Türk ev mantısı / Homemade turkish dumplings

manti 8

Cat mi-e dor de Istanbul… De Turcia, si de toti prietenii mei… Astazi m-am trezit cu o pofta enorma de mancare turceasca, asa ca am sarit din pat, am baut o cafea tare si m-am pus pe framantat aluatul pentru mantı. Nu mai mancasem de mai bine de 3 ani, si nu inteleg de ce nu am facut pana acum, daca tot fac tortellini, ravioli si alte treburi de om cu rabdare de nebun, destul de des. *__* Poate parea complicat, insa daca taiati patratele mai marisoare, le terminati imediat. Gustul e acelasi, vor avea nevoie doar de cateva secunde de fiert in plus, si atat. Iaurtul cu usturoi face toata treaba, nici nu mi-as imagina vreodata manti fara el, iar untul fierbinte cu fulgi de ardei iute care sfaraie peste toata treaba asta, completeaza perfect gustul. Sunt buni… Buni tare !! Incercati-i si nu o sa va para rau.

Ingrediente pentru 5-6 portii:

400 g faina

2 oua

100-200 ml apa

1 lingurita sare

350-400 g carne tocata miel (sau amestec cu vita)

1 ceapa mare rasa

cateva fire patrunjel tocat marunt

400 g iaurt grecesc (sau unul dens,eventual lasat la scurs)

2-3 catei usturoi zdrobiti

3-4 linguri unt

fulgi de ardei iuti sau praf de chilly

sare, piper, menta, oregano

Mod de preparare:

Punem faina intr-un castron si facem o gropita in mijloc, unde spargem ouale, punem sarea si cca 100 ml apa usooor calduta. Batem bine cu o furculita, incepand sa  adunam incet incet faina de pe margini, pana aluatul incepe sa prinda forma. Rasturnam pe blatul de lucru si incepem sa framantam. Daca aveti masina de paste, trebuie sa faceti un aluat putin mai tare, sa nu se lipeasca. Daca intindeti cu facaletul, lasati-l mai moale. Eu am ales o cale de mijlloc, un aluat de consistenta “lobului urechii”, cum spun turcii. Invelim aluatul in folie alimentara si il lasam sa se odihneasca pana pregatim umplutura.

Amestecam bine carnea tocata fin cu o ceapa mare data prin razatoare, cateva fire de patrunjel tocat marunt, sare, 1 lingurita piper, menta si oregano.

Impartim aluatul in 2, acoperim cu folie alimentara bila ramasa, sa nu se usuce si intindem cu facaletul sau cu masina de paste. Atentie, pudrati mereu fasiile de aluat in timp ce le treceti prin masina de paste! La fel si cu facaletul, pudrati bine sub foaia de aluat, sa nu se lipeasca de blatul de lucru in timp ce ilintindem. Taiem intai vertical, apoi orizontal, obtinand patratele de 2×2 cm sau 3×3 cm, cum am facut eu, sa termin mai repede. *__*

Umplem patratelele de aluat cu carnea tocata, apoi le acoperim cu o folie de plastic, sa nu se usuce. Odata uscat, aluatul nu se mai lipeste. Eu am taiat o punga alimentara mare, si am pus-o deasupra.

Manti 1

Unim doua laturi, cu ajutorul degetului mare si al aratatorului, apoi impingem degetele unul spre altul. Presam usor, sa se lipeasca. Si gata ! Din poze se intelege mai bine. *__*

manti 6

Radem fin sau zdrobim 2-3 catei de usturoi in iaurtul grecesc, sau unul normal, gras, lasat la scurs intr-o sita foarte fina. Amestecam bine.

manti 11

Topim untul intr-o tigaie mica, iar deasupra punem praful sau fulgii de ardei iute, sau chiar pasta de ardei iute, daca avem. Atentie, sa nu ardem untul, cand incepe sa bolboroseasca punem fulgii de ardei, lasam cateva secunde pana se coloreaza uleiul, si luam de pe foc.

Fierbem minunile ca pe paste, doar ca punem mai putina sare, cam 1 lingurita, si o lingura de ulei, pentru a preveni lipirea. Cand se ridica la suprafata, sunt gata. Testati, totusi! Luati unul si vedeti daca e gata. Nu ii fierbeti minute in sir, e de-ajuns foarte putin timp. Scurgem bine, punem in farfurii, punem deasupra fiecareia putin iaurt cu usturoi, iar la final, plimbam cu o lingura untul pregatit mai devreme.

manti 10

Se mananca imediat, cat sunt fierbinti. Sunt una din rarele placeri ale vietii, va asigur! Daca inca nu i-ati incercat, va sfatuiesc sa o faceti. Pentru cei care au masina de paste e floare la ureche, cu toate ca nu e greu nici daca intindem cu facaletul. Eu intr-o ora jumatate am facut 1/2 din cantitate, pentru 3 persoane, de la aluat pana la servit. Nu e mult, dupa parerea mea. Dupa masa, am terminat de facut si restul, i-am intins pe un fund pudrat cu faina si i-am lasat la uscat, pana seara. Apoi i-am pus intr-o punga, am inchis-o ermetic si am pus-o in congelator. Abia astept sa-i mancam din nou. *__*

manti 2

Afiyet olsun!

(Visited 348 times, 1 visits today)

32 Comments

  1. Delicioasa October 23, 2011 at 8:41 pm

    Ce ne facem, ca vad ca dorul de Istanbul e transmisibil… Acum “suferim” amandoua :))) Arata minunat, draga mea. Te pup cu drag

  2. Cristina October 24, 2011 at 7:12 am

    Arata minunat!

  3. Anca October 24, 2011 at 6:12 pm

    superbi, minunati, geniali. ma voi uri daca nu-i voi face in weekend:)

  4. Licuta Marin October 24, 2011 at 6:38 pm

    Ce frumosi sunt!!!Iar gustul, un deliciu!Pupici!

  5. alison October 25, 2011 at 7:19 am

    alta minunatie de post si reteta,adorabile micile opere !:)

  6. Ana Maria Ciolacu October 26, 2011 at 8:20 am

    @Delicioasa :)) Ma bucur macar ca am cu cine imparti suferinta… :) Pe mine cand ma ia dorul (periodic) ma copleseste… Atatia ani, atatia prieteni, atatea amintiri, atata frumusete si caldura… Offf… Ce n-as da sa fiu acum intr-un restaurant de peste pe malul Bosforului… Pupici scumpa mea! xoxoxo

  7. Ana Maria Ciolacu October 26, 2011 at 8:26 am

    @Anca Daca i-ai incerca ti-ai castiga statutul de eroina! :)) Pr curajul dovedit. :) Desi repet, nu sunt DELOC greu de facut, dar nu stiu de ce, lumea de teme de treburi din astea. Eu abia astept sa se-apropie Craciunul sa ma apuc de facut tortellini pt toata lumea. :))) Pup!

  8. Ana Maria Ciolacu October 26, 2011 at 8:27 am

    @alison Deci iti plac! :) Daca i-ai fi gustat… Le dadeai double like! :))) Eu una ii ador. Pupicei, Simona! <3

  9. gabriela stanescu October 29, 2011 at 8:10 pm

    N-am mancat niciodata, dar dupa ce termin regimul promit sa-i incerc :))

  10. Gabriela {What Liberty Ate} November 18, 2011 at 11:52 am

    Arata delicios. Am mancat si eu ceva asemanator, dar erau rusesti. In orice caz, mi-au placut foarte mult. Poate ar trebui sa ii incerc si pe ai tai ;))

  11. Sara November 18, 2011 at 9:14 pm

    Wow, I'm drooling over this. (And sorry that I don't speak Romanian–i think it's the only major romance language I haven't studied!)

  12. Anda March 6, 2012 at 6:59 am

    turk yemeklerine gosterdiginiz ilgi istemeden dikkatini cekti. yemekler cok guzel gorunuyor ve muhakkak lezzeti de cok iyi olmustur..istanbulu bu kadar sevdiginize gore ailenizde turkluk var mi? cok merak ettim insallah sormam sizi rahatsiz etmedi:)

  13. Ana Maria Ciolacu March 6, 2012 at 9:11 am

    @AndaMerhaba ! Evet ilgim cok, cunku Turkiyeye bagli herseyi seviyorum. Ailemde keske turkluk olsa… :) Ailemden biri cook coookk uzun zaman once Istanbulda kalip, turk bir bayanla evlenmisti. Kendisi gemi kaptaniydi, ve onu okadar cok sevmistiki herseyden vazgecip orda kalmisti. Ama sonrasini kimse hatirlamiyor, anlatabilenler de oldu artik, Allah rahmet eylesin…
    Yoktur belki turkluk kanimda, ama ben kalbimde turkum, kim ne derse desin. :)
    Istanbulda 5 yil yasadim, ondan bu sevdam… Belkide yaslaninca Bogaz kenarinda kucuk bi ev alip yasarim orda,en sevdgidim yerde. <3
    Dusunki ben hala %70 turkce dusunurum. :)))) Ahhhh, su Istanbulu bi an once gorsemde ozlemim gecse… :) Senlede bayagi bi dokuldum simdi, bak… :))
    Cok optum, yine beklerim !
    xoxoxo

  14. Bogdana March 25, 2013 at 3:55 pm

    Maaaaaaama ce pofta mi s-a facut. Nu am mancat niciodata bunatati ca asta dar nu o sa mai dureze mult :)

  15. Bogdana March 30, 2013 at 6:02 pm

    Ma gandeam sa fac maine minunea asta la care mi-a ramas gandul, am ins ao intrebare Carne nu se prepara in niciun fel inainte?

  16. Ana Maria Ciolacu March 31, 2013 at 9:40 am

    Nu, Bogdana. Umplutura este foarte putina si se gateste la fiert, in manti. :)

  17. Amariei MIRELA January 6, 2017 at 2:09 pm

    Buna. Imi spui, te rog, cum.procedezi cu cei congelati? Ii fierbi direct din congelator sau ii scoti sa se decongeleze? Merci.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.