Risotto ai funghi porcini

Risotto ai funghi porcini 2

2013 fericit !! Încă nu apucasem să vă fac urările de nou an pe blog, aşa că le fac acum, cu o lejeră întârziere (mai e un pic şi vine primăvara). *__* Iată-mă, după o pauză de o lună în care am umblat lelea, am petrecut mult timp cu prietenii, m-am distrat, şi am încercat să uit că e iarnă. Nu ştiu voi cum sunteţi, dar eu urăsc anotimpul ăsta. A trecut şi 2012, cu al sau 21 decembrie mitic. Am aşteptat până după amiază, pentru orice eventualitate, *__* dar cum 21 dec nu a fost decât ziua în care mayaşii s-au făcut de cacao, aşa cum ne aşteptam, fiindcă nu s-a produs nicio inundaţie in vreo cantină, m-am resemnat şi m-am pus pe făcut cookies pentru prieteni şi familie.  Nopţi şi zile… Da, am gătit atât de intens încât nu am mai reuşit nici măcar să fac un post cu urări de Crăciun sau Revelion. Pentru sărbători evident că am pregătit lasagne făcute în casă, tortellini (idem) în supă, căprioară la cuptor, arrosto de vită, de porc, nişte gravy-uri fenomenale, plus multe altele. La capitotul dulciuri, am făcut un uragan de cookies, care mai de care mai bune, cremă de mascarpone, un tort tiramisù şi profiteroles. Bineînţeles, nu chiar toate deodată ! : ) Nu, nimic românesc, fiindcă eram singura româncă la masă, şi sincer nu îmi era dor sau poftă de sarmale & co. Just not my style…
Schimbând subiectul, Luni am mers la nutriţionist, să îmi dea o dietă personalizată şi sănătoasă, pentru a scăpa de kilogramele care s-au lipit de mine la sărbători. Doohhh… Era de aşteptat, veţi spune. Mi-aş fi revenit oricum, dar ce poate fi mai frumos decât să ştii că eşti monitorizat de un specialist care probabil se va stropşi la tine dacă te întorci la control fără să fi pierdut nimic ? : ) Mănânc chestii foarte interesante şi variate; zilele astea poate postez ceva din noul meniu. Până atunci vă las cu o reţetă cu parfum de hribi, care aştepta cuminte să îi vină rândul. Încă o dată, vă urez un an nou cât mai frumos, aşa cum vi-l doriţi !

[note color=”#ffffff”]Risotto cu hribi

Ingrediente pentru 3 porţii:
2 linguri ulei măsline
1 ceapă mică
1 căţel usturoi
200 g orez pentru risotto
un pahar de vin alb sec
40g hribi deshidrataţi sau 400g proaspeţi
800 ml supă de pui sau legume
40 g unt
50 g parmezan ras
câteva fire de pătrunjel

Mod de preparare:

Hribii deshidrataţi se pun în apă cu 20-30 minute înainte de a începe gătitul. Cei proaspeţi se curăţă cu un şervet umed şi se taie.
Se pregăteşte 1 litru de supă (apa în care au fiert legume, carne, sau ambele), şi se ţine pe plită la mic, alături de tigaia pentru risotto.
Ceapa se sotează în uleiul de măsline până devine translucenta, se adăugă hribii, usturoiul, apoi orezul, şi se amestecă până bobul devine sticlos.
Se stinge totul cu un pahar de vin alb, sec, şi se amestecă până acesta se evaporează, după care se toarnă primul polonic de supă fierbinte şi se amestecă încontinuu cu o lingură de lemn.
Nu se adăugă un alt polonic de supă până ce primul nu a fost complet absorbit. Se continuă aşa până la terminarea supei, amestecând cu delicateţă în mod constant.
Când orezul este “al dente”, deci ferm, fraged, dar nu crocant, se adaugă untul şi puţină supă, dacă a mai rămas, se amestecă, se adăugă parmezanul, şi se lasă 1-2 minute, acoperit.
Se serveşte cu puţin pătrunjel tocat.[/note]

Risotto ai funghi porcini 3

(Visited 359 times, 1 visits today)

6 Comments

  1. Lara Povesti Vieneze January 23, 2013 at 6:15 pm

    ai umblat lelea zici. mbineeeeeeeeee! te iertam totusi daca vii cu asa bunatati :)))

  2. Anca B. January 24, 2013 at 12:50 pm

    La Multi Ani! Cautam de ceva timp o reteta de risotto iar postarea a venit la fix! Multumesc pentru reteta, abia astept sa o incerc! O zi frumoasa!

  3. Cosmin Ordean Boc January 29, 2013 at 2:55 pm

    Risotto…. fundamental in bucataria italiana. Desi pare simplu la prima vedere, un risotto bun nu este chiar asa usor de facut :) Al tau arata perfect! Felicitari pentru fotografii!

  4. Ana Maria Ciolacu January 29, 2013 at 3:03 pm

    Daaa, leleaaa. :))) Dar daca ma ierti, mai vin cu altele. :)) Pups !

  5. Ana Maria Ciolacu January 29, 2013 at 3:04 pm

    :) Ma bucur ca a venit la fix reteta de risotto. Asta e buonissimissimissimoo !!! :)))
    O zi minunata si tie !
    xoxo

  6. Ana Maria Ciolacu January 29, 2013 at 3:05 pm

    Asa e, e simplu, dar are destule “secrete”. Nu trebuie tratat cu superficialitate. :) Ca orice alt fel, cere atentie si pasiune. :)
    O zi frumoasa !

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.