Dulceata de gutui

IMG_0018 (15)
Am vrut sa fac o dulceata de gutui ca cea pe care o facea bunica,Dzeu sa o odihneasca in pace.Avea o camera plina cu gemuri,dulceturi si struguri deshidratati,al caror parfum imi invoca deseori memoria olfactiva iar daca paradisul are un miros,cred ca acela e.Plutea mereu in aer parfum de dulceata de gutui…I-am cerut mamei reteta,iar astazi am incercat sa o reproduc, zic eu,  cu  succes.
Ingrediente:
5 cani gutui taiate cubulete sau rase
3 cani apa
1 kg zahar
zeama de la 1 lamaie
Mod de preparare:
Spalam bine gutuile si le decojim.Apoi le taiem cubulete sau le dam prin razatoare,sau faceti ca mine,care am dorit sa fie fin taiate,le executati cu robotul.Cine doreste o dulceata galbuie va stoarce zeama de lamaie peste gutuile rase sau taiate,pentru a preveni schimbarea culorii.Eu am vrut culoarea pe care am obtinut-o,de aceea nu am stors zeama de lamaie.Am adaugat-o aproape de sfarsit in dulceata.
IMG_0006 (20)
Intre timp,razand la gutui,ne dam seama cam cate cani vor avea,asadar punem apa cu zaharul la fiert,si lasam pana se leaga acest sirop.
IMG_0007 (16)
Adaugam gutuile si lasam la foc potrivit,iar spre sfarsit mic,pana capata consistenta dorita.Tot spre sfarsit,adaugam si zeama de lamaie.
IMG_0008 (16)
Incercam punand o lingura de dulceata pe o farfurie si punand-o in frigider.Dupa cateva minute o scoatem si ne dam seama daca e gata sau nu.
IMG_0009 (16)
Spalam bine borcanele si le punem in cuptor,apoi dam deschidem la 100 grade si lasam pt cca 20 min.
Eu cand nu am timp de asteptat le sterilizez la cuptorul cu microunde.Dau la maxim si setez cca 3 minute.Cand le scoateti,borcanele vor frige,asa ca,atentie.
Punem dulceata fierbinte in borcanele fierbinti si ele (a se evita diferentele de temperatura).Inchidem repede si rasturnam borcanele cu fundul in sus,pentru a creea vidul.Le acoperim cu ceva gros si le lasam la racit pana a doua zi.Le intoarcem cu picioarele pe pamant,si in camara cu ele.
Ador aceasta dulceata…Este perfecta atat pentru dulciuri cat si cu un ceai sau o cana de lapte,pe o felie de paine cu unt.
IMG_0014 (19)
(Visited 678 times, 1 visits today)

1 Comment

  1. Roxana December 20, 2011 at 11:04 pm

    Bunica mea facea tot ceva de genul asta dar cu nuci. Nu mai stiu daca verzi sau uscate si nici nu mai tin minte cum le facea

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.