Chifle cu usturoi

Chifle cu usturoi 4

Bineinteles ca m-am inscris si eu imediat la provocarea secreta a Anei Maria Petritan, doar ca asa cum v-am spus am avut o perioada groaznic de obositoare, si am ramas la coada. Parada retetelor participante s-a facut ieri, dar Ama o sa adauge si poza si linkul meu, trecand cu vederea de data asta. *__* Provocarea e asta: fiecarui inscris i se aloca in secret un blog pe care trebuie sa-l “rasfoiasca” si sa incerce o reteta, dupa plac, apoi sa o publice, mentionand sursa, ca asta-i scopul, e o tragere de maneca pentru cei care mai uita din cand. Random-ul a hotarat ca mie imi revine blogul La Ancuta , iar eu dupa ce-am poftit la torturile ei muuulte seri la rand, am zis ca ajung dulciurile pe care le-am facut saptamana asta, si am ales sa fac ceva sarat, si anume chiflele cu usturoi. Ador aluaturile aromatizate cu ierburi, dar cu usturoi chiar nu incercasem niciodata. Au iesit niste pufosenii delicioase, care in ciuda a cei 12 catei de usturoi si 2 linguri pline cu ierburi aromatice, au avut o aroma destul de subtila, data viitoare voi pune mai mult din ambele. Si repet, sunt atat de pufosi si buni, buni tare…

Ingrediente:

12 catei de usturoi

350 ml lapte

500 g faina

2 lingurite sare

25 g drojdie proaspata (sau 7 g liofilizata)

2 linguri ulei masline

1 ou

maghiran,cimbru,oregano,rozmarin,salvie (sau ce doriti)

lapte pentru uns

sare mare

Mod de preparare:

Infierbantam laptele pana la punctul de fierbere, punem usturoiul pisat, acoperim si lasam 15 minute sa infuzeze. Luam capacul si asteptam pana ajunge la temperatura camerei sau pana e usor caldut.

Dizolvam in lapte o lingurita de melasa sau zahar si cubuletul de drojdie, daca o folosim proaspata. Daca folosim  liofilizata, o amestecam cu faina.

Am amestecat faina cernuta cu 2 lingurite de sare (puneti cu incredere, nu e mult) si 2 linguri pline de un amestec de ierburi uscate. (nici asta nu e mult, aroma e foarte subtila)

Formam o gropita in centrul fainii amestecate bine cu ierburi si sare, batem usor oul, il amestecam cu 2 linguri de ulei de masline, apoi il turnam peste faina, urmat de laptele cu usturoi si drojdie.

Amestecam intai cu o lingura de lemn, pana prinde consistenta, dupa care decidem daca mai are nevoie de faina sau nu, desi e foarte probabil. Pudram blatul de lucru cu faina, rasturnam aluatul si framantam cateva minute, pana nu se mai lipeste de maini, la nevoie presaram din nou niste faina. Eu nu exagerez niciodata cu framantatul, nici macar cand o face KA-ul meu minunat. *__*

Lasam la crescut timp de 1 ora, la loc caldut, de preferat in cuptorul caldut, lasat cu becul aprins. Dupa 1 ora, dezumflam aluatul smotocindu-l de cateva ori, apoi formam un sul pe care il taiem in jumatate, apoi fiecare jumatate in 3. Asa avem sanse sa coacem 9 chifle mai mari intr-o singura tava, fara sa se atinga una de alta.

Incingem cuptorul la 200°C.

Formam chiflele tragand usor cu degetele de aluat inspre partea inferioara, apoi sigiland-o. Le asezam in tava, cu partea sigilata in jos, lasand spatiu intre ele. Le lasam 15-20 minute sa mai creasca putin, apoi le ungem cu lapte fara sa apasam tare pe ele, si presaram sare mare.

Chifle cu usturoi 1

Eu am avut sare aromatizata pe care am folosit-o la uns carnea pentru arrosto. E de vis… Dupa coacere sarea a ramas aromatizata, cu un gust destul de serios de usturoi.

Chifle cu usturoi 5

Am amestecat sare mare, cu usturoi pisat, rozmarin, salvie, maghiran si oregano, toate din gradina mea. <3 Nu va pot povesti cum miroase…  Punem tava in cuptorul incins, timp de cca 20 minute, pana se rumenesc, iar in bucatarie miroase teribil de bine.

Chifle cu usturoi 2

S-aveti pofta !

(Visited 460 times, 1 visits today)

31 Comments

  1. Delicioasa December 29, 2011 at 9:14 pm

    Draga mea draga, superbe sunt painicile,simt aroma de usturoi si plante aromatice pana aici :), dar perfectionista din tine trebuie sa se linisteasca si sa se si relaxeze putin. Ai grija de tine, dormi, incarca-ti bateriile si danseaza muuuuult de Revelion! Petrecere frumoasa, scumpa mea! xoxo

  2. Emily December 29, 2011 at 11:08 pm

    Ana, scumpa mea, painicile acestea sunt exact pe gustul meu :)) (usturoi si ierburi) si in plus arata si super super bine :*
    te imbratisez cu mare drag si-ti trimit cel mai mare si mai mare pupic
    o zi minunata scumpa mea :*

  3. Gabriela {What liberty Ate} December 30, 2011 at 6:25 am

    Un deliciu, mie imi plac la nebunie chiflele in toate formele si aromele. Ti-au iesit minunat, ca de obicei!Sper ca te simti mai bine si esti pregatita sa intrii linistita in noul an. Te pup, cu drag!

  4. Antonina December 30, 2011 at 8:34 am

    Hihi Deli se vede ca esti o mamica tare grijulie!! Ana esti minunata, asta e clar, perfectionista nici nu mai zic, totul e un exemplu la tine aici! Nu-ti mai zic sa ai grija de tine, ca sunt convinsa ca ai! Iti doresc sa ai parte de tot binele din lume si 2012 sa-ti daruiasca bucurii si satisfactii cum nici nu ti-ai imaginat!! Te imbratisez cu drag!

  5. Ancuta December 30, 2011 at 8:37 am

    Ma bucur ca ti-a placut blogul meu. Uitasem de aceste chifle :).
    Un an linistit si plin de bucurii si sanatate!!! Pupici!

  6. Miha December 30, 2011 at 10:47 am

    La multi ani, un An Nou fericit si plin de impliniri!

  7. Alice December 30, 2011 at 12:52 pm

    La multi ani, Ana <3

  8. thenovicehousewife December 30, 2011 at 4:18 pm

    Lovely photographs and the recipe looks great too! Thanks for sharing!

  9. FLORY December 30, 2011 at 4:57 pm

    Un An Nou fericit plin de realizari, bucurii si multa sanatate!
    La multi ani!

  10. Craita December 30, 2011 at 8:00 pm

    La multi ani,un an nou plin de bucurii!!

  11. Licuta Marin December 30, 2011 at 9:40 pm

    Cred ca sunt tare bune!!!
    La multi ani!Un An Nou plin numai de bucurii!Pup!

  12. gaby_d December 31, 2011 at 8:02 am

    Ce-as musca si eu :d :))
    La multi ani, fata draga!
    Un an nou binecuvantat!

  13. Ana Maria Ciolacu December 31, 2011 at 9:38 am

    @Delicioasa Beatrice, scumpa frumoasa, de la mine venea parfumul de usturoi ! :))))) Sa stii ca perfectionista din mine te-a ascultat ! <3 Am fugit la nani si am dormit destul de bine, la fel si aseara, iar azi ma simt pregatita si de gatit, si de dansat! :)) Mi s-a intors energia ! :))Petrecere frumoasa si tie, draga mea ! Te pup cu muuult muuult drag ! Si la multi ani ! <3
    xoxoxo

  14. Ana Maria Ciolacu December 31, 2011 at 9:39 am

    @EmilyMa bucur ca-ti plac, frumoasa ! <3 Au fost si pe gustul nostru, din pacate... :)))) Te imbratisez si eu, si te pup tare ! La multi ani ! xoxoxo

  15. Ana Maria Ciolacu December 31, 2011 at 9:42 am

    @Gabriela {What liberty Ate}Si eu ador toate chiflele din lume, dar trebuie sa fac o pauza, pana nu devin si eu o chifla… :)))))))))
    Ma simt muult mai bine, am 2 zile de cand dorm 7 ore pe noapte,ceea ce e enorm, si ma trezesc energica. Ce senzatie minunata, deja uitasem cum e. :))) Te pup cu drag, ne auzim in 2012 cel plin de proiecte minunate! La multi ani! xoxo

  16. Ana Maria Ciolacu December 31, 2011 at 9:48 am

    @Antonina :) Deli e cea mai scumpaaa ! <3<3<3 Ai vazut, se gandeste pana si la mine, draga de ea. <3
    Iar tu ma faci sa ma simt magulita… Nici nu stii cat ma bucur ca iti place ceea ce fac. Cuvintele astea ma motiveaza sa fac mai bine totul. Esti o dulce… <3
    La multi ani, scumpa mea ! Un an nou din cei mai minuntati !!
    Te pup tare , tare !! <3

  17. Ana Maria Ciolacu December 31, 2011 at 9:49 am

    @Ancuta Ancuta, blogul tau e plin de minunatii, si-acum imi sta gandul la vreo 3… :)) La multi ani, scumpa ! Un an nou extraordinar iti doresc ! <3 Pupici!

  18. Ana Maria Ciolacu December 31, 2011 at 10:08 am

    @FLORY Multumesc, Flory ! La multi ani si tie ! Pup cu drag!

  19. Ana Maria Ciolacu December 31, 2011 at 11:05 am

    @Craita La multi ani, Craita scumpa ! <3 Iti doresc si eu un an nou din cei mai frumosi ! <3<3<3

  20. Ana Maria Ciolacu December 31, 2011 at 11:07 am

    @Licuta Marin Sunt bune, tare de tot ! Asa e. :) Va pup cu drag si va urez un an nou minunat ! xoxo

  21. Ana Maria Ciolacu December 31, 2011 at 11:08 am

    @gaby_d :) Pai cine te opreste ? :))
    La multi ani si tie, scumpa mea ! Un an nou plin de bucurii ! xoxo

  22. Pingback: Chifle cu usturoi

  23. Anamaria December 28, 2012 at 9:11 pm

    Am facut chiflele in seara asta si sunt excelente! M-au convins pozele tale in care chiflele arata maxim..:)
    Te felicit pentru rabdare si pentru tot ce faci. In acelasi timp, doresc sa iti multumesc pentru reteta si pentru faptul ca reusesti sa convingi pana si cea mai lenesa “gospodina” sa incerce bunatatile tale. :)

  24. Ana Maria Ciolacu January 1, 2013 at 4:23 pm

    :))) Asta da implinire in noul an ! :) Te imbratisez cu drag si la cat mai multe retete incercate. Pup si la multi ani !

  25. Pingback: Parada retetelor Provocarii secrete – Decembrie 2011 | Ama Nicolae

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.