Tort raw vegan cu ciocolată şi fructe de padure

Intai de toate vreau sa va urez sarbatori fericite, multa sanatate si impliniri alaturi de toti cei dragi! Zilele astea am cam lipsit de pe blog, fiind prinsa cu frenetica pregatire pentru Craciun si luptandu-ma cu toate fortele sa supravietuiesc unei insomnii care ma tine de 3 saptamani… O patesc in mod repetitiv de vreo 2 ani, dar nu a durat niciodata mai mult de 7 zile la rand, si imi reveneam fara sa fac ceva anume. De data asta nu a mai fost asa… In ajunul Craciunului creierul meu a inceput sa cedeze si timp de vreo 2 zile am declarat ca urasc Craciunul ! *__* Refuz mereu sa iau pastile, trebuie sa patesc o treaba grava sa iau o aspirina, asa ca nici nu am vrut sa aud de pastile de somn. M-au convins pana la urma sa iau niste picaturi 100% naturale, care oricum nu au avut vreun efect. Dupa ce am trecut peste pranzul de Craciun, am inceput sa dorm putin mai bine, dovada a faptului ca am fost stresata… Ehh, oaspetii de seama, insomnia, perfectionismul si febra Craciunului sunt cea mai proasta combinatie din lume… *__* Nu vreau sa mai trec vreodata printr-o experienta ca asta, nici nu am cuvinte sa explic cum e sa adormi pe la 5-6 dimineata si sa dormi doar 3-4 ore pe zi timp de 3 saptamani si sa nu mai reusesti sa gandesti din cauza oboselii… Treceau zilele si eu de dimineata pana seara nu eram in stare sa ma adun sa fac vreo ceva, si ma invioram putin abia dupa miezul noptii… Acum am inceput sa dorm cate o ora-doua in plus, si ma simt mult mai bine, cred ca imi trece! *__* Si acum, ca m-am victimizat, sa trec la reteta ! *__*

Cand Ligia m-a invitat sa pregatesc un desert raw si sa ii trimit poza pentru un concurs pe care il organizeaza, am acceptat fara sa stau pe ganduri. Stateam cu gandul la un desert raw de prea multa vreme, asa ca asta a fost scuza perfecta, pe care o asteptam. Si-apoi ador initiativele de genul asta… M-am distrat tare mult facand acest tort, si am ramas impresionata e de usor de facut si mai ales de cat de bun poate fi un desert vegan si neprocesat termic (ca asta inseamna raw vegan). E inutil sa va mai spun cat e de sanatos tot ceea ce contine acest tort si cat e de consistent, sublim, delicios, fiindca trebuie sa-l incercati ! E pur si simplu fantastic, abia astept sa-l incerc pe urmatorul. Ma ademenesc rau de tot aceste brownies. Cautand ceva cat mai ciocolatos, pe placul iubitului meu, am dat pe blogul Inei peste tortul lui  Ani Phyo (vezi video) si am stiut ca il voi da gata cu o felie. *__* Am gasit si alte variante, care mai de care mai minunate, e incredibil cate deserturi raw exista, dar gandul meu s-a intors necontenit la minunea ciocolatoasa, care de-acum imi starnise pofta si curiozitatea. Let’s see it !

Tort raw vegan cu ciocolata si fructe de padure 2

Ingrediente pentru blat:

3 cups alune de padure (sau nuci) (360 g)

2/3 cup cacao cacao raw (60 g)

1/4 lingurita sare

1 cup curmale fara samburi (170 g)

Ingrediente pentru frosting:

1/3 cup curmale fara samburi(60 g)

1/4 cup sirop de agave (60 ml)

1/2 cup avocado (120 g)

1/3 cup cacao raw (30 g)

Pentru umplut si ornat

1 cup zmeura proaspata sau congelata(120 g)

alte fructe de padure (120 g)

Mod de preparare blat:

Mixam alunele de padure (sau nuca) impreuna cu sarea si cacaoa. Cand s-au facut aproape praf adaugam curmalele carora le-am scos samburii. Mixam din nou pana obtinem o compozitie lipicioasa, care atunci cand o strangem intre degete, se lipeste. Impartim compozitia in doua parti egale pe care le invelim in folie de plastic si punem in frigider.

Mod de preparare frosting:

Mixam foarte bine curmalele cu siropul de agave, apoi adaugam avocado si mixam din nou pana obtinem o compozitie omogena, careia ii adaugam cacaoa si omogenizam din nou.

Tort raw vegan cu ciocolata si fructe de padure 5

Asamblare tort:

Putem folosi o forma rotunda, cerc de tort, sau orice vas chiar si dreptunghiular ca cel din video. Eu am folosit unul rotund de 14 cm diametru. Tapetam acest vas cu folie alimentara si presam bine pe fundul vasului una din cele doua bucati ciocolatoase din frigider, si presam bine si in mod egal cu ajutorul dosului unei linguri.

Tort raw vegan cu ciocolata si fructe de padure 6

Intindem cateva linguri de frosting peste primul blat, apoi presaram o mana buna de zmeura, lasand putin si pentru decorat.

Tort raw vegan cu ciocolata si fructe de padure 7

Presam putin cea de-a doua bucata de aluat, astfel incat sa ajunga mai mult sau mai putin la dimensiunea vasului. Asta previne intr-un fel zdrobirea totala a zmeurei. Il punem peste zmeura, si nivelam usor, fara a apasa excesiv.

Tort raw vegan cu ciocolata si fructe de padure 1

Rasturnam tortul pe o farfurie / platou si acoperim tortul cu frostingul ramas, dupa care decoram cu zmeura ramasa. Daca lasam putin la frigider inainte de servire, nu strica, dar e tot la fel de minunat si servit imediat. Cu muuulta, muuulta pofta… <3

Tort raw vegan cu ciocolata si fructe de padure 4

Si acum sa va spun mai multe despre Ligia Pop. Ea este promotoarea alimentatiei raw food in Romania, autor, raw chef, gazda show-ului “Ligia’s Kitchen®” care are 21 de episoade pana in prezent, fondatoarea si organizatoarea targurilor raw food nationale “Raw Generation®” si a miscarii “Romania Goes Raw”. Ligia a publicat pana in prezent trei carti despre raw food si o metoda inovativa de pian, ( “Retete Vegane Fara Foc“ , “Germeni si Vlastari, “Surse de Sanatate si Energie”, “Deserturi pentru Parinti si Copii Sanatosi”, “Pasi in Lumea Muzicii” ) deoarece pe langa toate acestea ea este si licentiata in muzica de catre Universitatea de Arte “George Enescu” din Iasi si profesoara de pian. Pentru episoadele din show-ul “Ligia’s Kitchen” care sunt in limba engleza, puteti selecta subtitrarea in limba romana apasand pe butonul rosu CC de sub video. La Ligia puteti gasi nenumarate retete raw, printre care multe minunate torturi, bauturi, pana si raw gingerbread cookies, care mi-au dat un motiv in plus sa-mi doresc un deshidrator. Si ca sa fie in ton cu perioada aceasta, va las cu episodul meu preferat, unde Ligia e ajutata de sotul  ei, si veti vedea si pe “mana” cui au lasat partea tehnica. *__*

Va doresc inca o data sarbatori fericite, odihna placuta si o masa cat mai sanatoasa!

(Visited 3,408 times, 1 visits today)

37 Comments

  1. Gabriela {What Liberty Ate} December 27, 2011 at 6:25 am

    Arata minunat tortul si fotografiile! Prima iti face pofta sa gusti tortul aproape imediat! Craciun fericit inca o data!

  2. Oana December 27, 2011 at 7:37 am

    Ma bucur mult, mult pentru aceasta postare, cu atat mai mult cu cat de cateva luni de zile ma straduiesc sa imbratisez cat mai mult acest stil de viata -raw vegan- Tot respectul pentru Ligia, am incercat mare parte din retetele ei, i-am citit sfaturile in perioada mea “de documentare” :)Voi face acest tort si il vom savura la un pahar de lapte de migdale cu ciocolata, pe care baietelul meu il adora :)
    Ps: un mic pont pentru insomnie..tinctura de levantica sau ceai de sunatoare, dar poate ar trebui sa actionezi de la primele simptome
    Multe multumiri!aaa si o intrebare: zmeura este proaspata sau congelata? :)

  3. mandala December 27, 2011 at 8:33 am

    Sarbatori Fericite!

  4. mandala December 27, 2011 at 8:34 am

    Tortul arata super am sa-l incerc si eu si am sa dau linkul tau !

  5. Sara & Miki December 27, 2011 at 9:34 am

    Arata super… Sarbatori fericite in continuare. Pup!

  6. Emily December 27, 2011 at 9:41 am

    tortul arata sublim! ciocolatos si delicios :*
    imi pare tare rau sa aud ca treci prin aceasta stare atat de neplacuta si imi inchipui cat de greu trebuie sa-ti fie! iti recomand tratamentele naturiste si sper din tot sufletul sa-si faca treaba cat mai repede ca sa te avem din nou printre noi activa si fericita :) pup fata frumoasa! Sarbatori fericite scumpa mea!

  7. Lilly December 27, 2011 at 10:05 am

    Cred ca-i bun Ràu(Raw)!

  8. Marra December 27, 2011 at 11:04 am

    Sarbatori fericite si tie:* arata foarte bine tortul tau raw si prespun ca e si foarte bun si sanatos!

  9. Diana December 27, 2011 at 11:41 am

    La multi ani, draga mea!!! Ti s-a simtit lipsa in blogosfera si m-as fi bucurat sa fi spus ca ai petrecut trei zile si trei nopti, si asa iti justifici lipsa… Sper sa poti face nani linistita de acum inainte si da, fara medicamente! Un ceai cald de tei sau un pahar cu lapte poate iti vor sari in ajutor! Te pup cu drag >3 <3 <3

  10. Ramona Alina December 27, 2011 at 2:26 pm

    Aratã minunat! sãrbãtori frumoase si linistite îti doresc, pentru mine Crãciunul acesta a fos cel mai calm, am fost musafir iar cumnata care nu se streseazã cu nimic a avut grijã sa cumpere totul dea gata:))

  11. Carmen December 27, 2011 at 2:26 pm

    La multi ani, draga mea! Imi pare rau sa aud ca ai avut probleme si sper sa-ti revii cu somnul cat mai curand! Cum zicea si Diana, ceaiurile sunt foarte bune, in Ro exista unul “Noapte Buna” si are efect – pe testate :)) Ii gasesti pe net lista de ingrediente, poate te ajuta.
    Pup!

  12. Lia December 27, 2011 at 2:48 pm

    Ana ,multumesc pentru urari . :)

    Eu iti doresc ,

    Sarbatori Fericte ,un An nou mai bun , plin de bucurii ,in care sa ti se indeplineasca toate dorintele .

    Te pup cu drag si un gand bun zboara de la mine catre tine .

    XOXO

  13. Licuta Marin December 27, 2011 at 2:49 pm

    Ciocolatos la maxim!!!Pup si sarbatori fericite!

  14. Andra December 27, 2011 at 4:49 pm

    Este splendid tortul acesta – si perfect pentru sarbatori!
    Iti doresc in continuare sa ai sarbatori minunate si un an nou plin de inspiratie!

  15. felis December 27, 2011 at 6:50 pm

    Minunat arata!!… Felicitari!…
    Sarbatori fericite si numai bucurii!

  16. maya December 27, 2011 at 7:06 pm

    Visul oricarui ciocolatos!

    Sarbatori Fericite si un An nou cu bucurii!
    La multi ani!

  17. Haplea December 27, 2011 at 7:49 pm

    Arata splendid.Sarbatori fericite si un 2012 plin de realizari si impliniri!

  18. Antonina S. December 27, 2011 at 9:21 pm

    OMG !! Cum poate arata!! Am pregatit si eu tortul si intr-adevar e un deliciu!! Sarbatori minunate in continuare !!

  19. ISABELA December 28, 2011 at 10:29 am

    Sarbatori magice si un An nou plin de realizari! :*

    Tortul e demential, l-am incercat si eu :P

  20. DiaMar-bucataria galbena December 28, 2011 at 1:44 pm

    Foarte bun si frumos tortul tau.Cat despre insomnii,vrea sa-ti spun ca eu ma chinui cu ele de ani de zile,nici nu mai stiu cum este sa dormi mai mult de o ora sau doua pe noapte.Te pup!

  21. FLORY December 28, 2011 at 4:21 pm

    Tortul arata fantastic,am sa-l incerc si eu!
    Sper sa gasesti o solutie la problema ta,nici n-as vrea sa stiu cum e!!!!
    Te pup!

  22. pansy December 28, 2011 at 9:38 pm

    Cred si eu ca l-ai dat gata cu asa o felie !
    iti doresc multa sanatate si un an nou plin de tot ce iti doresti!

  23. Diana Carmen December 29, 2011 at 7:35 am

    Sarbatori fericite! Iti urmaresc de multa vreme blogul si am incercat multe dintre retete :)
    Vroiam sa spun despre insomnie ca si eu ma confrunt des cu asa ceva, ultima repriza m-a tinut tot asa vre-o 3 saptamani. Am descoperit ca dopurile de urechi ma ajuta mult pt ca macar nu ma mai trezesc asa usor la cel mai mic sunet

  24. Ersilia December 29, 2011 at 1:37 pm

    Super tortul tau,pot sa ma sevesc cu o felie??? sau 2 sau 3? de insomnie sufar si eu ,mai ales daca e luna plina, dar incearca sa faci un ceai mai Concentrat din flori de Tei si sa-l bei cald spre fierbinte, inainte de culcare,macar 1 luna !, cel mai bun “medicament“natural ! Un An Nou Fericit!!!

  25. Timea January 14, 2012 at 10:59 am

    arata super bine! imi tot zic ca trebuie sa incerc si eu variante raw dar inca nu m-am incumetat :) Superb tort

  26. elle January 18, 2012 at 12:58 am

    I LOVE this cake! It is rich and so delicious :) I have posted about this on my blog and linked back here. I have also posted your recipe in English there, I hope that's okay.

  27. Mihaela March 20, 2012 at 12:13 pm

    Minunata prajitura! Astazi am preparat-o si eu, inlocuind curmalele cu smochine (tin Montignac de cativa ani si el recomanda un consum limitat de curmale sau chiar deloc…). Am savurat aproximativ 100 de grame ca desert, dupa masa si va marturisesc ca are un gust unic! Sper doar sa nu ma ingras :)

  28. Isobelle April 3, 2012 at 5:10 am

    This looks absolutely beautiful! I think I will have to make this for my birthday coming up next month :)

  29. Doina October 31, 2012 at 9:56 am

    Am facut si eu bunatatea, mi-a iesit foaaarte bun (dar nu asa de aspectuos:)

    Am intampinat cateva obstacole pe parcurs – “blatul” era f sfaramicios si deloc maleabil, asadar l-am mai ajustat cu ceva lichid (respectiv apa), curmalele erau deshidratate si nu s-au transformat sub nici o forma in pasta, asadar, cred ca pentru astfel de situatii ar trebui lasate la hidratat pentru cateva ore.
    In rest, foarte bun, mancam super incantata de cat poate fi de bun acest tort si cat de sanatos!
    Multumesc pentru reteta si pentru sfaturi, o sa il mai incerc cu siguranta, acum ca am trecut de faza initiatica :)

  30. Pingback: Concurs Bio ! | Just Love Cookin'

  31. Cora April 20, 2016 at 9:20 pm

    Am facut de 2 ori tortul si pot spune ca este DELICIOS ! Maine voi repeta, fiindca am aproape toate ingredientele( mai putin fructele de padure, insa le voi inlocui cu portocala:)

  32. Ana Maria Ciolacu October 12, 2016 at 10:27 am

    Este de departe tortul meu vegan preferat. Loove it !
    xx

  33. Jorjette February 26, 2017 at 1:31 pm

    Wow, arata incredibil de bine! Doar uitandu-ma la poze parca ii simt gustul de zemura cu ciocolata, alune, curmale…

    Pana in prezent nu am facut nici un tort raw, desi ma tenteaza foarte mult. Imi lipsesc cateva ingrediente plus ca nu am un blender suficient de performant care sa imi macine toate ingredientele, dar vad eu, trebuie sa ma descurc cumva. As vrea sa-l pregatesc pentru ziua mea.

  34. Georgiana March 7, 2017 at 12:44 pm

    Felicitări pentru reţetele minunate.Aș vrea să îmi spuneti dacă pot pune fondant peste acest frosting?!multumesc

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.