Porc dulce acrisor

Porc dulce acrisor 1

Cautam acum vreo luna pe site-ul lui Radu Popovici reteta de porc dulce acrisor. Am gasit-o si am scris-o pe o foaie pe care am pus-o in agenta cu retete “de facut neaparat”. Azi la pranz, in cea mai mare graba, ma apuc sa fac porcul dulce acrisor, cu foaia-n mana. Cand sa toc legumele, imi dau seama ca am uitat sa cumpar ceapa verde. Asta este, zic, si merg mai departe. Ajung la sotatul legumelor, si ca si cand as fi in transa, desfac frumos o conserva de ananas cumparata in scopul asta, tai feliile cubulete, le pun in wok, pun si sucul, continui cu prepararea, fotografiez rapid farfuria, mancam, spunem ca a fost teribil de bun, ne laudam, bem o cafea, eu ma asez sa editez reteta, si… Imi dau seama de o treaba… In reteta nu era nici neam de ananas… *__* Nu stiu de ce, in mintea mea bolnava, aveam ideea ca in reteta asta era… Si recitesc hartia, nici urma de ananas, deschid blogul lui Radu ,  no ananas… Am comis-o, dar vreau sa va spun ca a fost bun, bun tare de tot… Incredibil de bun! *__* Ok, ati inteles, tac din gura… Pare lung lantul de ingrediente, dar daca sunteti pasionati de bucataria asiatica, investiti in ele, ca nici nu sunt scumpe si le veti avea muuult timp. Dupa cum vedeti, se folosesc mereu in cantitati foarte mici. Va las cu reteteta, si ii multumesc lui Radu, care ne uimeste mereu cu retete si articole fascinante despre cultura asiatica.

Ingrediente:

700 g carne slaba de porc (file sau cotlet), taiata cubulete

5 linguri ulei de alune (sau de floarea-soarelui)

4 catei de usturoi, tocati marunt

3 cm de radacina proaspata de ghimbir, tocata marunt

2 ardei grasi rosii, curatati si tocati

1 ceapa, feliata

1 morcov mare, taiat rondele subtiri

2 lingurite ulei de susan

4 fire de ceapa verde, tocate

6 lingurite sos de soia

1/4 lingurita de piper alb, macinat

1/2 lingurita de sare

1 lingura de vin de orez (sau vin alb, sec)

5 linguri de otet de orez

4 linguri de zahar brun

6 linguri de sos de rosii

2 limete, coaja rasa si sucul

frunze de patrunjel (sau de coriandru), pentru ornat

orez fiert, pentru servit

Mod de preparare:

Porc dulce acrisor 3

Marinada: Amestecam intr-un vas 3 lingurite de sos de soia cu o lingura de vin de orez, piper alb, sare si 1 lingurita de ulei de susan, si lasam carnea la marinat minim 30 minute.

Sosul dulce acrisor: Incingem 5 linguri de otet de orez, adaugam 4 linguri de zahar brun (eu am pus doar 1,5) , 3 lingurite de sos de soia, sucul de limeta si 6 linguri de sos de rosii. Amestecam pana se dizolva zaharul si dam deoparte.

Nota: Daca doriti un sos cu gust mai usor,mai diminuiti din zahar si otetul de orez.

Intr-un wok sau tigaie maie incinsa punem 3 linguri de ulei vegetal si stir fry-uim cubuletele de porc pana se rumenesc uniform, cam 15 minute. Se ia wok-ul de pe foc.

Intr-un alt wok/tigaie incingem 2 linguri de ulei vegetal si calim ghimbirul si usturoiul, pana incep sa emane niste arome ametitoare. Nu mai mult, ca uleiul devine amar daca lasam usturoiul sa-si schimbe culoarea. Adaugam ardeii grasi, ceapa si morcovul, si calim 2 minute. Adaugam cubuletele de carne si mai gatim un minut.

Adaugam sosul dulce-acrisor, 1 lingurita de ulei de susan ,ceapa verde tocata, coaja rasa de limeta, amestecam rapid, acoperim si lasam 5 minute, sa se infuzeze aromele.

Porc dulce acrisor 5

Servim cu orez fiert: Fierbem 1,5 cani de apa cu un praf de sare. In momentul in care apa incepe sa fiarba punem 1 cana de orez (folosim aceeasi cana), si acoperim. Cand incepe sa forfoteasca, dam la mic si lasam sa fiarba asa 15 minute, depinde si de orezul pe care il folosim, dar in medie cam atat e. Luam de pe foc si il mai lasam putin sa se stabilizeze, dupa care il servim. Decoram cu feliute din cozi de ceapa verde, peste care eu am sarit din cauza ca sunt uituca, nu ca as avea probleme cu ceapa verde, pe care o ador dealtfel. Am taiat feliute de ardei verde si am presarat niste susan, sa salvez situatia. *__*

Daca vreti sa gresiti, intentionat, ca deja v-am spus ca ala cu ananasul e pui, nu porc, eu va asigur ca iese foarte, foarte bun si asa. Eu am pus cubuletele de ananas cand am calit legumele, iar apoi am pus si sucul din cutie. De aceea am diminuit cantitatea zaharului din sos, cu gandul la ananasul dulce. *__*

Porc dulce acrisor 2

Sunt sigura ca e la fel de bun si fara, asa ca o sa il refac cat de curand si in varianta fara.

(Visited 1,388 times, 1 visits today)

8 Comments

  1. Emily December 1, 2011 at 6:57 am

    draga mea, arata minunat! excelenta combinatia, mai ales ananasul! :)

    pupici si zi minunata

  2. Antonina S. December 1, 2011 at 9:20 am

    Ador combinatia asta !!! Iar pozele sunt ingrozitor de delicioase!! ;)) Deja mi-e teama sa mai intru pe blog ;) Superba prezentare! pupici

  3. Ramona Alina December 1, 2011 at 11:19 am

    Deja îmi lasã gura apã! îmi place si blogul tãu am sã revin:)

  4. Ana Maria Ciolacu December 1, 2011 at 2:04 pm

    @Emily Multumesc, scumpa!! <3 Ma bucur ca-ti place, si cu ananas a fost minunat. O sa-l incerc si fara. :)Pupici! xoxo

  5. Ana Maria Ciolacu December 1, 2011 at 2:07 pm

    @Antonina S.Ahahahah, Anto, deci acum ma intelegi… Asta patesc si eu cand vin la tine. :)))

  6. Licuta Marin December 1, 2011 at 5:13 pm

    Nici nu am cuvinte…Arata excelent!!!Pupici!

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.