Romania, alaturi de familie si prieteni dragi. My best friend, Oana, alias Paracetamol sister, s-a casatorit cu Sorin, cel mai tare tip pe care eu l-am cunoscut vreodata, si pe care acum il iubesc ca pe un frate. Rar gasesti prieteni atat de buni… Am vrut sa fiu langa ei in perioada asta, si asa am facut. Nunta lor a fost minunata, ingrozitor de emotionanta (damn!), dar noroc ca exista farduri rezistente la raurile de lacrimi pe care le-am varsat in momentele speciale ale nuntii. :)) Nu voi intelege niciodata de ce nu ma pot abtine, mai ales cand stiu ca in jur forfotesc atatea aparate foto si camere de filmat… Vor rade toata viata, caci de cate ori se vor uita la vreo poza sau video, trebuie sa fiu si eu pe-acolo cu degetele-n ochii rosii, chinuindu-ma sa-mi tin fata sub control. :))))) Casa de piatra inca o data, scumpii mei, si abia astept sa ne revedem la anul !

Iar daca tot am chiulit cu motivatie, hai sa ma scuz cu o placinta cu cirese, innebunitor de buna ! Mult mai buna decat pare in poze. :) Nu am gasit decat cirese galbene, cele rosii ar fi aratat mai bine, dar au fost foaaarte carnoase si dulci, asa ca ma bucur ca le-am gasit doar pe alea. :) Za recipe !

Ingrediente pentru aluat: 

400 g faina

240 g unt

3 linguri rase zahar

1 lingurita sare

100 ml apa foarte rece

Ingrediente pentru umplutura:

1 kg cirese

1-2 linguri zeama de lamaie

150 g zahar

cateva picaturi esenta migdale si vanilie

2 linguri tapioca sau amidon

un varf cutit sare

25 g unt

Mod de preparare:

Cantitatile sunt pentru o forma de placinta cu diametrul de 22 cm.

Punem intr-un food processor faina, zaharul si sarea amestecate bine, apoi untul rece taiat cubulete si pus la congelator timp de 5 minute (fiindca se incalzeste la taiat). Procesam scurt de cateva ori pana capata consistenta nisipului.

Turnam cate putin din apa foarte rece, pe care am tinut-o in prealabil in congelator. Cand aluatul devine lipicios, inseamna ca e gata. E posibil sa nu fie nevoie de toata apa, depinde mult de faina. Mie mi-a intrat mai putina apa,de aceea nu o puneti pe toata deodata. Cand compozitia e usor lipicioasa, o rasturnam pe blatul de lucru usor infainat si formam o bila. Fara sa o atingem prea mult, o impartim in 2 si aplatizam usor. Le invelim in folie de plastic si le dam la frigider timp de cca 45 min- 1 h. Daca lasam aluatul prea mult la rece, si devine prea dur, inainte de a-l folosi, trebuie sa il lasam cateva minute la temperatura camerei si se intinde usor.

Cherry pie 1

Il putem face si la mana, doar ca trebuie sa fim foarte rapizi si sa nu atingem prea mult aluatul, caldura mainilor va topi imediat untul, si aluatul nu va mai fi atat de crocant si sfaramicios, ci tare.

Scoatem o bucata de aluat din frigider si intindem o foaie de cca 30 cm (30 cm fiindca am calculat si bordurile), avand grija intai sa pudram cu faina blatul de lucru si sucitorul. Eliminam faina in exces, in cazul in care a ramas, si asezam foaia in forma de placinta, lasand aluat pe marginile formei, fiindca de el vom lipi grilajul. Acoperim cu folie de plastic si o dam din nou la frigider.  

Presaram 2 linguri de amidon sau tapioca pe aluatul din forma, inainte de a pune ciresele. Are rolul de a absorbi lichidul lasat de fructe.

Spalam, uscam si scoatem samburii cireselor, dupa care le presaram cu 150 g zahar, un varf de cutit de sare, si cateva picaturi de esenta de vanilie si migdale. Chiar dau o nota interesanta cireselor. Amestecam bine, si observam ca vor fi lasat foarte mult lichid. Scurgem acest lichid si il fierbem pana devine dens, aproape de a se carameliza. Eu il pun cateva minute in cuptorul cu microunde.

Intindem pe planul de lucru pudrat cu faina si cea de-a doua bucata de aluat, tot cu diametrul de 30 cm si o taiem cu o rotita zimtata sau cu un cutit, intai in jumatate, iar apoi fiecare jumatate in 6 fasii egale,deci in total 12. Le luam cu atentie si le punem intr-o tava, pe o bucata de hartie de copt, dupa care dam la la frigider timp de maxim 10 min.

Punem ciresele in forma de placinta, pe fundul careia am presarat amidonul (si putin zahar am mai pus), iar peste ele sosul dens. Taiem cubulete 2 linguri de unt, le presaram peste cirese, si trecem la partea cea mai distractiva: grilajul !

grilaj placinta cu cirese

In poze puteti vedea cat e de usor.Ungem cu lapte marginile aluatului din tava. Intindem intai pe verticala 6 fasii de aluat. Le ridicam pana la jumatate una da, una nu, apoi punem prima fasie orizontala. Inchidem fasiile ridicate, dupa care le ridicam pe cele care ramasesera dedesubt, deci tot una da, una nu, doar ca invers. Asta e mecanismul, deci nu o mai lungesc, ca de obicei. Taiem bucatile in ecces, din care putem face un un delicios biscuitel. :) Putem unge cu lapte grilajul, insa cum eu uit mereu sa ung tot ce e de uns… Am uitat si de data asta.

Dam la cuptorul incins la 170°C timp de 15 minute, dupa care micsoram temperatura la 150°C si mai lasam 20-30 minute.

Cherry pie 4

Cand s-a rumenit frumos, e gata. O lasam la racit, preferabil pe pervaz, indemnand copii sa dea buzna in casa urmarind parfumul. Pudram putin zahar si devoram o portie mare, fiindca e innebunitor de buna ! :)

Cherry pie 2

Enjoy !

(Visited 418 times, 1 visits today)

26 Comments

  1. Alina---Explora Cuisine July 1, 2011 at 1:55 am

    Minunata placinta cu cirese Ana Maria si ce revenire in forta! imi place cum ai explicat grilajul, eu inca nu am facut ncii o placinta de gen, asa ca musai sa incerc si eu :) Pupici si iti doresc un weekend superb!

  2. Mihaela July 1, 2011 at 3:07 am

    Bine ai venit inapoi! si o felie din placintica asta as manca si eu :)

  3. Lia July 1, 2011 at 5:07 am

    Casa de piatra surorii tale.
    Poate ne pui niste poze de la nunta.
    Inlacrimata sau nu,sunt sigura ca tot frumoasa ai fost .:)
    Cat despre placinta…Nota 10 .

  4. gaby_d July 1, 2011 at 5:12 am

    Ce bine arata!
    Doamne, cum lucrezi. Never nu voi fi asa ordonata :)))
    Bravo, Ana!
    Zi frumoasa!

  5. sandrina.sanda July 1, 2011 at 5:46 am

    Ai revenit in forta ! Arata grozav !

  6. anamariadrory July 1, 2011 at 6:44 am

    Bine ai revenit…pe blog!!!

    In sfarsit m-ai luminat cu metoda ta de facut grilajul deasupra tartei!!! Geniala metoda!

    Pupici si la mai multe tarte :)
    Alta Ana :)

  7. Anonymous July 1, 2011 at 7:31 am

    Cred ca e mai usor de mincat decit de facut, dar abia astept sa o fac si eu. Cred ca ar merge si cu visine. Si ar fii tot asa de buna.Fericire Oanei si al ei sot si nu te intrista prea tare pentru poze, toti avem aer debil la casatorii si la bucurii. Motiv de ris mai apoi. Cu aceste amintiri raminem. Pup tot asa de dulce ca si prajiturica ta.

  8. Ana Maria Ciolacu July 1, 2011 at 8:17 am

    @Alina—Explora CuisineAlina, scumpa mea,ma bucur ca-ti place. Si noua ne-a placut ! :)))) Si-ti recomand cu ardoare si insistenta sa incerci sa o faci cu orice fel de fructe, dar cu aluatul asta. E de pe alta lume, believe me ! :) Nu iese ca o tarta, pare mai mult foietaj la consistenta. Pupicei si iti doresc si eu un week-end minunat ! <3

  9. Ana Maria Ciolacu July 1, 2011 at 8:22 am

    @Mihaela Bine te-am regasit, Miha, draga !! Te-as pofti cu draga inima, dar a ramas doar amintirea ei. :)) Pupici si un sfarsit de saptamana minunat iti doresc !

  10. Ana Maria Ciolacu July 1, 2011 at 8:25 am

    @Lia Merci mult, esti o dulce, ca intotdeauna. Poate voi pune si niste poze, chiar e o idee frumoasa! Si ma bucur mult ca-ti place placintica mea! <3<3 Si noua ne-a placut mult ! :))

  11. Ana Maria Ciolacu July 1, 2011 at 8:29 am

    @gaby_d Ahahahahah :)) Daca vrei, poti! :))
    Eu lucrez ordonat din motive genetice. :)) O mostenesc pe mama, atunci cand gatesc, spal, usuc si pun la loc fiecare vas sau instrument folosit. :))) Iar cand e vorba de chestii mai complicate,retete cu mai multi pasi, desenez un plan in mintea mea, si-l si respect. :) Daca nu era sa seman cu mama, nu cred ca as fi fost ordonata. :)) Pupici si o zi frumoasa si tie, scumpa mea ! <3

  12. Ana Maria Ciolacu July 1, 2011 at 8:31 am

    @sandrina.sanda :))) Ma bucur ca-ti place!! Am revenit, ca nu mai puteam sta departe de bloguletul meu. :) Pupici !

  13. Ana Maria Ciolacu July 1, 2011 at 8:35 am

    @anamariadrory Bine te-am regasit, hun !
    Ma bucur ca mai exista persoane care, ca mine, pana nu demult, considerau un mister grilajul de pe placinte. :)))))))))))) Si bine ca am reusit sa fac putina lumina. :))) Pupicei, si la cat mai muuuuulte tarte. :)

  14. Delicioasa July 1, 2011 at 8:38 am

    Ce placinta delicioasa si super frumoasa!!! Bine ai revenit. Ti-am simtit lipsa :)
    Pupici xoxo

  15. Ana Maria Ciolacu July 1, 2011 at 8:49 am

    @Anonim Clar ca e mai usor de mancat. :)))) Dar nici nu e greu de facut, mai mult explicatul meu detaliat o face sa para asa. :) Iar cu visine ar fi o nebunie, dar eu inca nu am gasit visine aici. Are cineva un copac la o casa de vacanta pe-aproape, si mi-am pus sperantele in copacul ala. :))Multumesc pt urari si chiar ca o sa radem bine de-a lungul anilor de pozele mele.:))) Pupici, si te mai astept pe la mine !

  16. Ana Maria Ciolacu July 1, 2011 at 8:56 am

    @Delicioasa Ma bucur ca-ti place placintica ! <3 Bine te-am regasit, si eu ti-am simtit lipsa, really ! Pupicei! <3
    xoxoxoxoxo

  17. FLORY July 1, 2011 at 1:51 pm

    Bine ai revenit Ana!Superba placintica ta,cred ca-i buuuna rau!Te invit cu drag la provocarea lunii Iulie!pupici!

  18. Ana Maria Ciolacu July 1, 2011 at 2:08 pm

    @FLORY Bine v-am regasit, scumpa mea ! <3<3 Iti multumesc pentru provocare! Accept cu cea mai mare placere! :) Pupicei ! xoxoxoxo

  19. Antonina July 2, 2011 at 9:47 am

    Bine te-ai intors ! Minunata placintica ! cam tot asa am mesterit-o si eu numai ca i-am pus mai multa aroma de migdale si vanilie ca-mi place enorm combinatia.. Arata tare bine dulcegaria ta !! Imi pare tare rau ca ai lipsit de la Provocarea lunii iunie, dar abia astept sa vad ce vei mesteri pentru iulie ;)) pupici

  20. georgia July 2, 2011 at 12:33 pm

    Doamne ,cat de bine arata!!!!!!O sa o incerc negresit!!!!!Te pupic,Ana-Maria scumpa,,,,ma surprinzi de fieare data in mod foarte placut cu originalitatea si creativitatea ta!!!!!Felicitari!!!

  21. Andreea July 2, 2011 at 8:29 pm

    Tare bine arata! Am s-o fac si eu, dar fara grilajul de rigoare ca nu am atata rabdare :). Welcome back! Pup.

  22. Valerie July 10, 2011 at 9:24 am

    You have such a great blog, can't believe i didn't find you before! This pie looks really tasty.

  23. Ana Maria Ciolacu December 12, 2011 at 10:25 am

    @Antonina Asa e, aroma de migdale si vanilie e uimitoare in combinatia asta. :) Pupici!

  24. Ana Maria Ciolacu December 12, 2011 at 10:26 am

    @georgia Multumesc mult, scumpa mea! Ma bucur ca-ti place! Pup cu drag! xoxoxo

  25. Ana Maria Ciolacu December 12, 2011 at 10:26 am

    @Andreea Ai tu rabdare sa faci fortune cookies si nu ai rabdare de chinez sa faci un grilaj ?? Tz tz tz… :))) Pupici frumoasa mea! <3

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.