Ciabatta for the 6th World Bread Day

ciabatta 3

Astazi, 16 octombrie e Ziua Mondiala a Painii ! Stiati? Pun pariu ca foarte putini cunosteau evenimentul. In Italia se sarbatoreste de cativa ani buni, insa in Romania nu prea am auzit. Noroc cu Codruta si cu al ei minunat si iluminator site, codrudepaine.ro , care s-a gandit sa organizeze o “recolta” de imagini de paini. De tot felul… Modeste, indraznete, reusite, mai putin reusite, cu o singura conditie, si intr-un singur scop: sa fie paine facuta in casa ! Asa ca sarbatorim si noi, blogerii romani, WBD 2011.

Am descoperit-o cu adevarat pe Codruta de curand, dupa ce m-am potolit cu vacantele si m-am intors la vechile placeri ale blogger-itului, si va spun, e de departe cel mai bun site de baking din Romania. Se vede multa munca, studiu si pasiune in spatele lui, fiindca nici un lucru bun si frumos nu a fost creeat vreodata fara pasiune. Si toate astea pentru a ne reaminti ce inseamna PAINEA. Painea facuta in casa, naturala… Apa+Faina+Sare=PAINE Si nimic nu e mai imbietor decat mirosul unei paini bune abia scoasa din cuptor. Multumim din suflet, Codruta !

M-am gandit indelung ce paine as putea face… Aveam chef de o paine neincercata pana acum si destul de indrazneata. Vorba vine, ca nu-i greu deloc, atata timp cat sunteti atenti la detalii. Dureaza multisor facutul, insa rezultatul e unul pe masura! Vi se vor umple narile cu cel mai minunat parfum din lume. Si ce altceva puteam alege decat ciabatta ?

ciabatta 12ciabatta 6

O paine pe care nu multa lume o face in casa. O ciabatta buna, printre altele, trebuie sa fie si alveolata, lucru greu de reusit fara detaliile maestrului Adriano. Si dupa atata vorba, reteta!ciabatta 1000px

Ingrediente:

500 g faina W 300 sau Manitoba

400-450 ml apa (depinde de faina)

10 g sale

5 g drojdie proaspata

Seara la 21.00:

Prefermentul (poolish) : Dizolvam in 200 ml apa la temperatura camerei 0,5 g drojdie (jumatate gram) si o amestecam cu 200 g faina. Acoperim cu folie alimentara si lasam pana dimineata la temperatura camerei (23° – 24° ).

Autoliza: Amestecam 150 g faina cu 100 ml apa tot la temperatura camerei si pornim mixerul la viteza minima timp de 3 minute, dupa care acoperim cu folie alimentara si lasam impreuna cu prefermentul pana dimineata.

ciabatta collage 2

Dimineata:

Punem prefermentul in vasul mixerului, peste masa autolitica, iar peste ele punem faina ramasa (150 g) si 50 ml apa in care am dizolvat drojdia ramasa (4,5 g).

Lasam mixerul sa framante la viteza minima timp de 3 minute, dupa care adaugam sarea (aproape 2 lingurite rase) si marim viteza de jumatate de treapta, lasand la framantat pana aluatul se incordeaza si se aduna de pe peretii vasului.

Cand aluatul s-a adunat, luam cele 100 ml apa si adaugam in timp de mixerul framanta, cate o lingura. Nu mai mult deodata, asteptand de fiecare data ca aluatul sa devina omogen.

Aluatul trebuie sa fie moale, da. Dar in cazul in care observam ca devine prea moale in timp ce adaugam apa, ne oprim pe loc si lasam la framantat alte cateva minute. Mie mi-au intrat doar 35 ml apa,de exemplu, si am folosit faina manitoba. Depinde foarte mult de gradul de absorbie a lichidelor de catre faina. De aceea, punem cate putiiiiin si asteptam. Mai lasam pana aluatul devine compact.

Acoperim cu un prosop si lasam 20 minute. Pornim mixerul cca 1 minut la viteza minima, acoperim si il mai lasam 20 minute.

Pornim din nou, timp de 1 minut, dupa care acoperim si lasam la dospit 1 ora, pana aluatul isi va dubla volumul.

ciabatta collage 1

Pudram foaaaarte bine cu faina blatul de lucru, rasturnam aluatul si il impartim in 2 parti egale, pe care le rotim, exact ca pe o rulada, dar fara sa strangem absolut deloc. Impingem cu degetele mari, usor, pana obtinem un sul. Acoperim cu un servet de bucatarie si lasam 20 minute.

Facem un strech and fold simplu, adica aducem partea dreapta a aluatului pana la jumatatea sulului, apoi o acoperim cu partea stanga, ca in poza. Facem asta cu ambele suluri, dupa care le intoarcem su susul in jos. Acoperim si lasam 15 minute.

Pudram bine de tot cu faina, dupa care, cu varfurile degetelor, usooor de tot, le alungam forma, fara a le forta insa. Trebuie sa fie o miscare repetata cu delicatete.

Incingeti cuptorul din timp (eu cu 1 ora inainte) la temperatura maxima (la mine 250°, cam ca la toate cuptoarele de uz domestic). Lasati tava cuptorului inauntru de la inceput, cu fundul in sus. Daca aveti o piatra de copt, atunci sunteti si mai norocosi.

Luam cu o paleta (sau cu o chestie plata si rigida) painile, pe rand, si le punem pe tava. Inchidem cuptorul si lasam 10 minute.  Reducem temperatura la 180° si mai lasam 10-15 minute, apoi mai lasam alte 5 minute cu usa intredeschisa, punand coada unei linguri de lemn. Poate fi nevoie de mai mult timp, depinde de cuptorul fiecaruia. Unii spun ca au lasat painile in cuptor cca 40 minute in loc de 16, cum spune Adriano in reteta. Eu le-am lasat cam 30-35 min. Va orientati voi, insa cum painile vor fi pudrate din belsug cu faina, nu va asteptati sa le vedeti rumenindu-se prin geamul cuptorului, ca le scoateti carbonizate. Cand ajungeti la partea cu intredeschisul usii, uitati-va de aproape la coaja, dand usor faina la o parte.

Opriti cuptorul, deshideti de tot usa, si lasati painile in pozitie verticala, la racit in interiorul cuptorului.

ciabatta 8

Si inca doua, ca sunt groaznic de mandra de cum mi-a iesit painea asta. *__*

ciabatta 11

Si gata! *__*

ciabatta cdr 4

Happy World Bread Day !!

(Visited 393 times, 1 visits today)

43 Comments

  1. Antonina October 16, 2011 at 6:18 am

    De vis iubita!!! nu-mi pot lua ochii de la painica asta!!! E si preferata noastra, cel putin sotul e innebunit dupa ea.. gaurele, pufosenie, gust… o minunatie!!! felicitari pentru poze!!! de nedescris in cuvinte!! Pupici

  2. Apa.Faina.Sare. October 16, 2011 at 7:33 am

    Ana, breathtaking and mouthwatering! Asa e ciabatta ta. Nu cred ca se poate mai bine de atat, iar prezentarea si reteta, impecabile.
    Nici nu puteai sa imi oferi ceva mai frumos de ziua painii. Iti multumesc, draga mea.
    codruta

  3. Salomé October 16, 2011 at 8:30 am

    Feliz Día Mundial del Pan! Esa chapata es magnífica! Unos agujeros increíbles… Besos

  4. alison October 16, 2011 at 8:37 am

    absolut senzationala ciabatta ta,un post exceptional ,felicitari!

  5. Amoush October 16, 2011 at 10:06 am

    o painica, o reteta si fotografii mai mult decat formidabile!

    te imbratisez cu drag si fug … am de facut o ciabatta :))
    pup

  6. Delicioasa October 16, 2011 at 12:47 pm

    Happy World Bread Day! Ce frumusete de ciabatta! Si fotografia finala este atat de apetisanta… Vreau si eu :)

  7. Licuta Marin October 16, 2011 at 5:03 pm

    O bunatate de painica si o prezentare de vis!!!Pupici!

  8. Andreea October 16, 2011 at 7:49 pm

    Superba ciabatta, draga mea!

  9. Lilly October 17, 2011 at 12:08 pm

    Am vazut o gramada de “ciabatte” in blogosfera.A ta e mai mult decat perfecta!Brava!
    Si daca tot ti-a iesit atat de bine, poate ma incumet si eu!

  10. labonnebouche October 17, 2011 at 6:54 pm

    Superba painica, abia astept sa o incerc si eu. Felicitari si multumesc ca ai impartit reteta cu noi

  11. pepperandsherry October 17, 2011 at 8:06 pm

    This is the most amazing ciabatta I have ever seen on a blog! The big, airy holes are amazing and the crust looks wonderfully crispy! I am so impressed!

  12. Trattoria da Martina October 17, 2011 at 9:21 pm

    Ma che bella ciabatta!!! Quest'anno mi osno persa il wbd…L'anno scorso l'avevo saputo all'ultimo e avevo preparato un pane integrale molto buono…
    Complimenti quesot pane ti è venuto perfetto!!!Bravissima

  13. Joy October 18, 2011 at 6:04 am

    This looks fantastic.

  14. PancakeNinja October 19, 2011 at 6:22 pm

    This looks like the bread that I've always wanted to make thank you for posting this!

  15. maya October 20, 2011 at 11:30 am

    Arata fantastic! Prezentarea de nota 20+

  16. Anonymous October 22, 2011 at 6:32 am

    Excellent line up. We are going to be linking to this excellent write-up on our website. Sustain the nice composing.

  17. Ana Maria Ciolacu October 22, 2011 at 8:20 am

    @Antonina Ma bucur tare mult ca-ti place ciabatta mea!! <3<3<3 Si noua ne-a placut taaare mult. Una am facut-o bruschette... Ador bruschettele ! :)
    Pupici! xoxoxoxo

  18. Ana Maria Ciolacu October 22, 2011 at 8:23 am

    @Apa.Faina.Sare. Sa primesc de la tine complimentul asta e cea mai mare bucurie!! <3 Ma bucur sincer ca ti-a placut. Am sarbatorit ziua painii cum am putut mai bine si cred ca am si reusit. A fost prea buna ciabatta asta si am avut o satisfactie prea mare. :)
    Abia astept sa ma apuc de painici cu maia naturala. Creste vazand cu ochii. :))) O ador!
    Pup, scumpa!

  19. Ana Maria Ciolacu October 22, 2011 at 8:24 am

    @alison Multumesc, draga mea!! Si lipia ta arata fenomenal, felicitari si tie! <3 Puup! xoxo

  20. Ana Maria Ciolacu October 22, 2011 at 8:26 am

    @Amoush :) Ma bucur mult ca ti-a placut!! Sa-mi spui cum ti-a iesit! :)) Pupicei, frumoasa!! xoxoxo

  21. Ana Maria Ciolacu October 22, 2011 at 8:33 am

    @Andreea Multumesc, scumpa mea! Ce sa mai spun despre pain au levain a ta? Abia astept si eu sa-mi creasca puternica maiaua, sa ma apuc si eu de facut painici minunate! <3<3<3 Pup, scumpa! xoxoxo

  22. Ana Maria Ciolacu October 22, 2011 at 8:36 am

    @Lilly Ahhh, cum ma faci tu fericita!! :) Ma bucur sincer ca ti-a placut. Am vazut si eu multe ciabatte in blogosfera, si tocmai de aceea nu ma incumetasem sa o fac mai devreme, ca oricum nu am sanse sa-mi iasa. :) Daca nu i-a iesit cum trebuie lui x si y, de ce mi-ar iesi mie? :) Dar uite ca nu-i asa, si 90% e meritul lui Adriano. Bine ca exista si oameni atat de talentati, care lucreaza cu pasiune, sa ne invete si pe noi, nestiutorii. :)))) Pupici, scumpa mea, si abia astept sa vad ciabatta ta. Sunt sigura ca va iesi minunata. xoxoxo

  23. Ana Maria Ciolacu October 22, 2011 at 8:43 am

    @Trattoria da Martina Ciao, carissima! Sono contenta che ti piaccia la mia ciabatta. Tutto merito d'Adriano però! :)) Vado a vedere il tuo pane dell'anno scorso allora. E l'anno prossimo te lo ricorderò io 2 settimane prima. :)) Cosi hai tempo di fare una bella pagnotta.
    Btw, sai che ho fatto il lievito madre ? :)) E già il quarto giorno e il secondo rinfresco e cresce che e una meraviglia. Non vedo l'ora che diventi bello maturo e forte. Ho visto da te tante bellissime ricette col lm. :) Magari mi dai anche qualche consiglio, sono davvero nuova in questo territorio. :) Bacini! xoxoxo

  24. Ana Maria Ciolacu October 22, 2011 at 8:45 am

    @PancakeNinja I'm glad u like it! It's easy to make if u respect all the steps in the recipe. I made some delicious bruschette with it. Heavenly… :)

  25. Ana Maria Ciolacu October 22, 2011 at 8:46 am

    @maya Multumesc, scumpa! Ma bucur mult ca-ti place! xoxoxo

  26. Ana Maria Ciolacu October 22, 2011 at 8:47 am

    @Anonim Thank u, i am really glad you like my ciabatta. I wish you a wonderful day!

  27. Anonymous November 18, 2011 at 9:39 pm

    Hi dude! I quite agree with your opinion. I’ve just shared it on the social networks.

  28. Anonymous November 25, 2011 at 8:00 am

    Many thanks for sharing your thoughts here. I really appreciate it.

  29. Anonymous January 21, 2012 at 7:19 pm

    Hei baieti , ar putea fi Statele Unite mult mai mare off lipit cu Siria lui Assad ?

  30. Anonymous January 25, 2012 at 7:04 pm

    În casa mea când am plictisi , apoi m-am pur şi simplu pe computerul meu şi deschide site-ul YouTube pentru a vizionalectii video de pe YouTube .

  31. Elena Sandor January 28, 2012 at 9:24 pm

    Arata de vis, trebuie sa imi fac timp sa fac si eu reteta asta,de cand tot zic;))

  32. Angela February 5, 2013 at 12:04 am

    Dar fara mixer nu as putea sa fac ciabatta? Caci ma mananca palmele sa incerc. Am mai vazut pe youtube postari, dar retetele tale le-am mai incercat si mi-au iesit, de aceea am mai mult curaj in ce postezi tu. Insa nu am mixer si nici nu intetionez sa-mi cumpar curand unul. Chiar nu mi-ar iesi ciabatta fara mixer?

  33. Ana Maria Ciolacu February 5, 2013 at 9:00 am

    Buna, Angela !
    Ma bucur ca ai incredere in retetele mele si iti multumesc ca ma urmaresti si ca le incerci.
    Dar ciabatta fara mixer… Nu ti-as recomanda sa te apuci de ea. Aluatul e aproape lichid, si daca nu ai o mana experta, iti va fi foarte, foarte greu, si nu cred ca va iesi. Nu iti pot garanta ca iti va iesi o ciabatta buna. Lasa dosarul ciabatta in raft pana iti vei cumpara un robot, intr-o zi, si incearca de exemplu painea fara framantare, daca nu ai incercat-o deja: http://www.justlovecookin.com/2011/04/no-knead-bread-paine-neframantata.html E preferata mea!
    Te imbratisez cu drag si te mai astept pe la mine.
    Pupici!

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.