Rainbow cake

Rainbow Cake 1 sm

Scroll down for the english version

Aceasta este cea de-a doua reţetă pe care am pregătit-o acum aproape 3 luni pentru numărul 2 al revistei Gabrielei Iancu, What Liberty Ate (răsfoiţi-o, e absolut genială!), lansat pe 4 mai. Muream de nerăbdare să v-o arăt, dar nu am mai avut timp din cauza vacanţei. De unde a apărut ideea de Tort Curcubeu ? Evident nu l-am inventat eu, aşa cum am ţinut să specific şi în revistă, chiar dacă reţeta îmi aparţine în totalitate. Alţii însă văd că găsesc inutil specificarea sursei de inspiraţie şi nu prea se poartă în România drepturile de autor… Sunt de-acum luni bune de când observ câteva persoane care cu insistenţă copiază vădit cadrele mele şi ale Gabrielei. şi când spun vădit, vă asigur că aşa este, trebuie să fii orb sau inconştient să negi asta. şi nu înţeleg totuşi de ce… Urăsc să vorbesc despre asta, aşa cum urăsc şi genul de persoane care refuză să recunoască că s-au inspirat de undeva. Blogul meu e plin de linkuri către alte bloguri şi nici nu mi-a scăzut numărul de vizitatori şi nici altceva nu s-a întâmplat. Ci doar dorm liniştită că nu am copiat munca nimănui. Cine îşi dă cu părerea fără ca habar să aibă ce înseamnă munca din spatele unor fotografii bune, nu are decât să tacă. Eu când pregătesc o reţetă, trebuie să îmi dedic o zi întreagă. O şedinţă foto poate dura şi 5 ore, în funcţie de preparat, lumină, dispoziţie, etc. Fac sute de poze până scot 5-6 de care sunt mulţumită, iar când mă aşez pe scaun, observ că îmi tremură toţi muşchii. Aşa că cei care nu ştiu ce înseamnă asta, Să TACă ! şi cum să te simţi când vezi la altcineva aceeaşi compoziţie, care a ieşit din imaginaţia ta, din sudoarea ta, din timpul şi banii tăi investiţi ?  Si aici nu vorbesc doar despre postarea de azi, ci despre un fenomen care se repetă de câteva luni bune. Am mai vorbit o dată despre asta, dar văd că nu a avut nici un efect. Dacă mai continuă aşa, eu voi înceta să mai scriu în limba româna, fiindcă din ce am văzut eu până acum în blogosfera românească, am ajuns la concluzia că nu merită să îmi stric nervii şi să îmi pierd timpul fără nici o satisfacţie.  Aşa că, mii de multimiri Whisk Kid, o tânără pe care am văzut-o intr-un show al Marthei Stewart, care a văzut succesul pe care l-a avut această blogger cu tortul curcubeu şi a ţinut să arate întregii Americi cine l-a creeat şi cum a făcut-o. Ce să mai spun? Eu cred că speram inutil într-o Românie mai bună…

Rainbow Cake 4 smRainbow Cake 13Rainbow Cake 9 sm

Ingrediente:

300 g zahăr

250 g făină

1 pachet praf de copt

1/2 linguriţă sare

115 g unt

240 ml lapte

1 lingură zeama de lămâie

4 albuşuri

1 l frişcă

Rainbow Cake 3

Mod de preparare:

Intâi de toate trebuie să ne asigurăm că untul, laptele şi ouăle sunt la temperatura camerei, deci trebuiesc scoase din frigider de seara, sau cu câteva ore înainte.

Cernem făina împreună cu sarea şi praful de copt,  apoi amestecăm cu zahărul.

Punem o lingură de oţet sau de zeamă de lămâie în lapte, şi îl lăsăm cca 15 minute.

Turnăm laptele şi untul moale peste făină & co, şi mixăm la viteză medie 2 minute.

Adăugăm albuşurile şi mai mixăm vreo 2 minute.

Cântărim dinainte vasul în care am mixat şi îl scădem din noul total, astfel încât să ştim exact ce cantitate trebuie să împărţim la 6.

Am pus câte 178 grame (atât mi-a dat mie) în 6 castroane, apoi cu o scobitoare luăm câte un pic de colorant gel (colorantul lichid aproape că îşi pierde culoarea la copt).

Amestecăm şi reglăm până obţinem o culoare foarte intensă; e de-ajuns un vârf de linguriţă.
Ungem cu unt 6 forme rotunde de 20 cm în diametru (eu am folosit de aluminiu), şi punem câte un cerc de hârtie de copt pe fund, pentru siguranţă. Ungem puţin şi hârtia de copt, apoi turnăm compoziţia în forme.

Nivelăm cu ajutorul unei linguri, cu mişcări circulare, apoi lovim forma de câteva ori de masă, pentru a fi siguri că stratul e egal.

Coacem câte 2, în cuptorul preîncălzit la 180°C, timp de 20 min. Facem şi testul scobitorii, iar dacă iese curată scoatem şi punem următoarele forme.

Lăsăm la răcit câteva minute, apoi scoatem blaturile din formă şi le punem pe un grătar, până la răcirea completă.

Mixăm frişca rece, intr-un bol rece, apoi aşezăm în ordinea următoare: blatul violet, albastru, verde, galben, portocaliu, roşu, cu câte un strat egal de frişcă între ele.

Imbrăcăm tortul intr-un strat subţire de frişcă, apoi îl dăm la rece, lăsând un pic deoparte pentru stratul final. Când s-a răcit, iar primul strat s-a întărit puţin, îmbrăcăm tortul cu frişcă rămasă.

Rainbow Cake 6Rainbow Cake 11 sm

 

 

 

 

Rainbow Cake 8 smRainbow Cake 12

Il punem în frigider, unde îl vom lăsa câteva ore, preferabil de pe o zi pe alta, în aşa fel încât frişca să se întărească, iar blaturile să se umezească, pentru a putea tăia felii perfecte.

Rainbow Cake 5Rainbow Cake 10

Rainbow cake

Your kids (and not only) will simply adore this Rainbow Cake, i promise you !

(inspiration after Whisk Kid)

Ingredients:

300 g sugar

250 g flour

12 g baking powder

1/2 teaspoon salt

115 g butter

240 ml milk

2 tablespoons lemon juice

4 egg whites

vanilla

1 l whipped cream

color paste in red,orange,yellow,green,blue,purple (or only red,yellow and blue)

Tips:

You can use only the red,yellow and blue food coloring, mixing like this:

red

red + yellow = orange

yellow

yellow + blue = green

blue

blue + red = purple

Preparation:

Pour lemon juice over milk (at room temperature) and let it rest for 15 minutes. Then pour it together with melted butter over the flour sifted with salt, baking powder and sugar. Mix everything well for 2 minutes. Then add the egg whites and mix two minutes more.

Divide the batter in 6 parts and mix each one with a color. Put enough color to obtain the desired tone. Pour the batter in 6 pan molds, already brushed with butter and flour. Flatten the batter in each mold to make sure it’s even.

Preheat the oven to 180°C. Bake 2 pans at a time, for 20 minutes. Let it cool completely on a rack.

Wipe the cream and spread an even quantity on each layer. Folow this order, if you desire: purple, blue, green, yellow, orange, red. Assemble the cake and top it with a layer of whip cream. Reserve some cream for later.Let the cake cool in the fridge, better over night. Then spread again one layer of cream on top of it.

Enjoy !

(Visited 839 times, 1 visits today)

31 Comments

  1. gaby_d June 7, 2012 at 5:06 pm

    Am ramas fara cuvinte privind pozele!
    Superbe!!!!!!! (cati de semnul exclamarii am voie?:)))) )
    Iti inteleg supararea, eu d-asta nici nu mai fac poze, ca-i prea multa munca :))) si cu-n aparat de 4mil si un spatiu de 35/40 cm..nu e ceea ce vreau si rareori postez cate ceva.
    Doamne ce-mi plac pozele!!!!

  2. forfecutsa June 7, 2012 at 5:25 pm

    Este superb! Felicitari, Ana!
    Sunt absolut de acord cu tine in ceea ce priveste respectul fata de munca altuia. Recunosc ca m-am inspirat de multe ori din munca altora mai experimentati, insa am avut intotdeauna grija sa mentionez sursa si, de ce nu, sa aduc si o nota personala preparatului respectiv. Mi se pare o forma de respect si, bineinteles, un compliment binemeritat pentru persoana care a creat acel lucru, este meritul sau ca munca sa a ajuns sa fie reprodusa, data exemplu.

    In ceea ce priveste tortul, am cateva intrebari:
    – ce fel de colorant ai folosit? cumva Wilton?
    – In loc de frisca as putea pune mascarpone, sau contrastul nu mai e asa puternic, branza fiind usor galbuie?

    Iti multumesc pentru inspiratia zilnica si pentru felul in care ne bucuri sufletele, ochii si palatul cu creatiile tale.
    Te imbratisez,
    Monica

  3. Sabina June 7, 2012 at 6:44 pm

    Draga mea, Ana! Noi stii cine si cum …face. Originalul se cunoaste de departe. Cine are ochi vede diferenta, calitatea.
    Cu asta am spus totul …
    Eu o sa vin dupa tine …in orice limba ai scrie da!? Asadar eu sunt in umbra si te urmaresc.

    Pupici!!! Si nu mai fii suparata …stiu ce e neplacuta faza, dar nu merita.

  4. alison June 7, 2012 at 7:17 pm

    absolut superbe tortul si prezentarea,au meritat toata munca!
    ps:dar nu merita supararea,sint copii pe care nici palide nu le-as putea numi si care NEVER nu vor fi la inaltimea alor tale,zau!big hug!:)

  5. Emily June 7, 2012 at 7:19 pm

    superb tort si din experienta proprie declar ca este si mega delicios! Imediat cum am rasfoit revista am si salvat reteta :) A facut ravagii, ti-am zis ;) e minunaaaaaat!

    Eu sper din tot sufletul, desi iti cam impartasesc parerea, sa nu renunti la blogging in limba romana! Stiu, e frustrant si deranjant, dar … off, ca mi-e greu sa gasesc argumente :)) insa, pe bune, nu merita sa te intristezi pt niste “indigo-uri” ;)

    pup fata frumoasa :*

  6. Emily June 7, 2012 at 7:19 pm

    superb tort si din experienta proprie declar ca este si mega delicios! Imediat cum am rasfoit revista am si salvat reteta :) A facut ravagii, ti-am zis ;) e minunaaaaaat!

    Eu sper din tot sufletul, desi iti cam impartasesc parerea, sa nu renunti la blogging in limba romana! Stiu, e frustrant si deranjant, dar … off, ca mi-e greu sa gasesc argumente :)) insa, pe bune, nu merita sa te intristezi pt niste “indigo-uri” ;)

    pup fata frumoasa :*

  7. Ramona Alina June 7, 2012 at 7:23 pm

    De vedeam asta când eram micã, o disperam pe buna mea sa imi facã, acum as zbura la tine :))
    pupici:)

  8. Alina---Explora Cuisine June 7, 2012 at 7:27 pm

    Minunat arata tortul Ana!!!!!!! culoare si simplitate, ce poate fi mai bun? :) te pup cu drag si sa stii ca munca ta este apreciata, stiu cat efort e necesar pentru tot ce faci!

  9. Trattoria da Martina June 7, 2012 at 9:02 pm

    bellissima Ana e coem al solito foto da urlo..:La prima delle foto dei cucchaini mi fa impazzire!

  10. Miha June 8, 2012 at 5:45 am

    Ca de obicei, totul e la superlativ! Ar fi pacat sa renunti si sa nu ne mai incati ochii cu asa minunatii. Pup!

  11. Diana June 8, 2012 at 6:00 am

    Tortul este superb! Imi place combinatia de culori la nebunie si sunt sigura ca a fost delicios!
    Cat despre inspiratia furata, nu stiu la cine te referi, insa din spusele tale, cred ca e evidenta diferenta dintre poze, pentru ca pozele tale sunt perfecte (eu studiez multe site-uri de fotografie culinara, cu totii ne inspiram, si pot sa afirm ca ale tale chiar nu au nici un cusur, cred ca nimeni nu ma poate contrazice)! Ai putea sa te simti mandra ca incearca cineva sa copieze ceva al tau si se vede incercarea esuata! Sau isi acorda credite prea mari pentru asta? Nu inteleg eu prea multe din spusele tale, insa sunt sigura ca esti indreptatita sa fii suparata!
    Romania… fii fericita ca nu mai locuiesti aici, acolo e alta lume, cu alti oameni!

    Te pup cu drag!
    xoxo

  12. Delicious Flavours June 8, 2012 at 7:12 am

    Nu gasesc cuvinte sa descriu tortul, orice adjectiv as folosi imi pare putin spus…sincer este FANTASTIC!
    Esti super tare, luv ya! :))
    Pupici

  13. Gabriela June 8, 2012 at 7:31 am

    Scumpa mea, sper sa apuc ziua in care majoritatea vom intelege ce inseamna toata aceasta munca si vom oprii plagiarismul acesta care este in floare in Romania acum.

    Ca nu ne vom mai pune de-a curmezisul si nu vom sustine prostia si furtul, apreciind plagiatul ca pe ceva normal; ca nu vom mai fii noi – cei corecti – vazuti ca niste ciudati, si ei – hotomanii – ca cei care au facut ceva corect. Ca nu ne va mai fii rusine sa ne sustinem prietenii atunci cand e nevoie, si nu vom sta ascunsi, tacand, si privind dintr-un colt, la tot spectacolul de prost gust care ne cuprinde.

    Te imbratisez cu drag, your always true friend, Miss Liberty <3

  14. Lilly June 8, 2012 at 8:52 am

    Ana Maria cine te copiaza macar daca ar reusi sa-ti depaseasca “bravura”.Dar e departe, foarte departe.:-))Cine are ochi vede si recunoaste talentul.
    Te-am pupat fata harnica!

  15. mimita-k June 8, 2012 at 12:05 pm

    Superb ! Pacat ca altii nu au curajul sa recunoasca macar!( am vazut si eu cel putin un blog care te-a copiat )Oricum tu esti unica si se vede talentul ! Nu trebuie sa-ti faci probleme .

  16. FLORY June 9, 2012 at 5:16 am

    Draga mea,talentul si pasiunea pe care le ai pentru tot ceea ce faci nu ti le poate fura nimeni!
    Iti inteleg supararea dar nu stiu ce poti face pentru a stopa fenomenul in plina dezvoltare.Oricum iti pot spune doar ca TU FACI DIFERENTA,iar asta se vede de foarte departe.Pupici multi!

  17. Mirela June 9, 2012 at 10:38 am

    Nu cred ca am vazut pe blogul tau vreopoza sau vreo reteta pe care sa nu o admir .Nu pleca urechea la oamenii rai se pare ca mai mult
    sunt invidiosi si unele persoane prefera sa copieze tot si sa imi insuseasca munca altora.Mare pacat.Pozele tare sunt superbe ,investitia pe care ai facut-o merita .Felicitari .

  18. Alexandrina June 9, 2012 at 4:32 pm

    Superb tort! Felicitari pentru fotografii, sunt foarte sugestive, expresive!
    Sper sa nu renunti la ceea ce faci.

  19. MyFudo™ June 11, 2012 at 6:58 am

    Colors always make life brighter and more delicious! Lovely!

  20. Stefania June 11, 2012 at 2:57 pm

    Che splendore di colori
    sei magnifica brava brava
    ciao

  21. Unknown June 12, 2012 at 1:41 pm

    Ana Maria, impostura se plateste, sunt de principiul asta. Doar ca nesimtitii sunt nesimtiti pana la capat. Si atunci ce-i de factu? Ei bine, aici sunt persoane care vorbesc despre “stim noi cine o face”. Cred sincer ca asta nu rezolva problema. Spune tu (sau persoanele care stiu) cine o face. Am trecut printr-o situatie similara. Doar ca nu am un blog culinar (nu-l am inca stii de ce? pentru ca de 2 ani invat cum sa fac poze si cine stie cat va trebui sa mai astept pana imi voi completa arsenalul tehnic). In schimb mi s-a furat o idee foarte frumoasa, cu poze cu tot. Cu nume cu tot. Si pana n-am zis negru pe alb, n-am rezolvat nimic. Arata cu degetul, dar cu directie, nu asa, bazandu-te pe spirit de observatie, si vei vedea ca va avea efect. Arata-le obrazul direct. Dar direct, ca asa merita. Spune nume! Asta merita. Si atunci ca vedem cine se va mai uita, ca eu una n-o s-o mai fac. Esti cea mai buna, oricum! E prima oara cand iti scriu pentru ca sunt de-a dreptul scarbita de hoti. Merita demascati. Pupici si spor in tot ce faci!

  22. Unknown June 12, 2012 at 1:42 pm

    Numele meu e Lavinia :)

  23. Mihaela June 12, 2012 at 6:38 pm

    Sunt de acord intru totul cu tine referitor la faptul ca anumite persoane nu specifica sursa de inspiratie. Insa eu ma intreb mereu : oare si acele persoane care au postat primele , nu s-au inspirat la randul lor din alta sursa ? Eu nu cred ca exista inventatori, ci doar inovatori.
    In rest, blogul tau e magnific si apreciez munca ta! Te vizitez mereu !
    Cu simpatie,
    Miha S

  24. Pingback: Rainbow Cake | AvantoureAvantoure

  25. FLORY February 28, 2013 at 10:38 am

    ,

  26. Andreea October 20, 2013 at 11:43 am

    Buna, Ana! De cat bicarbonat este nevoie?
    Iti multumesc anticipat

  27. Jo November 24, 2013 at 3:11 pm

    Oare daca folosesc pentru colorat coloranti naturali (suc de morcovi pt portocaliu, suc de portocale pt galben, dulceata de afine pt albastru, etc) oare vor ieşi asa de intens colorate blaturile?

  28. Ana Maria Ciolacu November 25, 2013 at 10:20 am

    Buna, Andreea !

    Nu e nevoie de bicarbonat, am corectat acum, nu stiu de unde iesise bicarbonatul. :)
    Te pup.
    xoxo

  29. Andreea September 11, 2014 at 9:44 am

    Buna ziua,as incepe cu ”FELICITARI ”am descoperit recent casa ta virtuala si este o munca minunata care sunt convinsa ca reiese in urma unor eforturi sustinute.As vrea sa stiu daca se poate ce coloranti ai folosit si de unde ii cumperi(locuiesc aproape de Bologna ).Multumesc anticipat.

  30. Ana Maria Ciolacu September 12, 2014 at 8:11 am

    Oh, iti multumesc, Andreea !! Esti o scumpa… Ma bucur mult sa aud ca iti place blogul meu.
    In ceea ce priveste colorantii, eu i-am cumparat online, de aici (da click pe aici :D ). Colorantii de la Wilton sunt cei mai buni. Pe site-ul asta platesti cam 8 euro transportul, dar mai cauta, sigur vei gasi si alte site-uri care vand produse Wilton. Te pup. <3

  31. Andreea September 12, 2014 at 2:46 pm

    Multumesc mult,chiar acum am terminat de asamblat ”tortuletul de proba”,il voi testa maine pe cumnata mea.O sa ma uit si de colorantii Wilton dar acum am cumparat Modecor si au iesit frumos,a fost un pic de chin pana sa potrivesc nuantele asa cum am vrut eu dar a meritat.Ciao si abia astept sa mai incerc si alte bunatatii de la tine.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.