Crostini al Gorgonzola & Bruschette Caprese

Please scroll down for the english version

Crostini şi bruschette, vedetele indiscutabile ale aperitivelor cu specific italian;  antipasti, mai pe scurt. Au luat naştere undeva prin secolul XV, într-o variantă mai simplă, dar cu siguranţă gustoasă. Se prăjeau felii de pâine, se frecau cu un căţel de usturoi, şi se picurau cu ulei de măsline, sare şi piper. Eu ador versatilitatea acestor aperitive, perfecte dealtfel pentru petreceri, pentru că se pot servi în sute de moduri. Puteţi să le serviţi cu caponata, cu ciuperci, cu cârnaţi, cu mezeluri de calitate, cu orice fel de legume doriţi, cu brânzeturi, fructe, şi de ce nu, chiar simple. Se fac într-o clipită şi nu cunosc aperitiv deasupra lor. Cu un pahar de vin alb, sec, e pur extaz.

[note color=”#fffafd”]

Crostini cu gorgonzola & bruschette caprese

Ingrediente:

1 pâine (ciabatta sau baghetă)
100 g mozzarella de bivoliţă
pesto de busuioc
roşii cherry
frunze de busuioc
măsline negre
100 g gorgonzola
1 pară
câteva curmale sau smochine
1 kaki
câteva nuci
miere (opţional)

Se porneşte doar partea de sus a cuptorului (broiler), la 200°C.
Se taie o ciabatta sau o baghetă, în felii de cca 2 cm grosime.
Cu un penson înmuiat în ulei de măsline, se ung toate feliile, pe o singură parte, şi se aseaza în tava cuptorului, sau pe grătarul acestuia, apoi se pun în cuptor cu partea unsă în sus.Dupa 10 minute se scot şi se freacă pe rând cu un căţel de usturoi, înainte de a se răci, şi se împart în două.

Bruschette caprese:
Se unge fiecare felie cu pesto, iar deasupra se pun mozarella, măsline negre şi frunze de busuioc.

Crostini cu gorgonzola:

Pe fiecare felie de pâine se pune câte o bucată de gorgonzola, sau orice altă brânză de capră cu aroma puternică. Acest tip de brânză se potriveşte perfect cu fructe dulci, miere şi nuci. Pe unele felii se pot pune felii de pară, pe altele curmale, pe altele kaki, etc.
Se servesc ca aperitiv, cu un vin sec alb, rece.[/note]

Crostini and bruschetta, indisputable stars of typical Italian appetizers, the antipasti, whose origin dates somewhere in the 15th century, in a simpler but definitely tasty version. The bread slices were grilled, rubbed with a garlic clove, and drizzled with olive oil, salt and pepper. I love the versatility of these appetizers, which are perfect for parties, because i can prepare them in hundreds of ways. You can serve them with caponata, mushrooms, meat, any vegetables you want, cheese, fruit, and why not, simple. With a glass of dry white wine, is pure bliss.

[note color=”#fefbf1″]

Crostini with gorgonzola & Bruschette caprese

Ingredients:

1 bread (ciabatta or baguette)
100 g buffalo mozzarella
basil pesto
cherry tomatoes
basil leaves
black olives
100 g gorgonzola
1 pear
some dates or figs
1 kaki
some nuts
honey (optional)

Preheat your oven (on broiler) at 200 ° C.
Slice the ciabatta or baguette,in thin pieces, about 2 inches thick.
With a brush dipped in olive oil, coat the slices on one side, and place them in oven pan, or directly on the grill. Toast the slices until golden brown. While the slices are still warm rub with a garlic  clove.

Bruschetta caprese:
Spread  some pesto on a slice and top with buffalo mozzarella, black olives and basil leaves.

Crostini with gorgonzola:

On each slice put a piece of gorgonzola, or other strong flavored goat cheese. This type of cheese fits perfectly with fruits, honey and nuts. You can top with pear slices, dates, kaki, etc..
Serve as an appetizer with cold wine.[/note]

(Visited 638 times, 1 visits today)

13 Comments

  1. Lara Povesti Vieneze December 8, 2012 at 6:57 am

    draga mea, ca m-a nedumerit mereu povestea asta: care e de fapt diferenta intre crostini si bruschette, ca eu nu o prea pricep (ma rog, cand imi infig dintii in ele nici nu prea imi pasa, dar intelegi tu, mai am si curiozitati culturale ;)) ). altfel, superbe fotografiile, esti din ce in ce mai inspirata, ca talentata ai fost mereu <3 !

  2. Ana Maria Ciolacu December 8, 2012 at 8:29 am

    Multumesc, Lara ! <3 Ai mereu o vorba frumoasa pentru mine. <3
    Diferenta intre crostini si bruschette e ambigua pana si pentru italieni, asta depinzand de zona in care locuiesc. Pot avea un preparat numit in 10 feluri. Dar in principiu, crostini ar fi paine prajita, cu sau fara usturoi, unsa cu ulei, si de obicei branzeturi, ciuperci, fasole, si o gramada de alte chestii.
    Bruschetta in schimb, nu prea variaza. E tot paine prajita frecata cu usturoi si unsa cu ulei, dar deasupra, de obicei se pun rosii cu busuioc. Eu le-am facut caprese adaugand si o biluta de mozzarella si putin pesto. Deci crostini ar fi aia cu de toate. :)
    Si da, nici mie nu prea-mi pasa. Imi plac maxim oricum. :) De asta am si sarit peste explicatie. :))
    Te pup !

  3. Mihaela December 8, 2012 at 3:15 pm

    Ana Maria, m-ai convins, sunt la usa si vreau crostini :) Apropo, cand faci un borek cu branza :) mi-a fost putin lene sa caut pe internet reteta, si am facut-o din povestile unei colege de servici, o turcoaica. Nu am pus deajuns yufka, si a fost prea multa branza, si ea a zis ca nu a fost buna tava pentru ca nu a rumenit deajuns partea de jos, nu am pus deajuns patrunjel si nu am luat iaurt de care trebuie. Anyway, o sa fac sigars cu yufka care mi-a ramas. Te pup!

  4. Ana Maria Ciolacu December 8, 2012 at 3:32 pm

    Miha, come on in !! :) O sa fac si borek, partea mai grea e ca yufka nu prea poate fi inlocuita, deci o sa incerc sa reproduc in casa, fiindca in Bologna nu am gasit magazine turcesti… :(( Ma gandesc intens la borek in ultima vreme, o sa apara ! :)
    Intre timp, pana la Craciun, vreau sa fac baklava, cu jdemii de foi facute de mine, ca la foile de baklava nu accept varianta cumparata, fiindca nu trebuiesc coapte pe saç, ca yufka. :) Sa vedem. :) Te pup !

  5. Nicole December 9, 2012 at 7:46 am

    Your photos are just beautiful. The colors are so striking. I’d love to sit down at this table!

  6. Margot December 9, 2012 at 5:19 pm

    Oooo, ce festin! Imi permit sa ma alatur si eu, data fiind pasiunea mea deja celebra pentru crostini si bruschette :D

  7. Ana Maria Ciolacu December 9, 2012 at 5:24 pm

    :) Bine-ai venit ! Aduci tu alta sticla de vin? Ca prima s-a evaporat. Caldura asta… :))

  8. Julia | JuliasAlbum.com December 9, 2012 at 7:50 pm

    Love the colors of this dish! Very appropriate for the season!

  9. Mihaela December 10, 2012 at 11:03 am

    Salut si complimentele mele pentru tot ceea ce faci aici,este un “loc” minunat pe care il vizitez cu mare placere si admiratie.
    @ Lara :eu cred ca diferenza intre bruschetta si crostini este legata de marime,de obicei bruschettele sunt mari ca dimensiuni si se foloseste un anumit tip de paine,toscano,pugliese,de altamura…sunt paini mari si rezulta felii importante…apoi in functie de ce se pune deasupra poate fii aperitiv sau chiar fel unic.Crostino este mic,facut din baghetta sau alt tip de paine lunga,felie taiata oblic,cum a specificat si Ana Maria.Pot fi si mai mari,in functie de tipul de paine folosit dar ii numim crostoni :-)
    Mare,mic,crostini sau bruschette, importata este calitatea painii si ce punem deasupra :-)si foame sa avem si cu bruschette sa ne saturam :-)

  10. Alessandra Colaci February 2, 2013 at 7:43 pm

    Ciao Ana Maria, non conoscevo il tuo blog, ti ho scoperto leggendo i tuoi commenti su habemuspappam! Le tue foto sono meravigliose! Inizio a seguirti! Ciao

  11. Ana Maria Ciolacu February 2, 2013 at 8:25 pm

    Ciao, Alessandra !
    Allora ringraziamo a Habemuspappam, perchè neanche io conoscevo il tuo blog, che è bellissimo.
    Adesso guardavo il burek. :)
    Bacini. Ti seguo anche io.
    xoxo

  12. sonia monagheddu June 3, 2013 at 5:01 pm

    Hi, I’m Sonia, an Italian food blogger, sorry for my bad English, I want tell you that I have included the link of this recipe in the section on my blog dedicated to “10 ways to make” (“10 Modi di Fare”) bruschette recipes.
    The post is ‘Friselle con pomodorini’ I hope not to bother you.
    Have a nice day.

    Sonia

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.